Ez itt nem szentbeszéd!

Szólj be a Papnak a PAD Utcafesztiválon is!

- beszámoló

2019. június 25. - szoljbeapapnak

Idén először adott otthont a PAD Utcafesztivál a Szólj be a Papnak! rendezvénysorozatnak. Helyszíne a B24 galéria volt. Ha nem ismernénk ezt a helyet, gondolhatnánk, hogy a Kis herceg egyik bolygójára lettünk hivatalosak, de valójában a Batthyány utcán elhelyezkedő autentikus galériáról van szó. A téma a művészettel kapcsolatos szakrális konzerválás vagy megújulás volt.

(Galéria megnyitásához katt a képre!)

A Nagy Gabriella szénnel készített műveiből álló, ismerős élethelyzeteket és motívumokat feldolgozó kiállítása tökéletes környezetet biztosított a téma megvitatására. A tartalmas este folyamán a legkülönfélébb kérdésekre kaphattunk válaszokat. Több lelkes kérdező igazán elgondolkodtató, néhol megosztó felvetésekkel bombázta a meghívott szószólókat.

Felvetődött a táblagépeken kivitelezett ikonosztázia, amely inkább az űrhajókra lenne praktikus megoldás. Egy másik kérdező Jézus hiteles megjelenítését firtatta a festményeken, de megtudhattuk, hogy igazából a lényeg nem a kinézetében van. Egy tartalmas eszmecsere keretében a pódiumvendégek és a közönség szembe állította a templom külső megjelenését, valamint a belső történések fontosságát. Egyetértettek abban, hogy ugyan a templomnak mindenki számára „csalogatónak” kell lennie, a belső történésekre kell igazán összpontosítanunk. Meg kell hallanunk a hívó szót, s nem a látásra koncentrálni. Antoine de Saint-Exupéry szavaival élve: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

Tovább

Szakrális művészet - konzerválás vagy megújulás?

Képek és videó

2019. június 21. - TheWig

A tegnapi debreceni vitaestünk témája a szakrális művészet volt. Több külünleges kérdés is felmerült, pl. táblagépre hogyan lehet szakrális témájú műalkotást létrehozni, lehet-e közös szimbóluma a vallásoknak, a Notre Dame tragédiáját követően a restauráció vagy a rekonstrukció a helyes út és az is kiderül, hogy Zoli atyának miért ilyen különös az öltözete.

Akiket kérdezhettetek:

  • Béres Zsuzsa – szociológus, doktorandusz (DE)
  • Cs. Szabó Sándor – író, vallástanár, a Luther regény szerzője
  • Dr. Hegyi Csaba – festőművész, egyetemi docens (PTE)
  • Huszti Zoltán – katolikus pap, festőművész

Minden kedves résztvevőnek és érdeklődőnek köszönjük a jó hangulatú és izgalmas beszélgetést! Köszönjük a helyszínt a B24 Gallériának és a 3. PAD Utcafesztiválnak!

A beszélgetésről készült felvételt itt nézhetitek meg:

Tovább

Szólj be a Püspöknek!

- interjú

2019. június 12. - szoljbeapapnak

Az interjút Ingeborg Midttømme-mal, a norvég moldei egyházkerület püspökével készítettük, miután részt vett Cegléden megrendezett Szólj be a püspöknek! című eseményen.

Az esemény előtt Fabiny Tamással is beszélgettünk.

A teljes eseményt ITT nézheted meg.  

A szerzetes, a tanár és a vállalkozók bemennek a kocsmába

2019. június 05. - szoljbeapapnak

És ez ráadásul nem is egy vicc. Összefoglalónk egy különös vitaestről, amely az üzleti élet és a hit kapcsolatát firtatta.

A résztvevők listájára tekintve nem csak a nem mindennapi egyházi személyek kapcsán voltak nagy várakozásaink. Kiss Ulrich, aki több évi topmenedzserkedés után lett jezsuita szerzetes és manapság Management by Jesus néven tart vezetői szemináriumokat, valamint Dr. Kókai Nagy Viktor, aki debreceni református teológiai tanári állása mellett nyaranta fesztiválok biztonsági vezetőjeként dolgozik, önmagukban is elvittek volna egy másfél órás beszélgetést a hátukon. A találkozás sava-borsát viszont mégis az adta meg, hogy a moderálást elvállaló, főállásban vállalkozásfejlesztéssel foglalkozó Kiss Ákos bemutatkozása szerint “vallása” ateista. Ákos korábban zsigeri ellentétet érzett, de a kereszténységet nemrégiben elkezdte egy kicsit nyitottabban figyelni, például amikor egy fesztiválon találkozott a Szólj be a papnak kezdeményezésével, ahol az androidok üdvözülésének kérdéséről és a szexrobotok megítéléséről folytatott beszélgetést. Emellett egyre többször találkozott munkája során a vallásos üzletember karakterével. Beküldött egy írást a SZBAP-blogra, és innen már csak egy lépés volt a moderálás elvállalása. A további résztvevőket Ákos hívta meg, közülük Tassi Viktor, IT/üzleti tanácsadó az egyháztól távolabb állók csapatát erősítette, míg Horváth-Bokor Erik értékesítési szakértő lelkes baptista gyülekezeti tag.

Tovább

Business & Biblia - képek

2019. május 29. - TheWig

Képek, a tegnapi debreceni eseményünkről, ahol a téma az üzleti élet és a keresztény értékrend kapcsolata volt.

Akiket kérdezhettetek:

  • Kiss Ulrich SJ – közgazdász, jezsuita szerzetes
  • Dr. Kókai Nagy Viktor – református lelkipásztor, egyetemi docens (DRHE)
  • Tassi Viktor – IT tanácsadó
  • Horváth-Bokor Erik – értékesítői csapat specialista

Moderátor: Kiss Ákos –  startup szakértő

szbap0528-001.JPG

Tovább

Böjti kihívásunk nyertes pályamunkája

2019. május 26. - szoljbeapapnak

A 2019-es nagyböjt előtt négy pap és két lelkipásztor böjti kihívást fogalmazott meg, főleg azokra gondolva, akik eddig még nem próbálkoztak ilyesmivel. 

Az első videóban azt magyarázták el, hogy mi a böjt értelme, a második videóban pár tippet adtak az öko-böjthöz, amelynek több országban már hagyománya van. Háromrészes sorozatunk zárásaként az egyház ökológiai helyzetét értékelték.

A hat kihívó Borbélyné Margitnak ítélte az első helyet, mellyel egy kétszemélyes hétvégét nyert egy öko-szálláshelyen (igyekszünk később az ott töltött élményeikről is beszámolni), melyhez szívből gratulálunk.

A kihívók másik öt személyt jelöltek meg másodikként, így ők megosztott második helyen végeztek (abc sorrendben): Benedekné Termeczky Krisztina, Farkas Éva, Orbán Balázs, Tóth Kitti, Vargáné Jánosházi Éva, az ő nyereményük 3000 Ft értékű vásárlási utalvány, melyet a zoldbolt.hu weboldalon tudnak felhasználni. 

Az alábbiakban első helyezett pályamunkáját tesszük közzé.

Emlékszem, amikor több, mint 10 évvel ezelőtt nővérem elkezdte otthon szelektíven gyűjteni a papírt és a palackokat, az akkor még csak egy macerás hóbortnak tűnt. Szép lassan mégis megbarátkoztunk ezzel a lehetőséggel, így amikor 6 éve férjhez mentem és saját háztartásunk lett, már figyeltünk, hogy mit hova dobunk.

kornyezetvedelem005.jpgAzóta pedig kisgyermekes édesanyaként folyton töröm a fejem, hogy mit tehetnék én azért, hogy minél többet megőrizzek a gyermekeimnek és leendő unokáimnak Földünkből, környezetünkből. Ezért, amikor először megláttam a felhívást az Öko-böjtre és végignéztem a videókat, úgy döntöttem, hogy belevágok. Aztán felálltam a géptől és jól elfelejtettem.

De másnap, amikor az apróbb papírhulladékot a szemetesbe dobtam volna, eszembe jutott az Öko-böjt, így azt a kis fecnit is inkább a szelektívbe dobtam. Így volt végig a nagyböjt folyamán, amikor újra és újra eszembe jutott a kihívás. Ezeket a helyzeteket szeretném most megosztani.

Tovább

A Szólj be a papnak múltja, jelene és jövője

2019. május 22. - szoljbeapapnak

**A Szólj be a papnak múltja, jelene és jövője.**

Papp Beatrix az Európa Rádió szerkesztő-riportere készített interjút az Ismerjük meg egymást című műsorban Veres János református lelkipásztorral, Berecz Péter és Kiss Zita szervezővel, illetve Horváth Péter érdeklődővel.

Az adás az Európa Rádióban 2019. május 20-án hangzott el.

Az egyháznak nem szabad sáncok mögé rejtőznie

- Cegléden beszóltak a püspöknek!

2019. május 16. - szoljbeapapnak

Dr. Fabiny Tamással, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökével beszélgettünk a Szólj Be a Püspöknek! eseményünk előtt néhány perccel, ahol egy norvég püspökasszonnyal együtt élőben feltett, tabuk nélküli, kényes kérdésekre válaszoltak az Északi Evangélikus Egyházkerület egész napos rendezvényén. A különleges beszélgetés ITT megtekinthető.

Fotó: Magyar Márton

Püspök Úr miért tartotta fontosnak azt, hogy egy ilyen programpont is bekerüljön a mai napba?

Egyrészt, magát ezt a mára már megizmosodott „szólj be a papnak!” formát nagyon jónak tartom, úgy érzem ez egy egészséges, jó értelemben vett szekuláris formája annak, amit mi lelkészek szakrális módon szeretnénk művelni. A kettő nincs ellentétben egymással, hiszen a fiatalokat talán egy ilyen szóhasználattal, ilyen nyitottsággal jobban el tudjuk érni, hiszen ez a célunk.

Egyébként - ha nagy szellemek találkoznak -, én nem tudtam még erről a formáról, talán még nem is volt, amikor egy lelkész kollégámat - amikor Aszódon mutatta a lakását, amelynek az ablakai a sétáló utcára néznek - megkérdeztem, hogy „Beszólnak neked a hívek?”, ő ezen megütközött, hiszen miért szólnának be. Pedig én a szó eredeti értelmében gondoltam, hogy ha itt járnak, itt mennek el a háza előtt, akkor beköszönnek–e. Ekkor döbbentem rá, hogy ennek kettős jelentése van.

És tudjuk, hogy ez a beszólás nem bántó jellegű beszólás. Tabuk nélkül, görcsök nélkül, félelem nélkül lehet megkérdezni olyan dolgokat, amiket hagyományos keretek között nem.

Ezért érzem fontosnak ezt a kezdeményezést, hogy találkozzak az emberekkel, megismerjem a véleményüket, akár a kritikus véleményüket. Az egyháznak nem szabad begubóznia és sáncok mögé rejtőznie, vállalnunk kell a párbeszédet és meg kell hallgatnunk a másik embert.

Ez a mostani, ceglédi találkozás kifejezetten erről szól, hogy kilépünk a templom védettségéből, kimegyünk a nyílt, szabad térre úgy, ahogy Jézus is kiment és az apostolok is kimentek, sőt a reformátorok is kimentek és merték a kockázatot is vállalni, hogy adott esetben kellemetlen kérdéseket tesznek fel nekik, de ez viszi előre az ő gondolkodásukat is.

Tovább

Hogy lesz valakiből pap?

– hivatásvasárnapi prédikáció

2019. május 13. - szoljbeapapnak

A katolikusoknál húsvét negyedik vasárnapján, a Jó Pásztor vasárnapján tartják a papi hivatások világnapját. Ekkor a szentmiséken világszerte a papjaikért és az új papi hivatásokért imádkoznak. Ezen a napon a kispapok egy-egy plébániára mennek és ott a hivatásukról beszélnek a szentmise alatt. Blogunkon egy jóképű, fiatal, 22 éves srác hivatástörténetét tesszük közzé, mely a Budapesti Magyar Szentek plébánián hangzott el.

Pongrácz Benedeknek hívnak, 22 éves vagyok, a Szombathelyi Egyházmegye I. éves papnövendéke vagyok. Vas megye nyugati határszélén, az Őrség szívében, Őriszentpéteren születtem és ott is nőttem fel. Szüleim harmadik, legkisebb gyermekeként. Az egész család Őriszentpéteren él, testvéreim családjukkal, szüleim, nagyszüleim. Nem kimondott katolikus nevelést kaptunk, azt mondták, hogy bérmálkozzunk meg, és utána a döntés a miénk. Mégis sok, katolikus értékre - amit nem tudtam akkor, hogy az katolikus - neveltek minket szüleink.

Képtalálat a következőre: „hivatás”

Tovább

Bűn, megváltás és istenkék a Bosszúállók négy részében

Szólj be a filmnek!

Vigyázat: Az írás cselekményrészleteket tartalmaz!

A Bosszúállók – Végjáték után visszatekintve az egész sorozatra, több olyan kulcstémával találkozunk, amelyek a Bibliában is szerepet kapnak, pl. bűn, végső ítélet, megváltás, isteni hatalom.

Első pillantásra a Bosszúállók „hitvilága” eléggé vad: vannak itt északi mitológiákból kölcsönzött szereplők (Odin, Thor, Loki), New Age-es hangulatot sugárzó figurák (Dr. Strange), stb. A keresztyén nézőknek talán akkor csillan fel a szeme, amikor a hagyományos értékeket képviselő Amerika Kapitány az első részben azt mondja, hogy csak egy Isten van.

031e0645f6425e60a2407286090b383c.jpg

Fotó: pinterest.com

A bűnbeesés utáni bibliai alaphelyzet és a Marvel-filmekben megjelenő világ ábrázolása viszont nagyon hasonló: valami elromlott, valami nagy gond van. Bábeli zűrzavar uralkodik, háborúk és békétlenség szabdalja az emberiséget, a világ megváltásra szorul. Nem vélten tehát, hogy a Bosszúállókban mind a rosszfiúk, mind a jók folyton valamilyen végső megoldást keresnek a problémákra.

Tovább