Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Ez volt a ’Szólj be a papnak’ 2022-ben

2023. január 05. - Phil Melanchthon

Az elmúlt évre visszatekintve elmondhatjuk, hogy különösen sok eseményt sikerült lebonyolítani, valamint új helyszínek, ötletek és együttműködések is megvalósultak.

281143289_2574744229329631_5477764232486742136_n.jpg

Debrecen, Bakelit

A 2022-ben ötéves korba lépett Szólj be a papnak alapműfaja a kb. másfél órás, egy téma köré szervezett vitaest, amely általában két-három pap, lelkész, esetleg a téma egyéb szakértője részvételével, zömében a közönség kérdései alapján zajlik, tipikusan sörfogyasztást biztosító helyen. Fő helyszíneink közül Debrecenben idén hatszor valósult meg ilyen alkalom. Törzshelyünkön, a Bakelit kávézóban találkoztunk az alábbi témák megbeszélésére (ahol link található, a beszélgetés YouTube-csatornánkon visszahallgatható): Kereszténység vs iszlám?, Hol a krisztusi szegénység?, DöntésKÉSZtetés - szülni vagy nem szülni? (együttműködésben a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével), Exkluzív beszélgetés Dr. Csókay András idegsebésszel (ebből az is kiderül, hogy a gyógyszer, vagy az ima, a szike, vagy a Szentlélek fontosabb egy műtétnél), Család – elvárás vagy kiteljesedés?. A témához illő helyszínen, a debreceni Köztemető kápolnájában beszélgettünk arról, hogy ’Hová mennek a halottak?. Az Apolló Mozi adott helyt első angol nyelvű alkalmunknak: What’s the point of religion in the 21st century?

Budapesten a Református Közéleti és Kulturális Alapítvánnyal és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalommal együttműködve valósulnak meg alkalmaink. Vitaestből itt összesen hétre került sor a Grundon. Fontos célunk volt, hogy amennyiben lehetséges, alkalmanként egy-egy, a témához valamilyen formában kapcsolódó közismert személyt is meghívjunk válaszadónak, őket zárójelben láthatjátok. A témák: Hol van Isten a bajban? (Tóth Gabi, énekesnő) – az alkalom előtt debütált dalunk, a Bennem a hang, Csűry Csaba előadásában; Pszichológia - korunk ópiuma?, Bűnös test!? (Pumped Gabo), Álhírek csapdájában - hol az igazság?, Mihaszna egyház, avagy mi haszna az egyháznak? (Gulyás Márton, Partizán), Korunk példaképei az influenszerek? (Győrfi Pál), Van jó háború?. Záró, extra alkalmunkra a Shoeshine csapatával együttműködésben került sor, egy buli előtt beszélgettünk a Buenában arról, hogy A hited megvetted már? (Tapasztó Orsi). Budapesti sajátosság, hogy kiscsoportos formában is lehetőség nyílik átbeszélni a legközelebbi vitaest témáját, ez a Csapolj a Pappal (CsAP)-sorozat, hat alkalommal került rá sor 2022-ben.

Több fesztiválon is jelen voltunk közvetlen vagy közvetett formában. A Campusra kitelepültünk, valamint pódiumbeszélgetéseket tartottunk: Mindenki függ valamitől? (Kéri András, Brains),  Kereszténység - ósdi vagy trendi? (Müller Péter Sziámi). Zajlott Szólj be a papnak-beszélgetés a felvidéki Gombaszögön és a Közös Pont szervezésében az Ördögkatlanon is. Szintén a KÉSZ-szel együttműködve beszélgettünk a nagyváradi közönséggel a ’Menni vagy nem menni?’ kérdéséről a Festum Varadinum keretei közt. Kisebb fesztiválokon is megjelent kezdeményezésünk, ilyen volt például a Budafoki Péter - Pál zenei napok, illetve Borfesztivál.

Helyi barátaink segítségével ismét SzBAP-vitaalkalmon vehetett részt Szentendre, Veszprém és Kecskemét igazságkereső közönsége.

Debrecenben az egyetemi színjátszó kör (DESZ) két előadását is átbeszéltük a rendező és a színészek részvételével (Boldog család?, Tranzit bár). Filmvetítéssel egybekötött beszélgetést tartottunk három városban (Debrecen, Budapest, Kecskemét) A Barlang című művészfilm kapcsán a Magyarhangyával együttműködve. Debrecenben emlékezetes kibeszélést tartottunk a Holy Dilemma / A döntés c. film megtekintése után, mondhatjuk úgy is, hogy ez volt a nagy cölibátusvita.

Köszönjük mindenki támogatását és figyelmét. Tartalmas év volt ez, és annyit ígérhetünk, hogy ha az Úr is úgy akarja, 2023-ban is hasonló alkalmakkal jövünk! Addig is nézzétek vissza a 2022-es alkalmakat és hallgassátok meg a Szólj be a papnak-dalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1618018600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása