Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Sör a kiöregedő kolostorból

Egyházi piák - 5. rész

2018. április 10. - Phil Melanchthon

A belga-holland határvidéken, a nyüzsgő Eindhoventől 30 km-re található Achel trappista kolostor csendes, természetvédelmi területen fekszik. Ugyanakkor, ha a történelmére visszatekintünk, ugyanúgy nem a nyugalom és töretlen fejlődés jut majd eszünkbe, mint Tihany és Orval kapcsán.

dscn25782.jpg

Fotó: Beer Apprentice

1654-ben állt itt először kolostor, a holland nyolcvanéves háború végén menekülő katolikusoknak adott otthont. A XX. században nem elég, hogy az első világháborúban a németek fegyvert készítettek a sörkészítő alkalmatosságokból. Alighogy véget értek a harcok, a közeli kistelepülés, Hamont-Achel szomorú apropóból került be a történelemkönyvekbe. Néhány gyerek tűzzel játszott, ami két német, lőszert szállító szerelvény robbanásához vezetett, az áldozatok száma közel 2000 fő volt. Néhány korabeli fotó a pusztításról itt látható.

Manapság már más problémákkal küzd a kiváló sörökről is ismert trappista rendház. Nemrégiben az a hír érkezett, hogy összesen 4 szerzetes lakja, a legfiatalabb 73 éves. Pedig 1958-ban még expanzióra is volt kapacitás: Kongóban is kolostort hoztak létre az acheliek. Reméljük nem fenyegeti kihalás a legkisebb belga kolostort. A lenti videóban egy amerikai trappista közösséget látogat meg egy kolostorhoz képest mindenképpen alulöltözött, szimpatikus hölgy. Ott megtudja, hogy az egyik szerzetes korábban Manhattanben dolgozott a számítógépiparban, ezt váltotta fel a napi 4 óra imával, 4 óra szentírásolvasással és 4 óra munkával. Talán az acheli kolostort az eindhoveni high-tech csillogásból kiábrándultakkal lehetne feltölteni. Ez esetben az acheli sörökért sem kellene aggódni, amelyeket egyébként világi mesterek készítenek.

Összesen 6-féle ital készül itt, ennek a fele csak a kolostornál szerezhető be. „Testvérpár” sörökről van szó, a blonde ale és barna sörök 3 típusban készülnek, 5 %-os, 8%-os és 9,5%-os változatban.

Mi a 8%-os barnát kóstoltuk és értékeltük 10-es skálán:

  • szín (sötét karamell) – 9
  • hab (kemény, de selymes) – 9
  • tisztaság – 8
  • illat (bogyós gyümölcsre emlékeztet) – 9
  • ízlelés (alkoholos, pörkölt, komlós) – 8
  • utóíz (diszkrét, kellemes) - 8
  • üveg megjelenése (letisztult, egyszerű) – 7

Kóstolgassuk, ízlelgessük ezt a kiváló alkotást, de aki igazán tenni akar valamit, lépjen be inkább a trappista rendbe!

Trappista sorozatunk korábbi részei itt és itt olvashatóak. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4713784646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása