Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Bíróság előtt a meleglobbit kritizáló német lelkipásztor

2020. szeptember 10. - Phil Melanchthon

Olaf Latzel brémai evangélikus lelkipásztornak közösség elleni uszítás vádja miatt kell bíróság elé állnia novemberben. Az ügy háttere, hogy Latzel nyilvánosan elérhetővé tette a tavaly általa tartott házassági szeminárium hanganyagát. A felvétel a lelkész olyan kijelentéseit tartalmazta, mint például: „az egész gendermocsok” pokoli, sátáni és támadást jelent az isteni teremtés rendje ellen, valamint óvakodni kell a „homolobbitól”. Egy melegfelvonulás résztvevőit bűnözőknek nevezte és szerinte az elbizonytalanított emberek elpusztítják a civilizációt és a kultúrát. Az anyag már nem érhető el az interneten. A prédikátor később bocsánatot kért a „bűnözők” kifejezés használatáért és tisztázta, hogy nem általánosságban beszélt így a homoszexuálisokról, hanem csak azokról a „militáns agresszorokról, akik a közösségünket az utóbbi években újra és újra megtámadják és istenkáromlóan rágalmazzák”.

csm_latzel_olaf_715_idea_tk16_17_761ca07681.jpg

Olaf Latzel (fotó: idea.de)

A bíróságnak arról kell majd döntenie, hogy mi az értékesebb: a szólásszabadság vagy a kijelentések esetleges társadalmi hatásai. Bonyolítja mindezt a vallásszabadság kérdése is, hiszen az igazságügyi (állami) hatóságnak gyakorlatilag azzal kapcsolatban is állást kell foglalnia, hogy melyik a helyes bibliaértelmezés. Ugyanis úgy tűnik, Latzel konzervatív álláspontja összeütközésbe kerül egyházának többségi véleményével, amely túlságosan is meg akar felelni a társadalmi-politikai elvárásoknak, nyomásnak. Az brémai evangélikus egyház ugyanis korábban keményen elítélte a vitatott kijelentéseket. Most nem kommentálták a jogalkalmazói (állami) hatóság eljárását, az egyházi fegyelmi eljárást pedig felfüggesztették. A német Büntető Törvénykönyv szerint alapesetben három hónaptól öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető az, aki a közbéke megzavarására alkalmas módon mások emberi méltóságát azáltal sérti, hogy egy adott csoporthoz tartozásuk miatt őket szidalmazza, rossz szándékkal megvetendőnek állítja be vagy megrágalmazza.

A szabadidejében vadászó és küzdősportot űző, YouTubeon több, mint 22.000 követővel rendelkező lelkipásztornak nem csak az ügyészség vádjaival kell szembenéznie. A St-Martini templomot, ahol szolgál, keresztényellenes feliratokkal gyalázzák, az istentiszteleteket megzavarják, sőt gyilkossággal is fenyegették Latzelt. Arról nem érkeztek hírek, hogy az ügyészség ezek ellen a megnyilvánulások ellen is hasonló elánnal lép-e fel. Sokkal közvetlenebbnek tűnik ugyanis az a veszély, hogy az ilyen módon megbélyegzett, céltáblává változtatott templom és az azt használó közösség atrocitások áldozatává lesz, mint az, hogy a lelkipásztoruk által általánosságban megfogalmazott, ráadásul hitbéli meggyőződésen alapuló kijelentéseknek káros következménye lenne.

A konzervatív lelkész már korábban is került viták kereszttüzébe. Nem gondolja például, hogy az iszlám hozzátartozna Németországhoz és hogy ugyanazt az Istent követnék, mint a keresztények. Ellenzi a közös imát más vallásúakkal, mert abban a vallások káros, a Bibliával ellentétes összemosását látja. Sok kritikát kell elviselnie ezek miatt, és saját egyházának többségi álláspontjával is meg kell küzdenie. Az eljárás kapcsán őt támogató oldalhoz több ezren csatlakoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr7916196060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

négyláb 2020.11.27. 15:49:53

Ezúton is szolidaritás Olaf Latzel evangélikus pappal, akinek volt bátorsága az igazságot kimondani!
süti beállítások módosítása