Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Európa strandjain is terjed a Szörf Egyház

2020. július 21. - Phil Melanchthon

Elöregedő gyülekezetek és bezárásra ítélt templomok jellemzik az európai keresztényeket? Beszéljünk inkább azokról a fiatal, napbarnított, mosolygós hullámlovasokról, akik egy jó szörfözés után együtt imádják Jézust!

5bcf014a69650_cs630.jpg

Keresztény szörfösök találkozója 2018-ban, Franciaországban (fotó: Christian Surfers)

Amerikai minta alapján kezdett el kontinensünkön is terjedni az az evangelikál gyökerű kezdeményezés, amely szörfös közösségekből próbál keresztény gyülekezeteket kiépíteni. A recept elég egyszerű. Először is, a misszionárius csapat tagjainak is szenvedélyük ez a sport. Ezért, amikor célba vesznek egy olyan területet, ahol Jézust nem ismeri az emberek többsége, nem esik nehezükre szót érteni a szörfösökkel. Gyakran tudnak arra építeni, hogy a tenger szerelmesei a természet szépségére rendszeresen rácsodálkoznak, ezért nyitottabbak lehetnek a spiritualitásra, Isten megtapasztalására is. Nem kötik őket a hagyományos, nagy felekezetek (katolikus, evangélikus, stb.) formaságai: egy szűk körű, házi gyülekezetből indulnak ki. Eleinte 10-20 fő imádkozik, énekel és hallgat prédikációt közösen. Amikor már a családi ház kicsinek bizonyul, nagyobb ingatlan után néznek. A cél pedig mindig az, hogy folyamatosan újabb gyülekezeteket hozzanak létre. Ez a folyamat zajlott le például Észak-Portugáliában is, a 2015-ben plántált portói Szörf Egyház nemrég Vianában hozott létre új közösséget. És bármennyire szeretik a cseppfolyós közeget, úgy tűnik, a hitbeli tanokat nem vizezik fel.

A portói szörfösök egyik éneke

Európa szerte több helyen is lehet szörfös gyülekezettel találkozni, például Svédországban, Franciaországban, Hollandiában, és az Egyesült Királyságban. Alkalmanként pedig összegyűlnek több száz fős nemzetközi találkozókra is, ahol amerikai, afrikai, ausztrál és ázsiai társaikkal is találkozhatnak. A rohamosan olvadó nagyegyházak is tanulhatnának a kicsi, de életteli szörfös közösségektől: talán ideje leszámolni a népegyházi illúziókkal, hiszen az emberek sokkal könnyebben meghallhatják az evangéliumot, ha a saját mikroközösségeikben, a saját „nyelvükön” hallják azt olyanoktól, akik ráadásul hajlandóak voltak „utánuk menni”, felkeresni őket.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr616039740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása