Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Miért is lenne az a hétköznap szürke, ha otthon az ember keresi Istent?

- interjú Papp Attila Gyulával

2021. október 11. - szoljbeapapnak

Papp Attila Gyulával, a kecskeméti Szólj be a papnak főszervezőjével beszélgettünk legutóbbi eseményük kapcsán, illetve a közelgő terveikről is faggattuk.

dsc00952.jpg

Sokan úgy gondolják, az egyháznak a templomban a helye. Te Kecskemét főterére “vitted ki” hét felekezet képviselôjét. Miért fontos, hogy a köztereken is jelen legyenek?  

A keresztény ember hite, cselekvő hit. Tenni kell. Láthatjuk a történelemben. Ábrahám például bárhol járt, az Úrnak egy oltárt épített.  Pál apostol tanított, vitatkozott, Kálvin szintén tanított, vitatkozott sokat, Teréz anya gyógyított, adakozott. Csiszér Laci ezer fokon énekel, zenél fáradhatatlanul. Mindenki másképp fejezi ki imádatát Istennek. Úgy éreztem, hogy az életben sok jóval áldott meg az Úr, ezért most egy kis részét tovább szeretném adni. Ha lehet nem csak az egyház falai között. Azt látom, hogy sokan hisznek mindenféle banális blaszfémiában. Ezen változtatni kell. Nem lehet, hogy emberek azért kárhozzanak el, mert téves előítéletek táplálják a gyűlölet tüzüket. Hiszem, ha kérdeznek és szembesülnek azzal, hogy nem úgy van, ahogy gondolják, elindulhatnak Isten felé, az örök élet felé.

Kecskemét nagyon közvetlen város, szeretik egymást az emberek. Így a városhoz tartozó lelkészek is örömmel találkoznak, nevetnek, sztoriznak egymással. Hálás vagyok, hogy mind a heten vállalták a felkérést.

Ételosztás, dicsőítő koncert, közérthető igehirdetés, a közönség kérdései alapján zajló beszélgetés - ezek alkották a programot. Mintha csak a kirakatba próbáltátok volna tenni a hitélet legvonzóbb aspektusait. Ez volt a cél? Mi a helyzet a szürke hétköznapokkal?  

És még a Pax TV is kint volt, de erre így nem gondoltam, örülök, hogy így látjátok. Régen éreztem magam ennyire boldognak, ennyire hálásnak, hogy ez így összejött, áldott nap volt. Egészheti esőzés után sütött a nap szombaton. A szürke hétköznapokhoz ezekből az alkalmakból tudunk meríteni. Sőt, miért is lenne az a hétköznap szürke, ha otthon az ember keresi Istent. Keresi a célját az életének, ha gondol arra, hogy erről a világról előbb-utóbb menni kell. Akkor ez az élet minden lehet, csak nem szürke. Akkor szürke az élet, ha engedjük, hogy az legyen.

Az ételekre és az alkalomra nevüket elhallgató személyek adták össze a rávalót.  Áldja meg őket az Isten ezerszeresen! 

Egyenruhás tábori lelkész és a zsidó közösség rabbija is színesítették a képet. Ez még a Szólj be a papnak szintjén is szokatlan, akárcsak hét (!) felekezet szerepeltetése. Hogyan foglalnád össze a legfontosabb közös üzenetet?

Hankóczi Gergely (a magyar Tony Stark) hatalmas figura. Akármikor beszélgetek vele, kifogyhatatlan a szóból, a sztorikból, a komoly üzenetekből, vagy épp a könnyesre nevetős történetekből. Amikor felkértem erre az eseményre azt mondta, hogyha neki beszólnak a vasököl odacsap ahova köll… Róna Tamás a hatalmas tudása ellenére is végtelenül szerény, kedves és elfogadó ember. Nem csak a Szólj be a papnak esemény színfoltjai, hanem a környezetüké is. Ebben biztos vagyok. Az üzenet pedig egyszerű. Sokan sokféle meggyőződéssel imádhatjuk Istent. Fontosak a különbségek és mindenki erősítse meg magát a hitében. A református fogadja el, hogy van Sola Scriptura, a katolikus testvérek meg őrizzék a hagyományokat. Fogadjuk el, hogy sokféleképpen lehet keresni Istent, az ő igazságát, ezt üzeni a hét felekezet jelenléte. Akik eljöttek szombaton, láthatták, hogy színes-pompás így.

Az esemény teljes fotógalériája itt tekinthető meg.

Hogyan fogadta a közönség az eseményt? Mit vihetett magával, aki csak úgy odatévedt a fôtéri forgatagba?

Míg írom a válaszokat épp érkezett egy üzenet, hogy mikor lesz a következő alkalom és hol. A közönség nyitottan fogadta a szombati eseményt, de úgy látom, hogy hosszú út van még előttünk. Hálámat itt is szeretném elmondani, hogy a kecskeméti média is az ügy mögé állt. A hiros.hu, a KEOL, a Kecskeméti TV és a helyi rádió, a Gong Rádió is felvezette az ügyet és utána is foglalkoztak vele! Pacsit nekik!

Mik a további tervek Kecskeméten?

A baptista és a görögkatolikus testvérek jelezték már, hogy segítenek szervezni az eseményt. Nehezen tudok igent mondani, hiszen az „én” színházamban akkor érzem magam biztonságban, ha én vagyok a portás, a rendező és az igazgató is. Igaz, ez nagyobb felelősség is, de vállalom. De látom azt is, hogy így az esemény hamarosan Szólj be a Pappnak nevet viselné. Ezért inkább puhítom magam. Szeretném hosszútávon, hogy havi rendszerességgel jöjjenek az emberek és jó magyarosan szóljanak be a papnak.

Köszönjük és sok erőt és kitartást kívánunk Neked!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5816716890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása