Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Karácsony Egyiptomban

Hogyan ünnepelnek a fáraók népének leszármazottai?

2019. január 10. - LelkesBarbi

Ha azt mondjuk, Egyiptom, akkor a legtöbben egy iszlám országra gondolnak. Amit pontosítanék azzal, hogy egy muszlim többségű ország, ahol azonban egy igen nagy számú keresztyén kisebbség is él, a koptok. A kopt szó azt jelenti, hogy egyiptomi. Azaz az egyiptomi muszlim hitű arab többség nem az őslakosokat takarja. Ámon és Ré egykori követői, a koptok ma a keresztyén Istent tisztelik.

koptok.JPG

A karácsonyt pedig másként ünneplik, mint mi.

Először is, a karácsonyt nem egy négyhetes adventi időszak előzi meg, amit igazából a koszorú és a négy adventi vasárnap határoz meg. A kopt advent negyven nappal karácsony előtt kezdődik el és komolyan veszik, hogy egy böjti időszakot jelent. Elsőre ez elég macerás, mert a kopt böjt nemcsak a húsevést, hanem minden állati eredetű étel fogyasztásának tilalmát jelenti. Magyarul semmi tojás, semmi tejtermék. A valóság mégsem az, hogy negyven napi szenvedés előzné meg a karácsonyt, hiszen a koptok is hangsúlyozzák, hogy a böjtben az evési tilalmak a legkevésbé lényegesek. A cél sokkal inkább az, hogy a karácsonyt egy lelki ráhangolódás, egy karácsony előtti Istenre figyelés előzze meg.

Karácsony előtt a gyülekezetekben leginkább a szombatról és vasárnapra virradó éjszaka is összegyűlnek az emberek este 11 körül.  Egész éjjel Istent dicsérik, karácsony előtt Máriát és Krisztus testté lételét magasztalva. A virrasztás pedig a „rendes” vasárnapi liturgiával ér véget reggel 7-8 körül. (A videóba érdemes belekukkantani, mert a 15. perctől angol, arab és kopt nyelvű felirat segítségével követni tudjuk, hogy miről szólnak a himnuszok.)

Közben még akad egy érdekes, sajnos már kihalóban lévő szokás. A karácsony előtti héten a kopt asszonyok nem sajnálva tojást és vajat, karácsonyi aprósüteményeket készítettek. Már böjt idején, ugyanis ezekre rögtön karácsony napján volt szükség. Akkor ugyanis ezekkel a süteményekkel ajándékozták meg a szomszédaikat. Keresztyéneket és muszlimokat egyaránt. Ma már inkább csak vidéken, kis városokban és falvakban él ez a szokás, mert már nem olyan közvetlen a szomszédokkal a kapcsolat egy városban, mint régen. Illetve a muszlimok és keresztyének közti feszültségek is nőnek.

Ha már a feszültségek: a koptok karácsonya azért is más, mint a miénk, mert a félelem árnyékában zajlik. Többször is előfordult, hogy muzulmán szélsőségesek éppen karácsonykor kíséreltek meg merényleteket, olykor a kopt egyház feje ellen. De ha a koptokat kérdezed, ők úgy reagálnak, hogy ez a normális, ez a mindennapi valóság a számukra. Karácsonykor vagy hétköznap…

papa.jpg

II. Tavadrosz kopt pápa, testőri védelem mellett vezeti a karácsonyi liturgiát

Nagy rendőrségi biztosítás mellett zajlik éppen emiatt a karácsonyi ünneplés. Az egész utcát lezárják, autóval senki sem hajthat be, hogy ezzel is gátat vessenek az esetleges támadásoknak. Idén először a kopt pápa a Közel-Kelet egyik legnagyobb templomában, az új fővárosban található Krisztus Születése Bazilikájában tartotta az ünnepi liturgiát, amit éppen karácsony alkalmából szenteltek fel.

De hogyan is zajlik a karácsony? Január 6-án van karácsony este. Ugyanis a koptok nem álltak át a Gergely-féle naptárra, hanem a saját, régi egyiptomi naptárukat használják, amiből a Juliánus-féle naptár tulajdonképpen ered. A liturgia este hét-nyolc órakor, himnuszokkal kezdődik, és éjfél után, eucharisztiával ér véget, akár hajnali 2 után. Ahogy a katolikusoknál, ez a kopt liturgiának is magától értetődő része. Az ünneplés aztán, a miénkkel ellentétben nem két napig, csak egy napig tart a karácsonyeste után.

Tipikus karácsonyi ételek nem annyira vannak. Karácsonyfát nem állítanak, bár a nyugati befolyás miatt műfenyők már meg-megjelennek, de korántsem általánosan elterjedt szokás a koptok körében. Ajándékot inkább csak a gyerekek kapnak. Leginkább ruhákat, amiket ünnepi ruhának hívnak akkor is, ha azt hétköznapokon hordják, mert az ünnephez kapcsolódóan kapták.

A koptok karácsonya más és mégis ugyanolyan. Krisztus születése, emberré válásának ajándéka áll a középpontban. Hogy Ő maga az ajándék, egy új élet lehetőségével.

Imádkozzunk a koptokért, hogy békében élhessenek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9614545902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

LelkesBarbi 2019.01.11. 11:12:27

@Hortenz: Nem érzem találónak a kritikádat, inkább arra kérlek, olvasd el rendesen a posztot. Tekintve, hogy nem arról van szó, hogy kihalt valami, hanem arról, hogy a lassan 1400 éve tartó arab uralom ellenére még mindig kitartanak az egyiptomi keresztyének.
Bár, a te logikádat követve: ez egy jó szokás, hiszen nem halt ki. :)
süti beállítások módosítása