Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Szubkultúra a keresztény hit Magyarországon?

Keresztény jövőkép: népegyház vagy szubkultúra? – 2. rész

2021. január 11. - Phil Melanchthon

Az előző bejegyzésben azt a kérdést tettem fel, hogy mi a gátja annak, hogy népegyházként működjenek ma Magyarországon a nagyegyházak, miközben az „infrastrukturális” feltételek (intézmények, anyagiak, támogatások, stb.) erre többnyire adottak. Felvetődik egy olyan válaszlehetőség, hogy a „keresztény szubkultúra” hátráltatja azt, hogy az egyháztól távolabb élők az egyház „szívében” lévő, aktivista mag irányába gravitálva jobban elköteleződjenek. Akármennyire is meglepő, a megoldás pont ennek az ellentéte. Azaz nem azért nem tud kiteljesedni a népegyházi potenciál, mert a keresztények „szubkulturálisan” viselkednek, hanem éppen azért, mert nem eléggé élnek másképpen, mint a nem hívő többségi társadalom. istock-172967063-e1487972620621.jpg

A szubkultúra szót minden negatív értékeléstől mentesen használom, az emberek olyan csoportjára értve, akik azon tágabb kultúrán belül, melyhez tartoznak, megkülönböztetik magukat. Arra folyamatra most nem térek ki (talán egy következő írásban), hogy a keresztény hit évszázadokon keresztül Európában az alapvető kulturális kontextus meghatározó eleme volt. Ez máig is hat, még akkor is, ha napjainkban már a szekuláris, racionális, szubjektivista, individualista jegyek dominálnak, amelyek azt eredményezték, hogy a keresztény hívők kisebbséget alkotnak a legtöbb európai társadalomban. (A keresztény hit és a magyar Alaptörvényben is megjelenő, annál sokkal tágabb keresztény kultúra közti különbségre sem térek ki most).

Miért nem bővül a történelmi egyházak belső, hívő magja (dinamikusan)? Azt látjuk, hogy az egyházak irányába elutasító vagy közömbös tömegektől elhatárolható csoportok, akik távolabbi „szimpatizánsként” kapcsolódnak a keresztényekhez (például azok, akik még számon tartják, hogy az őseik melyik felekezethez kötődtek, vagy a hitet nem gyakorló szülők, akiknek a gyereke azért egyházi iskolába jár, vagy az olyan párok, akik egyszeri „szolgáltatásként” veszik igénybe a templomi esküvőt, de nem épülnek be a gyülekezetbe) inkább ezt a se bent, se kint (inkább azért kint) helyzetet tartják fent, és nem is érzik, hogy választaniuk kellene. Véleményem szerint ennek az oka a mai keresztény életformában keresendő. Vagyis inkább annak a hiányában. Nem egy amish-típusú elzárkózás kereséséről van szó, és nem is kell ellenkultúrát építeni a „világgal” szemben. Pusztán arról van szó, hogy a keresztényeknek az örömhír által fűtött, az Isten országát előmozdító irányultságának egymás hitét erősítőnek és a külvilág irányába is nyilvánvalónak kellene lennie.

Sabino Chialà úgy ragadja meg a keresztény irányultságot, hogy „a keresztény embernek mindig valamin túl, más paraméterek, elsősorban pedig másféle látásmód kereséséig kell eljutnia”. Graham Tomlin, anglikán püspök Provokatív egyház című könyvében idéz egy, a keresztényeket kívülről szemlélő véleményt: „Azért nem tudok kereszténnyé válni, mert nem látok különbséget a között, ahogyan a keresztények és a nem-keresztények viselkednek”. Ez a látlelet az európai keresztény életformára általában igaznak tűnik. Megvannak a vallásgyakorlás formális keretei, de ez gyakran csak egy pár órás zárvány hetente (vasárnap) az életünkből, az Istennek tetsző, másokért való szolgálat lázas keresése nélkül. Érdemes az alábbi kérdéseket feltennie mindenkinek: Az örömhír követeként élek? Az evangélium szerint élem házasságom, alakítom a kapcsolataimat a munkahelyen, a szomszédokkal, stb.? Krisztust követve próbálom megoldani a problémáimat, konfliktusaimat? Ha máshogy nem, legalább a templomon kívül, a hétköznapokban is vállalom a hitemet?

301.jpg

Görögkatolikus ifjúsági zarándoklat (nyirgorkat.hu)

A „népegyház” külső peremén lévő könnyen átjárható határokat tapasztal, azaz azt, hogy lehet egyházi intézményt (iskolát, egészségügyi intézményt, stb.) vagy „szolgáltatást” (esküvő, keresztelés, temetés) igénybe venni, anélkül, hogy szüksége lenne erősebb kötődésre, és a hitélet velejáróira (pl. bűnbánatra, az életmód megváltoztatásának szándékára, hitvallásra), sőt, azt látja, hogy a hozzájuk képest „belsőbb körösök” sem feltétlenül ezek alapján élnek. Akkor miért is változtatna addigi életformáján és miért indulna el „befelé”?

Egyházakkal foglalkozó kutatások kapcsán is felidézett általános megállapítás, hogy a következetes, egységes üzenetet képviselő, a külvilág irányába egyértelműen határt húzó csoportok vonzóbbak a kívülállók szemében. Ez a kutatás (bár egy másik földrészen készült), arra is rámutat, hogy azok a hívők tudnak hatékonyan toborozni családtagokat, barátokat és ismerősöket a hitük és gyülekezetük számára, akik meg vannak győződve a csak a hitük által elérhető, életmentő, életet megváltoztató előnyökről.

Összegzésként úgy gondolom, hogy a népegyházat akkor lehetne igazán benépesíteni, ha az aktív keresztény mag látványosabban tudna felmutatni alternatív, ha úgy tetszik „szubkulturálisabb” életformát, természetesen nem abba bezárkózva, hanem „szelíden és tisztelettudóan, jó lelkiismerettel” másokat is befelé tessékelve az egyházba.

Népegyház vagy szubkultúra? Mi a keresztények jövőképe? Az ökumenikus imahét kapcsán kérdezhetjük tabuk nélkül a magyarországi nagy egyházak képviselőit (köztük egy szerzetes nővért is!) az egyház jövőképével kapcsolatban január 21-én 19 órától. Az eseményt a FB-oldalunkon élőben tudod majd követni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr10016383626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.01.12. 13:03:47

A népszámlálási adatok alapján szinte földrengésszerűnek tűnő változás a vallásosok, különösen a nagyobb keresztény felekezetekhez tartozók számának visszaesése. 10 év alatt 5,5-ről 3,9 millióra esett vissza a magukat katolikusnak mondók száma, de a reformátusok (1,6 helyett 1,15 millió), evangélikusok (304 helyett 214 ezer) száma is óriásit zuhant. Csak ezen három vallás együttese ~2,1 millió támogatót vesztett el 10 év alatt.

odamondó 2021.01.12. 13:48:25

Évekkel ezelőtt is erről vitáztam már egy ateista kollégámmal, hogy Európában az emberek annyira keresztény módon élnek a hétköznapokban, hogy észre se veszik. Ezt persze ő elutasította.

@TanNé: és? 10-9=1. 5x8=40.

2021.01.12. 14:20:36

Felőlem kereszténykedhetnek, csak csinálják otthon, a négy fal között. Hadd ne kelljen már más bolondériája szerint élnem, köszi.

morph on deer 2021.01.12. 14:27:49

Talán más lenne a hozzáállás, ha az ország vezetése nem hazudná gusztustalanul képmutató módon kereszténynek magát, ha nem borkatedrális meg wellnessközpont lenne a legfontosabb egyes egyházi vezetőknek, míg az ugyancsak keresztény szervezetnek az általa fenntartott hajléktalanszálló gázszámlára nincs pénze, vagy ha az ismeretlen okból kereszténydemokratának nevezett párt első embere hobbiból nem állatokat mészárolna, és nem költene - eddig csak - mintegy 70 milliárdot vadászkiállításra, amikor emberek állnak hosszú sorokban ételosztáskor, amit amúgy nem is a keresztény szervezetek szoktak rendezni...

Talán ha ezek a “keresztények” egyszer végre valóban keresztényhez méltó módon kezdenének élni, dolgozni, viselkedni, akkor még az is megtörténhetne, hogy hitelesebb, ezáltal vonzóbb lehetne gyakorló kereszténynek lenni, nem lehet?

torró 2021.01.12. 15:19:39

@morph on deer:
Az a helyzet, hogy ez egy borzasztóan összetett dolog. Ezt egyszerűen és röviden nem lehet kifejteni. Sok tényezős történet. Az biztos, hogy a 40 év szocializmusnak csúfolt szférája nagyon sok rombolást okozott.Majd az öregjeink akik lassan eltávoztak, már nem tudták a gyerekeket a hit felé terelni. Közben megjelent a "felvilágosult" nyugati ifjúság hóbortos lázadása a régi hagyományos élet ellen. És mi akik még ilyen nevelést kaptunk, mármint a vallás terén, már mi sem tudtuk a gyerekeinket erre nevelni. Főleg a nagy városba kerülés után. Az unokákról már nem is beszélve.Hiába mutatunk példát, tudomásul veszik, jó papa csak menjetek a misére, addig elleszünk. A világ megváltozott, önző és pénz és élvhajhász lett. A politikusok viselkedése valami borzasztó szélsőséges lett, összeugrasszák az embereket, mivel tudják, az előző rendszerből még élnek a hitüket gyakorlók és a baloldali ateisták. Őket pláne könnyű a vallás ellen hangolni. Az én korosztályom is lassan eltűnik, mert például a 30 fős osztály társaimból 4-n élünk. Így az a vallásos korosztály eltűnik, és majd lesz helyettünk más vallás. Mondjuk majd az Iszlám!

2021.01.12. 15:26:40

@morph on deer: teljesen igazad van, nincs mit hozzátenni, teljesen kerek válasz a posztbéle bugyuta és álszent felvetésre.
@torró: te meg szánalmasan magyarázod a magyarázhatatlant, boomer.

Serény Vélemény 2021.01.12. 16:41:43

Sosem olvastátok?

Károli Gáspár » A János írása szerint való Szent Evangéliom » 3. fejezet
1. Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere:
2. Ez jöve Jézushoz éjjel, és monda néki: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul; mert senki sem teheti e jeleket, amelyeket te teszel, hanem ha az Isten van vele.
3. Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.
4. Monda néki Nikodémus: Mimódon születhetik az ember, ha vén? Vajjon bemehet-é az ő anyjának méhébe másodszor, és születhetik-é?
5. Felele Jézus: Bizony, bizony mondom néked: Ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába.
6. Ami testtől született, test az; és ami Lélektől született, lélek az.
7. Ne csodáld, hogy azt mondám néked: Szükség néktek újonnan születnetek.
8. A szél fú, ahová akar, és annak zúgását hallod, de nem tudod honnan jő és hová megy: így van mindenki, aki Lélektől született.
9. Felele Nikodémus és monda néki: Mimódon lehetnek ezek?
10. Felele Jézus és monda néki: Te Izráel tanítója vagy, és nem tudod ezeket?

Először nem a keresztény "életvitel" volna a cél, meg a "tömeg", hanem a víztől és Lélektől való (újonnan)születés, és amikor már ez megvan, akkor lehet _tanítani_ az embereket arra, hogy hogyan is lehet Jézus Krisztusban élni. És... még ekkor sem fognak tudni megfelelni semmilyen vallási mércének, mert "Hit nélkül pedig lehetetlen Istennek tetszeni; mert aki Isten elé járul, hinnie kell, hogy ő létezik és megjutalmazza azokat, akik őt keresik.", ezért a hitüket is növelni kellene ugyebár...

Measurer 2021.01.12. 17:12:35

A "szekuláris, racionális, szubjektivista, individualista jegyek" minden közösségre rányomják bélyegüket.
A koronavírus Krisztus keresztrefeszítéséhez hasonló szenvedést, fulladásos halált okoz.
www.biola.edu/blogs/good-book-blog/2020/jesus-s-view-of-coronavirus
Ez a rosszaknak büntetés, a jóknak jutalom (?).

Meglátjuk majd, mennyivel lesznek az emberek érzékenyebbek, megértőbbek és segítőkészek embertársaik, egymás iránt a mostani tapasztalatok birtokában.
Milyen prioritások (!) alakulnak ki.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.01.13. 08:44:17

@Measurer:
Csakhogy a ZombiJézuskád csak egy manipulatív kitalált mítoszalak. Tehát soha sem volt valóságos, sem ember, sem Isten, sem félIsten, sem harmadoltIsten.

Zeitgeist: Jézus nem létezett, a Biblia hazugság
2008. augusztus 03. - IGe

Ez a Zeitgeist c. film egyik állítása. Ebben azt állítják és bizonyítják is - ami sokunknak és persze egyre többünknek nem újdonság - hogy a keresztény vallás majdnem teljes egészében plagizálás, tehát egy nagy átverés. Ez sajnos a megdöbbentő igazság.

vilagnezet.blog.hu/2008/08/03/zeitgeist_jezus_nem_letezett_a_biblia_hazugsag

Measurer 2021.01.13. 09:25:33

@TanNé: Csak arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy ez a járvány lehetőséget ad arra, hogy megalázottan, kiszolgáltatottan, szeretteidtől elhagyatva világnézetedtől, felfogásodtól függetlenül megéld, vagy jó esetben átéld a krisztusi szenvedést.
Pszichésen a súlyemelő módszer is alkalmasnak tűnik: haragudni kell a súlyzóra.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.01.14. 06:20:10

Ezt már a szadista Teréz nyanyus is elsütötte, de értelmes ember a te általad írt maszlagot nem veszi be:

vilagnezet.blog.hu/2014/07/31/terez_anya_198
süti beállítások módosítása