Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Neonhal - Írd az égre!

2020. május 07. - szoljbeapapnak

Dal

A Neonhal zenekar 2020. március 24-én közzétett kompozíciójának címe: Írd az égre! A dal a választás fontosságáról szól, arról, hogy ha elkötelezed magad valami, vagy esetükben inkább Valaki mellett, akkor ezt - kerülj bármilyen helyzetbe is - mindig vállald fel a világ előtt!

A dal szövegét a hazai keresztény előadók seregszemléjének (Szikra-díj) zsűrije 2020 márciusában az öt potenciális nyertes közé válogatta a Legjobb dalszöveg kategóriában, ahol a legtöbb közönségszavazatot érte el.

A szám zenei váza egy próbatermi riffelgetés során született meg 2018 novemberében, aztán majd egy évig gyúrták, alakítgatták, sőt egy-két koncerten játszották is, míg elérte jelenlegi formáját. Ennek fényében érdekes, hogy a mostani válsághelyzetben mennyi mindent “belehall” az ember ebbe a négy, kiragadott sorba: “Ez még nem az a reggel/Mikor mindennek vége lesz/Van még esély, eldöntheted/Gyűlölsz vagy szeretsz!”

Még néhány száraz adat: a dalt nem stúdióban, hanem a próbahelyükön rögzítették. Ebben partnerük volt Gyarmati Balázs (Soundset Stúdió), aki a felvételhez szükséges felszerelését felállította a zenekar második otthonának számító pincehelyiségben, hogy a zenészek a lehető legkényelmesebben alkothassanak.

Klip

A dalhoz a klipet Varga Tamás (Brownhandfilm) alkotta. Az osztott képmező lehetőségeivel kísérletező kisfilmben a banda tagjain kívül szerepel a debreceni utcák közismert arca, a többszörös Guiness rekorder, freestyle focista és labdazsonglőr, László Gyula is.

Új logó - újrakezdés

A Neonhal egykor Nagy Tamás Imre egyszemélyes szobaprojektjeként indult, s 2016 óta létezik élő, eleven, koncertező csapatként. Az Írd az égre!, azzal, hogy elkészítésében a teljes csapat részt vett, egyfajta újrakezdést is jelképez. Ezt demonstrálja a Neonhal új logója, melyet Szénási Bence Györk grafikus tervezett, Dankó Imre alapjaiból kiindulva a tagok javaslatai, ötletei szerint. A logó központi eleme a sötétségen neonfényként átvilágító ősi keresztény szimbólum, az ichtus, az árral szemben úszó hal.

92110721_2590709934582562_6227063157353873408_n.jpg

A banda tagjai: Györki Szilvia - dob, vokál, Burai Sebestyén - basszusgitár, Keveházi Tamás - gitár, vokál, Nagy Tamás Imre - ének, gitár.

Neonhal

A debreceni Neonhal Magyarország egyetlen Christ N’ Roll zenekara. Ez a kifejezés utal arra, hogy tagjai keresztényként élik mindennapjaikat, illetve ezzel kapcsolatos gondolataikat a rock eszköztárát felhasználó zene közvetítésével juttatják el az emberekhez.

A zenekar különlegessége az, hogy hívőként nem a szokványos, szövegbeli és zenei klisékkel operáló dicsőítő előadók sorát gyarapítják. Egyformán szólnak mindenkihez, aki fogékony arra a gondolatiságra, amit képviselnek.

Magához a rockhoz sokan társítanak negatív absztrakciókat, számukra ez egyszerűen kortárs népzene. Céljuk, hogy rámutassanak arra: nézeteink különbözősége ellenére mindannyian egy csónakban evezünk. Egyedül nem megy, erre egyébként a mostani, globálisan jelentkező járvány a legszemléletesebb példa. Isten és ember, hit és vallás, hitünk megélése a mindennapokban: e témák köré fűzhetjük fel dalszövegeiket.

91783678_2810410679048448_4363790672289857536_n.jpg

Lázadás

A rock a lázadók zenéje volt a kezdetektől fogva és a Neonhal is erre használja, demonstrálva, hogy szemben állnak a csökevényes tömegkultúrával és az elértéktelenedő emberi kapcsolatokkal, hitet téve a szeretet mellett. Jelmondatuk: Ússz az árral szemben!

A Neonhalat elérheted YouTube-on, FB-on, Instagramon, Spotify-on, illetve a weboldalukon is.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr315629922

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szanalmas 2020.05.08. 12:07:56

A zene tucat, a szöveg unalmas, elcsépelt klisé/közhely gyűjtemény.
El sem merem képzelni a többi szöveget, ha/ahol ez közönségdíjas lett! :D
Mondjuk egy olyan misét lehet, hogy egyszer megnéznék ahol lenyomnak 3-4 ilyen számot!
süti beállítások módosítása