Ez itt nem szentbeszéd!

A valóság álom, ha nem létezik!

Szólj be a filmnek!

2018. augusztus 16. - TheWig

"Sötét elmék" című film keresztény szemmel

sotet_elmek.jpg

A valóság álom, ha nem létezik. Minden sci-fi film elrejt valamit a valóságból, hogy utána ebből a csorbított világképből újraépítsen egy másikat. A „Sötét elmék” film az emberi társadalom két legelemibb pontját, a családot és az otthonképet zúzza szét, hogy megmutassa annak az igazi értelmét egy kis akcióval fűszerezve.

Tovább

Bátorság, becsület – ezek csak szavak!

Szólj be a filmnek!

2018. augusztus 14. - TheWig

„Az én hősöm” című film keresztény szemmel

Szólj be a filmnek rovat!
az_en_hosom.jpg

Egy vígjátékot mindig nehéz keresztény szemmel értelmezni, mivel legtöbb esetben nem a film üzenete áll a középpontban, hanem egyszerűen a néző szórakoztatása, az öröm és a derű másfél órába sűrítve.

„Az én hősöm” című film is inkább csak nevettetni akar, de szerencsére nem olyan felületes pajzán poénokkal, mint a mai kor legtöbb üres vígjátéka.

Tovább

Apa papok

Bemutatunk két többgyerekes római katolikus papot

2018. augusztus 14. - Phil Melanchthon

Szögezzük le az elején, hogy egyházilag teljesen szabályos helyzetekről van szó! Ettől azért még eléggé szokatlanok.

priesterweihe118_v-zweispaltig.jpg

Wirp atya gyermekei (fotó: ndr.de)

 Thomas Wirp

Itt szolgál: Ostercappeln (Osnabrück mellett), Alsó-Szászország, Németország

Korábbi foglalkozás: Villamosmérnök

Jelenlegi családi állapot: Elvált, de ami a lényeg: házasságát egyházilag érvénytelenítették.

Gyerekek száma: 3

Miért váltott? Hívő volt korábban is, de a válása után tette fel igazából magának a nagy kérdést: „Mit akarhat Isten tőlem?” Az egyházi szolgálat felé fordult, villamosmérnöki állása mellett diakónus lett, lelkigondozóként segített, és már a részleges nyugdíjazását tervezte, amikor egy lelkigyakorlat során világos lett számára papi elhívása.

Hogy lehet római katolikus pap? Az érvénytelenített házasság miatt nőtlennek számít. Immáron cölibátust vállalt.

Gyerekei hogy fogadták: Jónak tartják, támogatják. A lánya különösen büszke, fel is olvasott a Szentírásból az édesapja felszentelésekor.

Érdekesség: Németország északi püspökségeinek történetében egyedülálló esetről van szó.

Egy gyakoribb kategóriába tartozik a második bemutatott apa-atya.

Tovább

Hitvita - Laci atya vs Tibi atya ministránsa 2/4

Te tudnál isteni lenni, mint Jézus Krisztus?

2018. augusztus 09. - szoljbeapapnak

Tokodi László atya, domonkos rendi szerzetes a Humbákfölde Fesztiválon, a Tisza partján bonyolódott hitvitába Tibi atya ministránsával.

A beszélgetést négy részben közöljük, a második nagy kérdés: Te tudnál isteni lenni, mint Jézus Krisztus? 

Az első részért ide kattints.

A szélrózsa minden irányából záporoztak a kérdések

Beszámoló a büki Szélrózsáról

2018. augusztus 07. - Fruzsanka

Sokfelől érkezők sokféle kérdésére válaszoltak vállalkozó szellemű lelkészeink, papjaink a kétévente megrendezésre kerülő országos evangélikus ifjúsági találkozón, a Szélrózsán. A keresztyén fesztiválnak is nevezhető találkozónak idén a dunántúli Bük adott otthont 2018. július 25-től 29-ig. Nem is volt kérdés, hogy itt is lesz pódiumbeszélgetésünk, hiszen a debreceni csapat tagjainak és Gombkötő Beáta evangélikus lelkésznek, a budapesti alkalmak gyakori válaszadójának fejében szinte egyszerre született meg a gondolat: a Szélrózsa olyan esemény, ahol mindenképp szükség van egy Szólj be a papnak! vitaestre.

Témánk a Hol van Isten a bajban? volt.
Akiket pedig faggatni lehetett:
Arany Barbara – református lelkész, 
Asztalos Richárd – evangélikus lelkész, 

Gömbkötő Beáta – evangélikus lelkész, 
Porpáczy Attila – római katolikus pap.

Debrecenben ritkaságnak számítanak az evangélikusok, de itt legnagyobb örömünkre nem volt belőlük hiány; a lelkészeink között is akadt mindjárt kettő is! A közönség soraiban a tiniktől kezdve a teológiai doktorival rendelkezőig mindenféle ember megtalálható volt, és a kérdések is igen színesek voltak. A kérdezők kíváncsiak voltak többek között arra, hogy miért engedi Isten a terrorizmust, vagy épp hol van Isten, amikor ártatlanok balesetet szenvednek? Egyik résztvevőnk őszinte kérdése így hangzott: „Felelősségre vonható Isten?”

A válaszok rávilágítottak egy nagyon fontos tényre, amiről hajlamosak vagyunk elfelejtkezni: Nemcsak az a kérdés, hogy „Hol van Isten a bajban?”, hanem az is, hogy „Te hol vagy, amikor olyan baj történik, ami ellen tehetnél valamit?”

Tovább

Hitvita - Laci atya vs Tibi atya ministránsa 1/4

Jézus Krisztus hogy tud másokat megváltani?

2018. augusztus 02. - szoljbeapapnak

Tokodi László atya, domonkos rendi szerzetes a Humbákfölde Fesztiválon, a Tisza partján bonyolódott hitvitába Tibi atya ministránsával.

A beszélgetést négy részben közöljük, az első nagy kérdés: Jézus Krisztus hogy tud másokat megváltani? 

Szenteskedő vs. fesztiválozó keresztyének

2018. július 30. - Julie K

Még javában tart a fesztiválszezon és fesztiválnagyhatalom lévén augusztusban is bőven akad az országban olyan, többnapos könnyűzenei rendezvény, amit érdemes meglátogatni, ha a kikapcsolódásnak ez a formája áll hozzánk legközelebb. S miért ne lehetne egy keresztény fiatalnak is a szórakozás egyik legkedveltebb formája a fesztiválozás? Óhatatlanul adódik azonban a kérdés, hogy nekünk kell-e a társaságunkban a tökéletes, sohafelestlenemgurító, sörnélkülcsápoló, vigyázzban álló őrszemeknek lenni, akik meghúzzák magukat – mondván, hogy az Úrnak nem tetsző dolog, ami egy ilyen rendezvényen folyik.

37594166_1315099978627402_2459158390899736576_n.jpgÖnkéntesünk a Tankcsapda koncerten 

Tovább

Foglyul ejtünk minden gondolatot

Pál apostol járt volna fesztiválra?

2018. július 19. - Phil Melanchthon

Pál apostol egyik programadó tétele, hogy „foglyul ejtünk minden gondolatot a Krisztus iránti engedelmességre” (2Kor 10,5). Mit jelent ez? Azt, hogy az evangélium terjesztése során nem kell félni attól, hogy a „sajátjával ellentétes gondolati rendszerekből kulcsfogalmakat vegyen át és használjon”. (Tom Wright: Az én evangéliumom szerint (TW), 89.o.). Ennek az volt az értelme, hogy az adott hallgatóság „nyelvén” tudjon megszólalni, és az üzenet megértetése érdekében ugyanazt a kulturális kódot használja, amit azok, akikhez beszélt.

Hogy működött ez Pál apostolnál és hogyan lehet ma alkalmazni?

img_1454.jpg Bibliaolvasás fesztiválon

Tovább

Campusra hangolva

2018. július 17. - szoljbeapapnak

„Vigyáznunk kell arra, hogy ne rutinból toljuk majd a Campuson...” – fogalmazta meg az egyik önkéntesünk a legutóbbi megbeszélésünkön. Egy év telt el a Szólj be a papnak első fesztiválos jelenléte óta, s ez alatt a 12 hónap alatt annyi impulzus érte az időközben szervezetté alakuló közösségünket, hogy ha akarnánk sem tudnánk rutinfeladatként tekinteni az év legnagyobb eseményére. Bár szereztünk valamiféle jártasságot a fesztiválok és a hatékonyabb kommunikáció világában, de ez közel sem jelenti azt, hogy csípőből oldjuk meg majd az előttünk lévő feladatokat.

Önkéntesként én magam is a 2017-es Campus fesztivál előtt csatlakoztam a csapathoz, akkor még nem sejtve, hogy életem egyik legjobb élménye vár rám. Abban azonban biztos voltam, hogy bulizni szerető, hívő emberként valami olyan izgalmas kihívás előtt állok, ami egyben kiváló önismereti tréning is lesz, hiszen korábban soha nem csináltam hasonlót. Éppen ezért eleinte kételkedtem abban, hogy Isten vajon rajtam keresztül is meg tud-e szólítani olyan embereket, akik esetleg sohasem jártak még templomban vagy most hallanak először az evangéliumról. S mint az számtalanszor megtörtént már az életem során, úgy most is beigazolódott, hogy az Úr sokkal hatalmasabb, mint a mi kételkedéseink.

campus1.jpg

Tovább