Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A keresztyének állandó szabadságharca

Menekülés a világból?

2018. március 15. - Phil Melanchthon

Ha a világból valók volnátok, a világ szeretné a magáét, de mivel nem a világból valók vagytok, hanem én választottalak ki titeket a világból, azért gyűlöl titeket a világ. (Jn 15,19)

A keresztyének sokszor arra törekszenek, hogy megtartsák a Tízparancsolatot és kerüljék a förtelmes bűnöket, nehogy magukra haragítsák az Istent. Ez egy szép törekvés, de egyből szükség is van két pontosításra: 1) saját erőből (Krisztus nélkül) a bűnöktől nem lehet megszabadulni, 2) nem csak a bűnöktől kell szabadnak lenni, hanem a „világtól” is. De mit is jelent ez a világ-ellenesség? Nem lehet mindenkinek remeteként távol élnie a kísértésektől.  

facc1f780a37b4d0c928287f391ed852--christian-pictures-christian-quotes.jpg

Kép: Pinterest

 A szabadságot, amelyért állandó harcot kell vívnunk életünkben, a bűnök mellett ugyanúgy fenyegetik az ártatlannak tűnő ösztönök, a „természetesnek” vett dolgok és a társadalmi szokások. A keresztyénség önmagában nem zárja ki, hogy ezek a „világi” dolgok teret kapjanak életünkben. Az ösztönök legyőzését is célul tűző, földi örömeket elvető, és minden másnemű személy érintését tiltó középkori kathar mozgalom is eretnekként bukott el. Vagy például a Biblia részét képezi a hétköznapi életvezetés során is kamatoztatható bölcsességeket tartalmazó Példabeszédek könyve.

Nézzünk meg néhány olyan ösztönösnek, természetesnek, szokásosnak gondolt viselkedésmódot, hozzáállást, amelyeket bizonyára sokan ártalmatlannak, sőt követendőnek tartanak, ugyanakkor a Szentírás alapján elítélendőek:

  • „Nekem a család az első”-attitűd. Vö: „És mindenki, aki elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet.” (Mt 19,29)
  • A jó kifogások elfogadhatók. Vö: „Jöjjetek, mert már minden készen van!  De azok egytől egyig mentegetőzni kezdtek. Az első azt üzente neki: Földet vettem, kénytelen vagyok kimenni, hogy megnézzem. Kérlek, ments ki engem!  A másik azt mondta: Öt pár ökröt vettem, megyek, hogy lássam, mit érnek. Kérlek, ments ki engem!  Megint egy másik azt mondta: Most nősültem, azért nem mehetek.” (Lk 14,17-20)
  •  A másik emberrel, az idegenekkel kapcsolatos gyanakvás, ellenszenv. Vö: „ jövevény voltam, és befogadtatok” (Mt 25,35)
  • Az ellenségnek tartott emberek, csoportok legyűrése. Vö: „szeressétek ellenségeiteket, tegyetek jót azokkal, akik gyűlölnek titeket; áldjátok azokat, akik átkoznak, és imádkozzatok azokért, akik bántalmaznak titeket!”  (Lk 6,27-28)
  •  Jól elmondani a véleményünket a másikról, „címkézés”. Vö: „Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek!” (Mt 7,1)
  •  Ha valaki eléggé sokszor és hangosan állít magáról valamit, az hihető lesz. Vö: „minden alkalmat megragadnak a dicsekvésre, hogy ők olyan apostolok, mint mi. Mert az ilyenek álapostolok, szélhámosok, akik Krisztus apostolainak adják ki magukat.” (2 Kor 11,12-13)
  •  „Mindenki a maga szerencséjének kovácsa”. Vö: „Ezért tehát nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené.” (Róm 9,16)

 A világ tehát „nem világít”, ahogy a Neonhal együttes is énekli. Dédelgetett, berögzült szokásainkkal, ösztöneinkkel szembe kell néznünk, és ki kell szórnunk azokat, amelyek nem állják ki a krisztusi próbát. Ahogy Török Csaba fogalmaz (A katolikus és az idegenek – A Szív, 2018. február), „Krisztushoz kötődésünk (…) éppen arra hív, hogy szakítsunk a természetessel és ösztönössel, igen, szó szerint transzcendáljuk magunkat”. Jézus azt mondta tanítványairól, hogy bár a „világban” vannak, mégsem ebből a „világból” valók (Jn 17,11-16). Tehát nem kell a világból kiszakadni, hanem annak a „sójává” kell válni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr4413737466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rasztaszív 2018.03.16. 04:58:28

"Az ösztönök legyőzését is célul tűző, földi örömeket elvető, és minden másnemű személy érintését tiltó középkori kathar mozgalom is eretnekként bukott el."

és csak ezért?és elbukott...?!nem kicsit visszás ez azoktól,akik mágjára küldték őket.

de let e ... 2018.03.16. 10:16:01

De most komolyan , milyen fokú elmebaj az , ha valaki minden percét a biblia alapján akarja értelmezni , élni ? A biblia egy uralkodói haszonelvűség alapján összeollózott írásgyűjtemény , tele önellentmondásokkal és betoldásokkal , ami egy adott kor elvárásai szerint készült . A mai kor társadalmára a legveszélyesebb emberek éppen a vallási fanatikusok , legyenek azok bármely felekezet tagjai .

Prophetic 2018.03.16. 10:37:23

Itt az a kérdés, hogy mi Jézus tanítása, mit jelent őt követni a "világ" ideáljaival szemben. Mert ezt követően nyer értelmet mindaz, amit Jézus mondott, hogy "a nevében" akár "a családod is elhagyod", az ellenségeiddel szemben is könyörületes leszel, és kevésbé fogsz ítélkezni másokon.

Ebből a szempontból én a posztot az utolsó bekezdéssel kezdtem volna, hiszen a lényeg valahol ott van. :)

Illetve annyit hozzátennék, hogy szerintem a berögzült szokások, a külsőségek iránti megrögzöttség (lásd: farizeusok), eddig tudattalan vágyaink, félelmeink, a társadalmi programok, a "hüllő és emlős agyunk", nagyjából tehát a Jézus által említett "világ" meghaladása , transzcendálása nem egyenlő a fogcsikorgatva történő legyőzésükkel, mert az meghaladás helyett a bűn (görögből "a célt tévesztés") szélmalomharcának folytatása.

Egyrészt persze a "tökéletes megvilágosodás" várhatóan nem is lehetséges itt a földön, mert az ember annál jobban célt tévesztett - de nem is ez az ember útja.

Másrészt, akármi is történik velünk ilyen téren, azt az Isten kegyelmének köszönhetjük ("nem azé, aki akarja" stb.).

Én felismerhetem a mindennapjaimban és magamban a "világ" problémáit, meditálhatok, naplót írhatok, járhatok pszichológushoz, gyülekezetbe, templomba, próbálhatok tudatos lenni, imádkozhatok, elmélkedhetek, Bibliát olvashatok.

Összességében annyit tehetek - és ezt nekem kell megtennem, ezen az ajtón nekem kell kopogtatnom -, hogy tudatosítom magamban és magam körül "a világot". Majd Isten kegyelmének köszönhetően esetleg sikerül sok-sok visszaeséssel, kis lépésekben meghaladni, a világ sójává lenni.

Szerintem a meghaladás szó fontos - nem kapok vagy elvesztek dolgokat, hanem egy másik szinten tekintem őket. Ahogy a baráti vagy érzéki szeretet meghaladása a felebaráti szeretet (agapé), úgy az emberi vágyak, félelmek és szenvedések meghaladása az, hogy nem új választ keresek az embert mindig is kínzó kérdésekre, hanem a kérdéseket magukat kérdőjelezem meg.

Végső soron ez a fajta megkérdőjelezés jelenti Jézus és a tanításainak a követését.

Ennek a szimbóluma lehetett az, hogy a tanítványok nem voltak hajlandók követni, "mert még volt egy kis dolguk a földeken" - tehát ragaszkodtak a "világhoz".
Ilyenkor van benne a pakliban, hogy "elhagyom a házam vagy testvéreim", ami szintén valami olyasmit jelenthet, hogy nem biztos, hogy ezt követően beteljesítem a családi szokásokat, hagyományokat, játszmákat és elvárásokat, mert felismerem őket és nem akarom őket folytatni. Látszólag meg is romolhat a családtagokkal a viszonyom.

És ahogy az utolsó mondatban is megjelenik: ez a megkérdőjelezés, Jézus követése nem azt jelenti, hogy mindent a sarokba dobok, és remeteként élek - mert ezeket a tanításokat, ahogy Jézus is mondta, csak cselekedni lehet. Ahhoz pedig emberi kapcsolatok (és ezek különféle földi formái pl. barátság, házasság, társadalmi, családi kapcsolatok) szükségeltetnek.

szanaImas 2018.03.16. 11:59:09

Elvileg az úgy volt, hogy nem volt SEMMI, csak a mindenható Isten.
Unalmában megteremtette a világegyetemet, az embert, a gonoszt, és a nőt, illetve a tudás fáját. Az ember kezdetben tök hülye volt, ezért az Úr az általa gonoszra teremtett kígyóval rávette az általa hülyének teremtett embert, hogy egyen a tudás fájáról általa teremtett gyümölcséből, hogy az általa kitalált okosság tiltását(??) megszegesse vele, hogy bűnösként állíthassa be, és száműzze a paradicsomból. Ez mind az Isten műve, szóval megállapíthatjuk, hogy Isten elmebeteg. Vagy megteremtette magának a szappanopera műfaját, ami viszont ugyanúgy elmebetegségre vall. Mondjuk most már nem unatkozó elmebeteg legalább.
Mondjuk szerintem ennyire hülye Isten nem létezhet. :D

Jakab.gipsz 2018.03.16. 12:14:29

Nem unjátok még keresztények, ezt az önmarcangolást ?

Kereszténynek lenni, nem csak a templomban szükséges, ez idáig rendben is lenne.

De áruljátok már el, hogyan tudok lóval imádkozni, Mauglival szót érteni.

Mielőtt a társadalmi felelősség vállalásomat, ismételten számon kéritek.

kvadrillio 2018.03.16. 14:18:09

VONA ÉRTELMISÉGIEKNEK TARTOTT UTOLSÓ BESZÉDE A LEGJOBB POLITIKUSI BESZÉD !!!!!!!! ÉJJJJJJJEN A JOBBIK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

kvadrillio 2018.03.16. 14:19:44

a keresztényekről is beszél Vona, ha esetleg Afrikából indul meg a bevándorlás és onnan is keresztények jönnek, mi lesz ???

kvadrillio 2018.03.16. 14:25:05

MIÉRT KELL EGY ILYEN ÉRTELMES BESZÉDET Z Á R T K Ö R B E N TARTANI ???

2018. 03. 11. Vona Gábor zárt körben elmondott beszéde - YouTube

csakférfi 2018.03.16. 18:34:35

31Fiam, ne felejtsd el tanításomat, és parancsaimat őrizze meg szíved, 2mert hosszú életet, magas életkort és jólétet szereznek azok neked! 3A szeretet és hűség ne hagyjon el téged: kösd azokat a nyakadba, írd fel a szíved táblájára! 4Így találsz kedvességre és jóindulatra Istennél és embereknél".

Salamon példabeszédek könyve

"9Naggyá lettem, és felülmúltam mindazokat, akik elődeim voltak Jeruzsálemben. De megmaradt a bölcsességem is. 10Nem tagadtam meg magamtól semmit, amit megkívánt a szemem. Nem vontam meg szívemtől semmi örömöt, hanem szívből örültem mindannak, amit fáradsággal szereztem, hiszen ez volt a hasznom minden fáradozásomból. 11De amikor szemügyre vettem minden művemet, amelyet kezemmel alkottam, és fáradozásomat, ahogyan fáradozva dolgoztam, kitűnt, hogy mindaz hiábavalóság és hasztalan erőlködés; nincs semmi haszna a nap alatt"

A prédikátor könyve

"
18Meggyűlöltem mindazt, amit fáradsággal szereztem, míg fáradoztam a nap alatt, mert más emberre kell hagynom, aki utánam következik. 19Ki tudja, hogy bölcs lesz-e, vagy ostoba"

Ua.

Az elnyomás és az önzés sok bajt okoz

41Láttam azt is, hogy milyen sok elnyomás történik a nap alatt. Láttam az elnyomottak könnyeit, akiknek nincs vigasztalójuk. Elnyomóik erőszakosan bánnak velük, és nincs vigasztalójuk.

Ugyanott.

"3Többet ér a bánat, mint a nevetés, ha a szomorú arc mellett jobbá lesz a szív. 4A bölcsek a gyászolók házára gondolnak, az ostobák pedig a vigadozók házára."

Nem semmi.
:)

"6Szeretetük is, gyűlöletük is, igyekezetük is tovatűnik, és nincs részük soha többé semmiben sem, ami a nap alatt történik.
7Azért edd csak örömmel kenyeredet, és idd jókedvvel borodat, mert mindig az volt Isten jóakarata, hogy ezt tedd! 8Ruhád legyen mindig fehér, és fejedről ne hiányozzék az olaj! 9Élvezd az életet feleségeddel együtt, akit szeretsz, mulandó életed minden napján, amelyet Isten adott neked a nap alatt, mulandó életed minden napján, mert ez jutott neked az életben, és munkád révén, amelyet fáradsággal végzel a nap alatt"

Bölcs következtetés.
Egyik következik a másikból.
A poszt csak találgat.
:)

csakférfi 2018.03.16. 18:51:15

@Jakab.gipsz:
Társadalmi felelősség???
Egy fogyasztói társadalomban ahol aki fogyaszt ..fenntarrtja a rendszert?
Mi felősség ez?
"Vééégy méééég? Beeeee. Beeeee"
Mint a birkák a nyájban.
Ez a felősség?
Bakker.

csakférfi 2018.03.16. 19:02:48

@Prophetic:
"Ahhoz pedig emberi kapcsolatok (és ezek különféle földi formái pl. barátság, házasság, társadalmi, családi kapcsolatok) szükségeltetnek."

Ezt írtad
A Te döntésed a "sorrend".
Melyik a legfontosabb?

"9Örvendezz, ifjú, míg fiatal vagy, légy jókedvű ifjúságod idején, és élj szíved vágya szerint, ahogy jónak látod! De tudd meg, hogy mindezekért Isten megítél téged! 10Távolítsd el szívedből a bosszúságot, és tartsd távol magadtól a rosszat, mert az ifjúkor és a fiatalság mulandó!"

Az élet elég hosszú ahhoz hogy jól dönts.
Aztán élvezd a nyugalmat és a békét.......egy őrült társadalomban.
Történjen bármi.
:)

csakférfi 2018.03.16. 19:08:51

@szanaImas:
Nincs is "hülye isten".
Csak "hülye ember" aki nem érti a bibliát és csak a hibákat ....ellentmondásokat találja meg benne.

"Az álnok embert gyűlöli az Úr

12A mihaszna és rosszindulatú ember hamis szájjal jár-kel, 13szemével kacsingat, lábával jelt ad, és ujjával integet. 14Fonákság van szívében, rosszat kohol mindenkor, és viszálykodást szít. 15Azért hirtelen tör rá a veszedelem, egy pillanat alatt összetörik menthetetlenül. 16Hat dolgot gyűlöl az ÚR, sőt hét dolog utálatos előtte: 17a nagyravágyó szemek, a hazug nyelv, az ártatlan vért ontó kezek, 18a gonosz terveket koholó szív, a rosszra sietve futó lábak, 19a hazugságot beszélő hamis tanú és a testvérek közt viszályt szító ember."

Ezen mit nem lehet érteni??
:)

csakférfi 2018.03.16. 19:15:03

@de let e ...:
Vallási fanatikusok??

Ateizmus Wiki

" Sok ateistának az istenhit melletti erős érzelmi töltés az ok, ami miatt ellenérzést táplál a vallással szemben."

Az ateizmus is egy vallás.
Azt hiszed hogy a vallások rosszak.
Mekkorát tévedsz.
:)

csakférfi 2018.03.16. 19:18:12

@rasztaszív:
Az ösztök legyőzése......lehetelen.
Bizonyított tény.
Mihelyst legyőzöd .......meghaltál.
Vesztettél.
:)
Logikai bukfenc.

rasztaszív 2018.03.16. 19:48:13

@csakférfi: tehát azért irtották ki az albigenseket,mert ha legyőzik az ösztöneiket,akkor veszítenek?
logikai bukfenc.

Jakab.gipsz 2018.03.16. 19:51:24

@csakférfi:

Üres és semmit mondó sztereotípiákkal manipulálsz, értelmetlen zagyva válaszaid vannak, sajnos.

A cikk témája: "A keresztyének állandó szabadságharca ", az emberiség békességéért, a gondolkodás szabadságáért, soha sem szünetelhet.

csakférfi 2018.03.16. 21:14:51

@Jakab.gipsz:
Hazudsz.
A békéért tenni kell nem pedig harcolni.
Az hogy a poszt harcot vizionál....Te pedig "társadalmi felelősségről" beszélsz...téveszme.
Ezért nem mondasz igazat.

csakférfi 2018.03.16. 21:35:57

@rasztaszív:
Ösztön....az evés...az ivás....a lélegzés....a szerlem....a félelem.
Erre értettem.
Ha ezeket akarod legyőzni.....kvázi ellenállni nekik....akkor meghalsz.
Az abligensek
"Az albigensek a Sátántól valónak, tehát eredendően rossznak tekintették az anyagi dolgokat. Hitük szerint a Gonosz uralta látszólagos fizikai világban a lelkeket az Ördög az emberek testébe zárta. A jó embernek, Isten barátjának feladata tehát megszabadulni a bűnös kötődésektől, és a rosszat mindig elkerülve élni. Mélységesen megvetették a közösülést és kerülték a bűn által létrejött élettelen dolgokkal a kapcsolatot: nem fogyasztottak húst, se tejtermékeket – hiszen a tehén első borjadzása után kezd tejet adni. (Pl. az a nézet, hogy a tejet a borjú elől innák el). Tagadták Jézus testének és vérének is szentségét."

lovagok.hu/tortenelem/az-albigens-keresztes-hadjaratok

Igen .....és ?
Kiirtották őket.

"Kanadában a XIX. század végétől egészen a hetvenes évekig működtek azok a bentlakásos iskolák, amelyekben otthonuktól gyakran több száz kilométerre elszakítva indián (amerikai őslakos), mesztic és eszkimó (inuit) gyerekeket akartak „civilizálni”. Ezekbe az iskolákba kb. százötvenezer gyerek járt, de az itt történtek több generáció életét nyomorították meg, és máig is nehezen kezelhető társadalmi problémákat okoztak. A kanadai miniszterelnök 2008-ban a parlamentben kért bocsánatot az őslakosoktól azért a tengernyi szenvedésért és tragédiáért, amit ezek az iskolák okoztak."

index.hu/belfold/2017/02/13/bentlakasos_iskola_kanada_indianok_oktatas_romak_halmozottan_hatranyos_helyzetuek/

Itt meg a "civilizált" nyugati vallásra neveltek államilag "vadembereket".
Mondd már mi ezen olyan különös öregem?
Ez lenne olyam nagy "bűn"?
Hogy harcra hivatkozva ......követnek el gyilkosságokat?
Vajon Kennedyt miért lőtték le?
Valakinek ő is "barbár" volt.

rasztaszív 2018.03.16. 22:11:00

@csakférfi: az albigensek soha senkitől vallási alapon nem vártak el semmit.abszolút önkéntes alapon szerveződő mozgalom volt,minden formalizmustól mentesen.bárki lehetett albigens,húst zabálva,akárhány gyerekkel,ha a közösség elfogadta.az aszketizmus éppen nem jellemezte öket,sőt Languedoc (a feldúlásáig...) az akkori európa pezsgő kulturális központja volt.
az albigens tanítás dualista.minden anyagi létező jó is,és rossz is,ez az alapja az anyagi világ elutasításának,nem több.
a nagy bűnük az volt,hogy tudták : a katolicizmus egy kitalált,megkreált vallás,ami csak takarózik a Tanítással - ők viszont komolyan vették.így hát pusztulniuk kellett.számodra ez talán teljesen normális,számomra nem.még akkor sem,ha kanadában csúnyán bántak az indiánokkal.sőt,nem is értem,hogy jön ez ide.

Prophetic 2018.03.16. 22:13:57

@szanaImas: Veheted szó szerint a teremtéstörténetet, de akkor pont a lényegről maradsz le. (Ahogy azok a mai keresztények is, akik szintén szó szerint értelmeznek mindent a Bibliában.)

@de let e ...: "A mai kor társadalmára a legveszélyesebb emberek éppen a vallási fanatikusok , legyenek azok bármely felekezet tagjai . "
Ezzel mélységesen egyetértek.

Mellélősz, ha életed minden mozzanatát a teljes Biblia alapján akarod meghatározni. Az ortodox zsidók máig küzdenek ezzel, és alig bírják a sok lehetetlen előírást betartani. Nem véletlen, hogy a keresztények alapvetően Jézus tanítására fókuszálnak, és azt mondják, kezeljük helyén a dolgokat.

Jézus tanítása nagyon sok fontos dolgot tartalmaz, és ma is jelentéssel bír, sokakat érint meg. Ha ezzel nem akarsz foglalkozni a Biblia egyes részei miatt, akkor a fürdővízzel együtt a csecsemőt is kiöntöd...

Nem eretnekség azt mondani, hogy az Ószövetség egyes elemei történelmileg nem úgy voltak stb., ezzel ma is foglalkoznak teológusok, történészek. (Az Újszövetségről már eretnekség ilyesmit állítani, de ez egy másik kérdés. :D)

@csakférfi: A poszt nem '48-as szabadságharc értelemben vizionál szabadságharcot, hanem átvitt értelemben, ez le is van benne írva. Gipsz Jakab társadalmi felelősségvállalása nem értettem én sem, hogy hogy jön ide, de még kifejtheti.

Egyébként látszik, hogy olvasott vagy, sokat tudsz idézni a Bibliából, de a Biblia szó szerinti idézése önmagában nem sokat ad egy beszélgetésben, még akkor sem, ha alapvetően teológiai témáról van szó. Ha már idézel, legalább mondd el, miért azt idézed, pontosan melyik passzust, milyen kontextusban, és mit tartasz belőle kiemelendőnek a jelen diskurzusban. Így nem érteni, mit akarsz mondani...

csakférfi 2018.03.16. 22:36:03

@Prophetic:
Nem világos?

:)
Salamon Mondásai nem világosak?

"poszt nem '48-as szabadságharc értelemben vizionál szabadságharcot, hanem átvitt értelemben, ez le is van benne írva"

Ezt írtad.

Nekem teljesen egyértelmű.
Sehol sem ír önmagunk "legyőzéséről"
Harcról meg végképp nem.

"A szeretet és hűség ne hagyjon el téged"

Nem aztírja ...győzd le saját vágyaidat" harcolj azért hogy.....béke legyen.

"7Azért edd csak örömmel kenyeredet, és idd jókedvvel borodat, mert mindig az volt Isten jóakarata, hogy ezt tedd! 8Ruhád legyen mindig fehér, és fejedről ne hiányozzék az olaj! 9Élvezd az életet feleségeddel együtt, akit szeretsz, mulandó életed minden napján, amelyet Isten adott neked a nap alatt, mulandó életed minden napján, mert ez jutott neked az életben, és munkád révén, amelyet fáradsággal végzel a nap alatt"

Komolyan......milyen "átvitt értelemről" beszélsz.
Vagy ezek neked rébuszok?

csakférfi 2018.03.16. 22:54:27

@rasztaszív:
Ja ...értem.
A katolikusoknál jobbak az "abligensek"........mert
Az indiánoknál meg jobbak az állami "vallások".....mert
Kikiáltod a katolikusokat "rossznak"
Mintahogy a kanadai állam az őslakosokat.
Nem érzékeled ?
"Rossz akaratu" ember vagy.
Nem vagy egyedül.
:)

rasztaszív 2018.03.16. 23:02:52

@csakférfi: furán érted.
a posztban esett szó az albigensekről,hamis beállításban.ne azzal foglalkozz,hogy szerinted én mit gondolok,hanem azzal,amit leírtam.

alex4 2018.03.16. 23:18:10

Miért is kéne ezt a sztorigyűjteményt komolyan venni?

Ahogy ,de let e ...' is írta: A biblia egy uralkodói haszonelvűség alapján összeollózott írásgyűjtemény , tele önellentmondásokkal és betoldásokkal , ami egy adott kor elvárásai szerint készült"

- Pár ezer éves meséket tartalmaz - előtte az emberiség jól elvolt nélküle min. 100 ezer évig...
- Alig 30%-os az „elhittsége" a mintegy 7,5 milliárdos emberiség körében...
- Olyan baromira univerzális, hogy a benne lévő mesék a Közel-Kelet pár millió négyzetkilométerét fedik le - másik két „egyedüliként igaz és szent" sztorigyűjteménnyel (tóra, korán) együtt sem szól többről a Föld szárazföldi területének 4 (azaz, négy) százalékánál.

Erről ennyit...

alex4 2018.03.16. 23:27:02

Apropó, ha legközelebb megint toldozgatnak-foldozgatnak rajta, akkor már az elején lehetne egy csavar: Ádám és Éva megsütik és megeszik a kígyót az alma helyett és így a keresztények különbejáratú bosszúálló istenkéje meg lesz szívatva...

robbwolf.com/2012/02/24/a-walk-on-the-wild-side-your-guide-to-exotic-meats/

csakférfi 2018.03.16. 23:36:46

@rasztaszív:
Nekem nem "fura" hogy vannak "jók" és "rosszak".
Ez jellemez minden embert.
Így engem is.
:)
Vakakinek "jó" vagyok.....valkinek "rossz".
Nem isten ítél meg......mivel nincs.

"3Többet ér a bánat, mint a nevetés, ha a szomorú arc mellett jobbá lesz a szív. 4A bölcsek a gyászolók házára gondolnak, az ostobák pedig a vigadozók házára."

Nem semmi."

Ezt idéztem és írtam.
:)
Bárhogyan is van........a saját "bűntudatodat" nem tudod legyőzni.
Ha "barátoddá" teszed akkor nem követsz el bünt többet.
Megtalálod a békédet.
.........uff .......
:) :) :)
Vicces ,de igaz.

csakférfi 2018.03.16. 23:44:29

@alex4:
"Ha eldobják az okosságot, a tudósságot,
akkor lesz a nép százszor áldott.
Ha eldobják az erkölcsöt, a méltányosságot,
gyermeki tisztelet, szülői szeretet vezeti a sokaságot.
Ha megszüntetik a ravaszságot, a hasznosságot,
nem lesznek többé tolvajok, betyárok.
Három jele a kevés-bölcsességnek.
Mutassák meg az ember-népnek
az egyszerűséget, az épséget,
hogy az önzésnek, az epedésnek vessenek féket.
Lao Ce Tao Te King.
Gondolom szerinted Lao Ce bácsi is összeollózott ezt-azt.
Csak azért hogy haszonleső és élvező legyen.
Kiemelném neked a

"tanítsák meg embernépnek"

Tanulj hát akkor. Mert...
"Az ostobát is bölcsnek hiszi ha hallgat"
Salamon Példabeszédek könyve

rasztaszív 2018.03.16. 23:49:02

@csakférfi: tőlem bárki bárhogy megtalálhatja a lelki békéjét - ha közben nem hazudozik másokról.de ilyenkor azért hadd szóljak már...

alex4 2018.03.17. 01:02:22

@csakférfi:
Én KONKRÉTUMOKAT írtam - a válasz pedig (cáfolat helyett) egy általános bölcseletnek szánt idézet lett...
.
További jó képzelgést!

csakférfi 2018.03.17. 07:09:19

@alex4:
"Önzésnek epedésnek vessenek féket"

"Ne kívánd felebarátod házát. Ne kívánd felebarátod feleségét, szolgáját, szolgálónőjét, sem ökrét, sem szamarát, semmit, ami felebarátodé!"

Ebben mi az ami nem konkrétum??
Az hogy Te kiemeled azt ami ellentmondásos egy írásban vagy egy vallásban...ezt te konkrétumnak hívod......csak azt mutatja .............inkább értsd mint lázadj.
Gondolom te inkább önző vagy....megkívánod más "tulajdonát és feleségét.....el is veszed ha úgy tartja kedved.
Gratula ehhez a korlátolt "valláshoz".

csakférfi 2018.03.17. 07:16:40

@rasztaszív:
Hazugság?
:)
Az ismereteink,a tudásunk eléggé hézagos ,a környezetünkről és a "lelkünkről". Ezért nem tudjuk pontosan mi az igazság.
Sejteni lehet....bizonyítani nehéz.
A "bölcsek" legalább megpróbálják.
Meg a tudósok is.
Itt van pl.-ul a "koleszterin".
Micsoda hiszti volt a zsírmentes táplálkozásról.....vagy a cukor bűnbakká kikiáltásáról.
Szóval macerás,hogy mi igaz és mi nem.
:)

rasztaszív 2018.03.17. 07:39:24

@csakférfi: az albigensekről szerencsére nem annyira hézagos a tudásunk,mint amennyire az eltüntetőik szeretnék.nem "megbuktak",hanem a katolikusok kiirtották őket,és nem az aszketizmusuk miatt.

csakférfi 2018.03.17. 07:59:06

@rasztaszív:
"nagy bűnük az volt,hogy tudták : a katolicizmus egy kitalált,megkreált vallás,ami csak takarózik a Tanítással - ők viszont komolyan vették.így hát pusztulniuk kellett.számodra ez talán teljesen normális,"

Ezt írtad.
Mohamed próféta ugyanezt taglalja a koránban.

Allah lepecsételte szívüket és hallásu--kat, látásukat hályog lepi. Nekik hatal--mas kínzás jár.8. Vannak emberek, akik azt mondják: „Hiszünk Allahban és az Utolsó Napban”, ám ők [valójában] nem hívők.29. Félre akarják vezetni Allahot és azokat, akik hívők lettek, ám csak saját magukat vezetik félre – de ők ezt nem veszik észre.10. Szívükben betegség lakozik, ezért Allah tovább növelte a betegségüket (meg--hagyta őket tévelygésükben). Fájdalmas kínzás jár [majd] nekik, ami--ért korábban hazudtak (az evilágon).11. Amikor az mondatott nekik: „Ne okoz--zatok romlást a földön!” azt mondták: „Mi csak javulást hozunk.”12. Bizony, ők a romlást okozók, de (ezt) nem veszik észre.13. Amikor az mondatott nekik: „Legyetek hívők, ahogyan az emberek (a musz li-mok) hívők lettek!” Azt mondták: „Talán úgy higgyünk, ahogyan az osto--bák hisz nek?” Bizony ők az ostobák, de ezt nem tudják."

:)

rasztaszív 2018.03.17. 08:13:15

@csakférfi: igen,azt írtam.ha vitatod,cáfold meg.ha nem tudod,kímélj meg a blablától.

csakférfi 2018.03.17. 08:22:56

@rasztaszív:
"Túlélési torzítás"
Ezt hívják annak. Olvass utána. Csak a "lövések helyét" látod.

"30
Aki az út-on járva urát szolgálja,
nem igáz le országokat hadsereggel,
hiszen őellene is fordul a dárda.
Hol had vonult,
tövis lepi a rétet,
nagy harc után
jönnek ínséges évek.
Az eszes: győz és megtorpan,
nem tobzódik a diadalban,
győz és nem magasodik,
győz és nem cifrálkodik,
győz és nem kevélykedik,
győz, mert győzni kényszeríttetik,
győz, de sohasem erőszakoskodik.
Olykor a lények már ifjan vének,
ellene szegülnek az út rendjének,
s ha így van: korán sírba térnek."

Érthető miért vagy már "ifjan vén"?
:)

rasztaszív 2018.03.17. 08:35:37

@csakférfi: mondtam már : ne velem foglalkozz.hidd el,nem én vagyok itt a fontos.

csakférfi 2018.03.17. 08:53:11

@rasztaszív:
„Krisztushoz kötődésünk (…) éppen arra hív, hogy szakítsunk a természetessel és ösztönössel, igen, szó szerint transzcendáljuk magunkat”. Jézus azt mondta tanítványairól, hogy bár a „világban” vannak, mégsem ebből a „világból” valók (Jn 17,11-16). Tehát nem kell a világból kiszakadni, hanem annak a „sójává” kell válni."

Ezt írta a poszt.
Ami lehetetlen.
Fizikai létünk függ a bennünket körülvevő világtól.....a természettől.
Fázunk...szomjazunk...éhezünk....stb.
Kell hogy ítéljünk.
Embert és természetet.
Mivel ebben élünk. Aztán jöhet a "transzcendens".
:)
Megyek ,dolgom van. Jól eldiskuráltunk. Szerintem "rendes ember vagy".
Dühös mert a "rossz katolikusok".....!
Csakhogy a vallás nem a "rossz dolgok" tudásáról és ellenük való harcról szól. Vagyis kellene hogy szóljon.
Ezt akartam megértetni. Néhány kommentelővel.
Na minden jót!
Komolyan,nem cinizmusból mondom!
:)

csakférfi 2018.03.17. 09:34:58

Konkrétan ez a teljes szöveg.

" tanítványok jutalma (Mk 10,28-31; Lk 18,28-30)

27Ekkor megszólalt Péter, és ezt kérdezte: Mi elhagytunk mindent, és követtünk téged, hát velünk mi lesz? 28Jézus erre ezt mondta nekik: Bizony mondom nektek, hogy ti, akik követtek engem, a megújult világban, amikor az Emberfia beül dicsőségének trónszékébe, ti is tizenkét trónszékbe ültök, és ítéletet tartotok Izráel tizenkét törzse felett. 29És mindenki, aki elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet. 30De sok elsőből lesz utolsó, és utolsóból első"

A "követni" ige kétértemű.
Valaki után menni....lépkedni....haladni....kísérni....stb.

A másik....elvei...tanításai szerint élni...cselekedni.

A kettőt keveri össze a poszt.
Jézus meghal és nincs közöttünk....tehát fizikailag úgy "követni" lehetetlen.
Az apostoloknak lehetséges volt....nekünk nem.
Jézus nem volt ostoba. Jól tudta ha őt megölik vagy megverik a tanai miatt ,a tanítványok akik fizikailag kíséri őt "rosszul járnak". Mivel őket is inzultálhatják.
Ezért ígért nekik hangzatos "utolsókból elsők" pozitív megítélést.
Ebben tévedsz !
Erre alapozod a "gondolatkísérleteidet".
:)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.17. 10:58:08

"Nézzük meg néhány olyan ösztönösnek, természetesnek, szokásosnak gondolt viselkedésmódot, hozzáállást, amelyeket bizonyára sokan ártalmatlannak, sőt követendőnek tartanak, ugyanakkor a Szentírás alapján elítélendőek:

„Nekem a család az első”-attitűd. Vö: „És mindenki, aki elhagyta házát vagy testvéreit, apját vagy anyját, gyermekeit vagy földjeit az én nevemért, a százszorosát kapja, és megörökli az örök életet.” (Mt 19,29)"

Szó sincs arról, hogy Jézus elítélné a családhoz tartást. Aki nem érti, Jézus mit akart mondani ezzel, az mi a fészkes fenének ír blogot a keresztény hitről?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.17. 11:03:17

De ahogy olvasom, a többi példád is erősen sántít, pontosabban félremagyarázod a jézusi tanítást. Ami azért is szomorú, mert egy egyszerű falisu pap is érthetően és világosan el tudja mondani Jézus fenti szavainak értelmét.

Persze őt általában nem politikai célok vezérlik a jézusi tanítás értelmezésében.
süti beállítások módosítása