Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Ez volt a Szólj Be a Papnak! 2019-ben

2020. január 02. - szoljbeapapnak

Tekintsük át a tavalyi évünk legizgalmasabb pillanatait. (2018-as összefoglalónkat itt olvashatjátok).

71039174_1655613104576086_7404148371306315776_o.jpg

Különleges eseményekben és helyszínekben idén sem volt hiány (képen a Ronin Fight Academy, SzBAP után). Fotó: Szabó Zsombor

Óriáskerekek

A 2019-es évet korán kezdtük, az év ötödik napján a Debrecen főterén álló óriáskerék 35 kabinját töltöttük meg egyházi személyekkel és velük az ’ég és föld’ nagy témái kapcsán beszédbe elegyedni kívánókkal. A januári hóesés után a júliusi Campus Fesztiválos kitelepülésünk során lazább körülmények közt is megismételtük a kerekezést.

Hangulatvideó a Campus Fesztiválról

Vitaestek – a fő csapásirány

Debrecenben 7 „klasszikus” vitaalkalmat tartottunk (a lentebb említett püspökös különkiadásunkkal és a Hit és Tudomány sorozattal együtt összesen 12 eseményt), Budapesten 6 esemény mellett két gimis különkiadásra is sor került. Folytatódtak az események Szombathelyen, Pápán, Szatmárnémetiben a Partiumi Magyar Napok keretei közt tartottak új alkalmat. A veszprémi ’Tudomány a kocsmában’ sorozat is előrukkolt egy Szólj Be a Papnak!-kal. Üde színfolt volt novemberben az első kecskeméti alkalom, amelyet páratlan lelkesedéssel szervezett Papp Attila barátunk, várjuk a folytatást! A témák változatossága, az új helyszínek, szereplők és persze a tabuk nélkül feltett kérdéseitek garantálják, hogy tartalmas másfél-két órát töltsetek el, akárhol is keresitek fel a SzBAP-alkalmakat. Új helyszíneken akkor lesznek események, ha Ti megszervezitek – ebben persze szívesen segítünk.

Püspökök

A januári óriáskerekezésen Kocsis Fülöp érsek-metropolita, Fekete Károly és Palánki Ferenc püspökök is részt vettek. Májusban magyar és norvég evangélikus püspököket lehetett szabadon kérdezni Cegléden. Októberben Debrecenben ’Mi haszna az egyháznak?’ címmel tartottunk különkiadást, három, hivatalától már elköszönt püspök részvételvével. Reméljük, hogy sikerült néhány apró rést ütnünk aznap este is a Beer Miklós által nagyon találóan elnevezett „önszórakoztató gettó” falán, hiszen ez az egyik kiemelt célunk.

Öko-böjt

A 2019-es nagyböjt kapcsán négy pap és két lelkipásztor böjti kihívást fogalmazott meg a jelentkezőket arra kérve, hogy küldjék be beszámolójukat böjti vállalásukról és annak hatásairól, bátorítva az öko-böjt fogadalmakat is. A díjnyertes pályamunkát itt olvashatjátok. A fődíj egy öko-hétvége volt Telkibányán, túrával, wellnessel, a helyi gyülekezet támogatásával.

Hit és Tudomány

Az Úrréti Református Gyülekezettel és a Debreceni Római Katolikus Egyetemi Lelkészséggel közösen szeptembertől decemberig ’Hit és Tudomány’ néven interaktív sorozatot szervezünk az alábbi témákban: Hogyan keletkezett a világ?, Pszichológia - korunk ópiuma?; Mesterséges intelligencia - Üdvözülhetnek a robotok?, Jézus Krisztus a király! - Tények és álhírek Isten Fia körül. Akár ott voltál, akár nem, a 2020 februári Hit és Tudomány Táborba szeretettel várunk!

Chili és csoki

Jótékony cél támogatására a Sárréti Chilifarmmal együttműködve ritka finom mézes-mustáros szósszal és méregerős chilis csokival álltunk elő. A csokit kóstolgatva próbál választ adni a Campus Fesztiválon feltett, Istennek szánt kérdéseitekre két egyetemi lelkész a Paprítkató sorozatunkban, a YouTube-csatornánkon folyamatosan jelennek meg a sorozat új részei. Az akció eredménye, hogy a debreceni börtönmisszió egy szintetizátorral gyarapodott.

 A 'Papríkató' sorozat egyik része

Különös helyszínek

Írjátok meg kommentben, hogy melyik volt a legextrémebb helyszín, ahol 2019-ben eseményt szerveztünk: a) óriáskerék (lásd fent), b) lovastanya, c) ketrecharcos edzőterem! De annak még jobban örülünk, ha újabb ötleteket adtok 2020-ra!

Tematikus prédikációk

A Hit és Tudomány sorozatunk részein nem csak szóban lehetett feltenni kérdéseket, hanem papíron is. Az így bedobott témákra mise vagy istentisztelet részeként elhangzott prédikációk formájában hangzott el a felelet. Nagyon örültünk, hogy a kérdés feltevőit, illetve az eseményeink kitartó látogatóit ezeken az alkalmakon is viszontláthattuk!

Mit hoz 2020?

Kúl, közvetlen, keresztény kezdeményezésünk harmadik életévét töltheti be idén. Azt gondoljuk, hogy 2020-ban sem új, online tartalmakra van elsősorban szükségetek, hanem élő találkozásokra, rátok szánt figyelemre és időre. Az örömhírt ebben a formában lehet átadni. Ezért fogunk eseményeket szervezni idén is! Reméljük, találkozunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9415379236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pipas 2020.01.02. 15:34:28

"’Hit és Tudomány’ néven interaktív sorozatot szervezünk az alábbi témákban: Hogyan keletkezett a világ?,"

A tudomány semmit sem állít arról, hogy hogyan keletkezett a világ, csak arról, hogy mi történt vele utána.

"Pszichológia - korunk ópiuma?;"
A pszichológia nem tudomány.

"Mesterséges intelligencia - Üdvözülhetnek a robotok?,"
Nincs olyan, hogy "mesterséges intelligencia", csak olyan van, hogy "mesterséges intelligencia kutatás". Nem tudomány, matematika.

"Jézus Krisztus a király! - Tények és álhírek Isten Fia körül."
Nem tudomány.

Okés, sikerült beharangozni egy olyat, hogy "hit és tudomány", amiben gyakorlatilag egy deka tudomány sincs. :(

IGe. · http://istenteszt.blog.hu/ 2020.01.02. 17:34:46

Kinevetés. A Bölcs és a Biztos eltűri.

A nevetés része az egyetemes szókincsnek, az emberi társadalom minden tagja megérti, anélkül hogy tanulta volna. A kisgyerek előbb nevet, mint beszél.

Aki többet is meg akar tudni a nevetés lélektanáról és működéséről, annak ajánlom ezen írás végén lévő cikk elolvasását. Abból megtudhatjuk, hogy mi emberek nem is a humoros dolgokon nevetünk elsősorban, hanem valamiféle összetartozást elősegítő szokásunk. Tehát elsősorban összetartozásunkat fejeznénk ki a nevetéssel? Akkor viszont mi van a kinevetéssel? Az ezen logika szerint meg valamiféle elkülönülés jele lenne? Szeretik-e az emberek, ha nevetnek rajtuk és szeretik-e, ha kinevetik őket? A magyar nyelvben jelentős a különbség a két fogalom között.

Szerintem érdemes lenne a kinevetés filozófiáját is körbe járnunk. Ki az aki el tudja tűrni, hogy magát, mások kinevessék, és ki az aki nem? Természetesen itt most hosszasan írhatnék a humoristákról, akiknek a nevetés, mind a kinevetés a siker jele, de inkább a szakterületemet érintem, mégpedig a világnézeti és valláskritikai kérdéskört. Ez már a legtöbb embernél nagyon kényes kérdés.

Ki az aki el tudja tűrni, hogy saját eszméjét, világnézetét, esetleg vallását mások kinevessék, és ki az aki nem?

Saját álláspontom szerint a bölcs és a biztos eszmék/vallások eltűrik, hogy mások nevessenek rajtuk, hiszen tudja/tudják, hogy ettől semmi sem változik.

A bizonytalan/ingatag eszmék/vallások és emberek nem tűrik, nem szeretik ha kinevetik Őket, mert ez árthat a sokszor mesterségesen, erőszakosan, vagy manipulatívan felépített nimbuszuknak. Tehát a kinevethetőség egyben egy próbakő is egy eszme, világnézet, vallás valódi, vagy ál értékére.

Mindenki tegyen egy próbát!

vilagnezet.blog.hu/2007/04/17/kinevetes_a_bolcs_es_a_biztos_elturi

kvadrillio 2020.01.02. 18:42:50

viktorka fölöttünk lebeg ! viktorkát le kell rángatni a Földre, hogy közelebbről lássa végre a környező világot, az embereket !
VIKTORKA AKKOR TALÁN ÉSZRE VENNÉ, HOGY AZ EMBEREK E FÖLDÖN NEM FIZETÉST KAPNAK A MUNKÁJUKÉRT, HANEM ALAMIZSNÁT !

FIZETÉST CSAKIS A VEZETŐK KAPNAK MÉGHOZZÁ NEM IS KEVESET, HANEM SOKAT !

IDEJE VIKTORKÁT MEGTANÍTANI LÁTNI IS, NE CSAK NÉZZEN MINT EGY VAK KUTYA !

kvadrillio 2020.01.02. 19:02:32

HMMM........HOGY EZA MARISCHKA MIJJJEN GAZDAG !!!!! :o) ÉS ORBÁN MÉG TÖÜM I IS FOLXAMATOSAN MILLIÁRDOKKAL......56-OS DALOKÉR M EG EGYEBEKÉRT....:)))))

Schmidt Mária cége megveszi az egykori Posta-központot NÉPSAGAHHH...
süti beállítások módosítása