Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Az Egyház politikum

Beszámoló a márciusi vitaestünkről

2018. március 22. - Fruzsanka

Válaszadóink egyetértettek abban, hogy minden politika, ami közélet, és mivel az egyházak közéleti dolgokkal kapcsolatban is rendelkeznek - sőt, rendelkezniük is kell - állásponttal, ezért politikai tényezők.

Asztalos Richárd, Kiss László és Tokodi László már sokak számára ismerős volt, míg református részről először csatlakozott a faggathatók sorához dr. Gonda László lelkipásztor, egyetemi docens (DRHE).

Nem meglepő módon már az est elején szóba jött a - viszonylag még friss - hódmezővásárhelyi esperes-plébános, Németh László időközi polgármester-választást megelőző beszédének esete. Meghívott vendégeink szerint a pártpolitikának nincs helye a templomban. Dr. Gonda László hozzátette, hogy lelkipásztorsága mellett ő is magyar állampolgár, akit megillet a szólásszabadság joga, és ezért mindenről szabadon szeretne beszélni, a pártok programjával kapcsolatban is, de ez nem azt jelenti, hogy megengedhetne magának hasonló megnyilatkozásokat. Kifejtette, hogy egy párt programját fújni az evangélium elárulása volna. A keresztyének Krisztus követői, őt képviselik, ez nem fog változni, és ez a magatartás szükségszerűen közel(ebb) esik egyes pártok nézeteihez, míg más pártok nézeteitől távol(abb).

Tokodi László szerint a világi és lelki életet ne válasszuk szét, mivel bármit tesz egy keresztény, azt keresztényként teszi. Nehéz eldönteni valamiről, hogy politikai vagy vallási tett-e, főleg ha ez például a világbékéért való imádkozás.

Kiss László a neki és egyházának fontos keresztény értékeket keresi. Úgy véli, hogy ilyeneket jobb oldali, bal oldali, vagy liberális vezetés is képviselhet, mint ahogy ezek közül bármelyik képes ki is siklani, ahogy azt már nem egyszer láthattuk a történelem során.

A menekültek, bevándorlók, migránsok körüli intézkedésekről is kérdeztek a jelenlévők. Asztalos Richárd arra hívta fel a figyelmet, hogy könnyű mindenkiben veszélyforrást látni, amíg nem ismerjük azokat, akikről beszélünk. Itt is nevekről, személyekről van szó. Egyértelművé tette azt is, hogy szerinte meg kell nézni, kinek van szüksége segítségre és kinek nincs. Az irgalmas samaritánus példázatából (Lk 10,25-37) azt a mozzanatot emelte ki, hogy a rablók kezébe esett ember szánalomra méltó volt, valóban segítségre volt szüksége. Valamint az aranyszabályként ismert bibliai tanítást hangsúlyozta:

És amint szeretnétek, hogy az emberek veletek bánjanak, ti is úgy bánjatok velük! (Lk 6,31)

Az utolsó kérdés kissé mindenkit meglepett, arra volt kíváncsi egyik állandó kérdezőnk, hogy melyik miniszteri posztot választanák a lelkipásztorok. Tokodi László az igazságügy, Asztalos Richárd a pénzügy, dr. Gonda László az oktatásügy mellett tette le a voksát, míg Kiss László valami újat hozna létre, a Mentálhigiénés Minisztériumot.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr7113756688

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ateista, teista pszichés betegség 2018.03.23. 11:02:39

Az a szóhasználat, hogy Isten, önmagában pszichés zavarok látens diagnózisa és hordozója. Hiszen Istenek vannak, amelyek mindegyikét emberek teremtették. - Iván Gábor IGe

Trackback: Hittan megfojtja az iskolát 2018.03.23. 11:02:02

Az általános iskolákban kötelező jelleggel bevezetett hittan, vagy erkölcstan megöli, megfojtja az iskolákat. Kifelé a magyar iskolákból a politikai tantárgyakkal és a politikával is!

Trackback: Ima Viktorért másként 2018.03.23. 11:01:35

Egyre többen így imádkoznak Viktorért. Mert érdemes tudni, hogy ez is egy ima, csak kicsit másként.

Trackback: Hittan egy erkölcstelen tantárgy 2018.03.23. 11:01:16

A hittan órákon hazugságokat tanítanak. A hazugságok tanítása erkölcstelen. - IGe

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stim 2018.03.23. 11:20:18

Az egyház, a papok hitet tesznek a szabad akarat mellett, pont nekik ne lenne szabad akaratukban a véleményüket kinyilvánítani? Ráadásul ők maguk pont a jóra való törekvés miatt gondosan megválogatják a mondanivalójukat, hogy az helyénvaló legyen. Talán pont ezért érdemes jobban odafigyelni arra amit mondanak:)

arckönyv 2018.03.23. 11:55:02

@stim: mondjanak véleményt, otthon. a munkahelyük nem erre való.

Szelid sunmalac 2018.03.23. 13:10:53

"Nehéz eldönteni valamiről, hogy politikai vagy vallási tett-e" - nehez a fraszt.

Robur 2018.03.23. 17:47:25

A papok azt csinálnak a saját klubjukban amit akarnak. De mindezt tegyék saját pénzen. Magyarul az egyházi támogatásokat le kell nullázni, a felszabaduló pénzt adócsökkentés formájában az embereknél hagyni és majd azok eldöntik kit támogatnak.
süti beállítások módosítása