Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Imával a kiesés ellen?

A profi foci és a hit viszonya

2020. június 17. - szoljbeapapnak

A debreceni futball a város büszkeségének számított nemrég. A fiúk most az első osztályból való kiesés elkerüléséért küzdenek. Érdekesség, hogy a Mezőkövesd focistája, Cseri Tamás a hétvégi forduló után felvetette, hogy vereségük után talán az egész borsodi csapatnak együtt kellene templomba mennie. Futball és hit kapcsolatáról kérdeztük Veres Jánost (VJ), a Debrecen-Árpád téri Református Egyházközség lelkészét, aki a Szólj be a papnak! kezdeményezés egyik alapító tagja is.

dpa_32711378_luigi_scrosoppi.jpg

„Szent Luigi”, azaz Aloisius Scrosoppi a futballjátékosok és a focidrukkerek védőszentje

VJ: Először is szeretném megköszönni a megkeresést. Ahogy a régi-új himnuszunkkal énekeljük: „bennünk a vér piros fehér...”. Kőszegi lelkészként lelkesen jártunk ki fiaimmal Szombathelyre, majd a csak ritkán nem telt házas, „ketrecnek” csúfolt Oláh Gábor utcai nagy sikereink színhelyére.

Szerinted mire van leginkább szükségük a focistáknak, hogy győzzenek: lelki elmélyülésre, imára vagy inkább jó edzésre és taktikára?

VJ: Sokszor halljuk ezt a mondatot: „győzzön a jobbik”! Istennek legyen hála, nem így van. Ha így lenne, nagyon unalmas játék lenne a foci. És nagyon kiszámítható a Tippmix!

Amikor még gyerekként a Vágóhíd utcai Kinizsiben, majd a Lokiban kergettem a labdát, hallottam valakitől ezt a bölcsességet: „A meccset nem a mérkőzésen kell megnyerni, hanem az edzésen!” Olyan iskolába jártam, ahol ékesen hirdette az iskola szellemiségét ezt a mondat: „imádkozva és dolgozva.”

Mindre szükség van, de ti elhiszitek, hogy az angolok nem imádkoztak a londoni 3-6 után a Budapesti 7-1 előtt? Nem csak az imánál hajlunk meg, hanem a tudás előtt is! Az angolok tanultak ebből a két vereségből, mi meg a nagy győzelmeinkből sem. Mert a focihoz bizony alázat kell. Meg egy jó edző, sok pénz, és nem utolsó sorban focizni tudó játékosok….

garba_3.jpg

Haruna Garba hálaadása gól után (forrás: dehir.hu) 

Lehet bűn az, ha valaki rosszul vagy lelketlenül játszik? Ha igen, hogy nyerhet feloldozást?

VJ: Azt gondolom, hogy az mindenkivel előfordul, hogy rossz formában van. Ez nem az ő bűne, hanem azé, aki ezt nem látja és játszatja. De még ezt sem nevezném bűnnek. Feloldozásról pedig itt nem is beszélnék.

Egy jó csapat tudja nélkülözni az ilyen embert egy ideig, adhat neki időt, oda lehet rá figyelni. Bátorítani tudja edzéseken! És ne felejtsük el, a focista is ember, akinek egyrészt van magánélete, másrészt egyszer a mennyben van, másszor meg a pokolba kívánják a szurkolók. Itt pontosítanék: „divatszurkolókról” beszélek.

Szoktál imádkozni, hogy nyerjen a kedvenc csapatod? Be lehet „imádkozni” egy gólt a kapuba?

VJ: Ott lehettem a Puskás Aréna felszentelési ünnepségén.  A gyepen állva arra gondoltam: ha még tudnék is focizni, itt lehet elmenne minden bátorságom. De a focistának ez ad erőt!

Most gondolj bele, egy VB döntőn 70- 80- 100 ezer ember figyeli, hogy berúgod-e azt, amit edzésen mindig! A kapus azért imádkozik, hogy ne menjen be, a tizenegyest rúgó pedig gólért imádkozik ugyanahhoz az Istenhez (nem nyert még arab csapat VB-t). Akkor most Istent össze lehet zavarni? Vagy befolyásolni? Vagy az nyer, akinek Isten szurkol? És mi van akkor, ha nem is szereti a focit?

A brazilokról mondják, hogy a válogatott ki nem jönne úgy az öltözőből, hogy előtte ne lenne ima. Csak emlékeztetőnek, a 2014-es VB-n született egy nagy meglepetés: Brazília - Németország 1-7!

Meccs közben néhány illetlen kifejezés is kiszalad a szánkon. Ez ilyenkor belefér?

VJ: Meccsre járó emberként mély keserűség fog el néha, látva azt, amit a csapatom csinál. Néha pedig nem hiszek a szememnek! Mindenki a saját vérmérséklete szerint éli meg a győzelmeket és a kudarcokat. Ugyanúgy, ahogyan a mindennapjainkban is megéljük azokat. Értem én, hogy „a gyűlölet nem pálya” - de ettől még egy nagyon frusztrált társadalom itt és így élheti ki az érzelmeit. Ki ne érzékenyülne el, amikor több tízezer ember énekli a Nélküledet a határainkon túl, vagy amikor a román nemzeti hoki csapat nem énekli a román himnuszt ellenünk (lévén, hogy a román válogatott 99%-a magyar). Vagy, amikor Dzsudzsák két gólt vág Portugáliának, és nem ért meg mindent látni hisztizni Ronaldot, mint egy gyereket? Ha az ember száján kiszalad valami oda nem illő kifejezés, bánja meg és ne tegye… okuljon belőle.

A siker receptje: Nekünk meg kell tennünk mindazt, ami számunkra lehetséges: alázat, öröm (végül is ez egy játék!) edzés, és a meccsen sok-sok finesz! Isten pedig megteszi azt, ami számunkra lehetetlen! Ezért fontos az ima! Mindennek az Alfája és Omegája.

Nagyon szépen köszönjük Veres Jánosnak a válaszokat, jó szurkolást kívánunk mindenkinek!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr2015814520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása