Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

"Ha leszarod, téged is leszar az Alkotó"

A Tankcsapda „istenes énekei”

2017. december 28. - Phil Melanchthon

A Tankcsapda dalait sokféleképpen lehet csoportosítani, vannak például csajozós számok (a Kis orosz lánytól a Vörös rúzsig), társadalomkritikai nóták (pl. A legjobb méreg, Mi a fasz van?), rock’n roll ars poeticák (pl. Rock a nevem, Egyedül a világ ellen) és még sok minden más. Az év végi TCS koncertre készülve a debreceni banda „istenes énekeit” tekintem át röviden és vonok le néhány következtetést keresztény szemszögből.

Hangsúlyozottan nem célom, hogy Lukács László világnézetét próbáljam meg kitalálni, a dalszövegek fiktív beszédhelyzeteiben megszólaló „lírai én” amúgy sem azonosítható egy valós személlyel. Persze vannak olyan interjúk, amelyek adhatnak támpontot e tekintetben.

Milyen kép rajzolódik ki a dalszövegekben megjelenő hasonló motívumokat összeolvasva?

1. Először is, a tapasztalaton túli szféra valóságossága és jelentősége többször is előkerül. A Van ördög, van Isten címében megjelenő állítás az Aki nem vak-ban is megismétlődik: „Az égben az Isten a földön az ördög az úr/És mind a kettő beszél magyarul”. Lehet itt utalni a Mennyország tourist-ra („Ott már semmire nem mégy pénzzel”) vagy az Adjon az ég kezdő soraira („Amikor/Összehozta az Isten a világot”). Az isteni, illetve az ördögi szféra is úgy jelenik meg, mint amelyek hatással vannak ez ember életére és mindenkinek egyénileg kell viszonyulnia hozzájuk, ha úgy tetszik választani közülük. Néhány példa: „A gáz az hogy az Ördög taxija/Bárkit elvisz aki nem vigyáz” (Élni vagy égni); „De aki járt már a pokolban/Az tudja jól, hogy ott nincsenek lányok/Bűvészmutatványok, halál van csak és vér” (Irgalom nélkül); „ez az éjszaka az ördögé” (Legyen az ördögé); „Ha leszarod, téged is leszar az Alkotó” (Mire vagy kíváncsi); „Elpusztulhat minden ember/A legtöbb úgy is hulladék/A Teremtőben hinni nem mer” (Ébresztő fel).

img_0045_resize.JPG

2. Számos bibliai utalással, motívummal is találkozhatunk a „Három Rohadék Rockcsempész” dalaiban. Ezen belül előfordulnak szövegszerű átvételek a Bibliából, parafrázisok, és lazább utalások (pl. a Dávid és Góliát). A Van ördög, van Isten című dal utolsó refrénjébe ágyazva elhangzik a Jelenések könyvének egy része, a Bíbor köd című dalban elhangzó latin háttérszöveg a Prédikátor könyvéből származik, ez utóbbi dalbetétet egyébként a Nagytemplomban rögzítették, egy református lelkész olvasta fel. A Kapcsolj ki tartalmaz egy szabad Miatyánk átiratot („Betevő falatokkal táplálj/Bocsásd meg a bűneimet ahogy/A bűneikért majd én is mindent megbocsátok/A gonoszoktól kérlek szabadíts meg végleg/A kísértés meg legyen/Ámen ha Áldás és Ómen ha Átok”).

Jézus-utalások széles körével találkozhatunk, ebből néhány példa:

- „Lehet néger Jézus; élő Elvis” (Agyarország)

- „Egy napon majd eljön biztos hát/Üdvöz légy digitális Krisztus”, ”A keresztet mindenki hordja” (Aki nem vak)

- „Vasszegekkel vertek a fához/Kétezer éve a kereszten” (Ébresztő fel)

- „Két reklámblokk között/Jézus az égbe költözött” (Szappanopera)

- „Volt Egy aki a kereszten végezte de/Rajta kívül nincs több kivétel” (A kísérlet száma)

- „Hogy új vég kell és új kezdet új Megváltó és új jászol” (California über alles)

- „Kösz nem kérek már többet mára elég volt három/Van még egy kis dolgom pont a Megváltót várom” (Kapcsolj ki)

- „Mint a keresztre felszegelt, megfeszített ember halála/Aki a végén már csak egy korty vizet kér” (Jóképű)

 

3. Mit kezdjünk azzal, hogy van szó bőven Istenről, Jézusról, az ördögről és egyéb bibliai témákról? Egy szokványos keresztény nézetrendszer ugyanis nem rajzolódik ki belőlük. Egyes szövegekben a keresztények köre éppen hogy ellenpontként jelenik meg („Asz'ondja nekem a sok keresztény hogy van/Pokol meg mennyország mer' ez tény de/Mi van akkor ha kamu a duma és az élet folyik csak ahogy a Duna” – Mi a fasz van?), máshol inkább a keleti filozófiák hatása sejlik fel („mindent átölelő Energia” – Számolj vissza), és az új Megváltó képe a California über alles-ben is zavaró lehet e körben.

4. Véleményem szerint egyáltalán nem baj, hogy a Tankcsapda gazdag „istenes” tartalmú dalkincsét nem lehet keresztény klisékbe beszuszakolni. Nem egy hitvalló/dicsőítő csapatról van szó. Az alapvető hangsúlyok szintjén egyébként nincs nagy különbség, röviden így foglalnám össze: Van egy Teremtő, az életünk során kell ezzel valamit kezdenünk, az ördöggel pedig talán mégis jobb lesz óvatosnak lenni. A magam részéről kifejezetten bátorítanám, hogy keresztényként hallgassuk a ’Csapdát. Az emberi lét „nagy” kérdéseivel szembesítenek ezek a dalok (élet értelme, élet-halál, igazság, stb.), az „Isten-titok” megfejtésének, és a megváltás keresésének igényét is ki lehet érezni bennük. A hitéletben is nélkülözhetetlen alapkérdések zavarba ejtő, vagy akár provokatív megközelítése pedig az elutasítás helyett remélhetőleg ösztönöz, hogy a megszokott, begyepesedett megközelítések helyett gondoljuk át ezeket a dolgokat, személyesen is rágjuk át a bevett válaszokat, hiszen ezekből születhet őszinte istenkapcsolat. Szóval szóljon az Aki nem vak, a Kapcsolj ki, vagy az Örökké tart a bibliaórákon? Szerintem simán!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5613518671

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fitymafej 2018.02.02. 12:20:14

Nem szar(ik) le, mivel nincs. Születsz, élsz, meghalsz. Pont.
És közben itt a Földön, az életben van lehetőséged kialakítanod a saját túlvilágod, amit elfogad(hat)sz. És utolsó pillanatodban evvel mész el. És kész, nincs tovább. Neked már nincs reklamáció, az utánad jövőknek nincs megerősítés,

Phil Melanchthon 2018.02.04. 11:48:58

@fitymafej: És mindezt honnan lehet tudni?

fitymafej 2018.02.04. 13:02:23

Mint bármi mást, érzet (hit??)

Phil Melanchthon 2018.02.04. 19:06:55

@fitymafej: "Legyen a ti hitetek szerint!"

fitymafej 2018.02.04. 19:15:16

A ki beveheti, vegye be.

fitymafej 2018.06.05. 11:32:36

@fitymafej: Ja nem találod ?!
Máté 19.12
süti beállítások módosítása