Ez itt nem szentbeszéd!

Cukormázmentes advent

Az igazi advent és amivel próbálkozunk

2017. december 07. - LelkesBarbi

Kezdődik az advent és tobzódhatunk az adventi posztokban. Olvassuk az okosakat, hogy miről szól ez az időszak, és hogyan is kellene megélni.

Az első mítoszrombolás, hogy advent nem december 1-én kezdődik. Szóval ezzel bebukta az adventi naptárak 99,5%-a. :D Advent ugyanis hivatalosan a december 25. előtti 4 vasárnap időszaka, ami idén december 3-án kezdődik és az utolsó adventi vasárnap december 24-ére esik.

naptar.jpg

Vannak azok az adventi okosságok, amik arról szólnak, hogy hogyan mentesülhetsz a karácsonyi stressz alól. Tudod, oszd be a teendőket: a bevásárlást ne hagyd az utolsó pillanatra meg ilyenek. Ez szép és jó, de ez csak a teendők hadműveletéhez nyújt segítséget és eszerint az advent = az előkészület időszaka a karácsonyi bevásárláshoz, főzéshez. Fontos, de ez még csak az ünnep felszínét kapirgálja.

Aztán jönnek azok az adventi ötletek, amik azzal biztatnak, hogy ajándékozd meg magadat minden nap, hogy így készülj az ünnepre. Tudod, mert megérdemled és mert kell a csíd-nek… Ebben is nagy igazság van, hiszen ha már ünnep, akkor nemcsak a főzéssel és takarítással kell elkészülni, hanem valamit kezdeni kell a lelkünkkel. De még ez sem fedi le az advent és a karácsony igazi jelentését.

Nyugi, most nem öntök le mindent keresztyén mázzal, nem lesz itt semmi népbutítás. :D Az advent eredeti tartalma még ennél is tovább megy, bár közben teljesen beleillik az előbbiek sorába.

Az advent szó eljövetelt jelent és 2 dolog eljövetelére vonatkozik. Arra, hogy karácsonykor Jézus, tiszte szerint Krisztus születését ünnepeljük és hogy Jézus vissza is fog térni egyszer, tekintve, hogy első földi fellépését mennybemenetellel zárta le. Eljött, és újra eljön, adventben erre készülünk. Lelkileg. Ráhangolódva.

Mert nem könnyű átélni ezt, ha csak úgy beleesünk. Fontos, hogy ne legyél stresszes, fontos, hogy szánj időt magadra, de ez ne öncélú legyen.

Erre a célra sok mindent lehet használni a koszorútól elkezdve különböző keresztyén olvasmányokon át mindent. Mindent, ami segít, hogy jobban érezd, hogy miről szól ez az ünnep. Nekem személy szerint nincs koszorúm, mert nekem nem segít. Akkor mégis mit csinálj? Nem tudom. Nem a forma a lényeges, hanem az, hogy ti találjátok meg azt, ami nektek jó, nektek segít.

Ez a cél, és milyen a siker? Változó. Néha sikerül az adventben karácsonyra hangolódni, néha nem. És ez normális. Nem vagyunk gépek. Próbálkozunk vele, hogy az adventet megéljük úgy, ahogy kell, de nem mindig alakulnak a dolgok a tervek szerint. A lényeg az, hogy minden egyes alkalommal közelebb kerülünk a célhoz és erre érdemes figyelni. Minden pillanattal, gyertyával, csendes idővel közelebb kerülünk ahhoz, hogy az ünnep az legyen, ami. Találkozás és örömteli idő Istennel. Ez az advent célja, nem pedig egy újabb elvárást a nyakunkba akasztani, egy újabb okot, ami miatt lelkiismeretfurdalásunk lehet.

Az advent egy lehetőség. Lehetőség, amit Isten kínál, hogy a karácsony mélyebb, sokatmondóbb legyen. Az már a mi döntésünk és személyes felelősségünk, hogy hogyan élünk mindezzel.

tenyer.jpg

Én idén is megkísérlem az adventi készülődést. Ha kedved van, tarts velem, hangolódjunk együtt az ünnepre, Istenre!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8513427679

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Jézus mondá vala? Úgy szeretlek, hogy megöllek. 2017.12.07. 14:47:12

A kereszténység végső célja, az utolsó ítélet egyenesen tömeggyilkossá teszi Jézus mítoszalakját, akit ezért ünnepelni? Hát szerintem ízlésficam.  Mohamed, Buddha, Konfuce léteztek, Jézus kitalált. Amíg számos más vallás, alapítója egyértelműen léte...

Trackback: Kiszínezett Jézus - Ünnepeljük? 2017.12.07. 14:46:56

 Mohamed, Buddha, Konfuce léteztek, Jézus kitalált. Amíg számos más vallás, alapítója egyértelműen létezett, személyük történelmi tényszerűség, Jézus élettörténetét úgy lopkodták és ollózták össze korábbi korok vallásaiból és mítoszaiból. Mint történel...

Trackback: Happy zombie Jesus day 2017.12.07. 14:46:34

Boldog ZombiJézus és SzentSzellentés kiáramlási napot kívánok minden egyes SátánIsten rajongónak. Karakutty adja, hogy kigyógyuljatok ebből a torz divatból. Punktum.    

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.