Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A természet kizsákmányolása - Isten megbocsát nekünk?

2019. február 19. - ágizsuzsa

Globális felmelegedés, üvegházhatású gázok, légszennyezettség, műanyagszennyezés, nagy csendes-óceáni szemétsziget, túlnépesedés, élelmiszer pazarlás, túlfogyasztás, intenzív mezőgazdaság, jégsapkák/gleccserek olvadása, fakivágások, fast-fashion…

Ugye Te is hallottál már ezekről a környezetvédelmi problémákról? És még lehetne sorolni napestig… Neked milyen súlyos környezetvédelmi probléma jut eszedbe, amit itt nem soroltam fel?

kollazs.png

Az Ószövetségben a Teremtés könyvében az ember megteremtése utáni sorokban ezt olvashatjuk:

„Isten megáldotta őket, és azt mondta nekik Isten: »Szaporodjatok, sokasodjatok, töltsétek be a földet! Hajtsátok azt uralmatok alá, és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és minden állaton, amely mozog a földön!« Majd azt mondta Isten: »Íme, nektek adtam minden füvet, amely magot hoz a földön, s minden fát, amelynek a gyümölcsében benne van a magva, hogy legyen ennivalótok, a zöld növényzetet pedig a föld minden állatának, az ég minden madarának és mindannak, ami mozog a földön, s amiben élő pára van, hogy eledelük legyen!«” (Ter. 1, 28-30.)

Itt tehát Isten „megengedte” az embernek azt, hogy uralma alá hajtsa a Földet és élőlényeit. De vajon milyen „messzire” mehetünk el ebben? Mennyire igázhatjuk le a teremtett világot? Ha nagyon profán akarok lenni: mennyire bűn az, ha megölünk nyáron egy szobába berepült legyet? Nem tűnik annak, ugye? :D És ha azt kérdezem, hogy Afrikában egy orvvadász kilő egy orrszarvút, hogy a szarvából készült port később immunerősítő, és potencianövelő csodaszerként eladják Kínába vagy Vietnámba? Ugye, hogy másként hangzik? (Azon túl, hogy a nagy átlag még sosem ölt orrszarvút, vagy másmilyen egzotikus állatot…) Pedig lehetséges, hogy Isten előtt mindkét faj ugyanolyan kedves és értékes… A távol-keleti kollegáknak ajánlom a Viagrát a potenciaproblémákra, illetve C- és D- vitamint immunerősítésre! Talán még olcsóbbak is az orrszarvú tülkénél, ami hatástalan ezekre a problémákra, mivel kreatinból van, mint az emberi haj és köröm. Ennyi erővel a saját körmüket is rágcsálhatnák a férfierő növelésére... ;)

legyorrszarvu_1.jpg

Vajon mennyire rugaszkodtunk, távolodtunk el a „környezeten való etikus uralkodástól” az életvitelünkkel? Szerintem eléggé! Ráadásul a tudósok által sokszor megpendített 24. órában járunk; ha nem változtatunk, felesleges lesz változtatni. Unokáink, dédunokáink már nem egy ilyen virágzó bolygón fognak felcseperedni valószínűleg. ☹
fast-fashion-elephant-journal.jpg

De mit is tud tenni az átlagember azért, hogy mindennapi teendői közben óvja a természetet, csökkentse ökológiai lábnyomát?

Íme néhány tipp/tanács, amiket én is alkalmazok:

  • víztakarékosság (zuhanyozás, fogmosás, mosogatás)
  • szelektív hulladékgyűjtés
  • biciklizés/tömegközlekedés használata
  • bevásárláskor vászontáskát használok
  • esetlegesen hazakerülő nejlonzacskókat újra felhasználom, (lehet „gáz”/”ciki”, de nem érdekel :D ) de a boltokban általában visszautasítom
  • nem felejtem égve a villanyt
  • utántöltős termékeket (pl. szappan) preferálom
  • télen nem fűtöm agyon a lakást, inkább felöltözök
  • bevásárláskor az impulzív vásárlást kerülöm, listával felszerelkezve megyek
  • ruhát akkor veszek magamnak, amikor szükséges
  • a mobiltöltőt kihúzom a konnektorból
  • utcán nem szemetelek - bár ez alap :D
  • csak a legszükségesebb kozmetikai termékeket használom
  • minimális tisztítószereket használok (de ez nem azt jelenti, hogy disznóólban élek!)
  • bambuszos kávéspohár - ezt „élesben” még nem vetettem be, a kávés papírpoharak kiváltására vásároltam. Kérdés számomra, hogy a kávézók, büfék mennyire fogják megengedni a használatát.
  • tartós fogyasztási cikkeimet (pl. laptop, telefon, stb.) addig használom, ameddig csak lehet, nem cserélgetem le egy újabbra minden 2. évben
  • nem dohányzok
  • szívószálat nem használok
  • nem vásárolok ásványvizet, sem pedig üdítőt. A gyümölcslevek sem jönnek velem haza a boltból. Helyette csapvizet és teát iszok.
  • nap közben kulacsot használok, amit újratöltök csapvízzel, ha szükséges
  • kapszulás kávéfőzőm sincs, és nem is lesz, mivel rengeteg felesleges szemetet termelünk vele. Helyette Szarvasival főzöm a reggeli feketét, vagy ha nagyon rohanós a reggel, akkor valamilyen instant megoldást választok. :D (ilyen téren a 3 az 1-ben, 2 az 1-ben kávék is "veszélyesek" mert ezek is agyoncsomagolt termékek)

És mik azok, amiket el szeretnék érni?

  • csomagolásmentesen vásárolni (van egy remek csomagolásmentes bolt Debrecenben a Kossuth – Kandia utcák sarkán - Cekker néven keresd!)
  • gilisztafarmot szeretnék fenntartani (de ehhez sajnos még keveset/kevésszer főzök)
  • női higiéniás termékek környezetbaráttá cserélése
  • fast-fashion boltok/termékek kerülése 
  • kisebb textil zsákocskák használata az átlátszó nejlon zacskók kiváltására
  • még több hazai termék vásárlása (zöldség-gyümölcs, stb)

És Te hogyan óvod a környezetedet a mindennapi életed során? Gondolkodj el rajta, és próbálj változtatni, új, környezetbarát szokásokat bevezetni a hétköznapok sűrűjébe! :)

fb_esemeny.jpg

Amennyiben pedig felkeltettem érdeklődésedet:

Gyere el febr. 25-én este 7-re a Bakelitbe, és szólj be nekünk valami ütőset! ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5814631378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veder1 2019.02.19. 23:18:59

Te is jössz ezzel az unokáink, dédunokáink hülyeséggel, sajnos ez nem igaz, néhány éven belül bekövetkezhet az emberiség összeomlása. A tanácsaid jók, csak valószínű hogy elkésettek. E mellett a legnagyobb felelősség a döntéshozókat terheli, mert ők tudnának mérhető változást elérni nem az egyének.

Szalay Miklós 2019.02.19. 23:35:25

Itt egy jó kis összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről:

egyvilag.hu/temakep/078.shtml

Amúgy a nyugati vallások valóban emberközpontúbbal, mint a keletiek, értve ez alatt, hogy pl. a kereszténységben is "körülöttünk forog", értünk van a világ, mi hajthatjuk azt az uralmunk alá. A keletiek integránsabb részének tekintik az embert a világnak. (Bár nem mintha Kína emiatt kevesebb szenet égetne...)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.19. 23:37:55

ezt besueljetek meg káin nepével es a keresztenyesgez megfertozo judeo-krisztianizmussal. meg azzal akk bevette h az evengeliumoknak csakis az oszovetsegi hagyomány az elokepe, es a ket istenseg megegyezik..
a legszebb. ah ezt a kisajatito es magukat mindenki mas fele emelo eszmet - ami oszovetsegi eredetu...most tafogjak a keresztényekre...ugyes na.

Flúgatlan 2019.02.19. 23:48:52

Szép dolog a környezetvédelem, no meg a hosszú lista, amit felsorolsz. Sok elemét én is tartom, bár van közte elég kamuszagú is, de nem ez a lényeg. Ott van köztük a néhány, amit én és a nálam hozzáértőbbek is fontosnak tartanak, pl. az, hogy nem cserélem le szíre-szóra a tartós fogyasztási cikkeket meg amit lehet többször felhasználok.

Csakhogy: mi köze ennek a kereszténységhez? OK, ott a bibliai idézet, ami az ember felsőbbrendűségéről szól a természet többi teremtmény felett, de ebből egyáltalán nem következik a környezetünk kirablása. A nagy környezetszennyező cégek, intézkedések, szervezetek nem a kereszténységhez, hanem a fogyasztói társadalomhoz kötődnek. Ez generálja az eldobható termékek tömegét, ennek az alapelve, hogy csak a GDP-növekedés az elfogadható, stb.

Az, hogy a kereszténységben az ember magasabb rendű, mint az állatok, ott jelent különbséget pl., hogy egy keresztény levágja a marhát, ha éhes, a hindu meg inkább éhen hal, mert hogy az isten valamiféle formája.

Más is írta: a "keletiek" is durva környezetszennyezők. Nemcsak a kínai környezetszennyezésről beszélhetünk, hanem a "szent" Gangesz folyó állapotáról is például.

És a címbeli kérdésre: a kereszténység egyik fő állítása, hogy Isten mindent megbocsát, amit őszintén megbánunk és kérjük a bocsánatot. Ez a bocsánat azonban nem jelenti azt, hogy mentesülünk a következmények alól. Ha elszúrjuk a környezetet, annak következménye lesz, lehet, hogy már 10 éven belül is érezhetően. Ezzel szembe kell nézni, küzdeni kell ellene, de nem kell "túllihegni" a témát, mintha ez megbocsáthatatlan bűn volna.

Billy Hill 2019.02.20. 00:03:25

"És Te hogyan óvod a környezetedet a mindennapi életed során?"

Letöltöttem a Magyar Református Énekeskönyv appot a mobilra, így nem kell papír-alapút használnom. ;-)

Pipas 2019.02.20. 07:11:33

"Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem takarnak, és mennyei Atyátok eltartja őket. Nem vagytok-e ti sokkal értékesebbek náluk? 27Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy arasznyival is? 28Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mezei liliomokat, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, 29de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. 30Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti az Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?” 31„Ne aggódjatok tehát, és ne mondjátok: Mit együnk? - vagy: Mit igyunk? - vagy: Mit öltsünk magunkra? 32Mindezt a pogányok kérdezgetik; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. 33De keressétek először az ő országát és igazságát, és ezek is mind ráadásul megadatnak nektek. 34Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja."

millet 2020.01.03. 20:49:28

Beidéztél egy részt a Mózes első könyvéből. Igen, Isten nekünk adta a Földet, hogy gondozzuk, hogy uralkodjunk rajta. De Jézus kifejtette, mit is ért Ő uralkodás alatt. Szolgálatot, nem azt, amit mi művelünk egymással, és a bolygónkkal.
A másik gondolat, ami szintén az idézett igéhez kapcsolódik: kiemelted a "nektek adtam" kifejezést. Azért érdemes a folytatásán is elgondolkodni, a földünk állapota kapcsán is (és persze az emberek egészségi állapota kapcsán is érdemes komolyan venni ezt az igerészt). Ha nem az állatokkal etetnénk el rengeteg gabonát, szóját, hanem olyan növényeket termesztenénk, amiket közvetlenül fogyasztanánk el, az sokkal környezetkímélőbb lenne: sokkal több embert el tudna tartani a Föld, ha Isten eredeti útmutatása alapján étkeznénk. Tudom, hogy a vízözön után *megengedte* Isten a (tiszta) húsok fogyasztását, de azért, mert akkor épp elkezdődött a jégkorszak, amit a vízözön váltott ki, így kevés volt a növényi táplálék. Tehát, normál körülmények között még mindig az eredeti étrend az ajánlott. Ha valakit nem foglalkoztat, hogy az az egészségesebb, vagy nem hiszi el, akkor legalább azért fontolja meg, hogy hosszabb távon is legyen mit ennünk, legyen hol élnünk.
süti beállítások módosítása