Ez itt nem szentbeszéd!

A szuperhívő kiürítheti a kórházakat?

A Hit és tudomány vitasorozat második része

2019. október 15. - Zitttu

A Hit és tudomány vitasorozat második alkalmára ismét annyian voltatok kíváncsiak, hogy alig-alig fértünk el a debreceni Nagyerdei Víztoronyban.

Az est bemutatkozását Berényi András öt gyermekes édesapa, pszichológus, a DEMEK vezetője azzal kezdte, hogy megfordult elmeszociális otthonban, na persze nem mint beteg; ápolóként volt alkalma pszichiátria betegeket kezelni. Dr. Bánfalvi Attila a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense már az elején Karinthy sorait idézve („Nem méltatott reá, hogy őt higgyem.”) kategorizálta magát a nem hívők közé. Az orvosantropológiát, a pszichiátria aspektusait oktató Attilát sokszor elgondolkoztatja, hogy a mai világban miért van mindenkinek valamilyen orvosi problémája. Dr. Kállai Imre lelkészi feladatai mellett pszichiáternek készül, négy gyermek édesapja. Az est római katolikus válaszadója Szabó József atya volt, aki az egri szemináriumban a papnövendékek lelki képzéséért felel. József atya érdekesnek gondolja, hogy a szentek életében hogyan van jelen a pszichológia.

_szz1510.jpg

Hagyományos módon most is az est első kérdését a moderátor, Püski Dániel az Úrréti Református Gyülekezet alapító lelkésze tette fel. Azt kérdezte a válaszadóktól, hogy az ő életükben hogyan jelenik meg a pszichológia, életük során ezzel kapcsolatban milyen élmények érték őket. József atya a szentgyónásokhoz kapcsolódóan vetette fel, hogy mikor másokon segít, maga is gyógyul. Kállai Imre úgy érzi, hogy mindig is benne volt a vágy, hogy embereken segíthessen. A református lelkipásztor szerint, ahogy a pszichiáter, úgy a lelkész is teljes egészében nézi az embert, nem csak egy adott területre koncentrálva. Bánfalvi Attila úgy emlékszik vissza, hogy olvasmányélményei új világot nyitottak meg előtte: Sigmund Freud, a pszichoanalitikus iskola alapítója nagy hatással volt rá. Berényi András pszichológus egy nagyon közeli élményét osztotta meg a hallgatóságga: egy ismerős házaspár családi krízise kapcsán egy pap barátjával közösen ültek le beszélgetni a házaspárral; ekkor döbbent rá, hogy a két szakterületnek együtt kellene dolgozni. Elgondolkoztatta, hogy a pszichológiaoktatásban miért nincs benne a teológia ismerete, illetve fordítva. Milyen jó lenne, ha a papok pszichológiában képzettek lennének.

Tovább

Jézus belülről kopogtat: engedjetek ki!

A templomból kimozdulás 10 tétele

2019. október 12. - Phil Melanchthon

A vallásos szlengben Jézus „kopogtatása” alatt azt szokták érteni, hogy Isten fia megtérésre hív fel, mintegy az őt kereső ember szívének ajtaját kívülről zörgetve. Ferenc pápa ezt a képet átalakítva azt vázolta fel, hogy a Jézus belülről próbál kopogtatva kitörni, hogy a perifériákra is eljusson. Annak a magatartásnak a kritizálásáról van szó, amely az egyházat egy zárt-világnak fogja fel, és a körön belüliek csiszolgatásával foglalkozik, miközben „odabent” sem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene. A mi lelkipásztorunk, Veres János bélyeggyűjtő klubhoz szokta hasonlítani ezt a mentalitást, Beer Miklós, nemrégiben leköszönt váci római katolikus püspök pedig „önszórakoztató gettóegyház”-ként írta le a jelenséget és felszólított a templomból való kilépésre.

jesus-facepalm.jpg

Tovább

A lelkész és a pszichológus riválisok vagy kiegészítik egymást?

- Pszichológia - kórunk ópiuma?

2019. október 08. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk második alkalmán a pszichológia és vallás kapcsolatát járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

brain-in-puzzle-pieces-icon-vector-9778613_1.jpg

Vajon mit gondol, hogyan látja Berényi András pszichológus, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ vezetője: 'A lelkész és a pszichológus riválisok vagy kiegészítik egymást?.

Íme a válasza:

Tovább

A gonosz kényszerű vigyora

Gondolatok a Joker című film kapcsán

2019. október 05. - Phil Melanchthon

Figyelem! Az írás cselekményrészleteket tartalmaz.

Célom nem a teljes filmkritika, csak a film néhány gondolatébresztő témájába kapok bele keresztény szemszögből, a gonosz természete, működése kapcsán.

Káosz a világban

Az egész filmet körüllengi a Gothamhez más alkotásokban is kapcsolódó romlás, züllés és káosz. Többször hallunk a szemétszállítás válságáról, a fakenews-gyanús szuperpatkányokról és persze a növekvő elégedetlenségről, bűnözésről. A város elitje, vezetői fényes színházakban, showműsorokkal múlatják az időt, miközben a kirekesztett tömegek lázadnak. A társadalmi feszültségek pedig végül polgárháborús állapothoz vezetnek. Az ember természetéből adódik, hogy az ilyen helyzetekben mindig megszületik az új rend iránti igény. A filmbeli Arthur Fleck (Joker) története arra mutat rá, hogy minél nagyobb a zűrzavar, annál szélsőségesebb, őrültebb gondolatok (itt inkább gesztusok) is elegendőek ahhoz, hogy valaki felemelkedjen. Az emberiség történelmében ne is nagyon várjunk fejlődést, haladást, a megváltást nem a társadalom tökéletesedése hozza el.

960x0.jpg

Jelenet a filmből (kép: mafab)

Tovább

Istenkép = apakép?

- Pszichológia - kórunk ópiuma?

2019. október 01. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk második alkalmán a pszichológia és vallás kapcsolatát járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

qvltdzp.png

Vajon mit gondol, hogyan látja Szabó József atya az Egri Érseki Papnevelő Intézet spirituálisa: 'Istenkép = apakép?'.

Íme a válasza:

Tovább

Analizálható tudományosan a hit?

- Pszichológia - kórunk ópiuma?

2019. szeptember 30. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk második alkalmán a pszichológia és vallás kapcsolatát járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

analyze-property-income.jpg

Vajon mit gondol, hogyan látja Dr. Kállai Imre pszichiáter, református lelkipásztor: 'Analizálható tudományosan a hit?'.

Íme a válasza:

Tovább

Pszichológushoz járni ciki, vagy vagány?

- Pszichológia - kórunk ópiuma?

2019. szeptember 29. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk második alkalmán a pszichológia és vallás kapcsolatát járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

Képtalálat a következőre: „thinking”

Vajon mit gondol, hogyan látja Dr. Bánfalvi Attila a Debreceni Egyetem Magatartástudományi Intézetének egyetemi docense: 'Pszichológushoz járni ciki, vagy vagány?'.

Íme a válasza:

Tovább

Antirészecske mint teremtésbizonyíték, avagy párbeszéd békeidőben

A Hit és tudomány vitasorozat első része

2019. szeptember 20. - LelkesBarbi

A Hit és tudomány négyrészes vitasorozat első alkalma Hogyan keletkezett a világ? címmel rajtolt hétfőn a  Víztoronyban. Az érdeklődés akkora volt, hogy a pótszékek mellett még a hirtelenjében odavarázsolt padok is mind megteltek. A bátor válaszadók: dr. Gájer László római katolikus pap, jelenleg a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán megbízott tanszékvezető, ahol filozófiát tanít. Dr. Kodácsy Tamás református lelkész és programozó matematikus, a KRE tudományos főmunkatársa, az Ökogyülekezeti Mozgalom elnöke, jelenleg Dunakeszin szolgál. Dr. Fekete Csaba vegyész, a biokémia és a molekuláris biológia kutatója. S maga a moderátor, Püski Dániel, az Úrréti Református Gyülekezet lelkésze, geográfus-teológus, akit mindig érdekelt az este kérdése.

szbap2.jpg

A moderátor első kérdése egy szokatlan szemszögből közelítette meg az elvontnak tűnő témát. Az érdekelte, hogy a válaszadókat hol és mikor érintette személyesen ez a téma. Így kiderült, hogy keresztyén családban szocializálódva beindul a védelmi mechanizmus az ellenérvek hallatán és a prekoncepción alapuló védekezés.

Ilyenkor jó rájönni, hogy a tudományos ellenérvek sem annyira szilárdak, mint amilyennek lefestik magukat.

Másnak szintén fogantatása óta ott volt ez a kérdés, még az egyetemi felvételijén is téma volt, ám mivel egyetlen világunk van, skizofrén lenne az, ahol ezt a kettőt külön kellene választani. A humán beállítású teológusnak pedig a teremtés allegorikus értelmezése adott támpontot, amit nem kell szó szerint érteni.

Tovább

5+1 pap, aki a küzdősportban is megmártózott

2019. szeptember 13. - Phil Melanchthon

Közelgő eseményünk kapcsán azzal a kérdéssel szembesülünk, hogy nem zárja-e ki egymást a hit és a harc. Németh Áron református lelkész szerint ha az ökölvívás valami „ördögtől való” tevékenység lenne, talán nem példálózott volna Pál apostol is ezzel. Pál egyébként a hitet kifejezetten a harchoz hasonlítja:

Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam. (2Tim 4,7)

Ezzel talán arra is utal, hogy soha nem mondhatjuk, hogy a hitünk egy lezárt dolog, mindig meg kell küzdenünk kísértésekkel, elbizonytalanodással, kihívásokkal. Szóval elég találó leírás.

Egy jezsuita szerzetes arra jutott egy amatőr versenyen való indulása kapcsán, hogy a bokszolás fegyelmezettségre, találékonyságra tanít, erősítve a bátorságot és az intelligenciát, míg egy katolikus morálteológus szerint az a probléma ezzel a sporttal, hogy direkt szándéka a sérülés okozása.

Node lássuk Isten „seregének” azon tagjait, akik személyes példával mutatták meg, hogy a templom és a ring világa nem is áll olyan messze egymástól.

webp_net-resizeimage.jpg

Tokodi László, domonkos szerzetes (Fotó: Vígh Tamás)

Tovább

Papi élmények a Campus Fesztiválról

- a fesztiválmisszió belülről

2019. szeptember 07. - szoljbeapapnak

A 2019-es Campus Fesztiválon is számos pap, lelkész, papnövendék és lelkészhallgató várta a fesztiválozókat a Szólj Be a Papnak! sátornál, hogy az élet kisebb-nagyobb dolgairól beszélgessen, vagy csak meghallgassa azokat, akik betérnek hozzánk.

Néhány papot, kispapot és lelkészt kérdeztünk, hogy milyennek látták az idei Campus Fesztivált.

Balázs Mihály görögkatolikus papnövendék szerint sokkoló élmény volt, hogy mennyi kereső ember van, sokan a maguk módján vallásosak.

Tovább