Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

"Ettől olyan előkelőnek érzem magam"

Szólj be a filmnek!

2018. szeptember 15. - TheWig

Egy kis szívesség című film keresztény szemmel

294348_1533683352_5213.jpg

Mafab adatlap

Mindenre képes vagy! Ha erősen küzdesz valamiért el tudod érni! Te is ki tudsz emelkedni a tömegből, ha elég eltökélt vagy! Képes vagy rá! Ki más ismer jobban téged, mint te önmagad? Csak a saját kezedben van a sorsod! Építs kapcsolatokat, élj egészségesen, menj el mozogni, egyél jókat, bulizz értelmesen, lépj ki a szürke tömegből és mindezt:

OSZD MEG MÁSOKKAL!

Ismerősen csengenek ezek a szavak? Ezek az önmegvalósító ember gondolatai, aki az anyagi jólétben és lelki stabilitásban fürdőzik fittyet sem hányva a fájdalmas valóságra. Mert ugyebár, mindenkinek elég sok ismerőse van ahhoz, hogy minden problémát meg tudjon oldani.

Vagy ha más nem, akkor mindenkinek van legalább egy olyan befolyásos ismerőse, akinek olyan hatalma van, hogy vele együtt a lehetetlen nem létezik Sorry, ha neked pont nincs...Nyugi! Ettől még nincs veled semmi baj! 

294348_1527491326_7593.jpg

Stephaine (Anna Kendrick) is pont ilyen, noha a film elején még csak az átlag ember „unalmas” napjait éli, miközben vloggerkedik. Egy napon mégis betoppan az életébe egy hölgy, aki nem más, mint a tökéletes nő: Emily (Blake Lively). Ez a tökéletes nő pedig, pont az átlagos Stephaine-val akar barátkozni, akinek a legegyedibb ruhadarabja egy 10$-os csomagból származó zokni. Emily maga a tökély, a férfiak álma, a kiismerhetetlen és ultra intelligens nő, aki minden helyzetben a figyelem középpontjában tud lenni! És igen ő az, aki minden problémára tudja a frappáns megoldást. Igen, igen és igen! Mi is ilyen nők akarunk lenni fura, hogy ezt férfiként írom, de ezt üzeni a film minden hölgynek. Majd elindul a bonyodalom:

A tökéletes nő eltűnik, egyik napról a másikra. Felszívódik, és nem marad más a helyén, mint egy óriási hiányérzet mindenkiben. És még az is lehet, hogy nem volt olyan tökéletes!

Innentől a kedves kis vígjátékunk megpróbál átcsapni egy bűnügyi akciófilmbe, több-kevesebb inkább kevesebb sikerrel. Mégis talán érdekesebb az a dolog, amit a film magától értetődőnek tekint. Adott egy vlogger lány, aki alig tud pár nézőt megmozgatni. Ezzel szemben ott a tökéletes nő, aki egy divatcég PR vezetője, aki tömegekre tud hatással lenni. Ehhez mindene megvan: megjelenés, kiállás, kommunikációs készség, csavaros ész stb.

294348_1527491316_5983.jpg

Az igazi csavar azonban most jön, mert nem csak a filmnek szólunk be, hanem minden olyan bloggernek és vloggernek, akik ezekre az értékekre bátorítanak.

Most minden Kedves Olvasó felháborodik, hogy hogyan merészeljük ezt? Ettől a ponttól túllépünk a filmen, és elismerjük, hogy a "vloggerkedés" napjaink legmenőbb dolga. "Mi több olyan csodálatos minden, amit ők csinálnak, amire ők törekszenek és amit el akarnak érni!" Lehető legnagyobb iróniával szólva. Ha még mindig olvasod a cikket, akkor kérlek gondoljunk bele ebbe az egészbe mélyebben. Mi a mai közösségi média trend?

Tedd, csináld és bármit elérhetsz! Te is élhetsz ugyanolyan izgalmas életet, mint én a videóimban, és te is lehetsz olyan, akire mindenki felnéz! Te is lehetsz gazdag és szép!

A nagy, "rossz szagú" valóság azonban az, hogy mindez hazugság. Ez az egész trend csak a világ pozitív részét látja, csak egy idilli állapotot, és ez az, amit nekünk megmutat. A kamerán a felvevő gombot az esetek túlnyomó többségében csak akkor nyomják le, ha valami roppant érdekes és izgalmas dolog történt velük, ami élményt ad és ami andrenalint generál őbenne és a képernyő előtt mibennünk. Az élet azonban nem ennyi:

Az élet tele van unalmas és feleslegesnek tűnő órákkal, napokkal, hónapokkal, egyes esetekben évekkel! Ez így a normális és így az igazi.

294348_1535619677_9327.jpg

Aki ezzel nem ért egyet, az vagy annak az elitnek a része, akit mi átlag emberek nem is láthatunk, vagy annak a többségnek a része, akit mélyen manipulál a média. Nem, nem és nem! Az élet szépségét nem az élmény, nem a pörgés és nem az adrenalin adja. Hogyan adhatná az, hiszem nem az a valóság!

Az igazi élményt csak egy másik személy adhatja nekünk, akivel nem akarunk mi semmit sem megvalósítani. Akivel nem akarunk semmit sem elérni. Csak barátilag és békésen EGYÜTT LENNI.

Focizni a grundon, átcsevegni egy éjszakát, közösen elmenni egy koncertre és egyszerűen megosztani a mindennapokat. És most szépen bólogatnak a szüleink és azok az emberek, akik magukat alternek vallják és kivonultak a virtuális társadalomból. Lehet észre sem vetted, de ezen a ponton én sem tettem mást, mint azt, hogy elérjem: érts egyet velem. Lehet megtetted, és bólogatsz: Igen ez így van! Lehet ellenkezel, mert a virtuális tér az otthonod, és foggal körömmel véded azt.

Ahelyett, hogy gondolkodj!

Homo sapiens - értelmes ember. "Ha pedig valakinek nincsen bölcsessége, kérjen Istentől" (Jakab levele 1,5)! Sokat vitatkozik a tudomány és az egyház, egy dologban azonban mégis egyet ért: gondolkozz! Gondold át, hogy mi a jó neked. Gondold át, hogy miben vagy jó és miben nem. Gondolkozz és tervezz, mielőtt kiállsz valami mellett, mielőtt fröcsögve ordítod más arcába, hogy „akkor is nekem van igazam”. Miért? Mit, miért teszel? Mert egy vlog azt mondta? Mert egy cikkben azt olvastad? Mert van egy ideális ember az életedben, akinek iszod a szavait? Mert van egy bibliai ige, ami ezt írta? Feltetted már a kérdést, hogy miért írhatta azt, amit? Kinek és milyen helyzetben szólt az az ige? Vagy mi hasznom lehet abból, ha úgy gondolkozom, mint egy vlogger és keresem a tökélyt, ahelyett, hogy felnőtt ember lennék, aki el tudja dönteni, hogy mi a jó magamnak. Keressem Istent, vagy sem? Szeretnék örökké élni vagy sem? Akarok a szeretetre törekedni vagy sem? Vagy inkább csak manipuláljon tovább az ideálmédia?

Képek forrása: Mafab

További filmkritikák:

Továbbá: Szólj be a filmnek rovat

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8014242047

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása