Kúl, közvetlen, keresztény

A szerelem hogy magyarázható meg tudományosan?

A Hit és tudomány vitasorozat negyedik része

2019. december 05. - szoljbeapapnak

Hétfő este vitasorozatunk utolsó alkalmához érkeztünk, ahol újra megbirkózott a hit és tudomány a Víztoronyban. A "Tények és álhírek Isten fia körül" nevet viselő vitaestünk szerencsére sok ember fantáziáját megmozgatta. Az érdeklődők izgatottan várták a vita kezdetét, voltak, akik kifejezetten erre az alkalomra vártak, ahol Jézus születésének, illetve személyének bizonyítékaira voltak kíváncsiak. 

Mint minden alkalmon, most is egy bemutatkozással kezdtek a válaszadóink. Krakomperger Zoltán atyától, a Szent Anna Székesegyház plébánosától megtudtuk, hogy ő mások megnyeréséért versenyzik. Gyors bevezető után elmesélte, hogy papnak lenni jó, illetve, hogy a jó pap is holtig tanul, ezzel érzékeltetve a vitákhoz való nyitott hozzáállását. Majd  Kókai-Nagy Viktor református lelkész  vette át a szót, aki azt is elárulta nekünk, hogy két egyetemen is tanít alapvetően Újszövetséget, tudomány terén pedig mindig is foglalkoztatta Pál és Iosephus. Zoltán atya Jó pap holtig tanul mondatát kiegészítette, hogy a jó pap holtig tanít is, ezzel megnyitva az estét. Harmadikként Baranya Csaba, történelem-hittan szakos tanár mesélte el, hogy mennyire foglalkoztatja az egyháztörténelem és a hittanoktatás, ezen belül fontosnak tartja, hogy az a módszer, amellyel a fiatalokat tanítja, gyümölcsöző legyen. Ne ugyanazt hallják vissza a fiatalok, hanem mindig egy lépéssel közelebb lehessen vinni őket Jézushoz.

Moderátorunk Püski Dániel volt, aki mint mindig, most is egy bevezető kérdéssel indította meg a vitát.

kep1.jpg

Tovább

Hit vs tudomány

Vendégposzt a 2019 decemberi „Hit és/vagy tudomány” vitaest margójára

2019. december 03. - szoljbeapapnak

Egy kedves hölgy - miután megnézte a legutóbbi vitaestünk élő közvetítését a FB-oldalunkon - az alábbi gondolatokat fogalmazta meg, ajánljuk szeretettel!

Magamról annyit, hogy egyetemista vagyok, műszaki területen tanulok. Magam is bekapcsolódtam kutatási projektekbe, de még korán sem olyan volumenben, hogy a saját gondolataimra merjek hivatkozni ebben az írásban. Viszont volt szerencsém két olyan nagy tudású kutató gondolataival találkozni, akikre bátran merek hivatkozni.

Mindezek előtt szeretném leszögezni: a tudós sem mindentudós. Akár ateistáról, akár teistáról vagy deistáról, agnosztikusról vagy keresőről van szó… Legtöbbjük sajnos csak 1-2 tudományterületen tud igazán beható ismereteket szerezni élete során, hiszen az, hogy azokat mélységében megismerje, rengeteg energiát igényel.

img_0149.jpg

 Lemaître és Einstein

Tovább

Mi a bizonyíték arra, hogy Jézus tényleg élt?

2019. december 01. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk záró alkalmán Jézus Krisztus személye körüli kérdéseket, történelmi tényeket és álhíreket boncolgathatjuk. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

Baranya Csabától, aki a debreceni Svetits Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium történelem-hittan szakos tanára, azt kérdeztük, hogy mi a bizonyíték arra, hogy Jézus tényleg élt?

15937.jpg

Tovább

Keresztényeket utasít ki Németország

2019. november 28. - Phil Melanchthon

Közhely, hogy Németország jelentős integrációs problémával küzd a bevándorlók kapcsán. Az állam mégsem ismeri fel a keresztény hitben rejlő integráló erőt, mely megoldást hozhatna. A német Evangéliumi Alliansz (Deutsche Evangelischen Allianz) főtitkárának ezt a véleményét alátámasztani látszik, hogy a hatóságok több olyan személyt utasítottak ki az országból, akik bevándorlásuk után egy keresztény közösséghez csatlakoztak .

Egyházi személyek és politikusok azért emelték fel a hangjukat az ilyen hatósági és bírósági határozatok ellen, mert a muszlimból kereszténnyé lett embereket olyan országokba is visszaküldik, ahol a kereszténységre áttérés halálos bűnnek is számíthat (Irán, Pakisztán).

pfarrer-gottfried-martens-von-der-der-evangelisch-lutherischen-st-marien-gemein.jpg

Keresztelő előtt állók Berlinben (forrás: imago/epd)

Tovább

A szeplőtelen fogantatás hitkérdés?

2019. november 20. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk záró alkalmán Jézus Krisztus személye körüli kérdéseket, történelmi tényeket és álhíreket boncolgathatjuk. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

Zoltán atyától azt kérdeztük, hogy a szeplőtelen fogantatás történelmi tény, vagy hitkérdés-e.

myter-i-fysioterapi-maimann-fysioterapi-odense-smerter.jpg

Tovább

„Ó, tervezőm” avagy C-3PO találkozása az egyházzal

A Hit és tudomány vitasorozat harmadik része

2019. november 13. - szoljbeapapnak

Hétfő este, immár harmadik alkalommal beszélgethettünk, vitázhattunk arról, hogy a tudomány és a hit megférnek-e egymás mellett vagy épp ellenkezőleg, harcban állnak-e egymással. Mint természettudományokkal foglalkozó keresztény embert, engem is nagyon érdekel ez a kérdés. A Szólj be a papnak! Hit és/vagy tudomány vitasorozata egészen magával ragadott az elmúlt hónapokban. A résztvevők kérdései, a meghívott vendégek válaszai és hozzászólásai kiszélesítik látókörömet és bizony, bizony egy-egy ott elhangzott gondolat napokig foglalkoztat még. A Szólj be a papnak! alkalmai egyéni módon segítenek abban, hogy új szemszögből nézzünk a világ dolgaira és elmélyedjünk a hittel kapcsolatos kérdésekben.

szbap1.JPG

A hétfő est témája a mesterséges intelligencia volt, és hogy mennyire aktuális ez manapság? Mi sem bizonyítja jobban, minthogy a Víztorony koncertterme újra megtelt érdeklődőkkel. Az érdekfeszítő kérdések egymást követték, s akik ezúttal válaszoltak nekünk: Salga Péter, a Dyntell Software ügyvezetője, Elek László, jezsuita szerzetes, római katolikus pap, aki hobbyból tapsoló robotokat készít a hittanosoknak, illetve ismét köztünk volt Kodácsy Tamás, református lelkész és programozó matematikus is. Ahogyan megszokhattuk, a moderátor szerepét Püski Dániel, a Debrecen Úrréti Református Gyülekezet lelkésze öltötte magára.

Tovább

Thomas Jefferson, Jézus és a csodák

- Mi értelme a Bibliának csodák nélkül?

2019. november 12. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk záró alkalmán Jézus Krisztus személye körüli kérdéseket, történelmi tényeket és álhíreket boncolgathatjuk. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

fc.jpg

Tovább

Hit és Tudomány Tábor

2019. november 07. - szoljbeapapnak

Mi az a Hit és Tudomány?

Ingyenes és interaktív négyrészes sorozat a Nagyerdei Víztoronyban a Debreceni Úrréti Református Gyülekezet, a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészség és a Szólj Be a Papnak! szervezésében. A vitaestek a hit és tudomány kapcsolatát járják körül a legaktuálisabb témák mentén (az univerzum/élet keletkezése, pszichológia, technológiai forradalom, a Biblia hitelessége). A tudós és egyházi válaszadóktól a közönség szabadon, tabuk nélkül kérdezhet.

Mi az a Hit és Tudomány Tábor?

A vitaestek közvetlen hangulatát továbbvivő, másfél napos alkalom, amely egy kirándulással egybekötve teremti meg a lehetőséget a vitaesteken felvetett témákban való részletesebb elmélyedésre. Várhatóak interaktív előadások, kiscsoportos megbeszélések és persze lazulás, ismerkedés. :) Ezen a linken keresztül tudsz regisztrálni. 

Kinek ajánljuk a Tábort?

Aki eljött a Hit és Tudomány alkalmakra és tetszett neki, esetleg maradt még kérdése is. Azt is szívesen látjuk, aki nem jutott el, de érdekli a téma. Elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akik gyülekezetekbe nem járnak rendszeresen.

hit_es_tudomany_plakat_tabor.jpg

Tovább

Programozott klónlelkésszel csak sci-fiben találkozzunk!

2019. október 29. - szoljbeapapnak

Következő eseményünk kapcsán Cs. Szabó Sándor íróval beszélgettünk sci-fi lelkészekről, robotpapokról és a technológiai forradalom tudásra és hitre gyakorolt hatásáról.

received_413329985968983.jpeg

fotó: Gál Efraim

Kevesen jelentkeznek mostanában lelkésznek. Lehet, hogy hamarosan a mesterséges intelligenciát kell bevetni a hiány pótlására? Úgy tudjuk, Te eljátszottál az ötlettel. Mi sült ki ebből?

A keresztény közösségek, egyházak az elmúlt kétezer évben mindig megtalálták a módot arra, hogy a folyton változó világban éljenek, még ha ez nem is mindig ment könnyen és zökkenők nélkül, vagy akár az is megtörtént, hogy az egyház egyes részei beleragadva maradtak egy-egy régebbi formába. A lelkészhiány is szerintem csak átmeneti és nem az egész kereszténységre nézve érvényes jelenség és idővel mindenhol megszületik rá a válasz, mennyiségre és minőségre nézve egyaránt. Az, hogy ez a válasz a mesterséges intelligencia lesz-e, az jó kérdés. Szerintem nem valószínű, ez lényegét tekintve összetettebb és más síkon mozgó kérdéskör, munkakör és átvezet afelé, hogy lehet-e Istentől származó lelket alkotni. Az egyik legelső megjelent regényemben, a Prón-ban hasonló alaphelyzetet próbálok kibontani: a jövőben klóntestbe mesterséges intelligenciát helyeznek és az egyik példányt lelkésznek programozzák be, hogy ezzel is segítsék az egyéb feladatokra, igényekre programozott prónok elfogadását. A prón-lelkész gyakorlati oktatója, a közel sem annyira tökéletes ember-lelkész nem is tudja elfogadni ezt a lényt és pont a hibátlansága, sikeressége miatt, pedig a prón eléri a legmagasabb szintet, mártírrá válik. A jelenlegi emberi természet része a tökéletlenség, minden szinten, és az evangélium fontos részét is alkotja az, hogy Isten a tökéletlenségünk ellenére fogad el miket. Ebben nem tudom, hol lehetne helye egy mesterséges intelligenciának – már ha nem sikerült félre vagy nem programozzuk eleve tökéletlennek. De ez meg megint egy másik problémakör és inkább csak sci-fi-ben szeretnék vele találkozni.

Tovább

Öntudatra ébredhet az öntanuló program?

- Üdvözülhetnek a robotok?

2019. október 27. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk harmadik alkalmán a mesterséges intelligencia témáját járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

conscience-vector-3876263.jpg

Salga Pétertől, a Dyntell Softwer Kft. ügyvezetőjétől azt kérdeztük, hogy szerinte öntudatra ébredhet-e az öntanuló program.

Tovább