Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Bemutatkoznak a Debrecen-Nagyerdei Református Egyházközség ifjúsági csoportjai

debreceni ifik bemutatása sorozat 2. rész

2018. május 17. - ágizsuzsa

A blogon indítottunk egy sorozatot, melyben a debreceni ifiket mutatjuk be. Az előző részben a Megtestesülés templom ifjúsági csoportjáról olvashattatok. 

Most következik a sorozat második része, amiben a Nagyerdei Református Gyülekezet ifjúsági csoportjait mutatom be. Fogadjátok sok szeretettel!

Juhász Leventét interjúvoltam meg, hogy beszéljen a Nagyerdei ifiről, mivel nekem sajnos nincs személyes tapasztalatom ezen a téren.

Levi katolikus szertartás szerint keresztelkedett meg kamasz korában, majd egy református gimnáziumban konfirmált, így lett református felekezetű. Konfirmáció után egy évvel kezdett el rendszeresen gyülekezetbe járni, választása a Bolyai utcai közösségre esett.

A Nagyerdei gyülekezetben több ifjúsági csoport is működik, ahova konfirmáció után járnak a fiatalok. Nevét bibliai szereplők után kapja az ifjúsági csoport, az abc szerint sorban egymás után, kezdve az Ábrahám ifitől a Zákeusig.

A gyülekezet életében az egyik legfontosabb esemény a korosztályfüggetlen, többgenerációs nyári tábor, ahol többek között megalakul a frissen konfirmált fiatalokból egy újabb ificsoport, és kiválasztják maguknak a nevet is. Továbbá van lehetőség az ismerkedésre, új barátságok kötésére is.

A tábornak minden évben van egy fő témája, amit végigvezetnek, kifejtenek a hét folyamán. A szolgálatokat az ifjúsági tagok is végzik, például naposi feladatokat látnak el, így a fiatalok azt is megtanulhatják, milyen érzés a közösségért aktív munkát végezni. Esténként áhítatokon tudnak részt venni a táborlakók, de szokott lenni társasjáték-parti, és teaház is. 

nagyerdeiifi_1.jpg

Az új ificsoportok általában a gimnázium végéig együtt szoktak maradni. Egy csoportot 15-20 fő fiatal alkot, ennélfogva több ifjúsági csoport is működik egymással párhuzamosan, korosztály szerint bontva. Az érettségi általában vízválasztó az ifjúsági csoport életében is, mivel sokan más városokban tanulnak tovább. Így a tagok ritkábban tudnak csak találkozni. Továbbá lehetőségük van a tagoknak a több korosztályt felölelő ún. Mix ifihez csatlakozni. 

Vajon mi a titka a virágzó ifjúsági csoportoknak?

Levi szerint kell egy jó vezető, illetve fontos a gyülekezeti tagok elkötelezettsége is. Az ifjúsági csoportot fiatalok vezetik, akik vagy teológus hallgatók, vagy pedig gyülekezeti tagok. Fontos, hogy korosztályban közel áll a vezető és a csoportja.

nagyerdeiifi_2.jpg

Felvetődik az emberben a kérdés, hogy Levente mit szeret, miért szokott ebbe az ifibe járni?

Több válasza is van rá:

  • itt konfirmált
  • sok barátjával találkozhat
  • tetszenek neki a témák
  • a korosztályának megfelelő csoportban lehet
  • a tagok megbízhatóak, jól működik az ismert csoport-szabály: ami ott elhangzik, az ott is marad
  • az alkalmak során megtapasztalja a bizalmat

Akinek a cikk felkeltette az érdeklődését, az itt talál bővebb információkat.
Címük: 4032, Debrecen, Bolyai u.25. (DAB-székház mellett)

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1513964222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fitymafej 2018.05.20. 10:02:03

1/ "tagok megbízhatóak, jól működik az ismert csoport-szabály: ami ott elhangzik, az ott is marad"
Magyarán a családban marad (lásd vérfertőzés)

2/ "az alkalmak során megtapasztalja a bizalmat"
Kapta vagy adta, vagy mindkettő ??!!
süti beállítások módosítása