Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Bábel trollja

Az online viták korlátozottságáról

2017. december 14. - Phil Melanchthon

Az internet többek között azzal az ígérettel lépett színre, hogy a tudományos kutatást, az ismeretek terjedését fogja előmozdítani. A hiperhivatkozások rendszere azt lenne hivatott szolgálni, hogy a fizikai könyvtárak használatát kiváltva sokkal gyorsabban, egyszerűbben lehessen az egyik releváns műről ugrálni a másikra. Aztán persze a gyakorlatban hamar kiderült, hogy az emberek a szellemi elmélyülés helyett inkább kattintanak fizetett hirdetésekre, gagyi mémekre vagy épp pornótartalmakra.

029c1bbda19adcc94823f5f964910e5b.png

Valljuk be, az internet egy átláthatatlan katyvasz, ahol bábeli zűrzavar uralkodik, és percek alatt el lehet merülni a Sötét Weben is, ha úgy tetszik.

Sokan még ma is úgy vélik, hogy az internet konstruktívan hozzájárul a társadalomban szükséges nyílt, racionális viták lefolytatásához, fórumot biztosít azokhoz. Való igaz, hogy viszonylag sokan, egyszerűen hozzáférnek és véleményt fejthetnek ki. Ugyanakkor azt tapasztaljuk, hogy az egy-egy téma kapcsán megjelenő kommenttengerek arról szólnak, hogy a gyakran anonimitás mögé bújó felhasználók artikulálatlanul egymás arcába (azazhogy profiljába) okádják személyeskedő, direkt konfrontatív véleményüket. Így születnek a túlfűtött, indulatos, sehova nem vezető viták, amelyekből jobb kimaradni. Persze lehet, hogy én nézek rossz oldalakat, szóljatok…

Miért van ez így? A csíkszeredai adjunktus, Tamás Dénes a Korunk folyóirat 2017/8. számában található tanulmányában négy tényezőt vizsgál:

  • Résztvevők. Az anonimitás kibontakoztatja az agressziót, de mondjuk a Facebookon sem jobb a helyzet, ahol pedig nagyjából beazonosíthatóak az arcoskodók.
  • Tér. Más a reakcióink, ha egy térben vagyunk a vitapartnerrel, látjuk az arcát, reakcióit. De a kibertér „egy hely nélküli tér”.
  • Idő. A vita akár tetszőleges ideig is folytatható, nincs lezárás, egyszerre sok és kevés is ez a „korlátlan” idő. Ismert sztori Justine Saccoé, akinek egy Twitter-bejegyzése teljesen felforgatta az életét, miközben ő a repülőn aludt pár órát.
  • A rövidítések, emoticonok dominanciája és a szövegek koherenciájának szétesése csökkenti a pontosságot, a kölcsönös megértést.

Tamásnak igaza van abban, hogy, a „kommentfolyamatban csak ritkán történik meg a vélemények ütköztetése és egyeztetése”, illetve „az internetes kommentfolyamban mindenképpen torzulnak a racionális vita legalapvetőbb összetevői”.

Ezért ha értelmes, valahonnan valahova tartó vitát, beszélgetést szeretnénk, akkor hívjunk össze hús-vér embereket, akik egy légtérben, egymás szemébe nézve képesek szót váltani.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4412799066

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

midnight coder 2017.12.14. 14:02:11

A hús-vér személyek közötti vitáknak sajna elég durva korlátai vannak:
1. Egy adott dologgal kapcsolatban viszonylag kevesen veszik a fáradtságot hogy személyesen elmenjenek valahová a véleményüket kifejteni. Akik pedig mégis megteszik, azok vagy azért teszik mert személyes érdekük fűződik hozzá, vagy fanatikusok. Egyik sem kedvez az objektív vitának.
2. Sajnos, a való világban a vélemények kifejtésének kellemetlen következményei lehetnek az illetőre nézve, akár az egzisztenciájába is kerülhet. Ezt pedig elég kevesen vállalják fel, akik amúgy esetleg többet tehetnek hozzá a vitához mint azok akiknek egy vagy más ok miatt esetleg nincs vesztenivalója.
3. Az időtényező. Egy IRL vitában nincs időd utánanézni egy-egy dolognak, és hivatkozásokkal alátámasztani az érveket.
4. Neha többet nyom a latban az illető fellépése, személyes karizmája, vagy épp agressziója, hangoskodása mint a mondanivalója.

kvadrillio 2017.12.14. 14:03:44

JELENLEG... EZT KÉNE MEGOLDANIA AZ EMBERISÉGNEK :

Krónikus baj lett a gyógyszerhiány

Gyógyszerhiány másutt is van, de a beteget ez nem vigasztalja. FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER

Mind több gyógyszer hiányzik a magyar piacról hosszabb-rövidebb ideig. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hiánylistáján csak az idén 190 készítmény több száz kiszerelése szerepelt. Köztük olykor olyan „életmentő” vakcina is, mint az agyhártyagyulladás-elleni, illetve a tetanusz-oltás. Például a Bexsero hiányát, amely az agyhártyagyulladás baktériumának B-törzse ellen nyújt védelmet, január óta csak néhányszor néhány hétre sikerült megszüntetni. A hatóságok Ausztriából és Portugáliából származó vakcinával próbálták meg tavasszal megoldani az ellátást. Lapunknak egy olvasónk arra panaszkodott, hogy az érszűkületére fölírt gyógyszert súlyos mellékhatásai miatt le kellett cseréltetnie, az újtól jelentősen enyhültek a panaszai, ám az gyártási probléma miatt eltűnt a patikából. Azóta – a gyógyszerésztől úgy tudja - már a törzsszámát is törölték. A helyette kapott újabb orvossággal visszatértek a panaszai. A lábában lévő érszűkület fájdalmassá teszi a járást, egyhuzamban csak kisebb távolságok megtételére képes.

A gyógyszerhiány nem magyar sajátosság, az Egyesült Államoktól Lengyelországig mindenütt van ellátási zavar, olykor éppen amiatt lesznek hiánycikkek, mert a politikai döntéshozók meggondolatlanul nyúlnak bele a gyógyszerpiac megregulázásába. A gyártók oda viszik a készleteiket, ahol többet kaphatnak értük. Ha az árletörés tartósnak bizonyul, előfordul az is, hogy leállnak a termék gyártásával, a „túl olcsó” készítményt „pihentetik.”

„A patikabezárásos ügyekben láttuk, hogy a másutt jobban eladható szereknek az utóbbi években felpörgött a fekete exportja is” – mondta lapunknak Ilku Lívia, a HENT gyógyszerhamisítás elleni munkacsoport vezetője. A szakember szerint ez a jelenség már régóta ismert a pszichiátriai szereknél, ám ennek az üzletnek a sikere más készítményeket is magával húzott. Ez a jelenség - a hazai készletek illegális külföldre juttatása - oda is vezethet, hogy a magyar betegek időről-időre nem jutnak népszerű nyugtatókhoz, fájdalomcsillapítókhoz, keringési betegségekre ható szerekhez.

A Pharmaonline korábbi írása szerint: az üzlet nagykereskedők között is zajlik. Ez történhet például egy olyan „láncban” is, amikor egy hazai nagykereskedőtől az árut megveszi egy másik hazai nagykereskedő, s az adja tovább egy külföldi nagykereskedőnek. Magyarországról egyébként – a nálunk alkalmazott nyomott árak miatt – elsősorban fejlett uniós országokba irányul a kereskedelem, de például Litvániába is eljut egy-egy szállítmány. Korábban hazai patikákból is vásároltak külföldi nagykereskedők, illetve egészségügyi szolgáltatók úgynevezett megrendelőlappal készítményeket, de a Kúria tavaly ősszel pontot tett ezeknek a szürke zónában zajló ügyleteknek a végére, amikor kimondta: külföldi megrendelőlapra nem adható ki gyógyszer. A hatósági ellenőrzések nyomán kiszabott több tízmilliós bírságok és patikabezárások valamelyest visszavetették ezt az üzletet, de le nem állították.

A sajtó időről-időre beszámol olyan esetekről, amikor onkológiai kezeléseket szakítottak félbe, mert egy olcsó és gyakran alkalmazott daganatellenes terápia hatóanyaga elfogyott. A Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetének tavalyi elemzése szerint a 490 onkológiai készítményből a vizsgált időpontban 49 volt elérhetetlen. Egy-egy ilyen szer átlagosan 589 napot tölt a hatósági hiánylistán.

„A piacon mindig vannak helyettesítők, melyek hatóanyag-tartalmukban gyakorlatilag megegyeznek az eddig használtakkal, csak sokkal drágábbak, és nem a megszokott forgalmazókon keresztül, hanem kizárólag egyedileg szerezhetőek be” – mondta a Népszavának Botz Lajos professzor, a pécsi egyetem gyógyszerészeti intézetének igazgatója. Így a beszerzés akár tízszer annyiba is kerülhet. Hozzátette: az Európai Kórházi Gyógyszerészeti Szövetség legutóbbi felmérése szerint a kórházi-klinikai gyógyszerészek 99 százaléka tapasztalt termékhiányt az elmúlt évben; 63 százalékban heti vagy akár napi szinten, és a gyógyszerészek 50,7 százaléka szerint ez a betegellátásra is közvetlen negatív hatással van. A kórházak pedig gyakran nem is jelentik időben a hatóságoknak, ha egy-egy fontos szerből a gyártó nem szállít, mert pusztán a hiány hírére a többiek azonnal spájzolni kezdenek.

A hazai patikák hiánycikkeit szabad forgalmazásban is be lehet szerezni - mondta Botz Lajos. Akinek hiánycikk lett a medicinája, az a gyógyszer-hatóságtól és finanszírozótól kérhet engedélyt arra, hogy gyógyszerfutárral behozathassa külföldről. Az idén mintegy tízezer ilyen engedélyt adtak ki a hatóságok. Vannak, akik nem bajlódnak ezzel, s közvetlenül a neten próbálják megvásárolni a hiányzó gyógyszereket, ám ezen az úton már nem biztos, hogy az európai, észak-amerikai gyógyszer-hatóságok által előírt minőséget kapják – figyelmeztet a professzor.

Danó Anna

kvadrillio 2017.12.14. 14:04:11

@kvadrillio: ....Népszava|2017. dec 14. 05:00 FENTI CIKK

kvadrillio 2017.12.14. 14:06:49

...HMMMMM....GYÓGYSZEREKKEL FEKETE KERESKEDELEM ???????, MICSODA MAFFIAHÁLÓZATOK URALKODTAK EL EZEN A BOLYGÓN ???????? ÉS MÉG MESTERSÉGES INTELLIGENCIÁKRÓL REGÉLNEK ?!!! :o)))))

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.14. 14:09:53

A netes vita mégis jobb. Ha nem így lenne, aligha lenne ennyire népszerű.

Vannak negatívumai, de a fő pozitívum, hogy az ellenfelek egyenlőek.

midnight coder 2017.12.14. 14:21:13

@kvadrillio: A gyógyszerpiacnak ez a legkisebb baja. Ennél szvsz sokkal nagyobb, hogy egy gyártó nemigen fog túl sok energiát betolni Pl. egy hatékony rákgyógyszer fejlesztésébe, mivel a hatóanyag szabadalmi védettsége záros határidőn belül lejár, ez után pedig bárki utángyárthatja. Sokkal jobb bolt csinálni egy picit jobb szert ami ugyan nem gyógyítja meg a bajt, de annyival azért jobb mint a generikusan elérhető hogy megvedd - legalábbis ha az életed múlik rajta, és ez ad egy pici reményt, ha hajszálnyit is.

kvadrillio 2017.12.14. 14:37:16

Annyira jól sikerült Trump bejelentése, hogy alelnöke elhalasztja közel-keleti útját..:o)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))......HÁT, VALAKI KURVAJÓÓÓÓ CÍMET ADOTT ENNEK A CIKKNEK ! :o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mike Pence-et nem fogadták volna a palesztinok.

kvadrillio 2017.12.14. 14:45:09

@midnight coder: hmmm......a gyógyszarok piacosításával nem értek egyet !!! Éppen eleget nyerészkednek más irányban a multik ! Ráadásul a gyógyszertárak tulajai kezdték el, a harácsolásnak ezt a módját !!!! NEM KELLETT VOLNA MAGÁNKÉZBE ADNI A GYÓGYSZERTÁRAKAT ! SZAROK BÁRMIFÉLE RENDSZEREKRE, COCILIZMUS AVAGY KAPITALIZMUS, SŐT BÁRMELY ...IZMUS SEM ÉRDEKEL !
DE EZ AZ ABNORMÁLIS HARÁCSOLÁS, AMI ELURALKODOTT EZEN A BOLYGÓN ELŐBB-UTÓBB ISZONYÚ ÖLDÖKLÉSBEN FOG KICSÚCSOSODNI ! KURVÁRA ROSSZ IRÁNYBA FEJLŐDIK AZ EMBERISÉG, DE FŐLEG A JELENLEGI JELLEMTELEN VEZETŐIK !!!!!

kvadrillio 2017.12.14. 14:56:07

ÉS EZ IS MIJAFASZ ITT ???

Hiánycikk a tűzifa

Hír TV

2017. október 22., vasárnap 10:17, frissítve: vasárnap 12:23
Hiánycikk lett a tűzifa több megyében. Panaszkönyv című műsorunknak több kereskedő is azt mondta: az állami fa jó része az erőművekbe és a papírgyárba megy, nagyobb profitot hoz, mint a lakossági felhasználás. Az elmúlt 8 évben 1600-an fagytak meg, legtöbben saját otthonukban.

Péter három éve fűt fával a gáz mellett, kiegészítésként. Idén nyáron azonban hiába próbált tüzelőt venni: „volt egy próbálkozás, nógrádi kereskedőktől, akik egy hónapon át hitegettek.”

Nem ő az egyetlen, aki máig nem jutott téli tüzelőhöz. A Magyar Szociális Fórumhoz a Nyírségből, Békésből és Pest megyéből érkezik a legtöbb panasz.

Simó Endre elnök szerint egybehangzó a panasz, hogy az emberek nem kapnak fát. „Ígérgetnek, de nem szállítanak. Vannak olyanok is, akik előre kifizették az árát, és a mai napig nem kapták meg.”

Az árusok szerint azért nincs elég fa, mert a tavalyi kemény tél miatt sokan már tavasszal túlvásárolták magukat és a nyári favágási tilalom miatt csak most tudnak csak ismét tüzelőt kitermelni az erdészetek.

A probléma azonban ennél jóval összetettebb. A hazai erdők 60 százaléka állami tulajdon, ráadásul nekik az állami tűzifaprogram keretében 4 és fél milliárd forint értékű tüzelőt kell kitermelniük, elosztaniuk az önkormányzatok között.

Emellett több tűzifa-kereskedő szerint az állami fa jó része megy az erőművekbe, az ugyanis sokkal stabilabb piacot jelent az államnak, mint a lakosság.

Jelenleg 6 biomassza-erőmű van, kettő a Bakonyban, egy Vértesen, a további három pedig Pécsett. De nagyon sok önkormányzat, illetve szociális intézmény is üzemeltet úgynevezett biomasszakazánt, ebből is több száz lehet az országban. Csökkenti az árumennyiséget a feketézők visszaszorulása is.

A Nébih közlése szerint a hatóságok 2017-ben több mint 200 esetben indítottak eljárást csaló kereskedők ellen.

De nemcsak az illegális, hanem a legális ellátási lánc is elapadt. Egy kereskedő arról beszélt, szlovákiai beszállítója neki is csak ígérgetett, ő pedig ezt mondta tovább a vevőinek.

A szlovákiai nagykereskedők szerint a magyarországi szállítmányok megcsappanásának oka, hogy a szlovák erdészetek fakészletének egy része papírgyárba megy. Egy államközi megállapodással pedig a magyar tűzifa egy része is a szlovák üzemben végzi.

– A szerződést aláírták Rózsaheggyel, Szlovákia egész állam, meg Magyarország egész állam. Odahordják vagonokkal.
– Rózsahegy?
– Az egy óriási nagy papírgyár. Ötszáz vagon fa megy be egy nap, tizenöt százalékát ők elemésztik papírra, másik nyolcvanöt százalékát meg elseftelik, Ausztriába meg Németországba jó pénzért.

Az utóbbi nyolc télen 1600-an fagytak meg Magyarországon, 10 százalékukat saját otthonában érte a halál.

A SZOCIALIZMUSBAN ILYEN NEM LÉTEZETT ! MINDENKI VEHETETT TÜZIFÁT ! HA ORBÁN KIOSZTOGATTA A KEGYELTJEINEK AZ ERDŐKET, AKKOR IMPORTÁLJANAK TÜZIFÁT !
NEM RENDSZEREKET KELL KITALÁLNI, HANEM MEG KELL OLDANI AZ EMBEREK ÉLHETŐSÉGÉT EBBEN AZ ORSZÁGBAN ! AMELYIK VEZETŐ ERRE NEM KÉPES, MENJEN A PICSÁBA INNEN ! A FRANC KÍVÁNCSI A BAROM SZÖVEGELÉSEIKRE !!..... MIKOR MINDEN ÉVBEN EMBEREK SZÁZAI FAGYNAK MEG AZ ORRHONUKBAN MIATTUK !

kvadrillio 2017.12.14. 14:57:17

@kvadrillio: OTTHONUKBAN...AKKURVAÉLETBEMÁÁÁR !!!!!!!

kvadrillio 2017.12.14. 14:58:29

@kvadrillio: jahhh...mesterséges intelligencia......megafaszom ! az !!! fa meg ninc s elég !

kvadrillio 2017.12.14. 15:03:39

karácsonygergelyke.....
""""Ráadásul nekem van egy főállásom, ami önmagában egy kiba***tt politikai stressz, hogy lesz Zuglónak költségvetése, meg ilyen apróságok. Van nekem ilyen szempontból dolgom, így tudom is magam áltatni azzal, hogy én teszek az ügyért, vagy valamit csinálok" – hallható a felvételen."""
.................ez a fasz meg, ha belerokkan egy nagyobb polgimesteri fekadatba és minggyá rinyálni kezd, a nehézségtől..., AKKOR MIJAFASZNAK IS AKAR MINISZTERELNÖK LENNI ??????? :o)))))

midnight coder 2017.12.14. 15:36:17

@kvadrillio: Ezzel az a baj, hogy az állami kézben lévő gyógyszergyáraink kb. a nyugati hatóanyagok másolásáig jutottak.
süti beállítások módosítása