Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Kérhet még több pénzt Istentől egy keresztény vállalkozó?

- interjú

2022. március 22. - szoljbeapapnak

Sipos Zoltánnal a Kreatív Kontroll Kft. ügyvezető igazgatójával készítettünk interjút a március végi keresztény vállalkozói konferenciáról, ahol Szólj be a papnak beszélgetés is lesz. A jelenlévők Kiss Ulrich jezsuita atyát, Kókai-Nagy Viktor református teológust és Szabó B. András evangélikus lelkészt is kérdezhetik majd a Bibliában előforduló menedzserekről.

Gőzerővel készültök a IV. Országos Keresztény Vállalkozói Konferenciára. A beharangozóban a lelkiség és a profi üzlet találkozásáról írtok. Mi a tapasztalatotok: problémamentesen megfér egymás mellett a kettő vagy ki kell valahogyan békíteni az ellentmondásukat?

Idén minden korábbinál több sértő megjegyzést kaptunk a közösségi médiában; sokan rótták a szemünkre, hogy egy keresztény vállalkozó nem lehet professzionális üzletember. Erősen él egy kép a társadalom jelentős szeletében, hogy a keresztény ember kizárólag saruban, komoly lemondásokkal élheti meg a hitét. Mi azonban úgy gondoljuk, hogy ahogyan különféle személyiséggel áldott meg minket az Úr, úgy különbözőféle elhívásaink is lehetnek. Nem mindenki alkalmas a szegénységi fogadalomra, és nem másodrendű hívő az, akinek több adatott.

272975037_2736505059988479_7219003391073456482_n.png

Ez utóbbiaktól viszont többet is kérnek számon. Nem ellentmondásos az, hogy aki sokat dolgozik, sokat kockáztat és jelentős többletértéket hoz létre, az több anyagi jószághoz is jusson; sőt a természetes igazságérzetünk is méltányolja, ha így történik. A valódi emberi kihívás nem gazdaggá keresni magunkat, mert a világ sokféle lehetőséget ad az anyagi gyarapodásra. A Krisztus-hitű ember igazi kihívása, hogyan éljen azzal, amije adatott: miképpen találhatja meg az egészséges egyensúlyt aközött, hogy családjának és munkatársainak mindent biztosítson, de ne váljék az anyagi és érzéki világ rabjává.

Hogyan találhatjuk meg, mennyit és miképp érdemes adakoznunk, másképp határozzuk-e meg keresztényként a munkabéreket és hogyan kerüljük el az adók kijátszását? Ezek valós kérdései egy keresztény vállalkozóknak: attól, hogy valaki üzletember, még nem kizárólag a pénzcsináláson jár az esze. A pénz értelmes felhasználása gyakran nagyobb kihívás. Közösen keressük a jó keresztény gyakorlatokat erre.

Mit kér Istentől egy keresztény vállalkozó: üzleti sikereket, még több profitot vagy mást (is)?

A keresztény vállalkozó elsősorban keresztény ember: ugyanazt kéri, mint mindannyian. Elég az Istennel és Istenben létezés, valójában csak Őrá vágyunk, de persze ezt az édes, mély akaratot több réteg emberi vágy és kívánság fedheti be.

Természetesen biztonságra vágyunk, ami biztos anyagi hátteret is jelent, de egy keresztény vállalkozó ezt nem Istentől várja el. Megtanulunk felelősséget vállalni a cégünkért, munkatársainkért és családtagjainkért: tudjuk, hogy meg kell dolgoznunk a sikerekért. Nem csupán imával építünk jó vállalkozást, de eközben igyekszünk nem szem elől téveszteni a végső igazságot, hogy mindenünk, amink van, csak kegyelmi adomány. Nem elvárjuk a sikereket, de hálát adunk értük.

Az egyik legnagyobb adomány, ha megtaláljuk a helyünket, hogy merre van dolgunk és hol szeretnek minket és mi hol szerethetünk. Keresztény vállalkozóként is ezen dolgozunk, de az egyik eszközünk épp a vállalkozásunk, mely sajátságos célokat és épp ugyanígy különleges lehetőségeket is tartogat nekünk arra, hogy keresztényként éljünk e világon.

20180313_bga_9154-1024x682.jpg

Lehet missziós terep az üzleti élet, mondjuk egy tárgyalás egy ügyféllel vagy egy cégen belüli megbeszélés?

Számos gyakorlat van erre is, és mikor a konferencián több mint háromszáz keresztény vállalkozó találkozik, mindig megismerünk újabbakat. Vannak, akik nyilvánosan tesznek hitet Krisztus mellett a céges weboldalon, de a többség csak személyesen említi meg, ha szóba jön. Egy-egy apró ékszer vagy más jel árulkodik csupán személyes hitéről.

Nem kell az üzletet összekeverni a vallással, de nem lehet vallástalanítani az embert, aki az üzletben dolgozik. Ezért is keressük egymás társaságát: nem állítjuk, hogy a keresztény vállalkozók ügyesebbek vagy akár jobbak a nem keresztényeknél, de azt igen, hogy túl ritkán tudjuk meg a másikról, hogy ő is elfogadja Krisztust személyes megváltójának.

Ez igenis lényeges kérdés, mert a langyosságot kiköpi a száj: vagy hiszünk abban, hogy Jézus az Út, az Igazság és az Élet, vagy pedig csak egy szemfényvesztőnek tartjuk. Hogyne lenne ez fontos, mikor valakivel kapcsolatba, akár üzleti kapcsolatba lépünk? Másképp fogalmazva: miért is ne tudhatnánk a másikról, ha hasonlóan vélekedik, mint mi magunk?

Mire számíthatnak a konferencia résztvevői? 

Az előadók között tudós, top menedzser, vállalkozó és egyházi személy is lesz, de a valódi közösségi élményt az ebéd- és kávészünetek jelentik. Szervezett kapcsolatépítés keretében igyekszünk minél több keresztény vállalkozót a másik ismerősévé tenni, hogy közösségünk együtt és egymásért is működjék, nem feledve, hogy ahol legalább ketten összegyűlnek Krisztus nevében, ott Ő maga is megjelenik köztük.

Március 30-án Szólj be a papnak beszélgetés is lesz, témája: Menedzserek a Bibliában.

A beszélgetőtársak:
» Kiss Ulrich SJ, jezsuita pap, a Management by Jesus vezetői szemináriumok megalkotója
» dr. habil Kókai Nagy Viktor PhD, református teológus, a Sziget Fesztivál biztonsági vezetője
» Szabó B. András, evangélikus lelkész

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr6117786018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása