Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

„Olyan versenybe került az egyház, a gyülekezet a tagokért, ami már lefutott, és vesztett.”

- Ti mondtátok

2021. január 24. - szoljbeapapnak

Köszönjük a hozzászólásokat, őszinte megosztásokat, amiket a Hol vannak templomainkból az egyházi iskolák diákjai? bejegyzés kapcsán kaptunk Instagramon, Facebookon és e-mailben. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy rengeteg visszajelzést kaptunk. Ezek közül szeretnénk most idézni párat.

Vannak akik, nem szívesen adnák gyermeküket egyházi iskolába:

„A saját gyermekemet nem adnám egyházi iskolába. Jobb, ha a világgal kerül konfliktusba, mint ha ún. keresztyénekkel kell már ilyen fiatalon meghasonulnia.”

„Ha a keresztény oktatás továbbra is kizárja a Szentlelket a falai közül, és megmarad amolyan konzervatív agit-prop intézménynek, akkor soha a büdös életben nem ajánlom senkinek, hogy oda írassa a gyerekét.”

Mások a példamutatás fontosságát, valamint annak hiányát emelték ki:

„Azzal a szomorú ténnyel szembesültem, hogy úgy akartak minket a templomba "küldeni" a tanárok, hogy ők maguk viszont nem jártak (sokszor hittan tanárok sem!). Ezen kellene (úgy hiszem a legtöbb helyen) változtatni, hogy a tanárok mutassanak példát: ha szeretnék, hogy a diákok járjanak templomba, akkor bizony ők is járjanak.”

„A kérdésre a válasz egyszerű. De nehéz megvalósítani. Ki kell venni az ideológiát az egészből.  Úgy kell az egészet csinálni, hogy a gyerekek számára is fontos legyen az egész. Lássanak példát, de úgy is érezzék, hogy az egész az övék is.”

szentkeresztnagy.jpg

„Közösségünk huszonéveseit hallgatva – akik egyházi középiskolában végeztek – szinte egyöntetű volt ez a vélemény:
– Tele voltak a legsérülékenyebb éveink hamis állításokkal, képmutatással, szeretetlenséggel. Megfáradt és megkeseredett, már-már kiégett tanerő, az ifjúság érdeklődésétől oly távol lévő tanítások (beszélgetések nélkül), a fiatalok szüntelen dorgálása megértés és meghallgatás nélkül, oktalan fegyelmezés, értékrend mutatás nélkül, sokszor farizeusi törvényeskedő ítélkezések,  kordában tartás helyett pedig kalitkában tartás.”„És ugyan miért ne lehetne (sőt nagyon kellene) beszélni az iskolában, órákon az egészséges szexualitásról, a természetes vágyakról és azok kezeléséről. Túl kéne lépni azon, hogy „házasság előtt tilos”. Ez képmutatás, mindenki csinálja. De engem a „10 Miatyánk, 10 Üdvözlégy” penitenciától is kiver a víz. Nagyon szívesen visszakérdeznék az ilyen papoktól, hogy nekik vajon bensőségesebb lesz a kapcsolatuk Istennel attól, hogy zsinórban elmondanak 10 Miatyánkot?”

„Sajnos, nincs elég hiteles tanár. Nincs, vagy csak elvétve olyan, aki után feltétlen szeretettel mennek a gyerekek, akinek a szava "szentírás". A tanárok nem szeretik, csak tanítják a gyerekeket még az egyházi iskolában is. … Ilyen tanárok hogyan is tudnák tudatos, harcos kereszténnyé nevelni a gyerekeket? Otthon persze, jártunk templomba, imádkoztunk, szépen beszéltünk, sokat beszélgettünk, de az iskola légköre teljesen elvitte őket.”

Jogos elvárásként merülhet fel a hitelesség egy-egy egyházi iskolával szemben, hogy ne csak az intézmények nevében szerepeljen a kereszténység. Viszont fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy maga az intézmény nem képes erre, hiszen a benne lévő emberek lehetnek csak hitelesek, és ez pedig parancsszóra nem megy. Az egyházi iskolák dolgozói is ugyanolyan emberek, mint mi. Az ember pedig jelleméből adódóan hibázhat.

Mindemellett voltak, akik máshogy közelítették meg a témát. Az egyik hozzászólásból emelnénk ki egy részletet, amelyet akár minden nap megkérdezhetünk magunktól:

„Három kérdés, amin érdemes elgondolkodni, már reggel, felkeléskor.

Hol vagyok?

(Teremtés könyve 3. fejezet 9. vers: De az Úristen hívta az embert és így szólt hozzá: „Hol vagy?”)

Hová megyek?

(Jn 13,36: Simon Péter megkérdezte tőle: „Uram, hová mégy?”)

És mire vállalkozom?

(Márton Áronhoz kapcsolható anekdota, kulcskérdése: „Emlékezz, hogy mire vállalkoztál?”)

Este lefekvéskor újra lehet venni ezeket a kérdéseket.

Hol vagyok?

Hová érkeztem, azon az „úton” mentem-e, amit reggel elterveztem?

És sikerült-e a vállalásom, betartottam-e, amit a keresztségben, az elsőáldozáskor, bérmálkozáskor, házasságkötéskor megígértem?”

Frappáns 3 kérdés, amellyel reggel útnak indulhatunk, majd este végiggondolhatjuk, összegezhetjük és megvizsgálhatjuk napunkat. Hosszabb távon akár a lelki fejlődés jeleit is észrevehetjük magunkon.

Majd egy következő hozzászólásból idéznénk:

„Véleményem szerint, olyan versenybe került az egyház, a gyülekezet a tagokért, ami már lefutott, és vesztett. Szűk ismereteim alapján, a világtörténelem során még nem volt ilyen, hogy ilyen sok ember foglalatoskodhat olyan dolgokkal, amit szeret, őszinte örömét leli benne. Az ilyen embert közel lehetetlen megnyerni.  Természetesen gondolkodom azon, hogy mivel lehetne egy-egy hozzám hasonló embert megnyerni, lehet a válasz nem sokat várat magára és sokat segítene.”

1611350347583.jpg

Végezetül nem szabad elfelejtenünk, hogy az egyház mi vagyunk. Téves elgondolás, hogy majd a másik megoldja. Rajtunk is múlik. Számít a véleményünk. Ha hiányoznak a templomból az egyházi iskolák diákjai, vessünk egy pillantást a saját családi, ismerősi körünkbe. Vajon mi megtettünk minden tőlünk telhetőt ezzel kapcsolatban? Invitáltuk őket egy közös istentiszteletre, misére?

„Nagyon sok hátrányos helyzetű diáktársam volt. A schoolbullying is mindennapos volt. Engem különösen sokat gúnyoltak lobbanékony természetem, előnytelen megjelenésem és jó tanulmányi eredményeim miatt. Az agresszivitást valóban kinevelték belőlem, de sajnos az asszertivitást is. E negatív tapasztalatok sokat ártottak az álláskeresés, majd a meddőséggel való küzdelem éveiben. Nem tudtam kiállni önmagamért.”

S bár párja és barátainak köszönhetően ez a hozzászóló az egyházban tudott maradni, de már gyermekét nem szívesen íratná vallásos iskolába.

Ha nem tudjuk az egyházi iskolákat tökéletesíteni, akkor legyünk mi a hiteles keresztyének, akik azt mutatják, hogy létezik más is, mint amivel találkoztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr6716399844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kritizator 2021.01.25. 16:44:41

Nagyon szívesen visszakérdeznék az ilyen papoktól, hogy nekik vajon bensőségesebb lesz a kapcsolatuk Istennel attól, hogy zsinórban elmondanak 10 Miatyánkot?”

Hát ha már a papokat is farasztja a Miatyank, akkor menjenek a Tescoba arufeltoltonek, az majd nem fogja farasztani őket

funfun 2021.01.25. 17:17:12

Ha az egyházi iskolák nem a pénzről szólnának (kiemelt normatíva), meg a visszaszerzett épületekről, amit alig pár tagú rendek igényelnek vissza, mert régen is a miénk volt alapon, de valójában fenntartani nem tudják, de az állam bácsi az adófizetők pénzén persze besegít, meg ha az egyházi vezetők nem pártpolitizálnának ennyire nyíltan és egyirányúan, akkor TALÁN hitelesebbek lennének. A nevelésről annyit, egyházi gimnáziumba jártam, volt hittan, volt lelkigyakorlat, de ahogy kirepültek az osztályok, úgy maradt el a vallásgyakorlás a nagy többségnél. Homokra épült a ház. Megtapasztaltuk diáktársunk méltatlan és igazságtalan kirúgását és egy nagyon forró ügy elkenését is. Szóval amíg ilyen a klérus, addig nem fog változni az egyház.

várom a levelet 2021.01.25. 18:25:38

@funfun: a földeket is visszakérnék,de azt a mészárosok,lévaiak nem adják.

várom a levelet 2021.01.25. 18:27:31

harcos keresztény?nem inkább a kékére kéne törekedni?bár eddig sem sok eredménnyel imádkoztak érte.

várom a levelet 2021.01.25. 18:28:29

harcos keresztény?nem inkább a békére kéne törekedni?bár eddig sem sok eredménnyel imádkoztak érte.

turege 2021.01.25. 18:51:59

"A mai világ a sátán világa, ahol a becsületért bitó, az árulásért hatalom jár...."
Nem vagyok meglepődve azon, hogy az egyháznak ebben a világban fogy a hatlama. Hogy milyen okból fogy az most mindegy.
De vannak családok és vannak emberek akikben a tiszta keresztényi élet megvalósul nap mint nap. Ehhez nem kell egyház szervezet. Ehhez nem kell mások elismerése. Ehhez nem kell a kormány támogatása. Higgyennek nekem, én tudom.
Ebben a világban az egyház szervezet már nem tud kiteljesedni , de vannak helyette olyanok akik tudnak kiteljesedett keresztény életet élni. Na nem tömegek. De akik ilyenek, azokat nem tudja megingatni az az erő sem, amely a vallások formális szervezeteit lerombolta.
És lesznek keresztények az egyházak után úgy, ahogy voltak keresztények az egyház előtt.

odamondó 2021.01.25. 19:04:30

Függetlenül keresztény nem keresztény iskolától. A véleményem szerint szexuális felvilágosításról sehol sem tudnak és lesznek képesek őszintén beszélni.

Miért? Vajon hány tanár van aki boldog szexuális életet él? Hány vált már el addigra mire felvilágosítana? Milyen őszinte felvilágosítást várunk ezektől a személyektől? Mennyi előítéletes vélemény fogalmazódhat meg ilyen emberektől?

Ad Dio 2021.01.25. 19:12:14

Mind meghalunk egyszer. És a kérdés marad: ha élünk előtte, minek élünk? Ha erre az egyház tud HITELES választ adni, semmi veszve nincs. Attól mert a birka világ 99.99%-ban megelégszik a napi habzsidözsivel, annak akinek több kell ennél, mindig lesz igénye értelmes, hiteles válaszra.

eloi 2021.01.25. 19:23:51

@turege: Egyház a keresztények közössége. Sosem voltak külön.
A legkorábbi gyülekezetek is az (ős)egyház voltak.
A kereszténység nem individualista hit, hiszen "ahol ketten vagy hárman (többen) imádkoznak az én nevekben..."
Egedül is lehet imádkozni természetesen, és kell is, de az nem pótolhatja a közösséget. Sem Jézussal, sem a többi kereszténnyel.

eloi 2021.01.25. 19:32:12

@odamondó: Igaz.
Ugyanakkor az egyháznak konkrét tanítása van a szexről és a szexuális erkölcsről. És az ezekhez kapcsolódó és el nem hagyható felelősségről.
Ezt kellene tudni, JÓL elmondani a fiataloknak.

A keresztény (szexuális)erkölcs megtartásának nehézségeiről is őszintén beszélve. Ideértve az önmegtartóztatást, annak értelmét, a kitartást a hitben, a tisztaság megőrzésének eszményét és szépségét, önmagunk ajándékként történő felfogását, megőrzését és átadását a másik számára, és a házasság szépségét és nehézségeit is.

És igen, ebben nem könnyű hiteles tanítókat, példamutatókat találni. Akik még jól is kommunikálnak, vagy egyáltalán ott lennének a fiatalok körül, mint tanárok, nevelők, papok.

eloi 2021.01.25. 19:36:23

@funfun: A keresztények egyben egy állam polgárai is, tehát közéleti és politikai szereplők, ahogy a közösségeink is. Akiknek vannak sajátos politikai és közéleti céljaink, értékeink és érdekeink. Amit képviselni kell és amelyek eléréséért politizálnunk kell.
Oktalan elvárás, hogy éppen mi ne vegyünk részt a politikában.
Miközben mindenki más meg részt vesz.

Konzervtigris 2021.01.25. 19:53:49

Churchill jut eszembe a témáról, és az a mondása, hogy "a demokrácia rossz, de még semmi jobbat nem találtak ki nála". Valahogy így látom az egyházi iskolákat: persze, rosszak, sok zűr van bennük, de aki világi iskolába jár hívőként, annak sokkal nehezebb a dolga. Csak persze senkinek nincs összehasonlítása...

eloi 2021.01.25. 20:35:57

@Konzervtigris: Igaz.
Főleg úgy nézve, hogy nincsenek pap-tanárok, tehát szinte csupa világi ember tanít. (Talán Pannonhalmát kivéve.) Akik magánéletét legtöbbször nem is vizsgálják, mert örülnek, hogy van XYZ szakos tanár...

élveteg 2021.01.25. 21:02:20

"És ugyan miért ne lehetne (sőt nagyon kellene) beszélni az iskolában, órákon az egészséges szexualitásról, a természetes vágyakról és azok kezeléséről."

Érdekes velem senki nem beszélgetett a suliban, valahogy mégis felvilágosultam szexuálisan 7 esek voltunk mikor csináltunk egy olyan kitüzőt amin egy pornóujságból kivágot részlet volt -két hatalmas mell közzt egy farok amint éppen spriccel szünetekbe azzal rohangáltunk a szünetekben felváltva hordva a haverjaimmal míg egy tanár észre nem vette valamellyikünkön Volt is haddelhadd :))))))

Andy73 2021.01.25. 21:27:02

Az egyházi iskolák egyes diákjai főleg azért hiányoznak a templomokblól, mert az egyházi iskolákba nem csak vallásos gyerekek járnak.
Viszont az állami, illetve a nem egyházi fenntartású iskolákba is jár sok vallásos gyerek, akik járnak hittanra és templomba is a családjukkal. Nem minden vallásos szülő tartja szükségesnek, hogy egyházi iskolába járassa a gyerekeit. Ha van az adott településen választék, akkor nem feltétlen ez alapján választanak, hanem sokszor inkább az oktatás színvonala, az iskola erőssége alapján.
Az pedig, hogy felnőttként valaki folytatja-e vallásos életet, és a vallásos nevelés után jár-e később is templomba, mindenkinek a saját egyéni felelőssége. Sokan vallásosak maradnak, és rendszeresen járnak templomba felnőttként is. Vannak, akik csak alkalmanként, a nagyobb ünnepek alkalmával, és vannak olyanok is, akik akkor sem, de attól még lehet, hogy hívők maradnak ők is.
Ugyanakkor vannak olyanok is, akik nem kapnak vallásos nevelést, mégis megtérnek kamaszként vagy felnőttként, ha keresik a hitet, és megtalálják. Ebben nyilván segíthet a jó példa, és nem csak az egyházi iskolákban, hanem máshol is - a nem egyházi intézményekben éppenséggel sokkal fontosabb.

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2021.01.25. 21:36:30

Ha KERESZTÉNY vagy abban hiszel, hogy valami kozmikus zsidó zombi örök életet adhat neked, ha szimbolikusan eszel a húsából és telepatikusan megüzened neki, hogy elfogadod őt mesterednek, és aki így cserébe eltávolíthatja a gonoszt a lelkedből, ami azért került oda, mert egy oldalbordából lett nőt meggyőzött egy beszélő kígyó, hogy egyen a zsidó zombi apjának a varázsfájáról.

Ez teljesen hihető, világos és kicsit sem nonszensz!

Ad Dio 2021.01.26. 10:11:02

Brendel Matyi lassan végleg megszabadít egy káros szenvedélyemtől: a blogok olvasásától és az ott való kommenteléstől. Bár hogy a társadalmi diskurzussal mi lesz, azt nem tudom. Gondolom nem olyan fontos az. Elmebetegek szélsőséges játszótere a világ, amiben az a szinvonal a kelendő, amit a fickó képvisel. Én sajnálom, de ennyi. Azt hiszem most váltam köddé.

Mondjuk arra kíváncsi leszek, hogy ha a kattintás szám követi a hsz-ok számának csökkenését, akkor a nettó gazdasági érdek megmozdítja-e az illetékeseket, avagy sem... persze lehet akkor már késő lesz. A közönséget elveszíteni sokkal könnyebb, mint újra bevonzani.

Ad Dio...

eloi 2021.01.26. 11:47:44

Könyörgöm, állítsa már le az admin janos_3-at!
Túlterheléses támadást csinál.
Azt, hiszi, ha százszor is bedobja ugyanazt, igaza lesz.
Nem lesz.

De ömlik a szar a postánkba!!!

Kikapcs! Plíz!

eloi 2021.01.26. 14:18:03

Komolyan nem tudjátok kikapcsolni ezt az ateista trollt????
Akkor a blogon kell kikapcsolnom az értesítéseket. :-(

De akkor mástól sem kapok. :-(

A fenébe.
süti beállítások módosítása