Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Tudom, mivel tartozom?

Neonhalék újra zenélnek

2021. április 11. - TheWig

"Gondolkodj pozitívan", "itt az ideje kicsit ventillálni", "mindenkinek szüksége van egy kis én-időre", "vedd észre az élet apró örömeit", "a pohár mennyivel jobb félig tele, mint félig üresen","a természetben töltött idő energiát ad" - a karantén időszak alatt hányszor olvastam ezeket a gondolatokat és pörögtek végig az agyamban, mint a Mátrixban a bináris kód. Igyekeztem ezeket ismételgetni magamban, hogy a négy fal között töltött idő ne őrölje fel az idegeimet a COVID-nak köszönhetően.

Majd egy szép napon belebotlottam a neten a Neonhal zenekar legújabb dalába. Semmi extra: Egy szál gitár finoman díszítve laza dallamos kísérettel. A szöveg mégis valamit megfordított a gondolataimban. Először is eszembe se jut a falamat egy rétnek a zöld füvével kitapétázni (így kezdődik a dalszöveg), de az tuti, hogy menő lenne egy ilyen lakás. Remélem már valaki meg is csinálta ezt otthon. Bár azért egy igazi rétet füvestül, birkástul, virágostul, zümmögő méhekkel együtt nem lenne olyan egyszerű átültetni egy lakásba.

pexels-chama-688618.jpg

Persze a dalszöveg első sorainak a felütése után repültek tovább a gondolataim, a dal címét adó témához.

Vajon mivel tartozom és ezt a tartozást kifizettem-e már?

Olyan könnyű figyelmen kívül hagyni, hogy maga az élet lehetősége mekkora ajándék. Itt nem csak a tavaszi, zöldellő természet szépségére gondolok, inkább a szeretteink mosolyára, egy finom ebédre, egy munkahelyi sikerre, vagy éppen egy lihegő házikedvenc szeretetére. Igen, ezek az élet apró örömei, mondhatni témánál vagyunk. Vagy mégsem? Itt fordult meg valami bennem.

neonhal2.jpg

Észrevenni az élet apró örömeit vs. hálásnak lenni érte.

Tényleg mindez ingyen van? A mai világban is? Úgy is, hogy még egy villanykapcsolásárt is fizetni kell otthon? Valahogy megszólalt a lelkiismeretem: Ha mindenért fizetni kell, akkor mágáért az életért miért nem? Persze, mindenki hozzászokott, hogy az élet az csak úgy van. Talán egy-egy halálesetet látva ez meginog, de még ilyenkor is bennünk van: a Nap úgyis felkel holnap. Biztos ilyen egyértelmű ez?

Nem lehet, hogy valakinek mégiscsak fizetnie kellett, hogy mi élhessünk?

Ezen a ponton egyértelműen nem hagyhatom figyelmen kívül sem a zenekar hitvallását, sem a sajátomat. Hiszen nemrég ünnepeltünk húsvétot, amely pont arról szól, hogy valaki fizetett mindezért. Az evilági életért és a túlvilágiért is. Nem is akármivel, hanem a saját, tökéletes vérével.

Tudom mivel tartozom? Nem biztos, viszont azt igen, hogy valaki fizetett. A saját vére csordult a kereszten, hogy az én ereimben folyhasson a vér. Vagy kicsit aktuálisabban fogalmazva: Ő kilehelte az utolsó lélegzetét, hogy az én tüdőm működhessen. Lehet úgy tűnik az élet ingyen van, de biztos így van? Vagy érdemes elfogadni azt az árat, amelyet már kifizettek értünk?

 

Dalszöveg:

Mint hatalmas lepedőt,

a rétet összehajtod

és tapétaként ragasztod a falra

Minden csupa zöld

Lassan fordul a Föld

Valahol máshol mások ébrednek új napra

 

Nem azt kaptam, amit kerestem

a Rock and Roll Áruházban

Befogadtál engem, mikor éhes voltam és fáztam

Nem hagyod, hogy a félelem

belém bújjon, megfojtson,

hogy az igazán fontos dolgok helyett

mással törődjek folyton

 

Én tudom, mivel tartoztam Neked,

s hogy helyettem más fizetett

Én tudom, mivel tartoztam Neked,

s hogy helyettem más fizetett

 

Ahogy mondta Tamási Áron

Azért vagyunk a világon,

hogy valahol otthon legyünk benne

Összeköt a kábelrengeteg

Ha egy lélek se lenne beteg

Bejönne a terved

Szép lenne

 

Én tudom, mivel tartoztam Neked,

s hogy helyettem más fizetett

Én tudom, mivel tartoztam Neked,

s hogy helyettem más fizetett

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1516496910

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása