Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Áldását adná két robot "házasságára"?

- Üdvözülhetnek a robotok?

2019. október 23. - szoljbeapapnak

A szeptemberben indult négyrészes 'Hit és tudomány' vitasorozatunk harmadik alkalmán a mesterséges intelligencia témáját járjuk majd körbe. Az eseményre való hangolódás érdekében a válaszadóknak szegeztünk egy-egy kérdést.

robotpolkadotlove_firstblushphotos_0039.jpg

Kodácsy Tamástól, aki református lelkész, sőt még programozó matematikus is, azt kérdeztük, hogy áldását adná-e két robot "házasságára"?'.

Íme a válasza:

Remek ötletnek tűnik így növelni az egyházi esküvők számát, de a válaszom egyértelmű nem. Ezer teológiai és jogi okot hozhatnék fel, hogy miért nem adnék erre áldást, de témánk szempontjából egyet emelnék ki. Kétlem, hogy ezek a robotok szerelmesek lennének egymásba. Nem vitatom, hogy egy robot képes arcról rezdüléseket megérezni, pontosan tudhatja, hogyan és hol kell kellemesen érinteni, és képes ráhangolódni (megfelelően csatlakozni) egy másik intelligenciára. A szerelemet bizonyos fokig le tudjuk írni a természettudomány szintjén, miként „működik a kémia” két ember között, de ez messze nem a kiszámíthatatlan szerelem állapota. A mesterséges intelligenciában csak az általunk beprogramozott mintázatok és struktúrák jelennek meg. Egy olyan komplex, követhetetlen érzést mint a szerelmet, amit mi magunk sem értünk, hogyan kódolnánk egy robotba? „Őrizem a szemedet, és azt akarom, hogy implementáld a protokollom!” – írja Szabó T. Anna a Kocka-rap című versében, ahol az informatika nyelvén viccesen fejezte ki az emberi szerelmet. De ez nem jelenti azt, hogy mi emberek képesek lennénk gépi szerelmet programozni.

15540988_1198316333584597_8932587974164544103_o_1.jpg

November 11-én, hétfőn 19 órától személyesen kérdezhetsz Dr. Kodácsy Tamástól is a Nagyerdei Víztoronyban! Fontos: ha ülőhelyet is szeretnél, érkezz időben! Várunk, hogy megvitassuk üdvözülhetnek-e a robotok.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1115252028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása