Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Katolikus papként a tested kísért meg a legtöbbször?

- a Bűnös test!? esemény kapcsán kérdeztük válaszadónkat

2022. április 22. - szoljbeapapnak

Az április végi budapest Bűnös test!? eseményünk kapcsán a katolikus válaszadónkat, Riesz Domonkos atyát kérdeztük a testi kísértésről. Az alábbiakban közöljük a válaszát.

Amikor még nem gondolkodtam azon, hogy pap legyek, biológiából emelt szinten tettem érettségit. Már akkor lenyűgözött az emberi test összetettsége és működésének aprólékos összehangoltsága, amihez szerintem semmi sem fogható. A teológia úgy gondolkodik erről, hogy az emberi test az Isten egyik legcsodálatosabb alkotása, az Ő szeretetének jele. Az emberi test elsősorban csodálatos ajándék, nem pedig kísértés forrása.

Gimnazistaként besokalltam az elvárásoktól” - Riesz Domonkos – 777

Ugyanakkor a kísértés létezését tagadni értelmetlen volna. A kísértés számomra azt jelenti, hogy egy választási helyzetben a rossz vagy rosszabb útnak van vonzereje. Naponta tapasztalom, hogy ez így van, és sokfajta kísértéssel kell megküzdenem. Mi is a kísértés lényege?

A szívünkbe nézve sokfajta vágyat találhatunk magunkban. Választhatunk, hogy ezeket a vágyakat mivel töltjük be. Választhatunk jó és rossz dolgokat egyaránt. Ez a kísértés lényege: vágyainkat betölthetjük olyan dolgokkal, melyek hosszútávon vagy minket rombolnak – vagy másokat sértenek. Ezek jónak tűnnek, gyakran a könnyebbnek is, de azt hiszem mindannyian tapasztaljuk:  igazán fontos dolgokért általában meg kell küzdenünk.

szolj_be_a_papnak_bunos_test_event.jpgVisszatérve az eredeti kérdésre: minden embernek vannak testi és lelki vágyai. Ezek összefüggnek, nehezen szétválaszthatóak. Blaise Pascal szerint mindannyiunk szívében van egy Isten alakú űr, melyet csak Isten tud betölteni. Úgy gondolom, hogy ez a legmélyebb vágyunk – és számomra a legnagyobb kísértések a legmélyebb vágyaimhoz kapcsolódnak. Vagyis, hogy Isten helyére más személyeket/ célokat/ feladatokat helyezzek.

Ha ilyen és ehhez hasonló kérdések foglalkoztatnak, várunk április 25-én Budapesten, a Grundon (Nagytemplom utca), hogy megvitassuk a testünkkel kapcsolatos kérdéseket. Fb-esemény itt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8317813241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nőikommentelő 2022.04.28. 11:44:36

Mondjuk Hodász atya engem is megkísérthetne...
süti beállítások módosítása