Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

(Be)vállal?

- kommentcunami, vagy összeszólalkozás?

2018. szeptember 04. - Zitttu

Kisebb kommentháború alakult ki a következő eseményünket beharangozó Facebook-posztunk alatt.

Sokaknak nem tetszik a rendezvény címe: "Bevállalós egyház?". Szerintünk viszont Jézus bevállalta, hiszen oda ment, ahová akkor éppen nem volt könnyű, olyan emberek közé, akik nem szívesen látták. Kritikusaink szerint nincs ilyen, hogy bevállal, hiszen Jézus egyszerűen vállalta ezt, nem kellett BEvállalnia.

39736406_1355195354617864_360211455347261440_n.jpg

Kiss Gábort, hazánk legnagyobb nyelvészeti szakkönyv- és szótárkiadójának, a TINTA Könyvkiadónak az igazgatóját – aki szerint a legnagyobb hungarikum nem más, mint a magyar nyelv – kérdeztük a vállal, illetve a bevállal szavakról.

"Ismeretterjesztő előadásaimban gyakran hasonlítom nyelvünk életét, változásait a fák őszi lombhullásához. Már az ókori bölcselő, Horatius is megmondta, hogy minden nyelvben szavak születnek, szavak meghalnak: "Ahogy a levelek változnak évről évre a fákon, úgy engedik át helyüket az elöregedett szavak az újonnan születetteknek." Minden kornak megvannak a maga szavai. Az oszmán török kornak pl.: dzsámi, kaftán, minaret, turbán. A retró korból itt vannak a békekölcsön, a padláslesöprés, az építőtábor, az úttörő szavak.  Korunk szavai például a szelfi, a devizahitel, a fülkeforradalom, vagy az említett bevállal szó is.  

Természetesen fontosnak tartom csodálatos magyar nyelvünk őrzését és ápolását, ugyanakkor folyton változó világunkban törekednünk kell az új szavak megismerésére és megszeretésére is. Milyen borzasztó volna, ha a nagyszülők nem értenék meg egymást az unokákkal, mert ugyan mindketten magyarul beszélnek, azonban olyan szavakat használnak, amit a másik nem ért meg. A nagymama a sparheltet használja, a komódba pakol, az unoka pedig csillezés közben szelfit készít.

A TINTA Könyvkiadóban érezzük a felelősségünket a közös kincsünk, a magyar nyelv iránt. Éppen ezért is adtunk ki számos nyelvészeti szótárt, köztük a Régi szavak szótárát, a Magyar szókincstárat, vagy a Szlengszótárt.

Mint említettem, nyelvünk nincs kőbe vésve, folyton-folyvást változik. Nem csak teljesen új szavak keletkeznek (pl.: szelfi, like, facebook), hanem a beszélők anyanyelvünk már meglévő építőkockáit, a régebbi szavait is új módon variálják. A nyelvhasználók – első sorban a vállalkozó kedvű fiatalok régi szavakból olyan újszerű kombinációkat hoznak létre, melyek korábban nem léteztek. Így kerülhet váratlanul,  szokatlan módon egy igekötő egy ige mellé. Ezzel aztán a friss igekötős igének kicsit, vagy teljesen új jelentése születik meg. Ilyen a ma még sokunknak furcsa  bevállal szó is. Az igekötők fokozott használata terjedőben van nyelvünkben, gondoljunk csak a bealszik, vagy a lenyúl szavakra.

Mindnyájunk feladata, hogy gazdag anyanyelvünk minél több lehetőségét kihasználjuk, pontosan, színesen és ne unalmasan fogalmazzuk meg mondanivalónkat.

Tehát, ha módjával is, de vállaljuk be az új szavakat!" 

Így tehát mi maradunk a bevállalnál, reméljük ezzel nem haragítunk magunkra senkit. A fent említett eseményünk moderátora, dr. Török Csaba atya a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia televíziós referense, illetve az evangélikus, a katolikus, a református és a baptista lelkészek valószínűleg inkább az Egyházzal, vallással kapcsolatos kérdésekre válaszolnak majd szívesen. Bár biztosíthatunk mindenkit, mint ahogy eddig sosem utasítottunk vissza egyetlen kérdést sem, most sem fogunk  a nyelvészetről is biztosan lehet faggatni a papokat következő eseményünkön szeptember 17-én a debreceni Bakelitben. 

Addig is nézd vissza az előző vitaestjeinket, illetve csekkold legutóbbi feltöltéseinket a YT-csatornánkon.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr2314205815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása