Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Milyen lesz a testünk a feltámadás után?

2020. október 03. - szoljbeapapnak

A görögkatolikus papot, Laci atyát arról kérdeztük, hogy vajon milyen lesz a testünk a feltámadás után. Te mit gondolsz?

A domonkos szerzetest arról faggattuk, hogy követné-e a középkori szentek példáját a nemi vágy legyőzése céljából. Nézd meg a vele készült videót itt.

A következő debreceni alkalmunkon ezt is megvitatjuk, várunk október 19-én 19 órától a Bakelitben.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8816225000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.04. 08:59:30

A mi testünk lesz, csak betegségek nélkül.

Pl. egy rákos, homokos, félig süket ember rákmentes, heteroszex, jól halló emberként süzletik újjá.

plephyl 2020.10.04. 16:52:41

Beszélő kígyó, beszálő szamár, vizenjárás, vízből bor varázslása, foszló hulla feltámasztása, stb. mese felnőtteknek.

2020.10.04. 17:40:03

komolyan ilyen idiótaságban hisztek, és utána még azon vitáztok, hogy az idiótaságon belül A vagy B változat igaz? Honnan a faszomból tudna ez a Laci atya bármit is, amikor totál hülye?!

A feltámadás után halat eszünk, és WC is van a túlvilágon?!:) Btw. halak is vannak a túlvilágon, azok is feltámadnak? Miben különbözik ez a túlvilág az evilágtól?!

csakeztengedte 2020.10.04. 18:13:50

Mese. Régebben ezzel riogatták és tartották terrorban a népet. Ma már csak a lelki gyengék menedéke.

Alick 2020.10.04. 20:12:06

Respawn, mint a hentelős játékokban. Kérdés, hogy a már elért szinten, vagy újrakezdve az egész játékot.
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.04. 20:45:53

Bocs, de nem nézem végig a videót, jobban szeretem az elolvasható interjúkat.

Mária 2020.10.04. 21:06:33

@MAXVAL birсaman közíró:

"A feltámadáskor a hét közül melyiknek a felesége lesz az asszony? Hiszen mindegyiké volt.” Jézus így válaszolt: „Tévedtek, mert nem ismeritek sem az Írásokat, sem az Isten hatalmát. A feltámadás után nem nősülnek, férjhez sem mennek, hanem úgy élnek, mint Isten angyalai a mennyben." (Mt 22, 28-30)

Vagyis lesz valamiféle test, de nem a jelenlegi értelemben. Nem a korábbi, halandó test kívánságai uralják majd a lelket, (kaja-pia-szex, habzsi-dőzsi, stb.) hanem a halhatatlan lélek uralja az új, romolhatatlan testet, vagy inkább összhangban él vele.

De ez csak azokra lesz igaz, akik nem a kárhozatra, hanem az örök életre támadnak fel. Hogy az elkárhozott lelkekkel mi lesz...?

Azok a KEVESEK, akik az örök életre támadnak fel, azok Isten tényleges jelenlétében fognak élni, ugyanúgy, mint az első emberpár, mielőtt megtagadták volna az együttműködést az Istennel és a Sátán hazugságait kezdték volna el követni. (Vagyis a saját akaratukból tették meg a Gonoszt az életükben főnöknek.)

Az első emberpárnak, bár volt teste, mégis a lélek volt a lényege, a testnek, testi kinézetnek nem volt jelentősége. Szinte sokkolta őket a bűnbeesés után, hogy testnek kezdték el látni magukat, és kétségbeesetten kezdték takargatni a testet, amely létezésének éppen csak a tudatára ébredtek. (Ter 3, 7-11)

"De elérkezik az óra, s már itt is van, amikor igazi imádói lélekben és igazságban imádják az Atyát. Mert az Atya ilyen imádókat akar. Az Isten lélek, ezért akik imádják, azoknak lélekben és igazságban kell imádniuk.” (Ján 4,23)

A testnek nem lesz jelentősége, pláne nem központi szerepe.

Mária 2020.10.04. 21:30:18

@Hasdrubal Barcas 3:

" úgy élnek, mint Isten angyalai a mennyben"

Ennek nézz utána, hogy mit jelent.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2020.10.05. 08:32:30

Nincs túlvilág sem, ezt csak azért találták ki hogy míg a gazdag papok dőzsölhessenek, a szegények mindent beszolgáltatva tengődjenek.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2020.10.05. 08:35:42

@Mária: honnan ezek a tévedhetetlen információk?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.05. 08:50:09

@enpera:

A Bibliából.

A szaddúceusok kérdésére (ezzel akarták Jézust tőrbe csalni, a kérdés arra az asszonyra vonatkozott, aki egymás után 7 testvérnek is volt a felesége, mert azok az esküvő után sorra meghaltak):

„A feltámadáskor, ha ugyan feltámadnak, melyiküké lesz az asszony? Hiszen mind a hétnek a felesége volt?” (Mk 12, 23)

Jézus ezt válaszolta:

„Amikor feltámadnak, nem nősülnek és férjhez sem mennek, hanem olyanok lesznek, mint az angyalok az égben.” (Mk 12, 25)

Ez szinte szórul szóra ugyanaz, amit Mária idézett Máté evangéliumából.

Serény Vélemény 2020.10.05. 08:53:28

@Mária: "A testnek nem lesz jelentősége, pláne nem központi szerepe."

Akkor miért van feltámadás?

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2020.10.05. 09:42:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Melyik Bíblia? Melyik (félre)fordítás? Miért tartjuk forrásnak ezt a mesegyűjteményt?

ramipali 2020.10.05. 10:41:42

@Mária: Majdnem mindenben igazad van.
Az utolsó mondatod nem kellettvolna,mert igenis a testnek lesz szerepe.Mégpedig:minden munkát el kell végezni,amit Isten kiszab.Ádámnak és Évának a parancs,hogy tegyék paradicsommá a földet.A test jelentéktelenségével lehetetlen megvalósítani.

ramipali 2020.10.05. 10:57:01

Jézus Krisztus volt az, aki „világosságot bocsátott. az életre és a romlatlanságra a jó hír által”. Jézus ezt mondta: „Én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem jut az Atyához, csakis énáltalam”. A Jézus Krisztusról szóló jó hír világossá tette, hogy hogyan nyerhetnek örök életet az emberek, illetve hogyan kaphat romlatlanságot.
Jehova azt mondta magáról, ő „Ábrahám Istene, Izsák Istene és Jákob Istene”, és élőnek tekintette ezeket a férfiakat (akik valójában halottak voltak), hiszen ő, aki „nem a halottak Istene, hanem az élőké”, a szándékával összhangban fel fogja támasztani őket. Isten a hatalmának köszönhetően „megeleveníti a halottakat.
Az emberi történelem hajnalán nem volt szükség arra, hogy feltámadjanak az emberek. Istennek az emberekre vonatkozó eredeti szándékában nem szerepelt a feltámadás, ugyanis Isten szándéka szerint a halál nem volt az emberi élet természetes velejárója. Isten élő emberekkel szerette volna megtölteni a földet, nem pedig egy hanyatló, haldokló fajjal.
A feltámadás nem csupán Jehova korlátlan hatalmának és bölcsességének a bizonyítéka, hanem a szeretetének és az irgalmának is, illetve igazolja, hogy ő az, aki élteti a szolgáit Bár az igaz, hogy Krisztus váltságáldozata általánosságban véve az egész emberiségért adatott, Jézus szavaiból kiderül, hogy nem mindenkinek lesz lehetősége arra, hogy a javára fordítsa ezt az áldozatot.
Krisztus váltságáldozata elfedezi azokat a bűnöket, melyeket azért követett el valaki, mert a bűnös Ádám leszármazottja, de ha valaki szándékosan gyakorolja a bűnt, akkor olyan bűnben halhat meg, melyet már nem fedez el a váltság.
Hogy milyen testben?
Biztos nem abban amiben meghaltunk.Akkor majd szökdel a sánta,mint a szarvas.
A vakok szemei megnyílnak.
Mindenki egészséges lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.05. 11:06:40

@enpera:

A keresztény hit az idők során egy meglehetősen konzisztens eszmerendszerré alakult. E rendszeren belül a Bibliát elég logikusan lehet értelmezni - feltéve persze, hogy elfogadjuk a rendszer axiómáit, amelyeket itt dogmának, magyarul hitigazságnak hívnak. (Itt nem kell belekötni a dogma szó hétköznapi jelentésébe.) Attól tehát, hogy a keresztény teológia nagyjából kiküszbölte a hit belső ellentmondásait, magának az eszmerendszernek nem kell ténylegesen helyesnek lennie.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.10.05. 11:39:16

@csakeztengedte:

Tömeges kigyógyulások Isten mémből

Isten mém egyes ateisták és monoteisták idegrendszerében ártó vírusként van és volt jelen. Már a tömeges kigyógyulások korát éljük. Kihalóban az Isten vírus / mém.

A dolognak sok oka van, internet, pedofil papbotrányok, tudomány fejlődése, Richard Dawkins, új ateisták, béna apologéták és hát jómagam is részben a memetikai tudományos kísérleti eredményeimmel és publikációmmal.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9245164&la=156084580

Csizér Márton 2020.10.05. 11:57:35

@vilagnezet.blog.hu: ebben már sokan reménykedtek, de mindannyian csalódtak. Meg persze a "tudomány fejlődése" sem jelent garanciát :) : en.wikipedia.org/wiki/Francis_Collins

steery 2020.10.05. 12:04:35

Az attól függ, milyen típusú feltámadásról van szó és ki hajtja végre technikailag. Mivel a végrehajtó határozza meg a részleteket.
Ha például a földi robotikai cégek olyan android testeket gyártanak, amikbe a lelkek reinkarnálódni tudnak, hogy beléjük bújva irányítsák őket, akkor a gyártótól függ, milyen lesz egy adott test. Nyilván sokfélét fognak gyártani a különböző ügyfélkörök számára, a pénztárcájuktól függően. Tehát még életedben megrendeled a halálod után használni kívánt android tested, előre kifizeted, majd otthon raktározod vagy egy külön erre szakosodott feltámasztó cégnél tároltatod, ahol karbantartják, frissítik a rendszereit. Aztán ha meghaltál, belebújsz és nyugodtan folytathatod tovább az életeidet, egyik géptestből a másikba vándorolva.
Ha viszont a földi pokolt felügyelő helytartó isten által végrehajtott feltámadásról van szó, akkor nem lehet tudni, hogy hol, milyen űrbázison, milyen típusú, kinézetű, DNS-ű biotesteket gyárt a tömeges feltámasztáshoz, amiket milyen módszerrel növesztenek meg készre, felnőtt kinézetűre, majd valahogy tárolják őket a feltámasztásig (sztázisban, hibernálva?). Mert sok százezer biotestet legyártani ugye időbe kerül, még őrült nagy isteni ipari háttérrel is.
Amúgy a próféciák szerint a feltámadáskor összesen 144.000 db testet osztanak ki a kiválasztottak közt (akik boldogok, mert megöröklik a Földet), tehát ennyien lesznek mindössze a biotestbe visszatérők. A többi léleknek a túlvilágon kell várnia, hogy ezek gyerekeket csináljanak és akkor azokat a testeket majd valamilyen sorrendben (kiválasztási szempontok szerint) elfoglalhatják és ők is visszatérhetnek ide. Vagy lelépnek és átmennek egy másik naprendszerbe, egy másik bolygó másik civilizációjába, amennyiben oda beengedik őket és jut nekik szabad, elfoglalható test.

Kelta6725 2020.10.05. 12:07:14

Hagyni kéne már ezeket a meséket, nincs túlvilág se feltámadás se isten, jézus sosem élt, és a halál az elenyészés..először a tudaté, aztán a testé..
szimpla biológiai folyamat, a többi csak blabla mese

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.10.05. 12:14:20

@Csizér Márton:

Mert a tudomány nem biztosító társaság, hanem inkább tudás és megismerés Tár.

A tudományos Isten bizonyítás zanzásítva

avagy IGe istenérve

1. Istennek szemantikailag sokfajta jelentése van. Tudományos is.

2. Istent meg lehet tudományosan határozni. Nem áll kívül a tudományon.

3. A tudományosan meghatározott Isten van. Bizonyítható és bizonyított is.

4. Ebből következik, hogy Isten vansága tudományos tény. Az ateizmus értelmetlen.

5. Az előzőekből következik, hogy a dogmatikus vallási és ateista Isten meghatározások nem tudományosak.

6. Ezekből következik, hogy aki a dogmatikus és nem a tudományos Istent tekinti Istennek, annak lényegében mémfertőzése van, vagy súlyosabb esetben lényeget tekintve elmebetegsége.

7. A mémfertőzések gyógyíthatóak. Hasonlóan mint a biológiai vírusfertőzések. Memetikai vakcinákkal. Súlyosabb esetben pszichológiai, pszichiátriai módszerekkel. A racionális érvelés hatástalan még az ateistáknál is.

8. Az idegrendszeri vírus /mém fertőzések meg is előzhetőek. Szintén hasonlóan, mint a biológiai vírusfertőzések.

Exploiter 2020.10.05. 13:10:37

@vilagnezet.blog.hu:

Az egész kereszténység úgy, ahogy van, egy virulens mém, tesó.

Igazad van, nem gyógyítható.

Egyébként ez a kérdés metafizikailag érdekes.
Ha valaki hiszi, hogy ez az árnyékvilág és a lélek a lényeg, akkor minek akarna testet egyáltalán. És miért érdekli, hogy lesz-e.

Jaaaa, hogy a biológiai test nélkül nehéz elképzelni a létezést. Hát igen, de akkor minek a vallás, ha ebben se segít.

Biblia helyett egy rakás könyv foglalkozik a transzhumanizmussal, azokban vannak okosabb gondolatok is, mert azóta eltelt pár ezer év, az embereknek sok idejük volt töprengeni.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.10.05. 13:11:06

@Kelta6725:
Nem az, csak buta vagy hozzá, hogy megértsd.
... de ha tévednék, akkor ...
Várom az érdemi cáfolatot a megfelelő módon:
Trükkös "Mém" publikáció felvezetése és kritikai próbája
vilagnezet.blog.hu/2020/09/16/trukkos_mem_publikacio_felvezetese_es_kritikai_probaja

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2020.10.05. 13:50:06

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, ha így nézzük igaz, de nem csak katolikus meg kereszténység létezik...

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2020.10.05. 14:15:18

@math0:

Olvasd el korábbi kommentedet, melyre válaszoltam. Az, hogy van 500 nikked nem mentség, troll.

Almandin 2020.10.05. 14:40:25

@plephyl: Teljesen egyetértek. Én még hívő koromban se hittem a testi feltámadásban, csak a lelkiben, illetve el tudtam képzelni valami fénytestet. De most, hogy hitetlen vagyok, már teljesen elképedek, hogy mikben hisznek egyébként más téren okos emberek is. A keresztény mitológia képtelenségei számomra abszurd, bizarr dolgok.
Valószínűleg semmilyen teste nem lesz az embernek. A földi vagy lebomlik, vagy elhamvasztják. A lélek valószínűleg testfüggő. A halálközeli élmények a leálló agy víziói lehetnek, evolúciós fejlesztés, ami az embernek kellemessé teszi a véget, egy önbecsapással. A valódi halálból még senki nem jött vissza ezért feltételezhető, hogy ezek csak percekig tartanak, utána megszűnik az öntudat.
Egy kis esélye van, hogy mégis élhet a lélek a halál után egy másik létformában, de ez nem a vallás által elképzelt módon történik. Sok mindent a tudomány sem ismer még. Egy biztos: az ember az univerzum része marad a széthulló atomjaival. Az anyag nem vész el, csak átalakul. Az éntudat, az ego azonban valószínűleg megszűnik létezni.

Almandin 2020.10.05. 14:44:00

@Mária: Porckopás nem lesz? Ha nem a földi vágyak uralják majd a testet, akkor nem esznek majd? De ha nem esznek, akkor a testük hogy működik majd?
Ebből látszik, hogy ez milyen primitív elképzelés. Az ókorban még csak elment, de ma már abszurd. A legmegdöbbentőbb, hogy más téren intelligens, többdiplomás ismerőseim is vannak, akik ebben képesek hinni.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2020.10.05. 14:52:55

@Almandin:
Ennek egyszerű a tudományos magyarázata.
Tudós sőt Nobel-díjas tudós is lehet elmebeteg.
Sőt náthás is. Így Isten mémmel megfertőzött is.

ramipali 2020.10.05. 15:19:15

@math0: Hol találtál a Bibliában ellentmondást?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.05. 15:47:47

@Almandin:

Ne feledd Arthur C. Clarke híres mondását: Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.

És már nem is állunk olyan messze attól, hogy örök életűvé váljunk, bár azt valószínűleg egyik jelen lévő sem fogja megérni. Egy-két évszázadon belül viszont jó eséllyel meglesz a megoldás a DNS telomérjainak megóvására, így a sejtjeink nem pusztán kb. 50-szer, hanem akárhányszor osztódhatnak. Ez - kombinálva a megfelelő génsebészeti eljárásokkal - az örök élet mellett minden betegséget gyógyíthatóvá is tesz majd.

Más kérdés, vajon egy kiváltságos szűk rétegen kívül valaha is elérhető lesz-e ez a mindennapi ember számára, hiszen ha senki nem halna meg, akkor elég hamar nem férnénk el a Földön.

"Ha nem a földi vágyak uralják majd a testet, akkor nem esznek majd? De ha nem esznek, akkor a testük hogy működik majd? Ebből látszik, hogy ez milyen primitív elképzelés."

Nem igazán. Az agyunk a testünk ideghálózatán belé érkező ingerületek alapján érzékeli a testünket. Kellően fejlett technikával a csupasz aggyal el lehet - majd, valamikor a távoli jövőben - hitetni, hogy tartozik hozzá egy amúgy fizikailag nem létező test. Aminek nem kell más, csak számítási kapacitás és energia. Ebben az is nagyon szép lenne, hogy lényegében megfelelne a keresztény hit szerinti mennyországnak, hiszen egy biológiai testben leélt teljes földi élet - melyhez hozzátartozik a gyermeknemzés is - után "támadnánk fel" a virtuális világban, ahol tényleg nem születhetnének gyerekek sem, hiszen azokat a biológiai testben leélt életünkben nemzettük.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.05. 15:50:08

@ramipali:

Matyival inkább ne állj le vitatkozni. Nem azért, mert esetleg jobb lenne nálad, hanem azért, mert egy isten-komplexusos idióta.

Almandin 2020.10.05. 16:00:41

@ramipali: Tele van velük. Érdemes kézbe venni és olvasgatni. Egyik kedvenc mondásom: Mi a legjobb ateista propagandkönyv? A Biblia. Ez nálam mindenesetre nagyrészt így volt. Minél többet olvastam, annál nyomasztóbbnak éreztem.

Serény Vélemény 2020.10.06. 13:27:25

@Almandin: "Én még hívő koromban se hittem a testi feltámadásban, "

Miben hittél akkor, ha a leglényegesebb dologban nem?

Egyébként van legalább két ember, aki soha nem halt meg, az egyik Énokh:
"És mivel Énókh Istennel járt vala; eltűnék, mert Isten magához vevé. "
a másik Illés (Elijáhu):
II. Királyok 2.11. És lőn, amikor menének és menvén beszélgetének, ímé egy tüzes szekér tüzes lovakkal elválasztá őket egymástól. És felméne Illés a szélvészben az égbe.

Rajtuk kívül van még (legalább) két ember a mennyben, testben: az első Mózes, a másik pedig Jézus.

Keresztény hívőnek lenni nem azt jelenti, hogy az ember elmegy egy kijelölt helyre, amit templomnak mondanak, és ott részt vesz valamilyen liturgiában, hanem pontosan azt, hogy van egy belső, sziklaszilárd meggyőződése a szívében - ezt hívják hitnek - arról, hogy:
-- Jézus Krisztus élt, - méghozzá bűn nélküli életet - ,
-- aztán meghalt - bűnözőként kivégezték a történelem egy adott idejében, a föld egy pontosan definiált pontján.
-- aztán ezután a teljesen halott teste feltámadt a halálból,
-- ezzel bizonyítva lett, hogy Isten fia, és hogy bűntelen.

Ezek konkrét történelmi események, a beléjük vetett hit a kereszténység alapja. Anélkül _senki_ nem mondhatja magát kereszténynek, és hívőnek, ha ezekben a tényekben nem hisz.

Almandin 2020.10.06. 14:29:48

@Serény Vélemény: A te véleményed élő példa arra a riasztó dogmatizmusra, amit egyes papok és a bigott hívek művelnek.
Egyébként én úgy képzeltem a testi feltámadást, hogy valamiféle fényteste lesz az embernek, nem hús-vér. Nem tudtam elképzelni, hogy megint lélegezni fog az ember, megint lesz emésztése, stb. Ezek nekem akkor is bizarr dolgok voltak, ma meg pláne. Szerencsére én immunis vagyok arra, hogy abszurditásokat hiteles eseményeknek tartsak, még ha tekintélyszemélyek mondják is. Nem ment el a józan eszem.
Ha te boldogabb vagy attól, hogy hiszel benne, akkor higgyél, de Jézus feltámadását olyan hiteles történelmi eseménynek nem lehet tekinteni, mint mondjuk a D-napot. Nincs bizonyíték rá a Biblia leírásain kívül. A többi vallás tanításaira sincs. A hit egy más dolog, mint a tudomány, ne keverjük össze a kettőt.

Serény Vélemény 2020.10.06. 14:39:16

@Almandin: Kb kettő milliárd ember. Ennyi névleges vagy tényleges keresztény él. Vagy mindannyian hülyék, sőt, nem is léteznek és az egész európai kultúra sem létezik, és te sem létezel, vagy: a Krisztus feltámadott.

Almandin 2020.10.06. 15:01:06

@Serény Vélemény: A keresztények is többfélék. Nem hülyézek le mindenkit. Közülük sokan inkább már csak papíron keresztények, vagy lazán kapcsolódnak a vallásukhoz. Sokan nem is gondolkodnak el ezeken a dolgokon mélyebben, mert annyira nem érdekli őket. Élik az életüket, megtartják a karácsonyt, papot hívnak a temetéshez, de kb. ennyi.
Adminisztratív szempontból én is keresztény vagyok, mert a kat. egyház számon tart a keresztlevelem alapján, hivatalosan meg nem iratkoztam ki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.06. 15:56:24

@Serény Vélemény:

"Ezek konkrét történelmi események, a beléjük vetett hit a kereszténység alapja. "

A mondatod második tagmondatával egyetértek, az elsővel nem. Bár én hívő katolikus vagyok, tisztában vagyok azzal, hogy a Biblián kívül sehol nincs tudósítás Jézusról vagy az ő feltámadásáról. Ezért igaza van @Almandin: -nak abban, hogy "Jézus feltámadását olyan hiteles történelmi eseménynek nem lehet tekinteni, mint mondjuk a D-napot. Nincs bizonyíték rá a Biblia leírásain kívül."

Na de éppen ezért hit a kereszténység, nem pedig történelemtudomány.

Serény Vélemény 2020.10.06. 16:04:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha nem hiszel abban, hogy történelmi esemény volt Jézus kereszthalála, és eltemettetése és feltámadása, akkor mégis miben hiszel?
Ez nem mese, nem mítosz, nem kitalált történet, hanem történelem. Ha nem történelem, akkor minek bohóckodni a katolikus vallással?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.06. 16:14:43

@Serény Vélemény:

A hit az, amit megdönthetetlen bizonyítékok nélkül is elhiszek. Azért hit. Én hiszek Jézus életében és feltámadásában. A D-nap megtörténtében nem kell hinnem, mert azt cáfolhatatlan bizonyítékok támasztják alá.

Almandin 2020.10.06. 17:10:14

@Serény Vélemény: Ha pl. történelemtanár lennél, akkor Jézussal kapcsolatban csak azt taníthatnád, hogy keresztre feszítették, valamint azt, hogy a keresztények hite szerint feltámadt.
Tehát ez nem biztos. Az, hogy egy hívő belső világában ez létező dolog, az már a hit területe, ami irracionális.
Egy muszlim férfi hiheti azt, hogy halála után a Paradicsomban 77 nőt rendelnek ki mellé, de ez se bizonyítható. Sokan mégis annyira hisznek benne, hogy öngyilkos merényletre is hajlandóak, csak hogy ott kössenek ki.

Serény Vélemény 2020.10.07. 08:55:37

@Almandin: Ha nem támadott volna fel, akkor hol van a teste? "A" zsidók, akik átadatták a rómaiaknak és akik ezáltal felelősek a keresztre feszítéséért vajon miért nem használták ki azt a propaganda lehetőséget, ami a testének a bemutatásából származott volna, ha ténylegesen benne maradt a sírjában?

Lásd még: port.hu/adatlap/film/tv/feltamadas-risen/movie-167342

Amiről te beszélsz, az vakhit. Amiről én, az bibliai hit.

Serény Vélemény 2020.10.07. 08:59:35

@Kovacs Nocraft Jozsefne: A feltámadás olyan történelmi tény, amit hit által tudunk elfogadni. De nem azért, mert nem történelmi tény, hanem mert nem éltünk akkor, amikor megtörtént, nem voltunk szemtanúi, nem voltuk ott, és még olyan kortársak sem voltak ismerőseink, akik ott voltak, és látták.
Kivéve a Biblia szerzőit, akik viszont szemtanúk voltak, vagy szemtanúk tanúvallomása alapján írták le az eseményeket. Amikor én hitelesnek fogadom el ezeket a beszámolókat, nem fanatikus vagyok, hanem csak józan.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.07. 10:35:46

@Serény Vélemény:

Egy szóval sem mondtam, hogy fanatikus vagy.

"De nem azért, mert nem történelmi tény..."

Történelmi ténynek azt fogadhatjuk el, amit sok egymástól független forrás megerősít - az evangéliumok e követelménynek nem felelnek meg. Jézusról a Biblián kívül SEHOL nem történik említés. A négy evangélium mindegyike i. sz. 70 körül vagy azután íródott, vagyis nem szemtanúk írták őket - valójában nem ismerjük bizonyossággal a szerzők személyét -, ráadásul még jóval később is módosítottak rajtuk. Így aztán Jézust a hitem által fogadom el valóságnak, nem a kétséges hitelességű leírások alapján.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy az a tény, hogy e leírások nem tekinthetők teljesen megbízhatónak, ráadásul sehol máshol nem említik Jézust a történetírók, egyáltalán nem jelenti Jézus létezésének, életének és feltámadásának cáfolatát.

Mellesleg nem gondolod, hogy az Atyának _célja_ lehetett azzal, hogy nem adott saját magáról ill. Jézusról egyértelmű, megcáfolhatatlan bizonyítékokat? Mert megtehette volna, nem? Sőt ma is megtehetné.

Csak lazán kapcsolódik ide, de elolvasásra ajánlom neked Robert J. Sawyer Calculating God című sci-fijét. Megjelent magyarul is Kifürkészhetetlen címmel. Azért ha teheted, inkább angolul olvasd el, mert a magyar fordítás nem éppen kifogástalan, olyan hibák vannak benne, amelyek a magyar szöveg olvasásakor is szemet szúrtak nekem, még mielőtt megnéztem volna az angol eredetit.

Ajánlok neked egy másik könyvet is elolvasásra, mégpedig James BeauSeigneur trilógiáját: Az Úr képében, Új kor születik és Isten cselekedetei. Ez is fiction, nem történelmi leírás, de érdemes elolvasni. A Kifürkészhetetlennel együtt ez szintén letölthető a nagyobb trackerekről, az nCore-ról pedig biztosan, most néztem meg.

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.10.07. 10:44:24

Érdemes figyelemmel kísérnetek:

Kihívás a Kálvinista Apologetikának!
A Tudományos Isten vanságának a bizonyítása már megtörtént. A tudományos módszertan alapján megfelelő módon publikálva is lett. Bárki elérheti, olvashatja, meggyőződhet róla, megismételt kísérletekkel megerősítheti. Ez kiüt minden eddigi logikai istenérvet véglegesen a "nyeregből". Amelyek persze eddig sem voltak sem logikusak, sem igazak. Tehát már abban a szakaszban tart IGe Isten -érve, vagy a P-DOX Semmiben Sem Hívő vallás istenérve, hogy nagyon komoly logikai levezetés és indoklás kellene, hogy ne legyen igaz. Képesek vagytok-e bármiféle logikai cáfolatra? Megértem persze, ha neki sem mertek kezdeni. Túl nagy falat ez a képességeiteknek.
Üdv: IGe

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9245188&la=156105840

Serény Vélemény 2020.10.07. 12:13:25

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Jézusról a Biblián kívül SEHOL nem történik említés."

Ez nem egészen igaz, valójában a talmud is elmíti, valamint Josephus Flavius is. Arról, hogy Pilátus létezett konkrét régészeti bizonyíték van, (úgy emlékszem, hogy több is, de hogy legalább egy, az biztos.)

"Mellesleg nem gondolod, hogy az Atyának _célja_ lehetett azzal, hogy nem adott saját magáról ill. Jézusról egyértelmű, megcáfolhatatlan bizonyítékokat?"

Ez olyan, mintha egy betű egy könyvben kétségbe vonná a könyv létezését, csak mert nem tapasztalja...
Maga a teremtett világ egy kinyilatkoztatás Istenről, másik meg a Biblia.
"Hit nélkül lehetetlen dolog Istennek tetszeni" - ez azt is jelenti, hogy ha Isten bemutatkozna neked face-to-face, akkor már nem kellene hinned benne, mert empirikus tapasztalattal rendelkeznél róla, ezért nem is tudnál tetszeni neki... és mivel hit által van az üdvösség, ezért ez egy eléggé kellemetlen állapot lenne...

A hagyomány szerint (meg a modern teológia szerint is) János evangéliuma kb 100 körül keletkezett, és János apostol írta, aki akkor már jó öreg volt ugyan, de egyáltalán nem lehetetlen, hogy szemtanúja legyen az eseményeknek. Ugyanígy 70-es években miért ne élhettek volna azok a szerzők, akik Jézus földi szolgálatának szemtanúi voltak alig negyven évvel korábban?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2020.10.07. 12:47:52

@Serény Vélemény:

"valójában a talmud is elmíti"

Ez nem túl meglepő, mivel a judaizmus is ábrahámi vallás.

"valamint Josephus Flavius is"

Flavius 37-ben született, szóval nem lehetett tanúja Jézus cselekedeteinek.

"Arról, hogy Pilátus létezett konkrét régészeti bizonyíték van"

Ez még nem bizonyíték Jézus létezésére.

""Hit nélkül lehetetlen dolog Istennek tetszeni""

Na látod, pont erről van szó, örülök, hogy ideírtad. Ha létezne hiteles és cáfolhatatlan bizonyíték Jézusra, akkor az egész már nem HIT lenne, hanem BIZONYOSSÁG. Isten azzal, hogy nem szolgáltatott cáfolhatatlan bizonyítékot, megadta nekünk a szabad választás lehetőségét: eldönthetjük, hogy hiszünk benne vagy sem. Ha létezne cáfolhatatlan bizonyíték, akkor nem dönthetnénk, hiszen Isten óriási hatalmát látva senki nem merészelne ellene cselekedni.

"A hagyomány szerint (meg a modern teológia szerint is) János evangéliuma kb 100 körül keletkezett"

Én korábbi keletkezési dátumokról olvastam, akár 70 körül is íródhatott, mely esetben nem zárható ki, hogy valóban a szemtanú János írta, hiszen ő volt a legfiatalabb apostola Jézusnak. De sajnos igen nagy a bizonytalanság.

Varga Zoltan 2020.11.10. 11:34:48

tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van a kicsi elment albérletbe//én 30 ezer ftot kapok végrehajtó két letiltást von közmunka fizetésböl ,,feleségem 37 ezer ftot kap varga zoltán vadna szabadság tér 15 3636//vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 00000000 25766862// VAGY FÁBIAN LAJOS SAJOVELEZD FATELEP 20 958 5852
--
70 5189043
süti beállítások módosítása