Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Élménybeszámoló - Szólj Be a Papnak! Család – karrier, hol van az egyensúly?

2018. november 24. - szoljbeapapnak

Legutóbbi vitaestünk után egy látogatónk véleményét kérdeztünk, aki először vett részt alkalmunkon. 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr7214390442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2018.11.26. 17:22:52

Gödel paranoiás volt és abból következő bizalmatlanság miatt -mert azt hitte meg akarják mérgezni- éhen halt. Ami egyértelmű bizonyítéka, hogy egy adott elmebeteg, Gödel estéhez hasonlóan nincs tekintettel arra, hogy a megfertőzött illető egyes más területeken azért képes logikusan és érzelemmentesen gondolkozni.
Hasonlóan van ez az Isten-kényszerképzetnél is.
....
Ja és majd elfelejtettem. Gödelnek is volt egy úgynevezett logikai istenérve. Ő pedig ugyebár Nobel.díjas tudós volt. Kielemeznéd azt nekünk, ha már olyan nagy matekos vagy?
...
Gödel logikai istenérvével mint már bevallottam, csak felületesen foglalkoztam, nem merültem bele. Erre számtalan okom is volt, hogy miért nem. Igen ez az egyik, hogy eleve ő saját maga bizonyította, hogy a matematikában minden alapvetően bizonytalan. Csak elég széles látókör kell hozzá. Viszont a matematika nem más mint egy segédeszköz, egy modellrendszer csak. Tehát nem írja le tökéletesen a valós világunkat, csak megközelítéseket tesz felé.
...
Sőt vagy két évtizeddel ezelőtt egy vallást is alapítottam rá, amolyan bemutatási segédeszköznek. Ennek a vallásnak volt ez egyik fő "vallási" fő tétele - nem hitre irányuló, hanem álláspontra - az ami gyakorlatilag Gödel is feszegetett. "Az a biztos, hogy semmi sem biztos. Sőt annak az ellenkezője is." Gödel egy csapdába esett, amit a fenti mondásunk szemléltet a legjobban. Ezt a csapdát te magad is felismerted és eléggé jól körül is írtad és elemezted itt. Nyitottam is róla egy témát itt Petitio principii címmel. Amin túl is lehet lépni, mert ezek a látszólagos paradoxonok feloldhatóak és bizony fel is oldottam Gödel logikai elvének számos pontján. Úgy, hogy gyakorlatilag akkor még Gödel munkásságát nem is ismertem. De ez a jó a tudományos gondolkozásban. Sokszor jut több ember egymástól függetlenül, hasonlóan azonos következtetésekre. Ezek a szinapszisok a legérdekesebbek és legreményteljesebbek a fejlődés szempontjából.
...
Nem Gödel az első matematikus, aki ilyesmin gondolkozott és a végén begolyózott. Többen saját kezűleg lettek öngyilkosok. Nietzsche már legalább felismerte, csak vélem, mert nem olvastam, de a könyvcímei erről árulkodnak, hogy a a judeokeresztény vallás az "Istenét" jelentős módon a perzsa zorahisztra vallásból, Ahura-Mazdá és Mithrász történeteiből koppintotta. Úgy gondolom ezen tudósok emberi útja is a tudásunk része és az is fontos.

Teljes írás itt olvasható:

Gödel az elmebeteg tudós
vilagnezet.blog.hu/2018/11/26/godel_az_elmebeteg_tudos

I_Isti 2018.11.27. 10:00:24

@TanBá: Arámiul a "szem", és a "kút" ugyanúgy van...
süti beállítások módosítása