Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

A kereszténység influencerei az üzleti életben

2019. február 23. - szoljbeapapnak

Ha azt mondom, hogy üzletember, mi jut eszedbe? A Tőzsdecápák könyörtelen Gordon Gekkója? A nőfaló, alkoholista, mindenkin átgázoló Jockey Ewing? A kokainfüggő, kisbefektetőket tönkretevő Wall Street Farkasa? Mi ugrik be arról, hogy értékesítő (vagy divatos kifejezéssel élve: sales-es)? Az amerikai filmekből ismert porszívóügynök figurája? A teleshopos CosmoDisc árus? A rámenős biztosítási alkusz?

Egy szó, mint száz, az biztos, hogy egy átlagos ember számára az üzletember vagy értékesítő munkatárs kifejezések hallatán nem a pozitív kontextusok kerülnek előtérbe elsőre. Pláne nem keresztény értékek…

Aki pénzzel bánik, haszonra hajt, az szükségszerűen gonosz egy kicsit? Minden értékesítő a pénzünket akarja? Vagy mégsem? Hogyan fér össze a keresztény értékrend és a vadkapitalizmus?

moneycross1.jpg

Első blikkre én is azt gondoltam, hogy ez a két terület nagyon távol áll egymástól. A civil életben vállalkozásfejlesztéssel foglalkozom; ennek köszönhetően nagyon sok üzleti találkozón, eseményen, konferencián veszek részt, ahol jellemzően sikeres vállalkozások alapítói, vezetői adják elő sikereiket, kudarcaikat, vagy más, üzleti élethez kapcsolódó ismereteiket.

Ebben a közegben néhány éve egy elismert – egyébként bevallottan nem vallásos – szakember szájából hangzott el az üzleti etika kifejezés: ez azt jelenti, hogy nem vallásos okból kifolyólag, de érdemes alapvető etikai normákat betartani az üzleti életben. Ez hosszú távon pedig igenis realizálódni fog a számok tükrében is.

Egy másik rendezvényen Horváth-Bokor Erik egy helyi sikervárományos startup vállalkozás értékesítőjeként, egyszersmind keresztény, fiatal apukaként mutatkozott be. (Ő egyébként őszinte beszélgetéseken keresztül nagyon sokat tett hozzá a jelenlegi cikk megírásához.) A BNI Üzleti Reggeli klubján is úgy mutatkozott be az egyik előadó, mint értékesítési vezető, és egy helyi gyülekezet vezetője. Ha az ember kicsit odafigyel, egyre gyakrabban ki tudja szúrni üzleti közegben is a keresztény értékeket képviselő embereket.

Természetesen a kapitalizmus hazájában, az USA-ban már jóval korábban felfedezték, hogy a keresztény elvek nyílt vállalása akár előnyt is jelenthet az üzleti életben, ezért tematikus szervezeteket, klubokat alapítottak az azonosan gondolkodó emberek. John D. Rockefeller, Cher Wang (a HTC társalapítója), Henry Heinz „majonézgyáros”, Conrad Hilton (a híres szállodalánc tulajdonosa) – csak néhány ismertebb személy azok közül, akik a kereszténység „influencerei” voltak az üzleti életben. Itthon is van már hasonló kezdeményezés, mint például a Keresztény Vezetők és Üzletemberek Társasága (KEVE). Ezekből látható, hogy annyira mégsem idegen egymástól a keresztény mentalitás és az üzleti gondolkodás.

Ráadásul a Biblia is tartalmaz irányelveket a pénzügyeket illetően[A szerző egy szabad fordítást használ, a szerk. megjegyzése.] 

A kezességről például azt írja, hogy:

Ha kezes lettél másért, a szavaid által kerültél csapdába. Mentsd ki magad ebből a helyzetből, még álmot se engedj magadnak, míg meg nem szabadulsz a csapdából.” (Péld. 6:1-5)

A hitelfelvételről:

Szolgája a hitelt felvevő a hitelt nyújtónak” (Péld. 22.7),

Senkinek semmivel ne tartozzatok!” (Róm. 13:8)

Tehát a Szentírás nem annyira támogatja a hitelfelvételt, és a kezesség intézményéről sem támogatóan nyilatkozik… De ezek csak példák: a lényeg, hogy az egyszeri ember számára a Szentírás a pénzügyeket illetően is útmutatással szolgál.

bible-money.jpg

És mi a végső gondolat? Minden nap találkozunk a pénzzel, egyszerűen nem tudjuk kikerülni, hogy az életünk része legyen. De ha már van pénzünk, amit megkeresünk és amit elköltünk, akkor szükségszerűen találkozni fogunk emberekkel, akik el akarnak nekünk adni valamit.

Mivel még az ateisták is a keresztény kultúrkörön belüli európai kultúrkörben szocializálódtak, a krisztusi tanításokhoz mindenki társít egyfajta etikus magatartást, ezért ennek a gondolati identitásnak a „coming out”-ja egy üzleti bemutatkozásban, vagy egy értékesítési szituációban adhat egy alapvető bizalmi szintet – ezt pedig  az egyik legnehezebb dolog felépíteni egy ilyen folyamatban.

A teóriám az, hogy az üzleti életben előnyt is jelenthet, ha valaki vallásos, és talán egy keresztény emberben nagyobb valószínűséggel bízunk meg egy-egy üzleti szituációban. Persze, ez csak egy feltevés, de indítsunk vitát: Ti kiben bíznátok meg, kitől vásárolnátok szívesebben? Egy kereszténytől, vagy egy „átlagos” értékesítőtől?

Kiss Ákos
startup szakértő, ateista

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1914636634

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ranó Matyi 2019.02.24. 00:54:17

Mi van a gyermekmolesztálással? He? Papp!! Válászolj!

Spiritual 2019.02.24. 16:59:26

Igazából senkiben. Soha nem döntök hírtelen telefonos nyomásra. Mindig körüljárom vásárlásom tárgyát, elolvasom a paramétereit, elolvasom a kommenteket. Ebből látom milyen problémák voltak és esetleg ezeket hogyan kezelte a cég. Vallás. Bangladesi landlord-unk van. Ő vallásos és amikor itt van, akkor szoktunk beszêlgetni. Említette, hogy létezik a tisztességes üzlet fogalma. Egy vallásos ember, akkor sem tehet nagyobb hasznot az árura, mint ami társadalmilag elfogadott, ha ő az egyetlen eladója annak a terméknek a piacon. Az üzletnek a muzulmán világban halal-nak kell lennie.

eloi 2019.02.24. 17:41:19

Azt hittem, a szólj be a papnak mögött egy (több) pap van!? Ha nem, mi értelme a címnek???

eloi 2019.02.24. 17:47:11

Keresztényként én nem örülök annak, hogy a kereszténységet üzletileg is hasznosítják. Jézusnak bizonyosan nem tetszene ez.
Mindazonáltal a kereszténység nem üzlet, kereskedelem, vállalkozás ellenes! Sőt, még gyarapodásellenes sem.
Csak arra hívja a keresztényeket, hogy jól éljenek vele, jól gazdálkodjanak a javakkal, hogy ne kárhozatukra, hanem üdvözülésünkre szolgáljon.
Lásd: gazdag ifjú története!)

A KEVE alapvetően jó dolog. De pl. a jezsuiták "Jézus, mint menedzser" vagy hasonló üzleti képzéseit kifejezetten elvetem, mert ott konkrétan Jézus nevét nyomják a termék csomagolására, vele adnak el! Ez szerintem nem elfogadható.

Hogy a keresztény(ségét a kirakatba tevő) üzletember megbízhatóbb-e, abban egyáltalán nem vagyok biztos! (Sőt! Vannak erős kétségeim.)

eloi 2019.02.24. 17:52:48

@Spiritual: Ezek az elvek. A gyakorlat meg, olyan amilyen... :-)

Spiritual 2019.02.24. 17:57:57

@eloi: Mint ahogy mindenhol emberek vannak... Mindenhol van ilyen és olyan, van aki próbál a vallása által jobbá vállni és van aki hippokrita módon kiforgatja és felhasználja, üvölti én vagyok a vallásos, engem nézzetek, aztán annyi benne a szeretet, mint baktériumban a megértés.

eloi 2019.02.24. 19:14:28

@Spiritual: Én ezért nem nagyon pártolom, hogy valaki a saját szakmájában (kereskedő, politikus, üzletember, stb.) a hitével reklámozzon. A hitére történő hivatkozással próbáljon szimpátiát szerezni, előnyt kovácsolni...
Miközben a hite az adott területen mondjuk úgy: irreleváns.
Hirdesse, hogy becsületes vagyok, korrekt vagyok..., és ezt IGAZOLJA IS! Így lesz iránta bizalom is. Anélkül, hogy (nagyon rossz kifejezéssel élve) a kereszténység-Jézus "brand" mögé bújna. Hogy onnan kölcsönözze a hitelességet.
(Ha így tennének, gebasz esetén nem a kereszténységet dobnák a sárba a saját hitelességükkel együtt!)

Spiritual 2019.02.24. 19:38:32

@eloi: Azt gondolom, azember nem kétféle. Aki becsületes, az minden téren az, aki nem az vallásosként sem lesz az. A két Bibliai idézett

Spiritual 2019.02.24. 19:48:44

@Spiritual: Nah, főzés közben néha izgalmas írni. :D A két Bibliai idézet is buktás, mert a gazdaság igényét a pénzre és a fejlődésre nem szolgálta ki. Ugye a középkorban nem nagyon szerették a pénzváltókat és társaikat. Sajnos a társadalom is szinte ingyenpénznek tekinti a hitelt, vagy nyereménynek, aztán amikor fizetni kéne, rácsodálkozik, hogy mégsem a Jézuska hozta. Gondolkodni kell, tervezni és gazdálkodni. A hitel jó, de csak értelmes ember kezében. Tisztességnek pedig alapvetőnek kéne lennie, mind a hitelfelvevő, mind a bank részéről. A vallás magánügy. Ha valaki nagyon ezzel jön, máris arrq gondolok, hogy mit akar kicsikarni belőlem. :D

Jakab.gipsz 2019.02.24. 20:17:59

A kereszténység még nem igazán érti saját lényegét, sem pedig azokat a sajátos történelmi körülményeket, amelyek a kereszténység létrejöttét, szigorúan és megmásíthatatlanul az egy és oszthatatlan emberiség számára szükségessé tették.

Ez pedig egy ígéret, amelyet az első keresztények, egy döglődő jog-államban csak áthallottak, és csak hittek benn mert elképzelni nem tudták, tehát csak a reményét hagyományozták reánk, így hangzik kettőezer év távlatából: eljön még e földre a bölcsesség és az örök béke kor, midőn az ember embernek többé nem lesz: farkasa..

Ez a teória aktuálisabb mint valaha.

Többek között azért is mert, a mélyén örök érvényű matematikai igazságokat rejtettek el. És most egy kicsit konkrétabban a kamatos kamat fogalma szerint értelmezhetjük a releváns voltát.
Azért mert a kamatos kamat egy exponenciális függvény, amellyel egy dinamikus egyensúlyi állapotot szabályozni: lehetetlen.

Nos ezen az állapoton sokat segített a protestáns etika, viszont hiányzott belőle az egyetemesre irányultság módszer tana.

Jakab.gipsz 2019.02.24. 20:21:02

@Ranó Matyi: Noha nem vagyok pap, csak tanácsolhatom !

A fütyi és punci nyiszáló papokat is vond kérdőre, a megfelelő választ majd akkor megkapod.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.02.24. 20:52:34

Én egy becsületes értékesítőtől. Az, hogy keresztény-e totálisan irreleváns.
Legalábbis elvileg. Gyakorlatban az, hogy valaki hangoztatja, hogy ő keresztény, inkább gyanússá teszi. Ez egy olyan információ, amitől ő azt várja, hogy én becsületesebb embernek gondoljam őt. Ebből én azt látom, hogy itt ez a jóember, aki befolyásolni akar engem. Azonnal arra gondolok, hogy mit rejteget.

eloi 2019.02.24. 23:19:15

@Lord_Valdez: Kb. ezeket írtam én is. :-)

eloi 2019.02.24. 23:26:22

@Jakab.gipsz: Ha keresztényként nézzük és a Bibliára támaszkodunk a jövőt illetően, akkor sajnos nem a béke és bölcsesség kora jön, hanem az üldöztetésé, háborúké, szenvedésé, aminek Jézus második eljövetele (az "evilág vége") vet majd véget.
És utána jön egy második teremtés-kora, amiben már megvalósul a béke és bölcsesség uralma/kora.

Kezdem azt gondolni, hogy a protestáns etika pénzről szóló részét valójában a kamatot és kamatos kamatot , meg az aranyfedezet nélküli, korlátlan pénzkibocsátást (hitelt, hitelpénzt) kitaláló zsidó bankárok ihlették. :-)
Legalábbis gyanús, mert a kereszténység - ha jól rémlik, addig - tiltotta a kamatszedést.

eloi 2019.02.24. 23:28:05

... tiltotta a kamatszedést, mint a kizsákmányolás egyik formáját.

Jakab.gipsz 2019.02.25. 00:08:54

@eloi: Helyesen látod és jól vagy tájékoztatva, a kamatszedést elsősorban a katolikus egyház tiltotta, a protestánsok pedig pártolták, ez a két különböző szemléletmód okozta az európai 100 éves" vallás háborút teológiai köntösbe öltöztetve.

A protestantizmus, mentségére szólva a matematika akkoriban még gyermek cipőben járt, fogalmuk sem volt arról, hogy mit cselekednek.

Ezért mondom nektek, a teológia pontosan olyan szigorúan egzakt tudomány, mint a matematika a "Szentírás a Biblia" pedig egy természet tudományos tankönyv, csakhogy süketek és vakok vagytok, (magyarul mondva balfaxok), hogy megértsétek !

Sajnos ezt még Ferenc testvérünk sem értette meg, amin nem csodálkozom mert őt is anya szülte ezért az Ő fejét is átlehet verni. A bizonyítási procedúra meglehetősen hosszadalmas, viszont a kiindulási pont egyszerű mint egy faék, kisiskolások és szakmunkások is könnyedén megérthetik, mindazonáltal, hogy a matematikai összefüggést megérteni roppant nehéz, de csak azért mert nem értitek ma még, hogyan működik egy kifinomult intelligencia.

I_Isti 2019.02.25. 15:26:00

@Spiritual: "Az üzletnek a muzulmán világban halal-nak kell lennie."
Naja, csak az emberkereskedelem, beleértve a rabszolgákkal való kereskedést is, halal.

Spiritual 2019.02.25. 21:10:09

@I_Isti: Alapvetően különbséget kellene tenni vallásos ember, képmutató és deklaráltan ateista között. Az igazán vallásosak úgy élnek, saját maguknak tartják be a szabályaikat. Én mint ateista, tisztelem őket azért, mert ha esik, ha fúj, akkor is a saját maguk választotta módon élik az életüket. A képmutató használja a "Jézus brand- et". Üvölti az utcán a médiában, hogy engem nézzetek, én vagyok a vallásos. Aztán mi történik? Nem ad semmit a szegényeknek, semmit nem tart be az általa választott vallás pontjaiból, úgy él, mint Escobar... Egyébként az ilyenekre és pl az iszlám állam katonáira a muzulmánok is azt mondják, hogy ők nem muzulmánok és köszönőviszonyban sincsenek a vallás tanításaival. Kiforgatták és a saját céljaikra hsználták őket. Ateistaként. Vannak elfogadott normák, amiket be kell tartani, ne bántsd a másikat, ha módodban áll, akkor segíts. Ennyi. Emberként kell tisztességesnek lennünk, mert elsősorban azok vagyunk. A vallásunk pedig nem jogosít fel minket arra, hogy bárkit megöljünk, rabszolgaságba taszítsunk. Aki embernek alkalmatlan, az vallásosnak is az lesz.

I_Isti 2019.02.26. 09:17:06

@Spiritual: "A vallásunk pedig nem jogosít fel minket arra, hogy bárkit megöljünk, rabszolgaságba taszítsunk."

A "mi" vallásunk nem, de mondjuk az iszlám igen. Sőt a hinduizmus is.

"Ateistaként. Vannak elfogadott normák, amiket be kell tartani, "

Ezek a normák a keresztény kinyilatkoztatásból származnak, akármennyire is tetszik, vagy nem tetszik. Még ateistaként is a kereszténység áldásaiból részesülsz, mert más vallásos kultúrában nem is létezik az a fogalom, hogy ateista, mert az ateistákat rövid távon kiközösítik és rosszabb esetben meg is ölik.
süti beállítások módosítása