Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Szólj be a Papnak a PAD Utcafesztiválon is!

- beszámoló

2019. június 25. - szoljbeapapnak

Idén először adott otthont a PAD Utcafesztivál a Szólj be a Papnak! rendezvénysorozatnak. Helyszíne a B24 galéria volt. Ha nem ismernénk ezt a helyet, gondolhatnánk, hogy a Kis herceg egyik bolygójára lettünk hivatalosak, de valójában a Batthyány utcán elhelyezkedő autentikus galériáról van szó. A téma a művészettel kapcsolatos szakrális konzerválás vagy megújulás volt.

(Galéria megnyitásához katt a képre!)

A Nagy Gabriella szénnel készített műveiből álló, ismerős élethelyzeteket és motívumokat feldolgozó kiállítása tökéletes környezetet biztosított a téma megvitatására. A tartalmas este folyamán a legkülönfélébb kérdésekre kaphattunk válaszokat. Több lelkes kérdező igazán elgondolkodtató, néhol megosztó felvetésekkel bombázta a meghívott szószólókat.

Felvetődött a táblagépeken kivitelezett ikonosztázia, amely inkább az űrhajókra lenne praktikus megoldás. Egy másik kérdező Jézus hiteles megjelenítését firtatta a festményeken, de megtudhattuk, hogy igazából a lényeg nem a kinézetében van. Egy tartalmas eszmecsere keretében a pódiumvendégek és a közönség szembe állította a templom külső megjelenését, valamint a belső történések fontosságát. Egyetértettek abban, hogy ugyan a templomnak mindenki számára „csalogatónak” kell lennie, a belső történésekre kell igazán összpontosítanunk. Meg kell hallanunk a hívó szót, s nem a látásra koncentrálni. Antoine de Saint-Exupéry szavaival élve: „Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

Az egységet, valamint összetartozást erősítendő ötletként fogalmazódott meg egy közös szimbólum iránti igény, mely az összes felekezetnek megfelelne. A szimbólumok témaköre rendkívül összetett, az általuk hordozott jelentések alapjaiban tükrözik egy-egy felekezet legfontosabb értékeit. Így egy közös, mindenki számára elfogadható szimbólum megtalálása közel sem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek hangzik. Négyből hárman ezért nem tudtak hirtelen ilyen szimbólumot mondani, de végül a keresztet említették, mely egymást keresztező vonalakból áll. A függőleges tengely az eget és a földet összekötő egyenes, és a vízszintes tengely, mely az időbe vetettségünket szimbolizálja. Végül szóba került a keresztény rock is, és vita tárgyává vált, hogy alkalmas lenne-e dicsőítésre. Az tény, hogy szükségünk van a változásra akár az egyházi énekeket illetően, hiszen pont a lényeget - a következő generációt - veszítjük el, ha nem nyitunk feléjük. Bízunk a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus megújító erejében és Palánki Ferenc egyházmegyei püspökünkben.

Köszönjük szépen mindenkinek, aki eljött, vagy online nyomon követte a beszélgetést, itt visszanézhetitek!

Várunk mindenkit legközelebb július 13-án a Családi napunkon a Hunor és Magor Lovastanyán, illetve a Campus Fesztiválon a Civil Agóra területén is sok szeretettel, és izgalmas, tartalmas beszélgetésekkel!

Berzi Emese és Horváth Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr9614907364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása