Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Melyik kép jellemzi legjobban a Szólj Be a Papnak! 2021-es évét?

- évértékelő poszt

2021. december 28. - Zitttu

Közeledik az év vége, ilyenkor óhatatlanul is összegzünk, értékelünk: milyen jót és rosszat hozott a 2021-es év? Mi az, ami csak arra volt jó, hogy tanuljunk belőle? És mi az, amit érdemes lenne megtartani, tovább vinni?

Miközben ezen tűnődőm eszembe jut, hogy nem ártana kimosni a molinóinkat, kitúrom a helyéről és meglepődve tapasztalom, hogy mennyire koszosak. Te jó ég, gyorsan be is teszem a gépbe. Mialatt megy a mosás, azon kezdek el gondolkodni, hogy ezek a felirataink ha mesélni tudnának, biztos minden alkalomról lenne egy-két keresetlen szavuk. Hol csálén, hol szépen kifeszítve függtek egy-egy eseményünkön hirdetve azt, hogy itt aztán be lehet ám szólni. Hány és hány furcsa tekintet szegeződött rájuk idén?

Amíg várakozom, a telefonomat nyomkodom, a képek közé tévedek, szépen sorra veszem miket készítettem idén. Vajon melyikkel lehetne leginkább jellemezni a Szólj Be a Papnak! 2021-es évét?

a képre kattintva galéria nyílik az idei eseményeink legjobb képeiből

Az online tér, mint kapcsolódási pont

Két online eseménnyel indítottuk az évet, melyeknél nagy segítségünkre volt a Shoeshine csapata, hiszen arra törekedtünk, hogy legalább a válaszadók ne a Zoom-felületén keresztül, hanem személyesen találkozzanak, sajnos a járványhelyzet ekkor még nem tette lehetővé a közönség élő jelenlétét.

Idei első eseményünk rögtön az extra jelzőt kapta, hiszen három püspök mellett egy szerzetesnővért is lehetett kérdezni. A téma az ökumenikus imahéthez kapcsolódott és leginkább a kereszténység jelenéről és jövőjéről volt szó a Népegyház, vagy szubkultúra? címmel rendezett beszélgetésen. Ezen az alkalmon Balog Zoltán református püspök botrányról beszélt.

A másik és – szerencsére idén az utolsó – online eseményünkön a keresztény könnyűzene útkeresését boncolgatták a válaszadók, akik között egyházzenész, szabadkeresztény püspök, ferences szerzetes is helyet kapott. Vajon melyik visz közelebb Istenhez, a komoly-, vagy a könnyűzene? – ilyen és ehhez hasonló kérdések mentén zajlott a beszélgetés.

Blogunk, ahol felszínre kerülnek a kényes témák

Blogunkon igyekeztünk aktuális témákat feszegetni és helyet adni olyanoknak, akik reagálnak egy-egy éppen aktuálisan felkapott témára. Ilyen volt Bálint Bálint László kutatóorvos reakciója Laci atya „coming out” videójára. Interjút készítettünk a református identitás válságáról Nagy Károly Zsolt református teológussal, akitől azt is megkérdeztük, hogy katolikus elemekkel kívánja-e felrázni a reformátusok imaéletét.

Nagy örömünkre megjelent a Biblia neked című interaktív kiadvány, melyekhez tesztelőket kerestünk. Erre az alkalomra érdekes videót készített egy fiatal, aki nem csak a könyv pozitívumairól, hanem a negatívumairól is beszél.

Idén két eseményünk is az egyházi iskolákkal kapcsolatos dilemmákat feszegette, ebben a témában is vártuk a ti személyes véleményeiteket, meglepődve tapasztaltuk, hogy rengetegen írtatok nekünk. Negatív, és szerencsére a pozitív élményeiteket is megosztottátok velünk, továbbá megoldási javaslataitokat is megírtátok a felmerülő problémákra.

Élő alkalmak, személyes találkozások, amikért minden fáradozás kárpótol bennünket

Májusban végre élő, személyes találkozást szervezhettünk a debrecenieknek. Az esemény ötletét egyik önkéntesünk olvasmányélményei adták, így született meg a NASAreti, avagy keresztények az űrben című beszélgetés. Ehhez kapcsolódóan Instagram-oldalunkon teológus barátunk válaszolt a földönkívüliekkel kapcsolatos kérdésekre.

Szeptembertől havonta sikerült megvalósítani az élő alkalmakat a debreceni törzshelyünkön. Papok, lelkészek mellett egy szociológussal beszélgettünk arról, hogy mi van azokkal, akik egyház nélkül, a maguk módján hisznek. Később az egyházi sulik szerepe, annak megtartó vagy riasztó szándéka volt a téma, ahol iskolaigazgató is válaszolhatott az érdeklődők kérdéseire. Ezt az alkalmat két részletben tartottuk meg, a szünetben a jó hangulatért Bajnai Marcell felelt. Novemberben az egyház és az állam (v)iszonyát vitattuk meg. Egyébként ezek az események a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség együttműködésével, a Miniszterelnökség Egyházi közösségi célú programok c. pályázatának támogatásával kerültek megrendezésre.

Decemberben a nagy megmérettetés – Loki-Fradi meccs – után a foci, a sör és a hit kapcsolatáról beszélgettünk. Reméljük, nem csak számunkra marad emlékezetes pillanat a lelátóról nézni a reverendás pap kezdőrúgását, melynek segítségével a kiesés széléről táncolt vissza a Loki az első helyen álló Fradi ellen.

Más városok, ahol szintén elkapták a fonalat

Júniusban Budapesten a fociról osztotta meg gondolatait egy vezérszurkoló, egy focista karrierjét feladó katolikus pap, egy válogatott labdarúgó és egy püspök. A Kobuciban rendezett eseményen fociról, hitről és e kettő kapcsolatáról esett szó.

Kecskemét a főtéren dicsőítéssel és ételosztással egybekötött nagyszabású esemény zajlott, melynek végén hét felkezet lelkipásztora várta a beszólásokat. Ez alkalomból kecskeméti barátunkat kérdeztük a szürke hétköznapok Istenkereséséről.

Dunaújvárosban a szabadságról lehetett kérdezni a helyi lelkészeket, ahol a hangulatot mindenképpen fokozta, hogy az eseményt egy kocsmában, a Kaptár Music Pubban rendezték meg.

Egy kisebb szabolcsi város, Nagyecsed is bekapcsolódott a szervezésbe, ott is helyi erők adtak lehetőséget a beszólásra.

Fesztivál, mint az élő találkozások esszenciája

Júliusban egy év kihagyás után végre fesztiválozhattunk, a Campus Fesztiválon többek mellett négy református egyetemi lelkész is várta a kérdéseiteket.

A református ifjúsági találkozó témájához kapcsolódva vitaalkalom keretében a szabadság témáját feszegették a válaszadóink, illetve egy különleges gamer-alkalmat is tartottunk a debreceni Csillaponton, ahol papokat, lelkészeket lehetett számítógépes párbajra hívni.

Társszervezőként bekapcsolódni egy-egy izgalmas projektbe mindig felemelő érzés

Örömmel tettünk eleget a Debreceni Egyetemi Színház felkérésének, így a nyár folyamán kétszer is papokkal, lelkészekkel továbbá a színészekkel közösen tartottunk beszélgetést a Tartuffe előadás (megtekintése) után.

Augusztusban az általunk már jól ismert – korábban több eseményünk színtereként is szolgáló – lovastanyán kapcsolódtunk be a Családi Sokadalomba, ahol Laci atya még egy amerikai foci edzésen is részt vett.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus keretében a Margit-szigeten két eseménnyel is emeltük a Családi Nap színvonalát. Az egyházi sulik létjogosultságát elemezve egy piarista szerzetes, egy iskolanővér és egy gimnáziumi igazgató igyekezett a legjobb válaszokkal szolgálni a jelenlévőknek. A kereszténység és az iszlám témáját körbejáró beszélgetésünk minden szervező várakozását felülmúlva rengeteg érdeklődőt vonzott.

Nagyváradon a Borostyán Produkció felkérésére borkóstolóval egybekötött beszélgetésen vettünk részt két helyi lelkésszel, ahol az ökumenizmus aspektusait feszegették a kérdezők.

Decemberben a Tündérkör Alapítvány élelmiszer-, és adománygyűjtő élményprogramjához kapcsolódva Mi Atyánk, kivagy a mennyekben? címmel beszélgettünk kivételesen templomi keretek között.

Az elkerülhetetlen médiamegjelenések

A legigényesebb egyházi havilapban, A SZÍV Jezsuita Magazin februári számában nagyinterjút olvashatott a közönség alapító-főszervezőnkkel. Ugyancsak Péterrel készült egy beszélgetést az Alföld Televízió és a Borostyán Produkció közös műsorában, a Rivaldán Innenben.

A Faludi Ferenc Jezsuita Akadémia újságíróképzésén arról tarthattunk előadást, hogy az online térből hogyan tudjuk leghatékonyabban az offline találkozásokat megvalósítani. Két budapesti önkéntesünk a Katolikus TV Délelőtt című adásában tűnt fel és az RTL Klub Fókusz című adása négy alapító atyánkkal készített riportot.

Sípolással jelzi a mosógép, hogy ideje lenne kiteregetni, gyorsan ki is veszem a megtisztult transzparenseinket, elégedetten nyugtázom, hogy azért ezek – bár már igen kopottak, de – öt (5!) éve igen jól bírják a strapát.

És hogy mit hoz a 2022-es év? Bízom a Jóisten kreativitásában és segítségében, és persze az önkéntes csapatunk fáradhatatlan munkálkodásában.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5316781462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobaszopiatej 2021.12.31. 17:02:10

Az általatok elnyomott többi vallásnak mikor gyűjtötök?
süti beállítások módosítása