Ez itt nem szentbeszéd!

Németes lelkész menni Amerika

A lelkészek titkos élete 10.

2018. október 11. - LelkesBarbi

A nyár izgalmasan kezdődött. A sok rohanás és tennivaló után végre ott ültem május végén a Lutfthansa München-Chicago járatán. Nem, nem ennyire jó a lelkészi fizetés. Nem is igazi nyaralás volt ez az út, de valahol mégis. A gyülekezetünknek van egy 6 évre szóló partnerkapcsolata Grand Rapids (Michigan) környékbeli református gyülekezetekkel. És a megállapodás része, hogy az egyik évben az amerikaiak jönnek hozzánk, a másik évben pedig mi látogatunk el és így tanulunk egymástól. Idén rajtunk volt a sor. Így kerültem fel a gépre. De az izgalom nem az óceán feletti repkedés miatt volt, hanem mert én németes vagyok. Németországban tanultam két évet, ezért kicsit törni angol és még másodjára is csodálkozó szemmel nézem ezt az országot és a kultúrát.

sam_3818.JPG

A Centerpoint Church, Kalamazoo (MI) vasárnapi istentiszteletén így fogadták aznap az érkezőket.

Tovább

Venom - avagy a düh, aki békét teremt

Szólj be a filmnek!

2018. október 07. - Gondil

 A Venom keresztény szemmel 

A Venom, a nagyon várt Marvel alkotás a napokban került a mozikba. Mint Marvel fan és mint keresztény ember, úgy döntöttem megnézem, kíváncsi lettem mit fognak kihozni egy ilyen szörnyszülöttböl. És nem is kellett csalódnom. Tudom, a legtöbb kritika igen negatív. Persze én is írhatnék arról, hogy milyen unalmas volt az első 50perc, hogy itt-ott akadozott a CGI, vagy hogy néhol laposak voltak a karakterek. Igen, így van.  De azt gondolom, hogy valahol a mélyen igenis szólt valamiről. És nem is akármiről! Öveket becsatolni: pozitív, spoileres Venom kritika következik.

Beszéljünk egy kicsit Venomról. Ő az.

venom_1.jpg

Tovább

Milyen a jó családanya és csaladápa?

2018. október 04. - szoljbeapapnak

Vajon mit gondol egy római katolikus pap, egy református lelkész és egy görögkatolikus pap arról, hogy milyen egy jó családanya és milyen egy jó családapa?

Nézd meg a nyírbátori Keresztény Családi Napon készült pódiumbeszélgetés néhány szívmelengető gondolatát.

Tükröm tükröm, mondd meg … mennyit érek én?

Szólj be a filmnek!

2018. szeptember 24. - Gondil

Fekete Tükör című sorozat 3. évad 1. epizódja keresztény szemmel

nevtelen.jpg

Mafab adatlap

Gondoltál már arra, mi lenne, ha az előrejutást az életben nem a pénz, a tudás, vagy a protekció határozná meg, hanem az, hogy hogyan értékelnek téged az emberek? Mi lenne, ha a Facebook lájk-rendszerét kicsit módosítva 1-5-ig terjedő skálán értékelhetnék az emberek egymást és a kapott átlag alapján élhetnénk jól vagy rosszul az életünket? Például ha 4,32 az átlagod, akkor vehetsz magadnak egy Mercédeszt, de ha csak 4,02, akkor csak Trabanttal utazhatnál. Vagy nem amiatt vennének fel az egyetemre, hogy hogy sikerült az érettségid, hanem amiatt, hogy mennyire tetszettek az ismerőseidnek az általad posztolt képek.

Tovább

Isten egy életművész - frappáns példa Szilárd atyától

2018. szeptember 18. - szoljbeapapnak

Miért van a baj? Miért van a szenvedés? Miért van a betegség?

Miért van gonosz? Miért van bűn? Miért van hiba? Miért rossz egyik ember a másikkal?

Évezredek óta kutatja az emberiség!

Mindezekre a kérdésekre Istvánfi Szilárd római katolikus pap egy rövid történettel szemléltette a választ az első Szólj Be a Papnak! vitaesten, amely Szatmárnémetiben került megrendezésre.

"Ettől olyan előkelőnek érzem magam"

Szólj be a filmnek!

2018. szeptember 15. - TheWig

Egy kis szívesség című film keresztény szemmel

294348_1533683352_5213.jpg

Mafab adatlap

Mindenre képes vagy! Ha erősen küzdesz valamiért el tudod érni! Te is ki tudsz emelkedni a tömegből, ha elég eltökélt vagy! Képes vagy rá! Ki más ismer jobban téged, mint te önmagad? Csak a saját kezedben van a sorsod! Építs kapcsolatokat, élj egészségesen, menj el mozogni, egyél jókat, bulizz értelmesen, lépj ki a szürke tömegből és mindezt:

OSZD MEG MÁSOKKAL!

Tovább

Tékozló egyház

Fábyverzum - Én és a problémáink

2018. szeptember 13. - Fábyka

Vasárnap a tékozló fiú példázatáról beszéltem a templomban. Egészen megfogott maga a szituáció, amiben Jézus ezt a példázatot elmondta. A farizeusok ugyanis megvádolták őt, hogy bűnösökkel és vámszedőkkel eszik együtt. Velük vállal társaságot ahelyett, hogy a jobbakkal menne inkább templomba, az „igaz istentisztelet” helyszínére.

Egyrészről megkapó számomra ez a történet, ami egy olyan apát (egy olyan Istent) tár elénk, aki mindenek felett szeret. Szeret akkor is, ha hülye vagyok, akkor is, ha becsapom. Akinek annyira kiterjed a szeretete, hogy nem tudok akkora hülyeséget csinálni, hogy ő ne várna haza az ő otthonába.

Másrészről pedig elszomorító az a közeg, ahol Jézus elmondja ezt a példázatot. Elszomorító azt tapasztalni, hogy azok az emberek, akik az Isten szolgájának mondják magukat nem fogadják el az olyanokat, akikkel Jézus közösséget vállal. A bűnösöket, a vámszedőket, a lesüllyedt embereket.

Pedig igazából róluk mondja a Szentírás azt, hogy keresték Jézus társaságát. És miközben olvastam ezt a részt azon gondolkoztam, hogy sokszor ez a mostani, 21. századi világ/egyház nem működik-e így. Nem szóljuk-e le azokat az embereket, akik Jézust keresik, de nem felelnek meg a társadalmi normának? Vajon sokszor nem szólal meg a fejünkben egy hang, amikor oda nem illő arcot látunk a templomban (a jobbak így hívják: templomunkban)? Nem tesszük-e fel a kérdést: Mit keres ez itt?

prdgl-chrch-black-1.png

Tovább

A gyilkos apáca üzenete

Szólj be a filmnek!

2018. szeptember 09. - TheWig

Az Apáca című film keresztény szemmel

Mafab adatlap

292294_1532711055_9158.jpg

„Ezen a helyen vége Istennek”  - a film ezzel a hátborzongatóan rejtelmes mondattal kezdi el a feszültség megalapozását. 1952. Erdély. Egy csoda-vadász pap; egy nővér, aki még nem tette le a fogadalmát, de emlékei között számos látomás szerepel; és egy kanadai fiú, aki ki tudja milyen okból maradt a világ háta mögötti kis faluban, Berethalmon. A falu szomszédságában egy rejtelmes kolostor,

ahol nemrégiben egy apáca öngyilkos lett.

Tovább

Karddal kereszteltünk

Szólj be a filmnek!

2018. szeptember 07. - TheWig

Az utolsó pogány király című film keresztény szemmel

Mafab adatlap

304446_1534379457_5727.jpg

Beülök egy filmre, figyelem a történéseket. Figyelem a mondanivalót és egyszer csak összeáll a kép. Megértem, hogy mit akar üzenni a film, majd elkezd pörögni az agyam. Keresztényként mennyire is helyes az üzenete, mennyiben összeegyeztethető a saját hitemmel? Ez a gondolata és ez a része igen! A másik gondolat azonban már nem! Mégis hogyan lehetne a film téves részeit helyesbíteni, hogyan lehetne "beszólni a filmnek", hogy az elindíthasson egy építő jellegű gondolatmenetet?

Körülbelül így néz ki egy keresztény filmkritika írásának a forgatókönyve. Ezért is az a címe a rovatunknak, hogy "Szólj be a filmnek!". Az utolsó pogány király esetében azonban más a helyzet!

Most nem én szólok be a filmnek, hanem ő szól be nekem, kereszténynek!

Tovább