Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Döntésre KÉSZtetés

Menni, de visszajönni? - Beszámoló a nagyváradi Szólj Be a Papnak beszélgetésről

2022. június 01. - MesésRibizli

2022.05.15-én, Nagyváradon került sor a második erdélyi Szólj Be a Papnak eseményre.

Nagyvárad egy ékszerdoboz, amit a Körös szel ketté. Ady Endre szerint a Körös menti Párizs.

A rendezvénynek a Moszkva kávézó adott otthont. Ha valaki járt már Debrecenben, a Roncs romkocsmában, nos, mondhatnánk, hogy ez a hely annak a kistestvére. Színes falakon absztrakt festmények, és biztosra veszem, hogy mindegyiknek külön története van; ha pedig beszélni tudnának, rengeteget mesélnének nekünk… Nagy meglepetésemre a parketta gerendái közötti kis földes részen növények nőttek, melyek különleges szépségükkel gazdagították a helyet.

001_eosr9868.jpg

Az esemény egy kerekasztal beszélgetéssel kezdődött, melyet Makláry Ákos görög katolikus pap, egyben a KÉSZ (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) elnöke vezetett.

A kerekasztal résztvevői:

  • Füstös-Makár Zsolt világutazó
  • Pósa Tibor, Festum Varadinum igazgatója
  • Schmieder Árpád, a Moszkva Kávézó tulajdonosa
  • Szomor Abigél református lelkésznő
  • Szakács Zoltán református lelkész voltak.

Makláry atya kezdte a beszélgetést egy személyes történetének megosztásával, miszerint 1991-ben meglátogatta ausztráliai nagynénjét Sydneyben, ahol lehetősége volt megnézni az ottani szemináriumot, amikor ő még kis pap volt. 3 napot töltött itt, miután a rektor atya meghívta papnak Sydneybe, melynek eldöntésére mindössze 3 órás gondolkodási időt kapott. Szíve mégis hazahozta. Úgy érezte, hogy szükség van rá itthon.

015_eosr0122.jpg

Ákos atya egy körkérdést dobott fel, melyre igen változatos életutak érkeztek válaszul.

„Milyen személyes élethelyzetetek volt, amelyben döntenetek kellett, arról, hogy menni vagy nem menni?”-kérdezte.

Abigél, aki Nagyváradon született, majd Kolozsváron tanult teológiát, és lehetősége volt, hogy Lipcsében-Németországban tanulhasson egy évig. Őt a Szentírásból kapott kép hozta haza, mely szerint Isten megformálta az embert a föld porából, „Isten engem az erdélyi föld porából formázott. Itt szeretném az Istentől kapott feladatokat végezni.”- mondta.

Zoltán 1994-ben a YMCA (Young Men's Christian Association) 150 éves évfordulóján volt Angliában. Az élete első multikulturális élménye során átélt kultúrsokk meghatározta a későbbi döntéseit, hogy itthon maradjon.

Árpád 10 évig egy magyarországi bankban dolgozott, majd felmondása után pár hónapra hazajött Nagyváradra a barátokhoz a Moszkvába. Annyira jól érezte magát, hogy itt ragadt és itt él 7 éve.

Tibor Nagyváradon született. Később Budapesten élt, majd Észtországban dolgozott a Skype-nál és nagyobb cégeknél az egyetem mellett. Mindeközben haza-hazajárt. Végül nagyváradi közössége családja, barátai miatt tért haza.

Zsolt 2018-tól 2021-ig Angliában dolgozott, de élt Budapesten, Kolozsváron. Csíkszeredán, Nagyváradon is. Egy költöző madárhoz hasonlította önmagát.

Véleménye szerint a helyváltoztatás jót tesz. Kimozdulni, tapasztalni, visszatérni, nem mindig ugyanabban a burokban élni, majd hazatérni és továbbadni azt, amivel kint gazdagodtál. Döntés lehet az is, hogy ma maradok, holnap mehetek, majd visszajöhetek.

Hat teljesen különböző, valahol mégis hasonló történeten keresztül láthattuk, hogy Ady Endrének igaza volt, miszerint a föl-föl dobott kő, százszor is visszaszáll arra a földre, amelyből vétetett.

Az est hátralevő részében a résztvevők különböző kérdéseken és megosztásokon keresztül gondolkoztak együtt.

  • Menni vagy nem menni?
  • Hol vagyok igazán otthon?
  • Mit jelent számomra az otthon?
  • Továbbtanulással kapcsolatban kinek a szavára adhatok igazán?
  • Hogyan tudunk segíteni a kudarcot átélt külföldről hazaérkező barátainknak?
  • Miért kéne hazajönnöm külföldről?

003_eosr9881.jpg

A személyes véleményem szerint nem arra kellett számítani, hogy a pódiumon ülők majd tökéletesen megválaszolják a bennünk felmerülő kérdéseket. Sokkal inkább egy közös gondolkozásra hívtak minket. Az is előfordulhatott, hogy egy kérdéssel érkezett valaki, de még többel tért haza, ami nem probléma, hisz a választ már belénk ültette az Isten.

A teljes beszélgetést itt hallgathatod meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr2817837731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSOKKI MÁLNA 2022.06.01. 20:57:37

"A rendezvénynek a Moszkva kávézó adott otthont. "

?? Cancel, cancel, cancel!!

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.06.01. 21:08:53

Beszélgetés??? Blogbejegyzés??? ... de miről???
Ennek a témának igazából semmi köze sincs, sem a teológiához, sem a papsághoz, sem beszóláshoz. Kezdtek átmenni bulvárba ... mit is evett ma a papbácsi és hogyan simogatta meg a cikrmos cicáját... :-)

Ami itt érdekes beszólás lehetne .... Miért kell egy papnak egy idegen vallást és idegen Istent szolgálni? Egy internacionalista vallást??? Ami nemzetidegen???

Jozef Pockna 2022.06.02. 08:19:45

@TanBá: minek vallas minek pap?? Jobb lenne enelkul a vilag...

TanBá · http://istenteszt.blog.hu/ 2022.06.02. 22:06:18

Éppen kihalóban vannak ... Vallások evolúciója folyamat miatt

Fórum » FILOSZ » Vallás, Filozófia »
Vallások és Istenek evolúciója
forum.index.hu/Article/showArticle?t=9250628

birkamenet 2022.06.02. 23:05:25

Zoltán 1994-ben a YMCA (Young Men's Christian Association) 150 éves évfordulóján volt Angliában. Az élete első multikulturális élménye során átélt kultúrsokk meghatározta a későbbi döntéseit, hogy itthon maradjon.

Hú de frankó! Zoltán a nacionalista keresztény lelkész nem viseli el a más fajtát! Akár be is léphetne a fidessbe!

metata 2022.06.03. 10:14:18

"élete első multikulturális élménye során átélt kultúrsokk" Túl sok kulturált angol volt ott?
süti beállítások módosítása