Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A sör, amely megmentette a kolostort – Orval

Egyházi piák - 4. rész

2018. február 22. - Phil Melanchthon

A trappisták világának általános bemutatója után, vegyük sorra az itthon is elérhető (kapható), rendhez köthető söröket. Először a Belgiumban, a francia határon található Orval kolostornak a termékét nézzük meg közelebbről.

Mielőtt azonban megízleljük az italt, tekintsük át az apátság történetét. A kezdetek a legendák ködébe vesznek. A monda szerint a 11-12. század fordulóján a területen élő Toszkán Matilda úrnő a házassági gyűrűjét egy forrásba ejtette. Kétségbe esett imája meghallgatásra talált, egy pisztráng előbukkant a vízből, szájában a gyűrűvel. Matilda boldogságában azt monda, ez egy ’arany völgy’ (franciául Val d’Or - ebből jön az Orval), és gyorsan alapított is egy kolostort. A sör címkéje megörökíti e történetet (lásd lent).

A történelem viharai többször megtépázták a kolostort, ilyen szempontból emlékeztet az ebben a sorozatban bemutatott tihanyi apátságra.

Ciszterci rendi kolostorként nem meglepő, hogy gazdasági tevékenységet folytattak, mező- és erdőgazdálkodást, fémmegmunkálást. 1252-ben egy nagy tűzvész, a 15-16. században Franciaország irányából átcsapó háborúk végeztek nagy pusztítást a kolostorban. Ekkor még sikerült talpra állni, de a 17. századi virágzását megtörte a harmincéves háború, amikor kifosztották a kolostort. Ez azonban eltörpült amellett, hogy 1793-ban a francia forradalmi hadsereg felégette az intézményt, a szerzetesek Luxemburgba menekültek. Az egykori épületegyüttes romjai ma turistalátványosságként szolgálnak.

ajp_0707.jpg

Orval régi romjai

Az újjáélesztés a Harenne családhoz köthető, akik 1926-ban birtokukat felajánlották a ciszterci rendnek a kolostor újjáépítése céljából. Kellett egy olyan gazdasági tevékenységet találni, amely betölti a korábbi fémöntöde szerepét. Ez pedig, sokak örömére, a kereskedelmi sörfőzés lett. Igazi európai koprodukciónak tekinthető az Orval: az első sörfőző mester ugyanis német volt, az egyik belga segítője korábban Angliában tanulta a mesterséget, a sör pedig ma is német és szlovén komló felhasználásával készül.

Az Orval trappista világos ale (6,2%) igazán egyedi ízvilágot mutat fel. Egy alapos és találó éttermi ismertető szerint

"A tele pohár sötét, borostyán színe fölött hosszúéletű, kemény vastaghab jelentkezik, illatában a citrusfélék csodálatosan friss illata dominál, amelyek között a narancs játssza a főszerepet. Ízében a citrusok mellett a méz és a karamell érezhető a legjobban, anélkül, hogy a sör édes lenne. A sör hosszú, komlós-savas utóízzel búcsúzik. Legalább 5 évig érlelhető, akár egy bor! Komlótartalma miatt a világ legkeserűbb sörei közé számít, de ezt a tökéletes harmónia miatt alig érezzük. Ideális aperitif."

53720a38-1466-4147-a6a7-ba9e250add77.jpg

Minden együtt 

Szubjektív értékelésünk egy kategóriánkénti 10-es skálán így alakul:

  • szín (borostyán) – 10
  • hab (kemény, tartós) – 10
  • tisztaság (szűretlen hatást kelt) – 8
  • illat (fűszeres, friss) – 9
  • ízlelés (karakteres) – 9
  • utóíz (hosszú, komlós) - 8
  • üveg megjelenése (kellemesen egyszerű) – 9

Mindenképpen ajánljuk azoknak, akik kíváncsiak egy még belga viszonylatban is különleges, izgalmas ízvilágra.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4213677790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása