Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Vallásvédelem hibás indokkal

Üres jászol, kulturális kereszt

2018. június 12. - Phil Melanchthon

A keresztyén jelképek közterületi használata kapcsán világszerte gyakran lángolnak fel viták, legyen szó például a hivatalokban, bíróságokon, iskolákban kifüggesztett keresztről vagy feszületről, a betlehemezés megengedhetőségéről vagy éppen a Mikulás mellett feltűnő krampuszok betiltásáról.

Július 1-től kereszt fogadja a Bajorország állami hivatalaiba betérőket. Nemrég áttekintettem, hogy ez milyen reakciókat váltott ki. A döntést többen a keresztyénség védelmében és támogatására tett intézkedésként üdvözölték. De figyeljük meg, milyen érveket használt a bajor kormány! Arra fektették a hangsúlyt, hogy a „történelmi és kulturális jelleg kifejezését” segíti elő ez a jelkép.

letoltes.jpg

Talán nem a legszerencsésebb elrendezés egy bajor iskolában (fotó: evangelisch.de)

Egyetértek a keresztyén jelképeket támogató törekvésekkel, de mint már leírtam, szerintem nem az ilyen akciók fogják megmenteni a keresztyénséget.

Ugyanakkor szerintem hibás döntést hoz minden olyan politikus, törvényhozó, bíró, aki azzal az indokkal foglal állást a Krisztus hívők jelképei mellett, hogy azok történelmi-kulturális jelentőséggel bírnak. Egy ilyen álláspont hitbéli, társadalmi és jogi szempontból is rendkívül sebezhető.

Hitbéli szempontból azért vetődnek fel súlyos kérdések, mert a hívők számára a kereszt jelentését kiüresíti, ha azt hitbéli tartalmától megfosztják. Koltay András átfogó könyvében amerikai szerzők véleménye (Seth Kurland, Stanely Fish) nyomán azt jegyzi meg, hogy a keresztyének számára vallásuk meggyalázását jelenti a történelmi eseménnyé lefokozott, misztikumától megfosztott karácsony. Általánosabban szólva az a probléma, hogy a vallási jelképek csak akkor maradhatnak helyükön, ha saját maguk "antitéziseivé" válnak.  

Továbbá mi történik a társadalomban, ha a jelen lévő felfogásokat, meggyőződéseket, jelképeket a pluralizmus jegyében meg kell fosztani lényegi tartalmuktól? Ezzel egy rosszul felfogott tolerancia malmára hajtják a vizet. A társadalom tagjai között ugyanis az érdemi tartalom megértésének hiányában nem alakul ki értelmes párbeszéd a különböző felfogásokról, hanem közöny és tudatlanság fog uralkodni; az egyének atomizálódnak, a kisebb-nagyobb csoportok bezárkóznak saját világukba.

unnamed.jpg

A texasi Capitolium kertjében található Tízparancsolat emlékmű eltávolítására is indult per, végül maradhatott

Jogi szempontból pedig a következő a probléma. A keresztyén jelképeket általában emberi jogi vagy azzal összefüggő kisebbségvédelmi szempontból támadják, azt mondván, hogy az állam nem marad semleges, hanem a vallásszabadságot sértve egy bizonyos hitet támogat. Mivel emberi jogai tipikusan minden állampolgárnak vannak, bárki fordulhat bírósághoz a keresztyén jelképek állam által előírt vagy támogatott használata ellen. Ha a kereszt, jászol és hasonló jelképek használatának indoka csupán történelmi-kulturális jellegű és nem kapcsolódik a (többségi) keresztyének emberi (vallási) jogaihoz, emberi méltóságához, akkor a védelmükre az állampolgárok közül senkinek nem lesz joga, nem tudnak pereket indítani.

Mi lehet tehát a helyes eljárás?

Nem lehet fából vaskarikát csinálni, a vallást támogatni kívánó törekvéseknek nyíltan fel kell vállalniuk céljukat. És hogy mekkora a mozgástér a vallásoktól semlegesen működő állam keretei közt? Ha egy vallás állami előnyben részesítése nem jár kizárólagossági igénnyel és kényszerrel, alkotmányos szempontból is védhető lehet. Persze a megfelelő érvelés részleteinek kidolgozása nehéz hitbéli, társadalmi és jogi feladat.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5014035950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.06.12. 16:18:39

A keresztkérdés politikai, s politikailag ez jó lépés.

we dont want arabs here..So what 2018.06.12. 16:27:16

A kereszt kulturális jelkép is. Ahogy a félhold és a Dávid csillag is az. Pontosan mutatja hogy ki fia borja vagy. milyen kultúrában nőttél föl. Ostoba vagy baszd meg, mint egy faék, legalább ne reklámozd.

chepunk 2018.06.12. 17:06:27

Támogatom! Legyen kötelező mindenhol! Munkahelyken, magánlakásokban, kocsmákban, buszmegállókban, autókban, sőt minden fehér keresztényeurópainak a homlokára is kéne tetovátatni! Ilyen húzásokkal, csinálják ki végképp a keresztény vallást...

2018.06.12. 17:27:42

Keresztény kultúra nevében hány millió embert öltek meg, kínoztak meg mind a mai napig? Egy vallás aminek az alaptétele, hogy az ember uralkodjon a természet felett most megmutatja, hogy mennyire káros. A keresztények nem együtt élnek a természettel, hanem legyőzik, kiirtják, kizsákmányolják és uralják, mert ez a hitük alaptétele. A globális felmelegedés a kereszténység egyik következménye.
Kinek a bibliájában olvasható, hogy isten megteremte a fehér hetero férfit, hogy uralja a földet, majd a fehér hetero nőt, hogy a szolgája legyen, a többi ember formájú lény pedig a majomtól származik, tehát állat? Mert a magyar keresztény kultúrából csak ezt hallom. A keresztény vallás és kultúra semmivel sem jobb, mint bármely más vallás, csak nekünk fehér embereknek, mint felsőbbrendű fajnak jólesik hangoztatni, hogy mennyire kulturáltak vagyunk. Miután kiirtottuk a tőlünk eltérő kultúrájú népeket, akik nem hódoltak be és nem vették fel a kereszténységet.
A kereszténység elmúlt 2000 évéből nem sok olyan dolog van, amire büszkék lehetünk, amit csak mi tudtunk megtenni, más vallásúak, kultúrájúak nem. Ami eltérő az nem biztos, hogy rosszabb, csak a buta keresztény ember fél a másságtól, ezért inkább retteg és el akarja pusztítani. Ez a kereszténység lényege. Tízezer felhergelt igaz keresztény ember egy tömegben ugyanúgy képes bármilyen borzalmas cselekedetre, mint tízezer felhergelt muzulmán.

czerka 2018.06.12. 17:31:42

@we dont want arabs here..So what: ateista vagyok, de mint a történelmet ismerő ember elismerem, hogy Európa múltjához hozzátartozott a kereszt, ezért kulturális vonatkozása is van. Például sok európai ország zászlajában vagy címerében ott van. Finn, svéd, dán, norvég, izlandi zaszlók, szlovák, magyar címer. Ezekkel nincs baj. De azért mindenhova keresztet tenni gusztustalan nyomulás.
A kereszt jobbára a múltra utal, főleg a felvilágosodás után visszás az állam és egyház elválasztásának elvére ilyen látványosan tojni.
A horogkereszt és a vörös csillag is a múlt része. Persze ma is vannak náci vagy kommunista érzelmű polgárok, akiknek fontos lehet a horogkereszt és vörös csillag (otthon felőlem horogkeresztes tapétát is tehetnek a falra), de állami intézményekben azért ne helyezzék már el ezeket.
A magyar történelemnek a félhold is része, a török hódoltság korából sok építészeti emléken fennmaradt félholdakkal. Mégse kellene állami intézményekben kirakni azt a jelképet se.

Akinek az életében a kereszténység ma még szerepet játszik, azok tegyék ki otthon a hálószobájuk falára a keresztet.

"Pontosan mutatja hogy ki fia borja vagy. milyen kultúrában nőttél föl." - a nagyszüleim hívő keresztények voltak. Mindig felnéztem rájuk és ma is tisztelettel gondolok rájuk. De nem vagyok keresztény. Európai kultúrában nőttem fel, európai és magyar vagyok, ateista, külföldön élek és eszem ágában sincs kereszttel azonosítani magamat.
A Magyar Népköztársaságban születtem, voltam kisdobos és úttörő is, mégse azonosítom magam vörös csillaggal.
Az emberek többsége szarik az ilyen jelképekre.
Megjegyzem a muzulmánok se félholddal azonosítják magukat. Az egy ottomán törökök által elterjesztett, egyébként ókori egyiptomi eredetű jelkép, minden kultúrában előfordul. Van ahol használják a muzulmánok, máshol meg nem.

A feszület kihelyezése azért is visszás, mert a Krisztus testével ábrázolt kereszt egy katolikus jelkép, mivel a katolikusok a szenvedést és halált hangsúlyozzák a sztoriból. A protestánsok a feltámadásban hisznek, ezért corpus nélküli (üres) keresztet használnak.

satie · http://321.hu/sas 2018.06.12. 17:34:59

A kereszt egy kulturális jelkép, ugyanis a vallás, hitbéli meggyőződés kinyilvánítása egy kulturális tevékenység, a kulturális univerzálék közé tartozik. A Felkent-vallás (krisztianizmus, keresztyénség, ahogy a poszter írja) egy tök oké vallás, jó hagyományai elementáris részei az európai kultúrának, Bajorország kapcsán nekem először a Fehér Rózsa mozgalom jut eszembe róla. Az egyik jelkép a kivégzőkereszt, ami arra a vallási meggyőződésre utal, hogy a zsidó Józsué ben Juszuf megváltott minket a bűneinktől. Ennek a jelképnek van előnye és hátránya is. Ugyanakkor császár, isten. Én személy szerint örülnék, ha látnám Francesco Petrarca arcképét minden utcasarkon, akit a humanizmus atyjának tartunk, annak az eszmerendszernek, amelyik az egész *modern* európai értékrendünket, meghatározza. Azt az értékrendszert, melynek középpontjában az áll, ahogy mi teremtett emberek szívünk teljes jóságával a Fiú által megnevezett Mennyei Atyánkhoz fordulunk hálával, jótettekkel, bűnbocsánattal stb. Ugyanakkor ez egy eszmerendszer, amiről még ha személy szerint azt is gondoljuk, hogy az európai értékrendszerünk alapja, vannak, akiknek kissé vagy nagyon más dolgok állnak az értékrendszere középpontjában. Tehát azt gondolom, hogy nem lehet ilyeneket rendelettel bevezetni, hanem először nagyon körültekintő és széles körű párbeszédre van szükség a társadalommal, hogy mit gondol a többség egy világi mindenféle hitvallások jelképeinek szükségszerű bevezetéséről. Legyünk szelídek.

czerka 2018.06.12. 17:36:38

@chepunk: én a Magyar Népköztársaságban születtem, a nagyszüleim keresztények voltak, én nem vagyok az. Számomra a tízparancsolat kb. annyira se fontos, mint a kisdobosok 6 pontja volt. Én a kisdobos/úttörő pontokkal jobban azonosulni tudok (azok számomra az erkölcsi alap), úgyhogy szerintem tegyenek ki mindenhova egy Előre! feliratos, tábortüzes zászlós úttörő címert.

Jakab.gipsz 2018.06.12. 17:38:22

1, Egy semleges állam = ateista állam.

2, Akinek nem tetszik a keresztény Európa, ne akarjon ide költözni.

3, A kereszténység, még nem érti önmaga lényegét, sem pedig azokat a történelmileg szükségszerű körülményeket, amelyek, a kereszténység létre jöttét, szükségszerűvé tették.

E mögött a mondat mögött, nagyon nehezen érthető, matematikai- tételek sorakoznak.

4, Következtetés képen a kereszténység, nem csak "hit-filozófia" hanem természet filozófia is egyben.

Csak hát a napjainkban a keresztény teológusok süketek és vakok mint a termeszek, azon túlmenően, hogy naivak és hiszékenyek, mint a gyerekek.

És bedőlnek a politikailag korrekt globalista sátánfajzat Soros féléknek.

czerka 2018.06.12. 17:57:04

@Jakab.gipsz: "1, Egy semleges állam = ateista állam." - nem. Nem ateista állam, hanem szekuláris állam. Tudod a nem szekuláris állam az olyan lenne, mint az ISIS, csak keresztény verzióban.
A semleges az pont azt jelenti, hogy semleges. Szekuláris. Nem propagál se ateizmust, se vallásokat. Ráhagyja az emberekre, hogy képzeletbeli barátot válasszanak maguknak.

"2, Akinek nem tetszik a keresztény Európa, ne akarjon ide költözni." - hát az a helyzet, hogy a kereszténység ismételt benyomulását az államban pont ugyanúgy ellenzi sok született európai, mint az iszlám nyomulását is. Nem jöttmentek, hanem európai fehér emberek. Ugyanakkor rengeteg afrikai, akik hajókon érkeznek Európábay keresztények. Mondjuk ha 100 millió afrikai keresztény kopogtatna az ajtón, hogy nekik megfelel a hivatalokban, iskolákban kirakott kereszt, akkor én azért nemet mondanék rájuk. Németországban rengeteg muzulmán migri is megkeresztelkedik, így a keresztény egyházak bújtatják őket. A kereszténység egy rés Európa pajzsán. Olaszországban a katolikus templomok bújtatják az illegális migriket.

A kereszténység egy közel-keleti ideológia, vallás. Ami értékelhető belőle, az mind a Pál által belekevert klasszikus görög (tehát európai) filozófia elemei. Ha ezeket elveszed belőle, akkor egy ókori zsidó szektát kapsz, akik messiást vártak és csak egy keresztre feszített ácsot kaptak helyette. Pál érdeme, hogy a görög műveltséget hozzátéve ebből egy fogyasztható vallást csinált.

martineden 2018.06.12. 18:07:30

@roli101: ,,Tízezer felhergelt igaz keresztény ember egy tömegben ugyanúgy képes bármilyen borzalmas cselekedetre, mint tízezer felhergelt muzulmán" ...ez igaz is lenne, csak ott a hiba, hogy 10 ezer keresztenyt kb 500 eve lehetett ilyen faszsagokkal felhergelni, a muzulmanok pedig most vannak millio szamra felhergelve. Nagyon nem mindegy.

Mr. Neutron 2018.06.12. 18:18:12

Jézus soha nem mondta, hogy kedveli a migránsokat.

jandera 2018.06.12. 18:42:46

@martineden: Orbán több milliót fel tudott hergelni, Hitler több tízmilliót!
Egyik sem 500 éve volt...

martineden 2018.06.12. 18:53:35

@jandera: Hivo keresztenyt hergeltek fel?Nincs is tobb millo hivo kereszteny Magyarorszagon.A tudtlan prolikat hergeltek fel, max ha 100 ezer hivo kereszteny van koztuk.

satie · http://321.hu/sas 2018.06.12. 19:12:28

@Mr. Neutron: Jézus számtalanszor mondta, hogy szereti a beköltözőket is, olvasd el az Evangéliumokat.

@czerka: A kereszténységből sok minden értékelhető: 1: Már Jézus szavaiból is rendkívül szépen látszik a hellén filozófia, akik a rómaiak előtt uralkodtak a környéken. 2: Jézus rendkívül sokat készült, tanult elméletileg is a szerepére, ebben a hellén filozófia is megjelenik, másrészt rendkívül világosan látta a változó világ fontos, aktuális társadalmi üzeneteit. Nem kizárólag, de mindenek előtt a Hegyi beszédben döbbenetes erővel jeleneik meg ez. 3: Pál apostol tehát sok tekintetben és kommunikációs szempontból is _továbbfejlesztette_ Jézus elementárisan megfogalmazott gondolatait, saját megfogalmazásait csakis ebben a kontextusban értelmezte. "Ki szakíthat el bennünket Krisztus szeretetétől?" (Római levél)

szemétpasi 2018.06.12. 19:29:42

Az államnak nem feladata az ilyen vagy olyan kultúrális örökséget ápolni egy hivatalban. Erre megvannak a megfelelő egyéb intézmények/események pl színház vagy fesztivál.

Engem nem zavar a kirakott kereszt, pont leszarom, ellenben egy nagyon nagyon rossz irányt vetít előre. Ennek következményeit láthatjuk a Kásler félék politikai hatalomhoz jutásában, de ha egyébként meg akarjuk nézni hova vezethet ez a fajta gondolkodásmód elég megnéznünk az USA déli államait. Pl Illinois-ban az ÁLLAMI iskolákban, NEM tanítanak evolúciót CSAK ÉS KIZÁRÓLAG teremtéstörténetet. SEMMILYEN a bibliának ellentmondó tudományos tényt NEM tanítanak meg a gyerekeknek, sőt magát a bibliát tanítják egy hiteles történelmi és tudományos könyvként. Az erősen szekuláris alapító atyákat is "krisztianizálják", és az alapító okiratnak konkrétan ellent mondva azt tanítják a gyerekeknek, hogy az amerikai alkotmány a 10 parancsolaton alapszik.

Nos itthon még nem ez a helyzet. De amerikában is így kezdődött. Biztos, hogy a 21. században szeretnék a vallási fundamentalizmus felé tolódni legyen az keresztény, muszlim vagy akármilyen másik? Biztos, hogy 2018-ban attól lesz az európai kultúra megőrizve, hogy egy több ezer éves kínzóeszközt aggatunk az állami intézményekbe?

satie · http://321.hu/sas 2018.06.12. 19:31:04

Sőt, most újraolvastam, ezután Pál, a legeslegismertebb Kor1 levelében szó szerint ír arról, hogy minden gondolat csak Jézustól van, és ami még ennél is fontosabb, az Isten szeretetének kiteljesedése is csak Jézus által árad ránk.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.12. 19:43:03

A posztban sugallt történések már el is kezdődtek: templomok lerombolása Németországban, keresztek levétele a templomokról egyes skandináv államokban.

Következzék a harangok leszerelése, az oltárok kidobása, a biblia elégetése, mindez a poszt szellemében. De addig is legyen misesör a misebor helyett.

morph on deer 2018.06.12. 19:54:31

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
“De addig is legyen misesör a misebor helyett.”
:)
A lényeg az, hogy nehogy véletlenül tudatmódosító nélkül kelljen átvészelni a tudatmódosítást!
Msepáleszt a népnek!

siriq111 2018.06.12. 19:58:36

@roli101: Kozel 1 milliard embert. Mar mint a keresztenyseg neveben.

siriq111 2018.06.12. 20:03:12

Jelenleg 7.6+ mrd ember el a foldon. Csak a viszonyitashoz.

morph on deer 2018.06.12. 20:09:43

Persze, hogy ki lehet tenni mindenhova, tőlem a nyilvános budira is, de könyörgöm: MINEK?

Miért kell ilyen pitiáner módon devalválni nem kevesek hitének jelképét?
A fenti fotó tökéletesen illusztrálja, hogy miért kérdezem.

Miért nem maradhat ott ahova való, mondjuk a templomban?
Mert mihez kell egy közhivatalban a kereszt? Jelezni a territoriális határt, ameddig a más vallásúak vagy a vallástalanok elmehetnek?
Aki nem keresztény/keresztyén be sem léphet?

Vagy mi a bánat értelme van, de tényleg?

Azt, hogy történelmileg milyen kulturkörhöz és valláshoz kötődik egy ország, az úgy sem egy falrahányt feszület fogja meghatározni, hiszen akit erre így kell emlékeztetni, annak amúgy sem lehet túl sok köze hozzá..!

Szerintem teljesen értelmetlen.

Ráadásul ha jól emlékszem, akkor van egy explicit parancsolat is, amely arról szól, hogy “Istennen nevét hiába ne vegyed” - de az Isten egyszülött gyermekére utaló mindenféle csip-csup gagyi ábrázolás meg mehet, kilóméterszám?

Ezt nem hiszem, hogy igazán átgondolták a döntéshozók.

Jakab.gipsz 2018.06.12. 20:53:39

@czerka: Szekularizált állam volt, a szocialista demokrácia is, és az összes Marxista, kommunista, állam is. Egy szekularizált állam = logikai csapda ! Gondold át !

Ad Dio 2018.06.12. 21:34:04

Amennyire nem értettem egyet a kereszt/karácsonyfa miegymás tiltásával egyes európai országokban, úgy nem értek egyet azzal sem, ha a keresztet hatalmi szóval tolják az ember arcába. Marhaság. A vallás szabadsága annak szabad gyakorolhatóságát jelenti, nem pedig másokra való ráerőszakolását.

A poszt minden szavával egyetértek.

Ad Dio 2018.06.12. 21:36:02

@morph on deer:

Egyetértek veled. A vallásszabadság fontos dolog, de nem tartozik bele az, hogy egymás arcába tolhassuk a hitünket.

Gleccsertetű 2018.06.12. 21:48:54

@siriq111: ezt a hülyeséget hol szedted?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.13. 07:06:23

@Ad Dio:

Vedd észre, hogy a kereszt kitétele reakció az iszlamizációra. Ahol már a ruhaviselettel is az emberek pofájába van tolva az iszlám, ahol az állam és a keresztény egyházak egymással versengve adják fel önmagukat, ott érthető reakció a keresztény gyökerek jelzése.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.13. 07:09:10

@Ad Dio:

"egymás arcába tolhassuk a hitünket."

A kereszt kulturális - és hovatovább politikai - jelkép is. Egy értékválasztást jelez, mégpedig azt, hogy a demokráciát, a szabadságjogokat és főképp a nők jogait lábbal tipró iszlámmal szemben mi tiszteletben tartjuk ezeket a jogokat.

Ad Dio 2018.06.13. 09:22:17

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Értem amit mondasz, de nem értek egyet vele :-). Értem a logikádat, de számomra nem ez a végkövetkeztetés a helyes. Európa kulturálisan plurális világ, ha tetszik ez, ha nem. A kereszténységet egy kisebbségi része vallja, innentől ezt ráerőszakolni a többségre nem demokratikus és nem is okos dolog. Csak indulatokat szül.

A másik oldal is marhaság persze, amikor mindenféle himihumi indokokkal kereszteket vetetnek le épületekről meg szobrokat csonkítanak meg, betiltanak karácsonyi jelképeket stb. Ez sem demokratikus, ez sem liberális, ez sem az európai alapértékeknek megfelelő hozzáállás.

Az iszlám pedig itt van köztünk, része Európának. Sem letagadni sem elnyomni nem európai, nem okos ötlet. A kulcsszó a következetesség: az európai iszlám hitűtől el KELL várni, hogy a többség által vallott európai értékeket tartsa tiszteletben (amibe a vallási tolerancia is beletartozik). Ha erre nem hajlandó, ki kell dobni a francba.

Az illegális migráció pedig elfogadhatatlan folyamat, de ezt már többször mondtam, viszont "keresztes hadjárattal" tuttttttti nem lehet ellene felvenni a harcot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.13. 09:38:21

@Ad Dio:

"A kereszténységet egy kisebbségi része vallja"

Így igaz, számukra a kereszt kulturális jelkép lehet. Végtére is a kereszténység több mint egy évezreden át meghatározta a kultúránkat, éz ezalól a legmegátalkodottabb ateisták sem tudják kivonni magukat. (Na jó, a mai ún. liberálisoknak sikerült.)

"hogy a többség által vallott európai értékeket tartsa tiszteletben"

Bár ezeket az "európai értékeket" sehol nem definiálták pontosan, és az EU épp e homályos "európai értékekre" hivatkozva tolja Európa iszlamizációját, annyi biztos, hogy ezeknek alapvető része a keresztény kulturális örökség. Az iszlám pedig nem.

Hogy jobban megérts: Normál esetben magam sem helyeselném a kereszt kötelező kitételét, ahogy az Bajorországban történik. Ám a mostani iszlám nyomulás - és ezzel párhuzamos keresztény önfeladás - közepette megértem, elfogadom és helyeslem.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.13. 09:39:57

@Ad Dio:

"Az illegális migráció pedig elfogadhatatlan folyamat"

Nem sokáig lesz illegális. Az ENSZ és az EU keményen dolgozik a bevándorlás emberi alapjoggá nyilvánításán, ami után minden bevándorlás legális lesz.

Ad Dio 2018.06.13. 10:52:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Bár ezeket az "európai értékeket" sehol nem definiálták pontosan, és az EU épp e homályos "európai értékekre" hivatkozva tolja Európa iszlamizációját, annyi biztos, hogy ezeknek alapvető része a keresztény kulturális örökség. Az iszlám pedig nem. "

Bizonyosan nehéz mindezt definiálni, ahogy az is bizonyos hogy egy konzervatív értékrendű ember minden bizonnyal máshogy hangsúlyozna, mint egy baloldali liberális, de azért az alapok azonosak, a történeti liberalizmusból származó közös alap: élet, emberi méltóság védelme, vallás és lelkiismereti szabadság, nemi egyenjogúság, szólásszabadság stb. Ameddig e felett többségi konszenzus van, ezt be kell vasalni mindenkin aki itt szeretne élni. És aki nem hajlandó betartani a közös játékszabályokat, az röpül (vagy épp vonatozik) haza.

A mérsékelt (normális) iszlám egyébként simán integrálható az európai kultúrába, épp úgy ahogy a zsidó vallás vagy épp a kereszténység.

Ad Dio 2018.06.13. 10:54:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Én ebben a kérdésben nem vagyok borulátó. Demokratikus alapokon nehéz valamit tartósan a többségi vélekedés ellenében nyomni. Márpedig szinte bizonyos vagyok benne, hogy Európa többsége nem akarja, hogy a bevándorlás alanyi jog legyen. Ez csupán egy jól meghatározható politikai és gazdasági érdekcsoport agyréme. Ha nem akarják a maradék hatalmukat is elveszíteni, nagyon hamar el fogják ők is engedni a dolgot.

czerka 2018.06.13. 16:56:46

@satie: Azt, hogy Jézus mit mondott, azt nen tudjuk, ugyanis Pál, majd az egyház adott sok mindent a szájába, majd sok száz évvel a halála után megszerkesztették az Újszövetséget. Amibe nem került bele olyan, ami nem felelt meg az egyháznak. De mégsem ellentmondásmentes. Szóval Jézusról alig tudunk valamit, az se biztos, hogy létezett, ha létezett, akkor se valószínű, hogy a történelmi Jézus azonos a bibliaival. Hogy mit mondott valójában, az aligha derül már ki.
Hogy hellenisztikus hatásnak lett volna kitéve Jézus, az nem valószínű. Ő egy júdeai ács fia volt, legfeljebb a zsidó Tórát forgathatta a zsinagógában és arámi nyelven beszélt.
A klasszikus görög műveltséget Pál keverte bele a keresztény szektába. Ezzel fogyaszthatóvá téve a mai ember számára is. Enélkül valószínűleg a kereszténység maradt volna egy zsidó szekta, aminek indult (esszénusok).

czerka 2018.06.13. 17:05:54

@Jakab.gipsz: szekularizált állam sok van. Az összes nyugati állam ilyen. Nem szekuláris állam pedig például a Vatikán, Szaúd-Arábia, Iszlám Állam, Irán. Sok sikert az utóbbiakhoz.
Jézus mit is mondott? Adjátok meg Istennek, ami Istené és a császárnak, ami a császáré. Ez a szekuláris gondolkodás mintapéldája.
Ellenben Mohamed nem akart szekuláris államot, ő az állam elfoglalását propagálta.

Átgondoltam, a szekuláris állam nem logikai csapda.

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Hollandiában, Skandináviában azért zárnak be templomokat, mert egyre kevesebb embert érdekel a vallás. Muzulmánok hisztije miatt nem kellene bezárni keresztény templomokat szerintem. De ha a keresztények nem járnak oda, akkor az egyház dönthet úgy, hogy racionalizál, bezár, karcsúsít.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.14. 00:47:21

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.15. 10:06:05

@czerka:

"Muzulmánok hisztije miatt nem kellene bezárni keresztény templomokat szerintem."'

Nem is írtam, hogy miattuk zárják be őket. Egyelőre még csak a keresztek levétele és a keresztény ünnepek lenullázása történik a kedvükért, nehogy sértsük az "érzékenységüket". De ettől még ez is része a keresztény egyházak önfeladásának.

"az egyház dönthet úgy, hogy racionalizál, bezár, karcsúsít."

Nyilván egyszerűbb ezt tenni, mint terjeszteni a hitet. Nálunk is megfigyelhető, hogy az egyházak hovatovább nem annyira vallási, mint gazdasági tevékenységet folytatnak. Riasztó példa Pécs esete...

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.06.15. 10:19:31

@Ad Dio:

Bocs, 2 teljes napig nem volt internetem, fél órája végzett a szerelő.

Rég megette a fene, ha a drága politikusok csak a hatalom elvesztése miatti félelemből korlátozzák a bevándorlást, ahogy azt Merkel példája is mutatja. Ebből az látszik, hogy valójában továbbra is bevándorláspártiak, és csak taktikai okokból szigorítanak ideig-óráig. Lásd, Merkel is az ILLEGÁLIS bevándorlás visszaszorításáról beszél, miközben tökmindegy, hogy legálisan vagy illegálisan jön be az országba újabb másfél millió arab és néger.

"A mérsékelt (normális) iszlám egyébként simán integrálható az európai kultúrába, épp úgy ahogy a zsidó vallás vagy épp a kereszténység."

Igen, ahogy ez meg is történt. az eleve európai iszlámmal. Sőt jórészt a törökök is ide tartoznak. Ám erős kételyeim vannak afelől, hogy a Közel-Keletről bevándorló muzulmánok ide sorolhatók.

De a baj nem is igazán itt van. Hanem ott, hogy Európának NINCS szüksége kultúridegen bevándorlókra, sem arabokra, sem négerekre. Pár éve maga Merkel is beismerte, hogy a multikulti megbukott, ez persze 2015 előtt volt. Most meg erőlteti a multikulti reloaded-ot. Nem kellene.

Csizmás K. Andor 2018.06.15. 12:34:05

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Neked nem mindegy, hogy misebor vagy misesör? Úgyse te iszod.

Csizmás K. Andor 2018.06.15. 12:45:00

@siriq111: Bocs, de te súlyosan beteg, rosszindulatú, vagy buta vagy. Mert viccnek durva, amit írsz. ;)

Csizmás K. Andor 2018.06.15. 12:52:20

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Uhh, vannak rokonaim Pécsen, de semmit nem hallottam erről. Mi történt? Mivé alakítottak át templomot? Vagy valami más?
süti beállítások módosítása