Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Az öko-böjt jutalma: Nyaralás egy öko-szálláshelyen

- beszámoló a gondviselésről

2019. augusztus 10. - szoljbeapapnak

A 2019-es nagyböjt előtt négy pap és két lelkipásztor böjti kihívást fogalmazott meg, főleg azokra gondolva, akik eddig még nem próbálkoztak ilyesmivel. 

Az első videóban azt magyarázták el, hogy mi a böjt értelme, a második videóban pár tippet adtak az öko-böjthöz, amelynek több országban már hagyománya van. Háromrészes sorozatunk zárásaként az egyház ökológiai helyzetét értékelték.

A megtisztelő első helyezés mellé egy öko-szálláshelyen eltölthető kétszemélyes hétvége járt, a második helyen osztozó öt személy pedig egy-egy 3000 Ft értékű vásárlási utalvánnyal lett gazdagabb, melyet a zoldbolt.hu weboldalon tudtak felhasználni.

Az élet végül úgy hozta, hogy a külön-külön második helyezést elért Orbán Balázs és Tóth Kitti tölthette el első közös nyaralását a Ezüstfenyő Hotelben. Ahogy ígértük, az alábbiakban olvashatjátok élménybeszámolójukat. Szívből örülünk, hogy ennyire jól érezték magukat! :)

 ezustfenyo-hotel-1128x1209.jpg

Sziasztok!

Nagyon nehéz szavakba önteni azt, amit életünk első böjtjétől, a Szólj Be a Papnak! szervezőitől és Telkibányától kaptunk. Talán kezdjünk azzal, hogy röviden bemutatkozunk. Mindketten a Debreceni Egyetem hallgatói vagyunk, Balázs harmadéves pszichológia szakos hallgató, én pedig a szociálpolitika mester szakomat végzem éppen. Talán a legfontosabb, amit tudni kell rólunk, hogy egy közös misét követően döntöttünk úgy, hogy egy pár leszünk.

Temérdek akaraterőt igényelt tőlünk a böjti időszak, de megérte, hiszen nem csak az Úrral való kapcsolatunkat, hanem a párkapcsolatunkat is megerősítette; mindemellett óriási pluszt tett hozzá a Szólj Be a Papnak! által kiírt pályázat megírása és az elmúlt hétvége, amit Telkibányán tölthettünk.

A böjti beszámolónkat külön-külön írtuk meg, és az elküldést követően, egyöntetűen jelentettük ki: „Úgy érzem, mi leszünk azok, akik elnyerik az öko-hétvégét”. Izgatottan vártuk a Szólj Be a Papnak! e-mailjét, hogy végül is mi lett a pályázat végeredménye. Aztán megtudtuk, hogy másodikok lettünk, mindketten, külön-külön. Már ez is óriási öröm volt számunkra, hiszen a nyereménynek köszönhetően tudtuk újdonsült albérletünket felszerelni víztakarékos perlátorral és zuhanyzófejjel. Talán ez volt az utolsó lépés, a ténylegesen környezettudatos, vagy ha úgy tetszik teremtésvédelmi szempontú életmódunk kialakításának útján. Aztán június végén jött a meglepetés, ugyanis az első helyezett visszalépett és így mi lettünk azok a szerencsések, akik ellátogathattak Telkibányára. Egymásra néztünk, és csak annyit mondtunk: „A gondviselés.”.

Felvettük a kapcsolatot Szalay László lelkipásztorral és elkezdődött a szervezés, mi pedig izgatottan vártuk a nyaralást. Az idő lassan eltelt, és már indulhattunk is Telkibányára.  img_4015.JPGAugusztus 2-án délután 3 órakor érkeztünk meg, átvettük a szobánkat, ami egy csodálatos lakosztály volt az Ezüstfenyő Hotelben, saját szaunával és masszázskáddal. Ezt követően megkezdődött Telkibánya felfedezése. A tiszteletes egy kisbusszal bemutatta nekünk a települést. Jártunk a Helytörténeti Múzeumban, az Őshonos gyümölcsösben, a Katalin Kápolnánál is. Ezután egy ital mellett sikerült jobban megismernünk egymást. Megismerhettük a helyi „öko programot”, beszéltünk a hitről, a helyi gyülekezetről. A hangulatos beszélgetést követően elbúcsúztunk egymástól, megvacsoráztunk a hotel éttermében, majd elvonultunk a szobánkba megtervezni a hétvége hátralevő részét. Számos programlehetőség közül úgy döntöttünk, legelőször szállásunk környezetét ismerjük meg. Az Alföldhöz szokott szemünknek számos csodát tartogatott a második nap. Délelőtt a Kánya-hegy évszázadok óta nem használt bányajárataival ismerkedhettünk meg, majd egy közös kristálygyűjtésen vettünk részt. A természet helyi csodáit idegenvezetéssel, nyitott szívvel éltük meg. var1.pngEzt követően autóba ültünk és a megelevenedett középkort vettük szemlére a boldogkői várban. Izgalmas csatajelenet, komédiások, és csodálatos táj tárult elénk aznap. Összesen 10 kilométert tettünk meg, így kellemesen elfáradtunk a nap végére. Vasárnap a helyi gyülekezet fogadott minket a református Vártemplomban, ahol beszámolhattunk arról, hogyan éltük meg a böjtöt, illetve ezt a hétvégét, amit a településen tölthettünk.

Egyikünknek sem volt könnyű egy teljes gyülekezet előtt megszólalni, hiszen nehéz megnyílni, és egy ilyen bensőséges dologról beszélni. Persze ez elmúlt, és hihetetlenül jó érzés volt a hitéletünkről, a böjtről beszámolni, és végül öröm volt, hogy hálát adhattunk Szalay László tiszteletesnek, a gyülekezetnek és Telkibányának azért, hogy lehetővé tették számunka, hogy itt legyünk. Megkoronázta a hétvégénket az is, hogy az istentiszteletet követően, többen is odajöttek hozzánk és gratuláltak nekünk.

A hétvége minden pillanata ajándék volt számunkra, de ha mégis ki kellene emelni egy pillanatot, akkor az egy részlet lenne a túráról, amikor felértünk a Mária-bányához, majd pedig Bartók József túravezetőt követve behatoltunk a bányába. Mikor megálltunk, megkért minket, hogy kapcsoljuk ki a zseblámpáinkat. Ott álltunk a teljes csendben és sötétségben. Tökéletesen hallottuk egymás lélegzetét. Majd meggyújtott egy gyújtót, és hihetetlenül sokat jelentett az a láng a vaksötétben. Kétféle tanulságot is levonhattunk. Az egyik, hogy milyen óriási ajándék a természet, ami körbevesz minket, és sokszor elfelejtünk figyelni rá. A másik pedig, hogy egy apró láng, mennyit jelent a sötétségben. Ez az apró láng az életünkben számos alkalommal Isten, de sokszor becsukjuk a szemünket és nem vesszük észre.

Szeretnénk itt is köszönetet mondani a Szólj Be a Papnak! szervezőinek, Szalay László lelkipásztornak, a telkibányai gyülekezetnek és a településnek, Bartók Józsefnek a csodálatos túráért, az Ezüstfenyő Hotel dolgozóinak és mindenkinek, aki lehetővé tette számunkra ezt a csodálatos hétvégét. Egy dologban biztosak vagyunk: sosem felejtjük el életünk első böjtjét és az első közös nyaralásunkat sem.

Köszönjük!

Szerzők:
Orbán Balázs és Tóth Kitti

portre1.png

Kitti és Balázs

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr2415002582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.08.10. 10:29:57

Szimbólumok és Istenek gyártása
Az ember az a faj, amelyik szimbólumokat gyárt, tartalmat rendel mögé, majd elfelejtette, hogy ő rajzolta. - Joyce Carol Oates
erkolcstan.blog.hu/2019/08/10/szimbolumok_es_istenek_gyartasa
süti beállítások módosítása