Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Jegyed van az életre, énekeljünk az éterbe!

2024. április 09. - szoljbeapapnak

Ha megvan a jegyünk az életre, akkor miért is ne osszunk meg gondolatainkat beleénekelve az éterbe? Talán hasonlóképpen gondolkodhatott a Neonhal együttese is új albumuk, Jegyed van az életre elkészítésekor. Bevallom őszintén, hogy egy kis keresést igényelt számomra a neonhal szó, de szerencsére internet barátom a segítségemre volt és hamar kiderült, milyen színes egy kis halacskáról van szó. De vajon maga az együttes, illetve az általuk készített dalok is olyan színesek -e, mint maga a névadó hal?

neonhal_koncert.jpg

A Neonhal együttes koncerten

Mielőtt erre kitérnék, szeretnék említést tenni a borítóképről. Ékszer csillogású halunk színei a borítóképen is megjelennek és egy igen mutatós borítóképet sikerült készíteni.

Viszont ússzunk is tovább az árral, vagy szemben és nézzük meg most már tényleg, hogyan sikerült a 10 dalból álló album

A teljes album 

Égen-Földön: Ezen dal hallatán az biztos, hogy mind az Égen, mind a Földön táncra perdülnének sokan. Kellemes, pozitív gondolatokban bővelkedő kis nótával veszi kezdetét az album, amelyet inkább javasolnék rossz hangulat elűzéséhez, mint bármely gyógyszert vagy tudatmódosítót. Akaratlanul is az én lábam is életre kelt, amit eleinte egy izomgörcsnek gondoltam, de valójában átragadt rám is a ritmus. Remek kezdet.

Kifulladásig: A jó hangulat és a táncikálás a ’Kifulladásig’ tartott és itt egy kicsit sötétebb tónusra váltás történik. Zeneileg nagyon remek, amit a gitárjáték felerősít. Modernkori ördögűzés történik, és bár az ördög próbál befolyást nyerni, de a hit megingathatatlan bástyájába ütközik és kénytelen arrébb sandalogni és maximum olyanoknál bepróbálkozni, akiknek két anyjuk van, így hát hadd próbálkozzon kifulladásig.

 … és akkor: és akkor Nagyon szépen és kellemes indul a soron következő alkotás. Teljesen átszellemültem a dallamok hallatán, mintha egy teljesen más világban lennék. Sajnos nekem 6:48-tól megtörik a harmónia és a szám hátralévő része kiráncigál ebből a csodás állapotomból, mint mikor valaki egy szép álom közepén felkel az ébresztőre. Persze az ébresztő ennél sokkal durvább, de hatásra körülbelül rám így hatott. Ez a befejezés annyira nem nyerte el a tetszésem, de a szám ettől eltekintve egész kellemes.

Bármit megtennék: Szokásosan kellemes dallammal indul a dal és remek szövegek vannak benne. A „bármit megtennék” rész szerintem lehetne még egy kicsit erőteljesebb, mert számomra ez így annyira nem érezhető, hogy valóban BÁRMIT megtennének. A felvezető a „bármit megtennék” előtt tetszetős. Összességében egész jó a szám, bár számomra az album eddigi számai közül a legkevésbé jó.

Játsszuk azt!:  Igen, Igen, Igen, Játsszuk azt! Ez a szám bevitt egy kis virtuális gyomrost és rögtön felpattantam a gépem előtt. Nagyon jó a dobok ritmusa és ahogy a ’Játsszuk azt!’ ki van énekelve, számomra megfelelően, erőteljesen. Zeneileg is nagyon élvezetes volt. De ha álmomban is ezt fogom dúdolni, akkor kérem a kedves Neonhal együttesét, hogy a koncerten is Játsszuk azt! 🙂

Hiszek az életben: It’s dance time again! :) Energikus, pozitív dallamok, erőteljes életigenlés van jelen ebben az alkotásban. Nagyon imádtam ezt a hangulatot. Kicsit hasonló hatást váltott ki nálam, mint az ’Égen-Földön’. Letargiaelűző hangulatával mindenki hinni fog az életben, még az is aki eddig nem hitt. 

Jegyed van az életre: Remek gitár riffekkel tarkított kis dalocska. Nem túl pörgős, nem túl lassú, közepesen pörgős tempóban váltjuk ki a jegyünket az életre, bár nem biztos, hogy mindig minden tiszta. Legjobban a gitárszólók fognak meg a számban. 

Uram, Uram: Számomra az album leggyengébb darabja ez. Kicsit erőtlennek hat számomra a fohászkodás. Kicsit sötétebb tónusú zenét tudnék elképzelni ehhez a számhoz. Eléggé ambivalens érzéseket kelt bennem a hallgatás során. Talán ez a szám egyszerűen csak nem nekem való.

40 héten át: Nagyon érdekes alkotás. Ha nem is hallgatnám 40 héten át, jó párszor meghallgattam. Tetszik ahogy lassú, csendes éneklésből átváltunk az erőteljesebb éneklésbe. Számomra ez egy erős közepes darab.

Engedd el!: Csendes, relaxáló hangnemben kezdünk ,aztán folyamatosan gyorsul a tempó. Bár jók a gitárriffek itt is, annyira ez a szám sem ránt engem magával. Úgyhogy inkább el is engedem.

Összegzés:

Végeredményben a Neonhal együttese egy egészen jó albumot készített. Számomra az album első 7 száma jobb és élvezhetőbb volt, mint az utolsó Három „highlight” az én szememben az ’Égen-Földön’ és a ’Játsszuk azt!’ Legkevésbé az ’Uram, Uram’ és az ’Engedd el!’ győzött meg.

10-es skálán 7-esre tudnám osztályozni az albumot.

Köszönöm a felkérést a kritika írásra és sikeres koncertet kívánok a Neonhal együttesének!

Rácz Zoltán 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9918374667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása