Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A böjt katolikus és református oldala

2018. március 20. - szoljbeapapnak

A cikk megírásában egy római katolikus és egy református hívő dolgozott együtt.

Figyelem! A cikk két hasábban írt részeket is tartalmaz, ami mobil nézetben nem biztos, hogy helyesen jelenik meg.

Mi a böjt?

Felcsaptuk a TINTA Könyvkiadó Vallási szavak kisszótárát a böjt szónál. A könyv szerint 3 jelentése is van a böjtnek.

1: Az egyházi rendelkezések, vagy szokások alapján bizonyos napokon, bizonyos ételek (főleg hús) fogyasztásától vagy az étkezéstől való tartózkodás, vagy csökkentett mértékű táplálkozás.

2: Néhány vallásban (pl. katolikus, zsidó) az egyház által megállapított nap/időszak, amikor a híveknek böjtölniük, és a zajos mulatozásoktól tartózkodniuk kell.

3: „nagyböjt”

Kapcsolódó kép

De vajon tényleg így van ez? A böjt csak lemondás bizonyos ételekről és egy kis buliról? Szerintünk ennél többről szól a böjt, a böjti időszak.

Böjt lehet az is, ha valami olyan új dolgot hozunk be az életünkbe, amivel épülünk. Ami által nem csak vasárnapi keresztények vagyunk. Több szolgálat, több odafigyelés, több megértés. Mennyi mindent tanulhatnánk az öregektől, nagyszüleinktől, de figyelünk egyáltalán rájuk?

Lemondásban megélni, hogy van élet rengeteg minden nélkül, illetve rádöbbenni, hogy milyen sok mindentől függünk. Mi hiányzik, mi fáj, amikor nincs.

Mettől meddig tart a böjt?

római katolikus

Hamvazószerdával kezdődik és Jézus Krisztus feltámadásáig tart. Nagyszombaton este a feltámadási körmenet után már boldogan vágjuk a húsvéti sonkát.

református

A protestánsok az első böjti vasárnappal kezdik ezt az időszakot és húsvétvasárnap ér véget.

  

Akkor ez csak a koplalásról szól? 

római katolikus

Nagyon nem! Sőt! A lényeg, hogy kicsit gondolkozzunk el, hogy Jézus mit tett értünk. Tartsunk bűnbánatot, menjünk el egy keresztútra! Hamvazószerdán és nagypénteken szigorú böjti napot tartunk, ami azt jelenti, hogy nem eszünk húst, háromszor étkezünk és ebből egyszer lakunk jól.

Fontos a böjti időszakban az elcsendesedés, a befelé fordulás, az elmélkedés.

 

református

Ha egyáltalán egy reformátusnak eszébe jut, hogy böjt van biztos, hogy nem a koplalás az első, amire gondol. A reformáció idején ugyanis annyit kritizálták a böjt katolikus gyakorlatát, hogy valahol útközben a fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntötték. A böjt húsevéti tilalmát elvetették, és a lelki tartalmakra hivatkozva manapság lelki böjtről beszélnek, ami viszont gyakran elsikkad. Sokszor a lelki böjt azt jelenti, hogy egyáltalán nem böjtölünk. :( Pedig ennek nem kellene így lennie. Luther és Kálvin is rendszeresen böjtölt.

 

Akkor ez most diéta?

Magának a böjtnek nem feltétlenül az a célja, hogy húsvétra lefogyjunk, célja inkább a lelki készület, a várakozás, annak átgondolása, hogy az életünket megfelelően éljük-e. Ugyanis mindig van olyan területe az életünknek, ahol nagyobb odafigyelésre van szükségünk, ahova éppen nem fektetünk elég energiát.

A lemondásban benne van a mindennapi rohanás helyett való lassítás, Istenre figyelés, illtve átélni és átgondolni azt, amit Krisztus tett az emberekért. Lemondani, mivel Ő is lemondott szinte mindenről, értünk.

Miért kellenek a szabályok?

római katolikus

Azért, hogy legyen mit megszegnünk! :) Viccelek! A katolikus egyházban számos szabály van (évente egyszer gyónj!, vasárnaponként vegyél részt szentmisén!, a parancsolt ünnepeket szentmisével szenteld meg!, stb.) Ezek közé tartozik ez is: a böjti napokat tartsd be, hiszen így tudsz közelebb kerülni Istenhez. Fontos tudnunk, hogy a mai szabályok már jóval enyhébbek, mint régebben.

A „szabályokat” nem szabályokként kell felfogni, hanem egy kiindulópontnak, egy minimumnak, ahonnan tovább kell lépnünk abba az irányba, hogy ezen túl mit tudunk még tenni, hogy közelebb kerüljünk az Úrhoz.

 

református

A reformátusoknál nincsenek konkrét szabályok. Ez sokkal nagyobb felelősséget jelent. Hogyan éled meg a böjt idejét személyesen? Elfelejtkezel róla a nagy szabadságban, vagy Istenre figyelve olyan szabályokat állítasz fel, amik segítenek neked? Enni vagy nem enni húst/édességet, inni alkoholt? Kevesebb sorozat, vagy éppen több bibliaolvasás, imádság? A Te lehetőséged, hogy megtaláld, hogy neked mi segít megállni, Istenre figyelni.

 

 

Torkos csütörtök - jó-rossz?

Manapság már hetente torkos csütörtököt tartanak egyes éttermek. Szívből örülünk, hogy az egyházi szokások bekerülnek a hétköznapi emberek életébe is, azonban fontos, hogy ne ebből csináljunk üzletet, ne essünk át a ló túloldalára.

Mondhatni, hogy nagyon bölcs volt a torkos csütörtök gondolata, ami eredetileg arról szólt, hogy az első böjti nap után még megegyék a maradékot, amit a böjt idején már nem fogyaszthattak volna, de ételt nem akartak kidobni. Ezzel teljesen egyet lehet érteni. Így eredetileg ez a nap nem a mértéktelen falásról szólt, hanem a takarékos maradékevésről. ;)

Tehát mi a lényege ennek az egésznek?

Ennek az időszaknak egy örömteli, boldog, kihívásokkal teli, tartalmas hat és fél hétnek kell lennie.

„Amikor pedig böjtöltök, ne nézzetek komoran, mint a képmutatók, akik eltorzítják arcukat, hogy lássák az emberek böjtölésüket.” Mt 6,16

Amikor lehetőséged van a mindennapokból kiszakadni, és valami fontosra és Örökkévalóra figyelni, érdemes kihasználni a pillanatot. Előre örülni mindannak, amit Isten húsvétkor ajándékoz nekünk. Jobb, mint a karácsony!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr613750476

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.03.21. 08:01:47

pont az elmult evek fellazulasa miatt a bojt nem az igazi. Egy kis hus-mentesseg, meg edesseg-mentesseg nem nagy dolog. Ezert orultem, amikor a mostani templomom plebanosa kemeny bojti ajanlassal allt elo iden: ot het plusz Nagyhet bontasban egyre fokozodo lemondasok, harom oszlopba rendezve: ima-tevekenyseg, lemondas, jocselekedet. Mar az elso heten dobni kellett a hus es edesseg melle a kavet, szensavas uditoket, alkoholt is, aztan hetrol hetre egyre tobb mindent, erre a hetre mar teljes digitalis detox van: semmi Tv nezes, semmi kozossegi media, semmi szamitogepes jatek. Az Internet bongeszest es kommenteleset meg meghagyta :-) ugyanigy az ima/elmelkedes es a jocselekedetek resz is komoly ajanlasokat tartalmaz, nem csak tessek-lassek.

Az erdekes az, hogy husz ev ota eloszor elvezem a Nagybojtot, mert vegre igazi! Szoval nem azzal kellene kampanyolni a keresztenyseg neveben, hogy a bojt nem nagy dolog, hanem igenis komolyan kellene venni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.03.21. 08:46:31

"Böjt lehet az is, ha valami olyan új dolgot hozunk be az életünkbe, amivel épülünk. Ami által nem csak vasárnapi keresztények vagyunk. Több szolgálat, több odafigyelés, több megértés. "

Ez nem böjt, ez a mindennapi keresztény életmód.

Jézus a szenvedéseivel és a halálával váltott meg bennünket. A böjt lényege, célja, hogy egy keveset magunkra vegyünk Krisztus keresztjéből, Krisztus szenvedéseiből, hogy átérezzük az ő szenvedéseit. És ezáltal - ha bármily kis mértékben is - részt vegyünk önmagunk megváltásában Krisztus által (mert nélküle úgysem megy).

LelkesBarbi 2018.03.21. 15:24:42

@Kishableany:
Teljesen egyet értünk abban, hogy a böjt fontos dolog és komoly lehetőség.
Nekem a cikk is arról szólt, hogy nem a szabályok görcsös betartásában születik meg a böjt lényege. Nem a felvizezés mellett kampányolt, hanem amellett, hogy találd meg a böjtnek azt a módját, ami közelebb visz Istenhez.
A plébánosa ajánlott valamit, ami van, akinek segít és van, akinek csak szenvedésről szólna és az erőfeszítésről, hogy az ajánlásokat betartja. Az jó, hogy Neked igen - de ezt nem szabad általánosítani.
Én személy szerint például a lemondásban azt éltem meg, hogy elcsendesedtem, többet imádkoztam, jobban Istenre tudtam figyelni. A saját módszeremmel. ;)

Serény Vélemény 2018.04.06. 12:01:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: "Jézus a szenvedéseivel és a halálával váltott meg bennünket. A böjt lényege, célja, hogy egy keveset magunkra vegyünk Krisztus keresztjéből, Krisztus szenvedéseiből, hogy átérezzük az ő szenvedéseit. "

Én inkább csak a "testem zabolázom meg" -- vagy még inkább a testi természetet benne -- böjt által, hogy "alkalmatlanná ne váljak": a böjt ugyanis nem szenvedés, mert miután az ember emésztése leállt, már egyáltalán nem lesz éhes. Ha Jézus Krisztus szenvedésének csak egy nagyon pici töredékét az ember megpróbálná elhordozni, akkor könnyen lehetséges, hogy lelki-fizikai-szellemi szinten olyan károsodás érhetné, ami miatt lehetetlenné válna a normális emberi életvitele.

Mifelénk a "Krisztus keresztje", és annak a hordozása azt jelenti, hogy amikor Isten akarata _keresztezi_ az ember akaratát, akkor nem a saját akaratunkat hajtjuk végre, hanem Isten akaratát.
süti beállítások módosítása