Ez itt nem szentbeszéd!

A nagy szüzesség projekt

Olvasói kérdés: Elvárás-e a leendő partnered felé, hogy ő is szűz legyen (ha így hívják ezt férfiak esetében)?

2018. november 15. - Szemán Réka

Mégis mit jelent az, hogy szűz? Ássam el magam, ha nem vagyok az? Többek között ezekről is szó lesz ebben a bejegyzésben.

Képtalálat a következőre: „couple”

A sorozat előző része itt olvasható. 

Mindenekelőtt szükségesnek érzem, hogy kifejtsem a témával kapcsolatban egy alapvető észrevételemet. Akik hasonló állásponton vannak mint én, azok általában bezárkóznak. Sokszor lenézik, úgymond „bűnösnek” tekintik a többieket, magukat pedig pótolhatatlan szentnek tartják. Ám gondoljunk bele: ezzel a magatartással bárki számára vonzó lesz az, amit képviselnek? Jézus is ilyen lett volna és így csinálná?! Ezt már végképp kétlem.

Le kellene már szokni a "bűnösözésről" és a "nem bűnösözésről".

Főleg azért, mert mindannyiunknak vannak bűnei, hibái, szóval nincs jogunk arra, hogy a másik felett ítélkezzünk. Isten a mi mennyei Atyánk, mindenkit ugyanúgy szeret. Minden tehetségünkkel, jó tulajdonságunkkal, hibánkkal együtt és ezektől függetlenül, feltétlenül.

Tovább

Családot vagy karriert vár tőlünk Isten?

2018. november 13. - Phil Melanchthon

Állandóan felvetődő kérdés, hogy a család vagy a munka fontosabb, hogyan lehet összeegyeztetni a kettőt, mikor érdemes gyereket vállalni és hasonlók.

multitasking-frau-job-familie.jpg

Nemrég azt a kérdést tettük fel Nektek, hogy a fiatal nők először dolgozzanak, vagy inkább családot alapítsanak-e. A véleményeitek eléggé szórnak. A szavazás állását megnézheted és Te is állást foglalhatsz itt az 'f'-re kattintva: 

Tovább

Istent tényleg csak a szex érdekli? 1. rész

Avagy a házasság előtti szex újragondolva - Bevezető

2018. november 10. - Gondil

Mikor 14 éves voltam, eldöntöttem, hogy csak a feleségemet akarom megcsókolni. Igen, én mindig is olyan igazi romantikus alkat voltam, aki annyira előzékeny, hogy olyan nincs, hogy egy nő ne előtte menjen ki az ajtón. Az az igazán romantikus, ha ott az „oltárnál” csattan el az első csók. És megcsináltam!

Bár az is igaz, hogy ha újra kezdeném, máshogy állnék a dologhoz. Na de nem azért, mert 8 hosszú évig udvaroltam a barátnőmnek, mire hozzám jött feleségül. Inkább azért, mert ma már látom azt, amit akkor nem láttam: Istent nem csak a szex érdekli a párkapcsolatomban.
wedding-2426501.jpg

Tovább

Papok, lelkészek és pásztorok egymás között

A lelkészek titkos élete 11.

2018. november 08. - LelkesBarbi

Szokták mondani, hogy az egyház egy nagy maffia. Jelentem, szerintem inkább egy kartell. Merthogy olyan konkurenciád van, akivel nem versenyzel. A területek fel vannak osztva; világos, hogy ki milyen profillal, jellemzőkkel dolgozik. Bár igaz, ami igaz, néha azért történnek meglepő dolgok.

De hogy is lehet hozzáállni a más felekezetű papokhoz, lelkészekhez? Természetesen az egyik opció továbbjátszani az évszázados meccseket, abból a nézőpontból, hogy nekünk van igazunk, hogy mi tudjuk jobban, a többiek pedig tévúton járnak. Erről a hamis dobogóról le lehet nézni és szidni a másikat.

box_1.jpgForrás: Abc Net

Tovább

Interjú Bukáné Zakar Zsuzsanna református lelkipásztorral

2018. november 06. - Zitttu

Bukáné Zakar Zsuzsannával, a Család-karrier, hol van az egyensúly? című vitaestünk egyik válaszadójával készítettünk interjút, aki családanyaként templomot épített Ebesen, ahol 25 éve szolgál.

15724956_1232340440178599_1177616717273828170_o.jpg

Köszönjük, hogy elvállalta a felkérést, hogy a következő debreceni vitaestünk egyik főszereplője legyen, kérem röviden meséljen magáról!

1966. december 31-én születtem Debrecenben. Teológiai tanulmányaimat 1985-90 között végeztem az akkor Debreceni Református Teológiai Akadémián, ma Hittudományi Egyetemen.

1992 decemberében szenteltek lelkésszé a Nagytemplomban. Akkor már férjes asszony voltam, és két gyermek édesanyja. 1987-ben házasodtunk a férjemmel, Buka Lászlóval. Bence fiunk 1989-ben született, Borbála lányunk 1991-ben.

Ha jól tudom, jelenleg a Debrecenhez közeli Ebesen szolgál, ahol Ön építette a templomot és természetesen ezzel együtt a gyülekezetet is. 

Tovább

Vallás és háborúk

Mi a helyzet a keresztyénséggel?

2018. október 25. - Fruzsanka

A történelem hosszú évszázadai azt mutatják, hogy az emberek előbb vagy utóbb, mondvacsinált ürüggyel vagy valós okokból, sötét szándékkal vagy nemes ügyért harcolva, de konfliktusba kerülnek egymással. Ezek a konfliktusok pedig gyakran vezetnek vérontáshoz. A legtöbbször pedig ezeknek a háborúknak vallásos színezetük is van; vagy azért, mert eleve valamely isten(ek) nevében indították, vagy mert maguknak a résztvevőknek kell(ene) elszámolniuk a lelkiismeretükkel hitbeli meggyőződésük szerint.

Szívből örülnénk, ha a keresztyénség és a keresztyének kivételt képeznének, de a valóság az, hogy itt az európai kultúrkörben a mi vétkeink a legszembetűnőbbek. Hiszen, ha más nem is, a keresztes hadjáratok ilyenkor mindenkinek eszébe jutnak. Vagy a gyarmatosítókkal együtt érkező misszionáriusok. Vagy a nem is olyan távoli II. világháború borzalmai.

honvedtemeto-es-mauzoleum-debrecen_7.jpg

Honvédtemető, Debrecen (forrás: www.karpatinfo.net)

Tovább

Sörtúra Ausztria egyetlen trappista kolostorában

Egyházi piák - 6. rész

2018. október 23. - Phil Melanchthon

Elhatároztam, hogy az Egyházi piák sorozaton belül bemutatom azt a 11 trappista kolostort (6 belga, 2 holland, 1-1 osztrák, olasz és massachusettsi), ahol sört főznek, kitérve az italokra is. Be is szereztem az itthon könnyen elérhető (belga és holland) söröket. Írtam is kettőről (Orval, Achel), aztán elfogyott az ihlet. Ugyanis a belga és holland kolostorok története nagyon hasonló, a söreik is hozzák a megszokott kiváló minőséget. Az olasz vagy az amerikai trappista sört pedig nem túl esélyes itthon beszerezni. Hiányzott a személyes élmény. Aztán éppen a német-osztrák területeket meglátogató nászutunkat tervezgettük, amikor eszembe jutott, hogy Ausztriában is van egy trappista helyszín. Rákerestem a térképen és örömmel láttam, hogy Engelhartszell éppen a német határon van, azaz útba esik! Így természetesen bekerült az útitervünkbe.

img_1779.jpg

Benno

Tovább

Németes lelkész menni Amerika

A lelkészek titkos élete 10.

2018. október 11. - LelkesBarbi

A nyár izgalmasan kezdődött. A sok rohanás és tennivaló után végre ott ültem május végén a Lutfthansa München-Chicago járatán. Nem, nem ennyire jó a lelkészi fizetés. Nem is igazi nyaralás volt ez az út, de valahol mégis. A gyülekezetünknek van egy 6 évre szóló partnerkapcsolata Grand Rapids (Michigan) környékbeli református gyülekezetekkel. És a megállapodás része, hogy az egyik évben az amerikaiak jönnek hozzánk, a másik évben pedig mi látogatunk el és így tanulunk egymástól. Idén rajtunk volt a sor. Így kerültem fel a gépre. De az izgalom nem az óceán feletti repkedés miatt volt, hanem mert én németes vagyok. Németországban tanultam két évet, ezért kicsit törni angol és még másodjára is csodálkozó szemmel nézem ezt az országot és a kultúrát.

sam_3818.JPG

A Centerpoint Church, Kalamazoo (MI) vasárnapi istentiszteletén így fogadták aznap az érkezőket.

Tovább

Venom - avagy a düh, aki békét teremt

Szólj be a filmnek!

2018. október 07. - Gondil

 A Venom keresztény szemmel 

A Venom, a nagyon várt Marvel alkotás a napokban került a mozikba. Mint Marvel fan és mint keresztény ember, úgy döntöttem megnézem, kíváncsi lettem mit fognak kihozni egy ilyen szörnyszülöttböl. És nem is kellett csalódnom. Tudom, a legtöbb kritika igen negatív. Persze én is írhatnék arról, hogy milyen unalmas volt az első 50perc, hogy itt-ott akadozott a CGI, vagy hogy néhol laposak voltak a karakterek. Igen, így van.  De azt gondolom, hogy valahol a mélyen igenis szólt valamiről. És nem is akármiről! Öveket becsatolni: pozitív, spoileres Venom kritika következik.

Beszéljünk egy kicsit Venomról. Ő az.

venom_1.jpg

Tovább

Milyen a jó családanya és csaladápa?

2018. október 04. - szoljbeapapnak

Vajon mit gondol egy római katolikus pap, egy református lelkész és egy görögkatolikus pap arról, hogy milyen egy jó családanya és milyen egy jó családapa?

Nézd meg a nyírbátori Keresztény Családi Napon készült pódiumbeszélgetés néhány szívmelengető gondolatát.