Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Gombóc Artúr, Isten és a sokféle kereszt(y)én(y)

Keresztény klisék 1. - Keresztényként kötelező az egyformaság?

2017. november 09. - LelkesBarbi

Isten olyan, mint Gombóc Artúr. És nem, nem arra gondoltam, hogy Isten egy kedves, kövér madár, aki rajong a csokoládéért. Megvan, hogy Gombóc Artúr melyik csokoládét szereti?


Igen, csak ezeket a fajtákat. Így van ezzel Isten is.

A nagy keresztény klisék egyike, hogy a keresztény hit teljesen leszabályoz és valamiféle egyenmagatartást kell felvenned.

1. nagy klisé: A keresztények mind egyformák. KÖTELEZŐ az egyformaság.

Lássunk hozzá: Annyira nem egyformák, hogy már a név sem egységes katolikusok és protestánsok között. A katolikusok a keresztényt használják, a keresztyént meg inkább a protestánsok. A blogon pl. azért találkozol mindkettővel, mert többféle felekezet tagjai a szerzők. ;) A két alak megszületéséről bővebben itt olvashatsz.

De természetesen nem csak ebben különböznek egymástól. Már-már meghökkentő, hogy hányféleképpen élik meg az emberek keresztyén hitüket. Több évtizedes keresztyén lét után is meglepődök, amikor olyan emberek kezdenek el beszélni a személyes és mély Isten-kapcsolatukról, akikből ilyesmit nem néztem volna ki. A parti arc, a politikai aktivista, a sikeres sportoló. Pedig ez is egy nagy klisé: Ki mondta, hogy ezek kizárják a hitet?

A meglepetés nem kellemetlen, sőt. Jó látni, hogy ennyire sokfélék a keresztyének. Jó látni, hogy nem kell feladnod az egyéniségedet, a téged jellemző összes dolgot, viszont azért akad olyan dolog, amit mégis. De a végeredmény: te megélheted a keresztyénségedet úgy, ahogy vagy.

S hogy áll ehhez Isten? Valahogy úgy, mint Gombóc Artúr. Aki nemcsak a kerek vagy a töltött csokoládét szereti, hanem még a lyukasat és a csupaszt is. Jézus is idézi, hogy miben foglalható össze a legnagyobb parancsolat, azaz hogy mit vár el Isten az embertől.

Mester, melyik a nagy parancsolat a törvényben? Jézus így válaszolt: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” Ez az első és a nagy parancsolat. A második hasonló ehhez: „Szeresd felebarátodat, mint magadat.” (Máté 22,36-38)

Ebben sehol sem állnak részletek arról, hogy ezt pontosan, leszabályozottan hogyan kell csinálni. Mert nem a hogyan a fontos. Isten szereti a változatosságot. Nézz csak körül a világban, amit teremtett! Nem egyformák a virágok, az állatok, az emberek. Akkor pont a követőitől várná el, hogy egyformák legyenek?

Isten olyan, mint Gombóc Artúr. Nem válogat, hanem szereti a követőit. Nem számít, hogy a keresztyénség melyik családrészéhez tartoznak, hogy kötöttebb vagy kötetlenebb formában élik meg a hitüket, hogy milyen énekeket énekelnek, vagy hogy éppen fogyasztanak-e alkoholt vagy sem.

Gombóc Artúrnak mindegy, hogy milyen, csak meg szeretné enni a csokit. Istennek nem számít, hogy milyen vagy, csak legyen egy mély és személyes kapcsolata Veled, hogy szerethessen.
Szóval az 1. klisé törlendő: Istent követve lehetsz önmagad, lehetsz a sokféle színűből az egyik. :)

A bibliai idézet a RÚF-ból, azaz a Revideált Új Fordításból származik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8212916025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nesznesz 2017.11.09. 22:08:26

Nagyon nagyon fájdalmas, amit csináltok. Komolyan hiszitek, hogy Isten akarata az, hogy a világot hozzátok be az egyházba?
Nem szolgálhattok két Úrnak. Felvetődik a kérdés, hogy a cikk írója egyáltalán újjászületett keresztény-e.

János 15:9-10
„Ahogyan engem szeretett az Atya, úgy szeretlek én is titeket: maradjatok meg az én szeretetemben. Ha parancsolataimat megtartjátok, megmaradtok a szeretetemben, ahogyan én mindig megtartottam az én Atyám parancsolatait, és megmaradok az ő szeretetében."

Lukács 9:24
"Mert aki meg akarja menteni az életét, elveszti, aki pedig elveszti az életét énértem, megmenti azt."

LelkesBarbi 2017.11.09. 23:30:57

Szia!

Ha már bibliai igékre hivatkozol:

Igen, szerintem Jézus akarata, hogy a követői és az egyház is legyen jelen a világban. :)

János 17:15
Nem azt kérem, hogy vedd ki őket a világból, hanem hogy őrizd meg őket a gonosztól.

S azt gondolom, hogy amit leírtam az nagyon is a parancsolatok betartásáról, azok lényegéről szól.
Szóval egyetlen Úrnak szolgálok én, és a blog többi szerzője is.

És egy figyelemreméltónak tartom, hogy egyetlen rövidke cikk alapján megítéled a személyes hitem alapját.
Az ítélkezés, mint arra a Biblia számos ponton hivatkozik, igen veszélyes dolog...
süti beállítások módosítása