Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Tíz Jézus-film, amit mindenképp látnod kell

1. rész

2017. szeptember 26. - Ati D

Ugye mindenkinek megvan az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyv? Az elsőre kicsit visszataszító felütésű műben olyan alkotásokról esik szó, melyek meghatározták a mozi elmúlt több mint egy évszázadát, és megtekintésük erősen ajánlott. Nos, a listával annak szubjektivitása miatt nem csak lehet, hanem kell is vitatkozni, és mi is hasonló diskurzust szeretnénk elindítani az alábbi felsorolással, amely szerintünk a tíz legjobb, legmélyrehatóbb, legnagyobb mondanivalóval rendelkező Jézus-filmeket idézi fel.

Királyok Királya, 1927

Még javában a némafilmek időszakában jártunk, amikor az egyetemes mozitörténet egyik legnagyobb hatású rendezője, Cecil B. DeMillie elkészítette az addigi legmonumentálisabb Jézus-eposzt, a Királyok Királyát. Két és fél órás játékidejének köszönhetően bőven volt idő a megváltó életének elmesélésére, ráadásul az akkoriban még elvétve alkalmazott színes megjelenítést is vászonra vitte.

A narrációt nem egyszerű feliratok, hanem bibliai igék helyettesítették a filmben, DeMille egyébként is szeretett volna minél hitelesebb lenni: a forgatás során folyamatosan kikérte egy jezsuita pap, Daniel A. Lord tanácsait, két snitt között pedig áhítatokat és istentiszteleteket tartottak a munkálatokban részt vevőknek. Az H. B Warner által megformált Jézus több mint 800 millió emberhez jutott el, köszönhetően annak, hogy a televíziók egészen a hetvenes évekig műsoron tartották.

Máté evangéliuma, 1964

Az alkotók már a hatvanas évek elejétől visszatértek Jézus figurájához, ebben a sorban pedig illik megemlíteni Pier Paolo Pasolini alkotását, mely az első volt, amely egyetlen evangélium történéseit filmesítette meg. A fekete-fehérben készült mű párbeszédei egy az egyben biblikusak, amely sokat segített valódiságán, a mindössze tizenkilenc éves Enrique Irazoqui játéka pedig hátán vitte az alkotást.

A Máté evangéliumát a vatikáni napilap a L’Osservatore Romano nemes egyszerűséggel minden idők legjobb Krisztusról készült filmjének nevezte, annak ellenére, hogy Pasolni köztudottan ateista, homoszexuális és kommunista beállítódottságú volt. A rendező azonban kényes precizitással ügyelt a hitelességre, nem véletlen, hogy a nyitó képsorokban XXIII. János pápának ajánlotta művét a forgatás alatti támogatásáért.

Jézus Krisztus Szupersztár, 1973

Andrew Lloyd Webber és Tim Rice legendás rockoperájának átirata megjelenése idején komoly vitákat váltott ki, a maga zeneiségével, fekete Júdásával, és „hippi-Jézusával”, de néhány vallási közösség kritikájától eltekintve a mai napig nagy népszerűségnek örvend - a Huffington Post 2012-es cikke szerint az említett szerzőpáros és Norman Jewison hozta össze a világ legjobb Jézus-filmjét. Az alkotás főként a Megváltó utolsó napjaira, és az áruló tanítvánnyal való kapcsolatára koncentrál, sivatagi környezetben, némi aktuálpolitikai kitekintéssel, tankokkal, vadászrepülőkkel, fegyverekkel és prostituáltakkal megspékelve.

ted-neeley-in-jesus-christ-superstar-1973.jpg

A Názáreti Jézus, 1977

Noha premierjének idén negyvenedik évfordulóját ünnepli Franco Zeffirelli hatórás, maratoni minisorozata kortalan remekmű: szinte alig van olyan elem, amely ne került volna bele az evangéliumokból (ellenben van pár extrabiblikus vonása is), a Robert Powell által megformált megváltó izzó kék szemeivel pedig bevonult a popkultúrába - Jézus szerepére a rendező eredetileg Dustin Hoffmannt, vagy Al Pacinót szemelte ki. Mivel a csatornák gyakran levetítik a filmek karácsony és húsvét környékén, talán ez a legismertebb film a listáról, amit az is alátámaszt, hogy Zeffirelli bevallottan próbálta meghúzni a határt a spiriuális mélység és a laikus befogadhatóság között.

Krisztus utolsó megkísértése, 1988

1979-ben a brit komédiatársulat, a Monty Python bibliai elemekkel és Jézus idején játszódó szatírája, a Brian élete számtalan keresztyén közösségből váltott ki ellenérzéseket, s noha a rendező ma már nem vágna bele, továbbra is fenntartja a véleményét, hogy káromkodásokkal tarkított filmje nem volt istenkáromló. Amíg neki volt mentsége - nem konkrétan Jézus személyét parodizálta ki, csak az egyház felépítését állította pellengérre -, Martin Scorsesének már kevésbé: a népszerű rendező A Krisztus utolsó megkísértésével valóságos kritikahullámot indított el.

Pedig ő is csak hozott anyagból dolgozott: Scorsese Nikosz Kazantszakisz 1955-ös - egyébként a katolikus egyház által indexre tett - művét dolgozta fel.

Hogy miért az ellenérzések? Nem egyszerű bibliai adaptációról van szó, hanem egy alternatív történetmesélésről, ahol Willem Dafoe Jézusa kereszteket ácsol a rómaiaknak, nem veti meg szexualitása megélését, majd isteni hatalmát felhasználva leszáll a keresztről, hogy boldogan élhessen tovább Mária Magdolnával. Ha a Bibliára széles körben irodalmi alkotásra, nem pedig vallási tételek könyvére tekintenek, nem jelent gondot a szabadon értelmezés a film formabontó struktúrája miatt pedig még több emberhez juttathatja el az örömhírt.

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr5912810694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.09.27. 08:17:24

A Szupersztárban Jézus nem isten (fia), nem tesz csodákat, és nem is támad fel.
Még Júdás is feltámad, illetve az őt játszó szinész zárja a filmet - de nemcsak Jézus, hanem az őt játszó színész sem "támad fel", nem száll fel a buszra...

Field64 · https://moviecops.blog.hu/ 2017.09.27. 10:57:12

A magam részéről (egyelőre) nem tudok miről vitatkozni, magam is ajánlanám ezeket a műveket, pedig „köztudottan ateista, homoszexuális és kommunista beállítódottságú” vagyok. :) (Az idézőjelbe tett állítást kéretik kellő komolytalansággal kezelni.)

Zizi6785 2017.09.27. 11:22:34

Már miért lenne itt vita?

MEDVE1978 2017.09.27. 14:21:46

@Terézágyú: Miért ne lehetne Isten fia? Pont ez a jó benne, a Jézus Krisztus Szupersztárban láthatod Krisztust különleges emberként és Istenként is. Bár egyik csodatétel sincs bemutatva, soha nem kerül bemutatásra, hogy ő ténylegesen nem Isten fia.

A buszról annyit, hogy olvastam valahol egy riportot, hogy Neeley felszállt a buszra csak átöltözve. Itt a jelenet, 1:21-nél valóban felszáll sapkában, napszemüvegben egy hozzá hasonló testfelépítésű faszi, aki mosolyog. www.youtube.com/watch?v=eMznhHCSRkg

A sztori is a keresztre feszítésig megy, utána vége, nem ábrázolja a feltámadást. Számomra ez mindig egy nagyon jó dolog volt: a film csak kérdéseket tesz fel, ahogy a végén a keresztre feszítés előtti jelentben Júdás is. Az, hogy te hogy válaszolsz, a saját döntésed és hited. Ted Neeley (Jézus) azt nyilatkozta, hogy a hetvenes években nem volt túl vallásos, de most már nagyon mély a hite.

MEDVE1978 2017.09.27. 14:26:51

Ha jól tudom a Krisztus utolsó megkísértésének az a sztorija, hogy Jézust a kereszten a végén megkísérti az ördög - Isten képében - és felajánlja neki, hogy leszállhat a keresztről és békében, boldogan élhet Mária Magdolnával. El is veszi feleségül Mária Magdolnát, gyerekeik is születnek, viszont utána MM meghal. A zárás, ha jól emlékszem az, hogy Jézus öreg emberként haldoklik és meghívja egykori tanítványait. Közben Jeruzsálem ég, lázadást leverve elpusztítják és felgyújtják a rómaiak. Minden tanítvány eljön - Júdás is -, Jézus pedig a velük folytatott beszélgetés után rájön, hogy így, hogy nem váltotta meg az embereket, sokkal rosszabb, meg kellett volna anno halnia a kereszten. Így hát utolsó leheletével ezt kívánja, majd visszakerül a keresztre és meghal.
Ez a film is esendő emberként ábrázolja Jézus Krisztust, szexuális vággyal, család utáni vággyal stb.

FairyHarry 2017.09.27. 14:45:35

a Krisztus utolsó megkísértése baromira nem arról szól, amit a poszt ír, MEDVE1978 írja jól.

Terézágyú 2017.09.27. 14:49:43

@MEDVE1978:
"Bár egyik csodatétel sincs bemutatva, soha nem kerül bemutatásra, hogy ő ténylegesen nem Isten fia."

????? Ezt hogy lehetne bemutatni, hogy NEM az???? :)))) Sehogy.

"A buszról annyit, hogy olvastam valahol egy riportot, hogy Neeley felszállt a buszra csak átöltözve. Itt a jelenet, 1:21-nél valóban felszáll sapkában, napszemüvegben egy hozzá hasonló testfelépítésű faszi, aki mosolyog. "

Szerintem ez abszolút nem ő. Vagy ezt is ő nyilatkozta, hogy ez ő? :)

FairyHarry 2017.09.27. 14:55:02

a kísértés azután a mondat után indul el, amikor a szenvedő Jézus azt mondja: Istenem, Istenem, miért hagytál el engem - amely mondat önmagában már egy megkísértés, ez az egész film kulcsa. ezután látja azt, hogy mi lenne, ha leszállna a keresztről - és mi ezt a kísértést követjük végig, aminek aztán az a vége, hogy ellenáll a kísértésnek, nem száll le a keresztről, és meghal.
sose értettem, az egyház miért tiltotta ezt a filmet.

Fuxos (ex bömis) · http://fuxianizmus.blog.hu 2017.09.27. 15:58:04

@FairyHarry: Én sem....sosem éreztem ennyire szerethetőnek és tisztelhetőnek Jézust, mint ebben a filmben. Emberi volt és esendő...mint mi mindannyian...és mégis meghalt értünk.

Leone_510 2017.09.27. 23:12:22

Jó filmek, de a Biblia Jézusával köszönő viszonyban sincsenek, talán nem véletlen hogy torz Jézus képek adnak az embereknek. Attól, hogy a filmek alapján bárkinek van egy elképzelése meg jó érzése tisztelete stb. Jézusról , fontosabb hogy a Biblia alapján megismerhető Jézus kép legyen bennünk nem egy , elképzelt "saját" Jézus. Ezen filmek Jézusa nem igazán akar megtérésre ösztönözni. Akinek nem inge ne vegye magára.

Terézágyú 2017.09.28. 08:30:23

@Leone_510:

"Jó filmek, de a Biblia Jézusával köszönő viszonyban sincsenek, talán nem véletlen hogy torz Jézus képek adnak az embereknek."

Még a Pasolini-film is? :)

efmint · unalomfilozofiak.blog.hu 2017.09.28. 11:18:29

Király összeállítás ! Az első kettőt nem láttam, szóval azokat mindenképpen csekkolni fogom.

csodatévő dzsagodar 2017.09.28. 18:26:33

@MEDVE1978: Az 1:21-nél felszálló színész még csak nem is hasonlít Ted Neeleyre, ugyanis az a Simon Zealotes szerepét játszó - egyébként színes bőrű - énekes-színész Larry Marshall napszemüvegben és sapkában.

Itt látható a szerepében: www.youtube.com/watch?v=AOMgCUcmJkI
süti beállítások módosítása