Kúl, közvetlen, keresztény

Szólj Be a Papnak!

Változó női és férfi szerepek

- vitaest Debrecenben

2018. február 17. - Tigu

Azt mondják, a férfiak távolra látnak kifinomultabban, míg a nők a perifériában jobbak. Miért? Mert a férfiak vadásztak, a nők gyűjtögettek. Ma is ilyen egyértelműek a szerepek?

Pragmatica sanctio, emancipáció, gender. Mind egy-egy fogalom a társadalmi nemek szótárában. Merre tart a világ?  A férfi igényli a GYES-t, a nőnek kötelező a sorkatonaság. Mindkettőre látunk példát a világban. Vannak dolgok, amelyeken nem tudunk változtatni, mint hogy egy nő képes gyermeket szülni. Számos dolognak azonban nincs korlátja: fejben dől el. És ez utóbbin van a hangsúly! Helyén kezeljük-e a szerepeket? Az élet minden területén megjelennek a férfi-női szerep dilemmái: Ki udvarol a párkapcsolatban? Ki hordja a nadrágot a családban? Van-e tekintélye egy női főnöknek a munkahelyen? Lehet-e vonzó egy elnőiesedett férfi és egy elférfiasodott nő?

26730744_1160745954062806_3068189514021300138_n.jpg

És hogy jön a képbe az egyház? Egy olyan világban élünk, ahol minden relatív. Relatívak a szerepek is. Azok számára azonban, akik Krisztust követik, minden abszolút. Mert Krisztus az abszolút igazság, Ő hozzá viszonyítunk. Az egyház számára tehát a szerepek sem relatívak. Mégis feltesszük a kérdéseket: Miért „papolnak” a nők a protestánsoknál? Milyen szerepe van a nőknek a katolikus egyházban?

Február 19-én a Bakelit Music Caféban te is felteheted a kérdésedet! Várunk szeretettel!

A bejegyzés trackback címe:

https://szoljbeapapnak.blog.hu/api/trackback/id/tr1113649264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása