Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Az egyház megújulása bennem kezdődik?

2020. május 13. - LelkesBarbi

Igen, még csak nem is velem, hanem bennem.

Gyakran nyugtatjuk magunkat azzal, hogy a problémák a rendszerek hibáiban gyökereznek, amikkel pedig csak a vezetők tudnak valamit kezdeni. Mi tehát nem tehetünk mást, minthogy a hátsó sorból kritizáljuk vagy szidjuk őket és mondjuk a nagy bölcsességeket, hogy valójában hogyan lehetne kezelni a helyzetet. Minden felelősség nélkül…

A rossz hír vagy talán éppen a jó, hogy az egyház megújulásánál nem kell ennek így lennie. Nem azt szeretném tagadni, hogy nincs szükség nagy, rendszerszintű problémák kezelésére; de mégsem vagyunk arra kárhoztatva, hogy a templom hátsó padjában csendesen morogjunk, hogy mit kellene csinálni.

A megújulásnak ugyanis fontos része a lelki felfrissülés vagy akár gyökeres változás. A hit személyes dolog, ami rólam és nem egy intézményről szól.

Ha változást szeretnék a nagybetűs Egyházban, akkor azt magamon, annak a konkrét tagján kell kezdenem. Ugyanis nálam, azaz bennem dől el, hogy a Lényegről szól-e az életem.

És mi a lényeg? Mi az a jó hír, amit az Egyház meg akar mutatni? Ebben nincs változás a világ teremtése óta. Egy szerető Isten, aki szeretni akarja a teremtményeit. A feltétel nélküli szeretet jó híre, amire egy felelős és értelmes élettel kell válaszolnunk.

time-for-change-sign-with-led-light-2277784.jpg

Ha figyelmesen olvassuk a híreket, akkor látjuk, hogy az egyház most is megújul, és kezdeményezések sora próbálja megmutatni a mai ember nyelvén ezt a régi, de most is érvényes üzenetet. Nemcsak külföldön és nemcsak a protestáns egyházakban. Se szeri, se száma ezeknek a sokszor sikeres programoknak, de ez nyilván nem olyan bulvárszenzáció, mint az egyházi botrányok….

Nem is a botrányokról, hanem a kezdeményezésekről és a dilemmákról esik szó majd pénteken, a Szólj Be a Papnak következő eseményén. Kiket és miért pont őket lehet majd faggatni a kerekasztal-beszélgetésen?

Jelen lesz egy egyházvezető: Fekete Károly református püspök már a megválasztásakor is nyilvánvalóvá tette, hogy az intézményi megújulás mellett a személyes síknak is milyen fontos szerepe van. Egyházzenészként és a gyakorlati teológia professzoraként a vérében van, hogy az istentiszteletek megújulása a szívügye legyen, de a Hirdesd az igét! programmal és sok más új kezdeményezéssel a konkrét lépések mellé is állt. Legutóbb azzal, hogy a járványhelyzetben megtalált jó megoldásokat kezdte tudatosan összegyűjteni.

Az egyik sikeres megújító kezdeményezés Timothy Keller nevéhez kapcsolódik, aki az ún. liberális világ egyik fellegvárában, New Yorkban tudta megszólítani az értelmiségi embereket. Nem csillogó körítéssel, hanem egy mélyre ható üzenettel. Az általa indított City to City gyülekezetalapítási mozgalom Magyarországon is jelen van és éppen tőlük indult el a Szeresd a várost!-kezdeményezés, ami szintén a lelki megújulásra fókuszál. Imádkozzunk, töltsünk időt Istennel és így kerüljünk közel a saját és a közösségünk lelki megújulásához! Püski Dániel, a debreceni Úrréti Református Gyülekezet, egy alig két éves közösség vezetője, szintén sokat inspirálódott rajtuk keresztül is.

A személyes megújulás fontos állomása, hogy felmérjük azt, hogy hol tartunk, miben és hol kell fejlődnünk. Ennek az egyik eszköze az NCD állapotfelmérés, aminek az "utazó nagykövete" Süveges Gergő, akit a legtöbben „csak” újságíróként ismernek. Az NCD segítségével sok gyülekezetnek segített elindulni a változás útján. Emellett a saját plébániája megújulásának is a részese volt, hogy lelkileg megújuljanak a családok és az egész közösség.

Pintér Béla keresztyén énekes évtizedek óta keresi azt, hogy a dalaival hogyan viheti közelebb Istenhez a hallgatóit és maga is elkötelezett egy személyes mély Isten-kapcsolat mellett. A dalok mellett az írásaival is erre hívja fel a figyelmet. Ő tehát hivatásszerűen vesz rész a lelki megújulás elősegítésében.

Mindenkit várunk, hogy a kérdéseivel, beszólásaival együtt tudjuk keresni a lelki megújulás útjait!

A kép forrása: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr7215688338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása