Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Sörfőző Barátok Rendje? - A trappisták

Egyházi piák - 3. rész

2018. január 04. - Phil Melanchthon

A Egyházi piák sorozat első két részét itt és itt találhatod.

Ki lenne az az elveszett és sajnálatra méltó sörkedvelő, aki ne hallott volna a trappistákról és készítményeikről?

De tudunk többet annál, hogy valami jóféle, talán belga apátsági cuccról van szó?

Nézzünk egy kis 'kérdezz-felelek'-et, mielőtt megvizsgálunk néhány trappista sört közelebbről!

Kik azok a trappisták?

A római katolikus egyházhoz tartozó szerzetesrend, a ciszterci rend megreformált ága. Történetüket kiválások kísérik, hiszen a ciszterciek 1098-ban a bencés rendtől eleve azért távolodtak el, hogy még inkább elvonuljanak és elkerüljék az elvilágiasodás. A trappistákat a cisztercieken belül elkülönítő, 17. században indult reform pedig visszatért az ősi ciszterci szabályrendhez, sőt megszigorította azt. Vagyis olyan szerzetesekről van szó, akik, ha az ellazulás bármilyen jelét látták, egyből keményvonalasabb irányba „menekültek”.

Hány trappista kolostor van világszerte? Hányan laknak egy rendházban?

Összesen 175 kolostorban élnek férfi vagy női trappista szerzetesek. Ez egy igazi sikersztorinak tűnik az utóbbi időben, ugyanis 1940-ben még csak 82-nél tartottak (persze a 16. században 750 körül jártak). Ugyanakkor a szerzetesek összlétszáma csökken, jelenleg 23 fő a rendházak átlag lakossága.

Hány kolostorban főznek sört a trappisták?

Összesen 11-ben, ebből 6 Belgiumban, 2 Hollandiában, 1-1 Ausztriában, Olaszországban és az Egyesült Államokban található.

trappist_beer_2015-08-15.jpg

Egyébként mit csinálnak ezek a szerzetesek egész nap?

Hagyományos tevékenységeik: ima, kontempláció, kétkezi munka, tanulmányok folytatása.

Más termékeket is készítenek?

Elég széles a lista: kenyér, sajt, bor, rövid ital, gomba, méz, dzsem, hús, olaj, kozmetikum, tisztítószerek és persze liturgikus tárgyak.

Hogyhogy a jámbor szerzetesek „bűnös” alkoholt készítenek?

Korábban, a víz fertőtlenítése előtti időben a sör volt a szállítható folyadék. Tápanyag értéke miatt is fogyasztották, amint tudjuk, a sör laktató és egészséges. A kolostorokban megpihenő vándorokat, zarándokokat is szívesen kínálták sörrel a trappista barátok, felesleg sokáig nem is volt. 1861-ben adták először pénzért a sört.

Vigyázat! Hamisítják?

A jogilag is védett trappista megjelölés igazolja a termék származását. Az apátsági, vagy magát annak feltüntető termékek közül csak az ’Authentic Trappist Product (ATP)’ védjegyet viselők az eredetik. Vagyis a szupermarketekben árult "alap" trappista sajtok nem a kolostorokból gurulnak elő.  

Milyen az igazi trappista sör?

Típusát tekintve nem egységes, hamarosan megkóstolunk párat és itt beszámolunk róluk. Három feltételnek kell megfelelniük:

  • trappista apátság falai közt kell készülniük, a szerzetesek által vagy az ő felügyeletük mellett,
  • a sörfőzdének másodlagos szerepe kell legyen az apátságon belül
  • a sörfőzés nem lehet profit-orientált, a szerzetesek megélhetését, épületeik fenntartását szolgálja, az e fölötti bevétel jótékonysági célra megy.

trappist-monks-800x500.jpg

Forrás: Trappist Beer Travels

Fotók: Wikipedia, Catholic Herald

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr8513544547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása