Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Sajnálunk egy tál ételt egy nyomorulttól?

2018. január 09. - Phil Melanchthon

Most, hogy a képmutatásról és álszentségről készülődünk vitaestet tartani, illik feltenni a kérdést, hogy mi magunk milyen téren hajlunk ilyesmire. Ha mindet leírnánk, betelne a blog, ezért maradjunk egyelőre egy témánál, amely terén keresztényként sajnos sokszor látványosan leszereplünk.

Általában a hajléktalanokkal való találkozásaink kimerülnek abban, hogy félrekapjuk a tekintetünket, átmegyünk az út másik oldalára, jobb esetben egy kis aprót adunk és elsietünk. Sajnos sokszor csak odáig jutunk, hogy magunkban mintegy vádaskodva átpörgetjük a feltételezett okokat, amelyek miatt ezek az emberek az utcára kerültek (például munkakerülés, alkohol vagy kábítószer, játékszenvedély), talán azért, hogy megnyugtassuk magunkat, miért is nem törődünk velük. Pedig gyakran egy válás, hitel, betegség, elvesztett munka állhat a háttérben. Talán azt, hogy meleg lakásba térhetünk haza, saját kiválóságunknak és sikereinknek köszönhetjük? Ilyenkor nem jut eszünkbe, hogy ezen a téren is „egyedül Istené a dicsőség”? Igaz, ezt a mondást is egyre ritkábban hallani manapság. Egy kicsit hasznosnak (vagy a megszokottól másképpen hasznosnak) érezhetjük magunkat ha egy kis ételt nyújtunk egy rászorulónak. De tudjátok, mit? Az is elég, ha szólunk egy jó szót. És talán az is eszünkbe juthat, hogy Krisztus arcát leginkább a szenvedőkben, nélkülözőkben tudjuk meglátni.

dsc05163.jpg

Önkéntes csapatként, több, általunk is látogatott gyülekezethez hasonlóan mi is megfőzünk 300 adag ételt és szétosztjuk Debrecen hajléktalanjai közt, mindezt január 27-én. Ha van kedved, tarts velünk! Élményben lesz részed.

Keress itt

Fotó: Rogovics-Fehér Lajos

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr6613559945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gandosz 2018.01.09. 16:58:46

"keresztényként sajnos sokszor látványosan leszereplünk"

beszélj a magad nevében: "keresztényként sajnos sokszor látványosan leszereplek"

jandera 2018.01.09. 17:18:04

@Gandosz: Te "nem szerepelsz le", vagy nem vagy keresztény?
( Csak azért, mert "látványosan" kikérted magadnak )

2018.01.09. 18:20:05

Nyomorultak vagytok ti, csuhások.

kvadrillio 2018.01.09. 22:43:42

ETTŐL AZ ORBÁNI LAKÁSUZSORÁSOKTÓL HÁNYNOM KELL !!!

ÚJRA HORTHY-KORSZAKI LAKÁSUZSORÁSOKAT CSINÁLT ORBÁN..???!.ÚJRA RENESZÁNSZOZNAK A ZSIDÓ LAKÁSKIADÓK ??? MINT A HORTHY KORSZAKBAN ??? ORBÁN ! MIJAFASZT CSINÁLTÁL A MAGYAROK LAKÁSÁLLOMÁNYÁVAL ????? ÚJRA HORTHY-KORSZAKI LAKÁSUZSORÁSOKAT ??? BAZDMEG !!!!!A bérlakásokkal visszatérnek a háziurak
Népszava|2018. jan 9. 05:03
[A+ A-]
[Nyomtatás]
[Küldés e-mailben]

Shutterstock illusztráció
Reflektor
0
inShare

A nagyvárosokban egyre többen választják az albérletet, ami jó üzlet a befektetőknek is. A főváros belső kerületeiben elszaladtak az árak.
Shutterstock 

Shutterstock

Bár a magyarok döntő többsége még mindig törekszik a saját tulajdonú ingatlan megszerzésére, a statisztikai adatok alapján az utóbbi években némileg többen választják a munkaerőpiaci mobilitást is megkönnyítő albérletet. A jelentősebb megtakarítással rendelkezők – egyelőre zömmel magánszemélyek - ki is használják a növekvő igényt: több tucat lakást, olykor egész emeleteket vásárolnak, hogy azután egy erre szakosodott cégen keresztül kiadják őket.
A lakások felét feketén adják ki
Összesen 321 ezer lakásban éltek bérlők 2016-ban, ezek túlnyomó részét, 260 ezer lakást magánszemélyek adták ki. A G7 gazdasági portál által ismertetett adóhatósági adatok szerint ugyanakkor csak százezer ember vallott be jövedelmet lakáskiadásból, összesen 85 milliárd forint bevételt jelentettek. Bár vannak, akik több lakást is kiadnak, az nem valószínű, hogy egy lakáskiadóra átlagosan 2,6 kiadott lakás jut, valószínű tehát, hogy a lakások legalább felét feketén adják ki. Vagyis, ha a piac csak tíz százalékot tisztulna a lakáskiadás adóterheinek csökkentése miatt, az hárommilliárd forint többletbevételt jelentene a költségvetésnek – véli a Nemzetgazdasági Minisztérium.Ezzel együtt – éppen a fenti változások miatt is - egyre jobban megéri kiadási céllal ingatlant vásárolni. A befektetési célú lakásvásárlások aránya a fővárosban már eléri a 40 százalékot, országosan mintegy 30 százalékra tehető. A piac pedig egyre koncentrálódik: mind több olyan befektető lép be a piacra, aki nem egy-két lakást vesz, hanem nagyobb portfólió kialakítására törekszik. Egyelőre még magánszemélyekről van szó, hiszen ebben a formában jobban megéri a lakáskiadás, mert csak a 15 százalékos szja-t kell megfizetni, míg cégként ÁFÁ-t és társasági adót is kellene fizetni, az osztalékot terhelő közterhekről nem is beszélve.

Ezek a modern háziurak a régebbi társasházakban egész szinteket igyekeznek megvásárolni. Balogh László szerint ez főként a fővárosi belső kerületekben jellemző, ahol a rövidtávú, turistákat célzó kiadás dominál. Ezt egy szintén idei könnyítés is segíti: az ingatlanjukat lakáshotelként hasznosítók már nemcsak egy, hanem három ingatlan után is választhatják a tételes átalányadózást, ami évente 38 400 forint lakásonként. A bulinegyed rövidtávú lakáskiadásának piacán ugyanakkor komoly változásokat hozhat az erzsébetvárosi szórakozóhelyek nyitvatartásáról szóló februári népszavazás. Ha éjfélkor valóban bezárnak majd a szórakozóhelyek, a környék kevésbé lesz népszerű a fiatal turisták körében, emiatt már akadnak is olyan vevők, akik az adásvétel megkötésével inkább kivárják a népszavazást.
Kicserélődhetnek a tulajdonosok a bulinegyedben

kvadrillio 2018.01.09. 22:44:59

@kvadrillio: EZEK VÁSÁROLJÁK FEL BAGÓÉRT A BEDŐLT DEVIZAHITELESEK LAKÁSAIT !!!!! MINDET FÖLAKASZTANÁM !!!!!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.09. 23:30:21

A kedves posztoló beszéljen csak a saját nevében. Mi a faluban nagyon sokat segítünk az itt lakó szegényeken. Vajon a posztoló a saját jövedelmének hány százalékát költi ilyen célra?

BiG74 Bodri 2018.01.10. 05:19:30

A többség komolyan vette a blog címét.

midnightcoder2 2018.01.10. 07:20:20

"Talán azt, hogy meleg lakásba térhetünk haza, saját kiválóságunknak és sikereinknek köszönhetjük? Ilyenkor nem jut eszünkbe, hogy ezen a téren is „egyedül Istené a dicsőség”?"

Ez esetben viszont az, hogy a hajléktalan az utcán nyomorog szintén Isten akarata, ergo az aki őket segíti személyesen küzd Isten ellen.

midnightcoder2 2018.01.10. 07:25:55

@kvadrillio: Nem mindegy neked, hogy kik vásárolják fel a bedőlt devizahitelesek lakásait ? Ha ők nem vásárolják fel, akkor felvásárolják a pestre feljönni kívánó vidékiek. Vagy az ide költözött külföldiek. Azzal, hogy a befektetési céllal vásárlókat kizárnád a piacról - ráadásul a felakasztás nevű elég drasztikus eszközzel - azt érnéd el, hogy a bajban lévő devizahiteles lakása a piacon még kevesebbet ér - ergo, a csóri még szarabb helyzetbe kerül. Ettől a hitel még ugyanúgy ott marad a nyakán, a lakása ugyanúgy elveszik, csak utána végképp nem marad semmije. Ráadásul a lakások csak egy kis része devizahiteleseké, a legtöbb öröklés, összeköltözés, vagy más hasonló ok miatt kerül piacra.

Terézágyú 2018.01.10. 08:35:29

Ej, milyen kár, hogy nem tartom magam kereszténynek - mert ha annak tartanám magam, akkor szidhatnám a papokat, akik arra kérnek, hogy segítsünk a hajléktalanokon, sőt még szidhatnám a pápát is, aki arra kér, hogy segítsünk a menekülteken.... :))))))))

Sir Galahad 2018.01.10. 09:53:41

A szerzőnek abban igaza van, hogy a hajléktalanság mögött sokféle ok állhat, de talán nem ezt kell vizsgálni. Inkább azt, hogy az illető mit kezd ezzel a szomorú helyzettel. Elfogadja a szállót, ahol lehet tisztálkodni, fürödni, elfogadja a meleg ételt, igyekszik megkapaszkodni, próbál mondjuk alkalmi munkát vállalni - vagy az utcán fetreng a saját mocskában, mert ott lehet piálni, és a tarhált pénzt is alkoholra költi.

Magam is beszéltem olyan hajléktalannal vidéki kisvárosban, aki panaszkodott, hogy nem kap az önkormányzattól segélyt, mire ajánlottam valakit, aki épp napszámost keres. - Ja, dolgozni azt nem szeretnék - mondta. Na, neki egy vasat se adtam.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.01.10. 10:07:45

"És talán az is eszünkbe juthat, hogy Krisztus arcát leginkább a szenvedőkben, nélkülözőkben tudjuk meglátni."

A saját mocskában részegen fetrengő hajléktalanban elég nehéz meglátni Krisztus arcát. Sokuk sajét hibájából jutott oda: az alkoholisták és a munkakerülők mind. Ők egy - azaz EGY - alkalommal megérdemlik a segítséget, de akinek büdös a munka, az nem érdemel második esélyt.
süti beállítások módosítása