Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Templomot építhetünk sörivással!

Egy gyönyörű sör jó célért

2021. június 18. - Phil Melanchthon

Alapvetően minden sör jó célra készül, hiszen oltják a szomjunkat és ellazítanak. Egyházi piák című sorozat első részéből az is kiderült, hogy még az ördög ellen is hasznos lehet kedvenc habos italunk. Most viszont lerombolt templomok (vagy éppen iskolák) helyreállításához is hozzájárulhatunk pusztán sörivással – jól hangzik, nem?

temp_1.jpg

A békésszentandrási Szent András Sörfőzde készítette el a Templárius nevű sört a  Templárius Alapítvány és a Hungary Helps Program megbízásából, az üldözött keresztények megsegítésének előmozdítására. A Hungary Helps linkelt cikkében még az szerepel, hogy az imperial rye ale (erős, felsőerjesztésű rozssör) ára hozzávetőleg ezer forint lesz, amelyből 150 forintot fordítanak jótékony célra. A sör ára a webshopban végül 1250 forint lett, és mindjárt le is írom, hogy miért nem sok érte. Közben gyorsan kiszámolom, hogy ha egy templomfelújítást 15 millió forintra saccolunk, akkor 100 000 üveggel kell meginni, hogy egymagunk álljunk egy teljes renoválást. Ez egy olyan kihívás, amihez lenne is kedvem, de ahogy kibontom a nagy kartondobozt és meglátom, mi vár benne, egyből tudom, hogy a megrendelt üvegek jó részét ajándékba fogom adni. Ahogy a képen láthatjátok, szuperigényesen dekorált, informatív papírdobozokban van minden egyes üveg. Amilyen rövid a szöveg, pont olyan ütős, képes arra, hogy a templomosokhoz méltó legendát vázoljon a valóban ritkán előforduló rozssör köré, hiszen kolostorokban készült ősi sörök elveszett receptjeinek nyomában járunk. A füstölt maláta, mint összetevő pedig kellően felcsigáz (árpamaláta is van benne a rozsmaláta mellett). A templomosok jelmondata szerepel az üvegen is: Non nobis Domine, non nobis, sed nomini tuo da gloriam! ('Ne nekünk, Urunk, ne nekünk, hanem a te nevednek adj dicsőséget!'). A történelmi regények kedvelőinek ez Bíró Szabolcs monumentális regényfolyama első részének címéből lehet ismerős.

temp3.jpg

A 9%-os sörhöz az üvegen ajánlott étel a csülök, az nem volt otthon, így marhasonkával kísértem. Valóban (rozs)kenyeres illat jellemzi. Testessége, színe miatt belga sörre asszociálhatnánk, de a malátás édesség helyett markánsan komlós a lezárás. Talán ez lehet az, ami miatt jobban csúszik majd a hazai sörfogyasztóknak, a belga stílusú kolostori sörökről Ausztriában is az derült ki, hogy a helyiek ízlésvilágát nem elégíti ki. Tényleg egyedi ízvilágú, különleges ital, ínyenceknek és az italhoz passzóló szellemi értékeket keresőknek egyaránt ajánlott.

Kellemesen ellazulva arra gondolok, hogy kötelező tétel kell, hogy legyen a keresztény kocsmákban (vannak ilyenek?). Illetve arra, hogy ezentúl legszívesebben az összes Szólj be a papnak eseményünkön ezt az italt osztogatnánk a legjobb kérdésekért. Legközelebb egyébként a debreceni Campus Fesztiválon találkozunk!

temp_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1216597174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

evilwolf 2021.06.19. 08:43:44

A 2 legnagyobb néprabló a politika és az egyház.
Ateista létemre ezért a kocsma a templomom és a csapos az Isten.

Zizi6785 2021.06.22. 14:20:46

Design: Kaméleon Reklám, kameleon.hu

Pál Hop 2021.06.23. 11:22:05

@evilwolf: True
Nem is fogom ezt a sört venni...
süti beállítások módosítása