Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Válogatott beszólások a 17. századból

Hitviták – 1. rész: A Péterek harca: Alvinczi vs. Pázmány

2017. október 17. - Phil Melanchthon

Sorozatunk a hitviták történetéből szemezget, többek közt azért, mert mi is megpróbáljuk feleleveníteni a régi hitviták hangulatát egy közelgő rendezvényünkön október 28-án.

1609-1614 közt a reformáció és a katolicizmus/ellenreformáció egy-egy jeles képviselője feszült egymásnak, méghozzá nyilvános (azaz valójában nem a címzettnek elküldött) levelek formájában. Pázmány és Alvinczi rövid bemutatását a keretes részekben olvashatjátok. Sajnos Alvinczi Pázmánynak címzett üzenetei nem maradtak fenn, de mivel a későbbi esztergomi érsek elég sokat idéz belőlük, elég jó sejtésünk van a tartalmukról.

pazmanypeterfotothalertamas.jpg

Pázmány Péter

Miről szóltak ezek az írott pengeváltások? Néhány ”klasszikus” protestáns – katolikus vitatémán mentek végig, például, hogy melyik irányzat az eretnek vagy bálványozó, a papoknak nőtlennek kell-e lenniük, stb.

Pázmány Péter

Életkora a hitvita kezdetén: 39 éves

Felekezet: római katolikus (a jezsuita rend tagja)

Beosztása a hitvita idején: az esztergomi érsek első számú tanácsadója

Érdekesség: reformátusnak született, 13 évesen lett katolikus 

Bár mindkét oldalon rendkívül művelt, szellemes elmékkel van dolgunk, akik hozzájárultak a magyar irodalmi nyelv csiszolásához, az írások fölényeskedők és tele vannak maró gúnnyal és iróniával. Annak ellenére, hogy a vitairatok sorai közt olvasva kiderül, hogy méltó ellenfélnek tartották egymást, Bitskey István így fogalmaz a Pázmány Öt levelét közreadó kötetben publikált tanulmányában: „nem beszélhetünk (…) itt dialógusról, amelyben a szemben álló felek közös erőfeszítést tesznek az igazság kiderítésére, hanem csak polémiáról, amelyben a küzdő felek tapodtat sem mozdulnak el szilárdan védelmezett szellemi álláspontjuktól.”

És milyen válogatott jelzőkkel illette egymást Alvinczi és Pázmány a levélváltás során? Álljon itt egy pár példa mindkét oldalról. Egy mai közepesen gyenge idegzetű közszereplő már egy-egy ilyen beszólás feléért is becsületsértési pert indítana.

Alvinczi Péter

Életkora a hitvita kezdetén: 39 éves

Felekezet: református

Beosztása a hitvita idején: kassai lelkész, prédikátor

Érdekesség: két erdélyi fejedelemnek, Bocskai Istvánnak és Bethlen Gábornak is volt bizalmasa, tanácsadója

Pázmány néhány kiszólása Alvincziról:

  • pajkos tréfákat és ló faránál koholt paraszt szidalmazásokat alkalmaz
  • könyvében nincs más, csak istállóhoz illő poshadt szitkozódások
  • buborék módjára felfújt szavakkal nyelveskedik; nem csak mosdatlan, de fajtalan és éktelen rútságokat forgat nyelvén
  • megbomlott elméje őrült álmodozásra és fantáziálásra ragadta
  • trücsök
  • forgószélhez hasonló gyors elméjű (gúnyosan)
  • Péter uram, néha alább is repülj, hogy mi is megérthessük mélységes okoskodásodat! 

30kep.jpg

Protestáns prédikátor, 17. század 

Alvinczi keresetlen meglátásai Pázmányról:

  • ördögi irigységgel és ördögtől tanult mesterséggel van rakva, szemtelen ördöghöz hasonló
  • úgy kerüli az igazságot, mint vak eb az árkot
  • deli palástú Pilátus
  • süldisznóhoz, majomhoz, szamárhoz, rókához hasonló
  • szemtelenül hazudik
  • rázza, mint disznó a bársonyt

Pázmány a levelei újabb kiadásában figyelembe vette Alvinczi érveit, azok alapján finomította, tette ütőképesebbé saját szövegét. Egyébként Pázmány volt az egyetlen, aki 1608-ban Mátyás herceg kérdésére azt válaszolta, hogy a protestánsok vallásszabadságát biztosítani kell, bár ezt politikai megfontolásból tette. De az is lehet, hogy a vitázás élménye is hiányzott volna neki. Zárásul megjegyezném, hogy az Alvinczi-Pázmány hitvitára rányomta a bélyegét, hogy nem élőben zajlott, talán ezért is fulladt olyan heves személyeskedésbe, távolról, írásban mindig könnyebb beszólni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1312948769

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Isten egyértelműen kívül fekszik a tudomány hatókörén? 2017.11.29. 13:28:24

Sokan állítják ezt és sokan az ellenkezőjét. Az eddig általam fellelt kétoldalú, istenhívő és istentagadó, oda-vissza érvelések egyike sem volt kellően pontos és általános érvényű. Azaz ezek nem tudományos érvelések. Ezért ezeket nyugodtan el lehet vet...

Trackback: Általános Isten meghatározása 2017.11.29. 13:27:51

Annie Wood Besant (1847-1933) ”Eddig soha nem definiáltak egy olyan Istent, amely ne lett volna nyilvánvalóan önellentmondásos és képtelen, soha nem írták le Istent olyannak, hogy a fo...

Trackback: Isten definíciói 2017.11.29. 13:27:27

Különféle nyilvános internetes fórumokon azt kértem nagyon széles társadalmi rétegeket lefedve, hogy definiálják számomra Isten fogalmát. A beérkezett cirka 5-6 ezer ilyen definícióból, adatrendezéssel kiválogattam az itt található közel százharmincat,...

Trackback: Anzelm istenérve, avagy az Isten egyenlő az Emberi Ostobasággal 2017.11.29. 13:27:08

Volt egy ilyen nevű teológus, akinek a nagyon bonyolultnak látszó, és sokak által még bonyolultabbá tett, logikai és halmazelméleti elemeket is tartalmazó érve egyeseknek, a számtalan eddigi cáfolat ellenére még ma is helytálló és logikus. Pedig a cáfo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.10.18. 05:44:38

Az embereknek akkoriban nem voltak valódi problémáik, hogy ilyen álproblémákon vitatkoztak?
Mintha ma egy Star wars vs. Star trek vitáról olvasnék.
Elképesztő.

grungi · http://grungirpg.blog.hu 2017.10.18. 05:57:24

@karandash: Itt azért valódi világnézetek csaptak össze.

Morpheus. 2017.10.18. 07:08:49

Jó lett volna a posztot kicsit kiegészíteni a két ember alaposabb bemutatásával. Kihagyhatatlan információ például. hogy Pázmány Péter esztergomi érsekként rengeteget tett az ország fejlődéséért és a kultúráért, ő volt az első, állandóan megmaradó magyar egyetem megalapítója a Felvidéken (Nagyszombaton), mely egyetem később Pestre költöztetve az ELTE jogelődje lett.

Alvinczi Péter - Bocskai fejedelem udvari papja - kevésbé ismert személy volt a XVI. századi Magyarországon. Összesen 13 értekezést írt, főleg vallási témában így ős is országos ismertséget szerzett (de közel sem akkorát mint vitapartnere Pázmány érsek).

CoolKoon 2017.10.18. 11:08:40

Az utolsó bekezdéshez annyit, hogy hogyha a viták élőben zajlottak volna, akkor nem biztos, hogy megmaradtak volna az utókornak...

Humble 2017.10.18. 14:34:22

A sötét középkor sajnos a Római kat. egyháza tette sötétté erkölcsileg, és minden területen. A reformáció ragaszkodva A Biblia igazságához leleplezte az uralkodó egyház visszaéléseit.

Humble 2017.10.18. 14:42:35

...sajnos a helyzet nem változott jelentősen a Római egyház újra erőre kap és reformáció jelentőségét az ökumenizmusba rejtve maguk a protestáns egyházak kezdik elfelejteni.

Phil Melanchthon 2017.10.21. 11:11:42

A sorozatunk második része egy olyan hitvitát mutat be, amely élőben zajlott:
szoljbeapapnak.blog.hu/2017/10/21/a_fiatal_reformator_es_az_idosodo_foapaca_esete

Dinkainka 2017.10.22. 11:53:54

Manapság a disznók már Louis Vuitton hátizsákot ráznak.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2018.07.04. 08:06:27

A judeo-kereszténység erkölcsi elítélésének alapjai:

1. Amennyiben a bibliai judeo-keresztény Isten, azaz JHVH - Jáhve (JHVH = Jáhve = Jehovah = Jehova = Adonáj = Elochim = Eloah = Elohim = Necach Izrael ... ) meghalt Jézusként, akkor végül is ez nem más, mint egy cirkuszi mutatvány. Mártíromságnak beállított öngyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő.

2. Amennyiben a fiát ölte meg, vagy feláldozta, akkor meg primitív barbár gyerekgyilkosság. - Erkölcsileg elítélendő

3. A judeo-keresztényeket a saját Istenük állítólag megváltotta a bűntől, akkor fura, hogy miért maradtak éppen ők a mai napig is bűnösök? Ez egy átverés és nem tanítás. - Erkölcsileg elítélendő.

4. Jézus csak sokkal régebbi korok vallásaiból és mítoszaiból összekoppintott mítoszfigura. Tehát nem tanított semmit sem. Így a története csak egy primitív, plagizált ókori sci-fi, vagy szappanopera. - Erkölcsileg elvetendő.

5. A judeo-kereszténység végső célja az utolsó ítélet. Aminek a lényege az, hogy egy halott, nevezzük ZombiJézusnak, másodszor is feltámad és akik imádják őt azoknak kánaán, azok akik nem imádják őt azokra halál és szörnyűségek várnak. - Erkölcsileg elítélendő.
süti beállítások módosítása