Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Az online keresztyénség buktatói

2018. május 01. - Phil Melanchthon

Természetesen mi is örülünk annak, ha keresztyén tartalmak jelennek meg a neten, mi magunk is indítottunk blogot a kocsmamisszió mellett. Ugyanakkor, tekintettel az online kommunikáció korlátoltságára is, továbbra is az a legfőbb célunk, hogy személyes találkozásokat hozzunk létre, papokat és lelkészeket közvetlenbe kapcsolva az érdeklődőkkel és az eseményeinkre, megjelenéseinkre tévedőkkel.

Mégis milyen veszélyekkel járhat, ha keresztyénként áthelyezzük a hangsúlyt az online tartalmak követésére? Álljon itt néhány példa.

  1. A ”buborék hatás” miatt hamis illúziónk lesz a keresztyénség elterjedésével kapcsolatban  

A buborék hatás azt jelenti, hogy az internetes oldalak algoritmusai kereséseink, aktivitásaink alapján egy profilt alkotnak rólunk. Ez alapján olyan információkat fognak megjeleníteni a képernyőnkön, amelyeket nagy valószínűséggel kedvelni fogunk. Szépen bezárjuk magunkat a buborékba, és egyre több olyan „belterjes” tartalmat fogunk látni, amelyik megegyezik a véleményünkkel, érdeklődésünkkel. Vagyis ha elég keresztyén portált követünk és többnyire hívő barátainkkal lépünk kapcsolatba, szépen lassan „izolálhatjuk” magunkat a realitásoktól, illetve ha kellően naivak vagyunk, a végén még azt hihetjük, hogy az egész világ megtért.

1823703-ncnvduvl-7.jpg

  1. Kimaradunk a valódi közösségekből

Videókat nézni, fotókat lájkolgatni, hashtag-elgetni, barátokkal csetelni menő és szórakoztató dolog lehet. És dohos illatú templomba járni, valamint az ottani nyugdíjas törzsközönséggel fiatalabbként kommunikálni? Sokan úgy vannak a világhálós keresztyén tartalmak fogyasztásával, hogy a maguk módján gyakorolják a hitüket, miért is fárasztanák magukat vasárnapi koránkeléssel és egy közösségbe integrálódás nehézségeivel. Pedig, egy friss, az egyházból kilépés főbb okaival foglalkozó írás is kiemeli, „a kereszténység mindig közösségben működött, soha nem az egyéni vallásgyakorlásban”. Az Apostolok Cselekedetei olyan őskeresztyén „hőskorszakot” jelenít meg, amelyet házi gyülekezetek és vagyonközösség jellemez, és tagjai állhatatosan részt vettek a közösségben (2,42). Persze lehet azt mondani, hogy sok mai gyülekezet messze nem ilyen dinamikus. Talán pont azért, mert az online keresztyének távol tartják magukat tőlük?

  1. Látszat-aktivitással nyugtatjuk magunkat

Még akkor is, ha a digitális tartalmaknak alapvetően csak fogyasztói (azaz nem kitalálója/megvalósítója) vagyunk, megnyugtathatjuk a lelkiismeretünket azzal, hogy mi posztoltuk, lájkoltuk, megosztottuk a tetszésünket elnyert keresztyén bejegyzéseket, fotókat vagy akár mémeket, ezzel másokhoz is eljuttatva őket. Az első pontban említett buborék hatás miatt ez eleve korlátolt lesz, visszapattan a buborék faláról, azaz valószínűleg olyanokhoz jut el főleg, akik ilyen témákat amúgy is követnek, nomeg a trollokhoz, de őket online nem fogja meggyőzni senki. Másrészt, mivel a netes kattintgatás simán belefér a legtöbb ember napi rutinjába, külön erőfeszítést nem igényel, holott Jézus Krisztus folyton azzal „piszkálja” tanítványait, hogy lépjünk ki a komfortzónánkból (vö. hegyek megmozgatása, emberek halászása, nem isteni rendelésű, begyöpösödött szokások elvetése, stb.). Azaz, ha a „szolgálatunk” túl kényelmes, kellemes, rutinszerű, kezdjünk gyanakodni!

  1. Van, ami online eleve lehetetlen

Amikor a BBC először akart közvetíteni istentiszteletet, a Szent Pál székesegyház részéről ellenállásba ütköztek, attól tartottak ugyanis, hogy sapkát viselő emberek is hallgatják majd a kocsmákban. Mára elég messzire jutottunk ettől: az online istentisztelet és chatszobákban bonyolódó „gyülekezeti élet” már-már lejárt lemez, egy metodista lelkész például nemrég felvetette a Twitteren keresztüli úrvacsora gondolatát. Szerencsére egyháza vezetősége lekeverte ezt a felvetést. Ugyanakkor záporoznak a további felvetések az e-eucharisztiáról és a kenyeret és bort fogadó avatárokról. Imádkozzunk a józan belátásért.

Ilyen témákról is beszélgethetünk következő debreceni vitaestünkön. János egyik levelét idézve annyit mondunk, hogy reméljük, hamarosan találkozunk és személyesen fogunk beszélni (3Jn 14)!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5913880112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.05.01. 10:37:16

Ritka primitív a szerző...
Keresztyénnek tudtommal a protestáns horda nevezi magát, ott meg nem pap van hanem lelkész eddigis ismereteim szerint.
A korlátolt jelző használata is rendkívüli sötétségről árulkodik, mert egészen mást jelent, mint ahogy a poszter használja... és ez csak a cím, meg egy kiragadott mondat. Mi lehet még? :D

Fröccs Öntő 2018.05.01. 13:22:27

vége ennek a papkodásnak nemsoká. A jézuska kitalált személy, a a napimádat megszemélyesítése. egyre többen látják ezt. Csak néphülyítéssel maradhat fennn ez a néphülyítés. Papkodás vége nemsoká

agarik 2018.05.01. 13:30:08

Haha! "Vitaest", amin keresztények beszélgetnek keresztényekkel hogyan kell kereszténykedni, haha!

Roppant ironikus a cikk fényében.

Hívjatok meg inkább engem. Mindjárt érdekesebb lesz.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 13:55:08

Még mindig jobb onlájn kereszténynek lenni, mint onlájn sátánistának.

Ratyi Manó 2018.05.01. 16:19:10

A keresztény vallás egy paródia, ami a Nap imádatáról szól,
és amelyben egy Krisztusnak nevezett egyén áll a Nap helyén, aki a Napnak szánt imádatokat fogadja.

MIx 2018.05.01. 16:27:53

Évezredek óta hatékony népbutítás!

Phil Melanchthon 2018.05.01. 16:35:33

@agarik: Szeretettel várunk, egy sörre is a vendégünk vagy, ha eljössz és beszólsz. :) Vannak, akik élnek ezzel a lehetőséggel!

agarik 2018.05.01. 22:52:36

@Phil Melanchthon: Mi értelme annak hogy elmenjek? Az ilyen buborékgyűlések arról szólnak hogy keresztény hallgatóság keresztény papokat hallgat. Általában nincs kérdés, hiszen az tilos, akkor nem működne a vallás.
Ha mégis valahogy szóhoz jutnék, mire mennék egyetlen feltehető kérdéssel, amit majd jól nem válaszolnak meg?

Vegyük akár a "kocsmamisszó" linket. Első mondat amit megláttam: "Jézus igencsak jól tűrte a beszólásokat".
Szimpla hazugság. Jézus, mihelyst valaki nem értett vele egyet, elkezdett káromkodni, elküldte őket az anyjukba, majd közölte a híveivel, hogy na az ilyet bedobjuk a szemétégetőbe alkalomadtán.

A vallás hazugság, a Biblia röhejes és rettenetes a lapos Földjével, sárkányaival, egyszarvúival - és bizonyíthatóan nem létező istenével, ami pár vas szekeret se bírt legyőzni a saját hívei által írt sztorijában.

Tudod miért nem működik a kereszténység? Mert hazugság. Szervezetben elkövetett csalás, szélhámosság, plusz kuruzslás. A vallás törvényi tényállás. Kit érdekel hogy online zabálod-e az emberhúst, vagy a valóságban iszod a vért? Nincs jelentősége, mert maga a vallás nem igaz.
A valódi kérdés amin "vitáztok": hogyan lehet több pénzt kicsalni az emberekből hogy még egy kicsit Mészáros Lőrincet/Habony Árpádot/Rogán Antit játsszatok, és hogyan ússzátok meg kisfiúk megerőszakolását.

Hja, mennyire yo nekünk: nem fogják nemlétező muzulmán migránsok megerőszakolni a lányainkat. Nagyon is létező honfi keresztények fogják megerőszakolni fiainkat! Halleluja!

Serény Vélemény 2018.05.02. 12:21:32

@agarik: "Mi értelme annak hogy elmenjek?"

Mi értelme van annak, hogy ne menj el?

agarik 2018.05.02. 13:50:42

@Serény Vélemény: Másra fordíthatom a szabadidőm, és spórolok egy oda-vissza vonatjegyet.

Phil Melanchthon 2018.05.02. 14:16:48

@agarik: Bármit kérdezhetsz, fognak rá válaszolni, saját véleményük alapján. Kérdéseket sosem moderáltunk még eddig.
Vendégünk vagy a vonatjegyekre és egy jó sörre! Ez ügyben a moderátort tudod majd keresni, ha úgy döntesz.
Üdv!

agarik 2018.05.02. 15:49:48

@Phil Melanchthon: Ráklikkeltem a "rólunk"-ra az elérhetőségért. Ott kiderült hogy:
- nincs moderátor a stábban
- van egy főszerkesztő, de nincsenek más szerkesztők, azaz felmerül a kérdés, mitől "fő" ő?
- ha kereszténységet nyomtok, akkor ne sörrel jöjj, hanem a tematika miatt BORral. Bort prédikál és sört iszik - ki hallott már ilyet?

Phil Melanchthon 2018.05.02. 16:56:10

@agarik: Moderátor a vitaesteken van, változó, hogy ki az. Most majd épp egybeesik a "fő"szerkesztővel. :) Az ott feltüntetett emailcímen eléred.
Sör helyett bor: bármikor!

Phil Melanchthon 2018.05.13. 18:11:26

@agarik: Egyébként Budapesten is lesz alkalom májusban, ha az esetleg kézenfekvőbb:
www.facebook.com/events/2105920826348450/
süti beállítások módosítása